КСК- История 2010/ 2011
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: КСК- История 2010/ 2011
Критерии за проверка и оценяване на изпитната работа
Предлаганият формат на изпита дава възможност да се установят и оценят историческите компетентности и езиковата култура на кандидат-студентите, а не на наизустени знания.
Проверяват се техните умения за:
- ясна структура на изложението и разкриване на логическата връзка между събитията;
- правилен подбор на фактологическия материал и неговата систематизация в хронологическа последователност;
- анализ и обобщения върху определени събития, личности, явления и процеси, които са свързани с основните въпроси на темата;
- коректно използване на историческата терминология;
Оценката на историческите знания се осъществява на основата на:
- изчерпателността на фактологическия материал по зададената тема, заложен в учебната програма по История на България за XI клас на СОУ – задължителна подготовка;
- точна хронология на събитията, явленията и процесите, които са предмет на анализ и оценка в темата;
- изводи и обобщения по темата;
- езикова и стилистична грамотност на изложението;
При пропуск на основен въпрос оценката се намалява до две единици.
Предлаганият формат на изпита дава възможност да се установят и оценят историческите компетентности и езиковата култура на кандидат-студентите, а не на наизустени знания.
- ясна структура на изложението и разкриване на логическата връзка между събитията;
- правилен подбор на фактологическия материал и неговата систематизация в хронологическа последователност;
- анализ и обобщения върху определени събития, личности, явления и процеси, които са свързани с основните въпроси на темата;
- изчерпателността на фактологическия материал по зададената тема, заложен в учебната програма по История на България за XI клас на СОУ – задължителна подготовка;
- точна хронология на събитията, явленията и процесите, които са предмет на анализ и оценка в темата;
-
PariZza
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
svetlio.varna написа:Критерии за проверка и оценяване на изпитната работа
Това е ясно, но примерно при сгешена дата колко биха намалили, какви са предимствата на тези,които са писали по- трудната тема , до къде трябва да приключи така зададената тема (Ботев дали трябва да се включва) и т.н.
-
PariZza
- В началото бе словото
не мисля , че при различна трудност и обем критериите са еднакви_sonrisa_ написа:В какъв смисъл? Критериите са си еднакви и за двете теми
- _Stella_
- Паисий
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
Ами аз точно за това ти говоря.arshavin написа:Не говоря за превземането на крепостта Средец през 809година от хан Крум. Дано да са безобидни грешките, но аз лично не мисля така особено за битката през 809 година, която е основната причина за нападението на Никифор_Stella_ написа:Само да те питам каква е тази битка при Средец, че аз не се сещам.arshavin написа:Да драсна и аз няколко реда за изпита и предстоящите резултати. Писах за Крум написах 18 страници, защото темата я бях научил, но ме е много яд на себе си, че пропуснах битката при Средец (много се ядосах после) и обърках дата на битката при Версиникия написах 23.06.813, а не (22). Забравих да спомена и "Свидас Лексикон". Иначе като цяло смятам, че в хронологическа последователсност темата ми е добре структурирана. И сега се чудя каква оценка да очаквам.Да не би да имаш предвид за превземането на Сердика?
А тези грешки, които си допуснал на мен лично ми изглеждат доста безобидни... аз смятам, че моите 2-3 пропуска (превземането на Адрианопол и Месемврия) имат по-голямо значение за съжаление.. Но резултатите ще покажат черно на бяло.
Аз сигурно ще отида да си видя работата след като си разбера оценката....
La libertà è il diritto dell'anima di respirare.
Международни отношения, I курс
Международни отношения, I курс
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Курс: четвърти
Това ви е грешката- аз няколко пъти съм го обяснявала : не ви носи плюс, ако сте избрали да пишете по по-"трудната" тема. Слагам го в кавички по редица причини, най-малкото, защото това, че за вас е по-трудна, не означава, че за някой друг също е такава.PariZza написа:не мисля , че при различна трудност и обем критериите са еднакви_sonrisa_ написа:В какъв смисъл? Критериите са си еднакви и за двете теми
Грешката в тема- фактологическа, граматическа, стилистична, пропусната точка от изложението и т.н. се санкционира по абсолютно еднакъв начин, независимо по каква тема пишете
-
PariZza
- В началото бе словото
по -трудна = по-голяма по обем и следователно по трудна за изписване в рамките на 4 часа_sonrisa_ написа:Това ви е грешката- аз няколко пъти съм го обяснявала : не ви носи плюс, ако сте избрали да пишете по по-"трудната" тема. Слагам го в кавички по редица причини, най-малкото, защото това, че за вас е по-трудна, не означава, че за някой друг също е такава.PariZza написа:не мисля , че при различна трудност и обем критериите са еднакви_sonrisa_ написа:В какъв смисъл? Критериите са си еднакви и за двете теми
Грешката в тема- фактологическа, граматическа, стилистична, пропусната точка от изложението и т.н. се санкционира по абсолютно еднакъв начин, независимо по каква тема пишете
и все пак темата за Левски и Каравелов има много по-богата фактология от тази за Крум, по мое мнение на 53страници ,които аз написах за БРЦК , 1 фактологична неточност би трябвало да има по-малка стойност от същата фактологична грешка в темата за Крум,чийто обем е доста по малък,доколкото разбирам от публикуваното тук
Ще се радвам настоящите студенти да споделят как е било при тях.
- Моридин
- В началото бе словото
- Курс: втори
Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.
- summer_f_
- Пишете, о, братя
Чак имат и наглостта да напишат, че информацията от учебникът за 11 клас е достатъчен
Дрън-дрън та пляс..Там няма никаква допълнителна информация, с изключение на изворите... 
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
-
PariZza
- В началото бе словото
Така ама напрежението идва в повече,когато се чакат подобни резултатиМоридин написа:Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.
- summer_f_
- Пишете, о, братя
Нали бяха 35, ся пък 53PariZza написа:по -трудна = по-голяма по обем и следователно по трудна за изписване в рамките на 4 часа_sonrisa_ написа:Това ви е грешката- аз няколко пъти съм го обяснявала : не ви носи плюс, ако сте избрали да пишете по по-"трудната" тема. Слагам го в кавички по редица причини, най-малкото, защото това, че за вас е по-трудна, не означава, че за някой друг също е такава.PariZza написа:не мисля , че при различна трудност и обем критериите са еднакви_sonrisa_ написа:В какъв смисъл? Критериите са си еднакви и за двете теми
и все пак темата за Левски и Каравелов има много по-богата фактология от тази за Крум, по мое мнение на 53страници ,които аз написах за БРЦК , 1 фактологична неточност би трябвало да има по-малка стойност от същата фактологична грешка в темата за Крум,чийто обем е доста по малък,доколкото разбирам от публикуваното тук
Ще се радвам настоящите студенти да споделят как е било при тях.
Абе Вие ме побъркахте не не не
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
Мен пък нито на изпита ,нито сега ми е много напрежениетоPariZza написа:Така ама напрежението идва в повече,когато се чакат подобни резултатиМоридин написа:Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.
-
PariZza
- В началото бе словото
завиждам ти!!!webstil написа:Мен пък нито на изпита ,нито сега ми е много напрежениетоPariZza написа:Така ама напрежението идва в повече,когато се чакат подобни резултатиМоридин написа:Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.
даже взех телефона на 2 момичета докато си пишех за КрумPariZza написа:завиждам ти!!!webstil написа:Мен пък нито на изпита ,нито сега ми е много напрежениетоPariZza написа:Така ама напрежението идва в повече,когато се чакат подобни резултатиМоридин написа:Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
На мен сега почна да ми става тъжно, че не успях да се подготвя по-добре... : ) Като гледам другите кандидат-студенти направо се чудя накъде съм тръгнала 
-
PariZza
- В началото бе словото
хахаха нека некаwebstil написа:даже взех телефона на 2 момичета докато си пишех за КрумPariZza написа:завиждам ти!!!webstil написа:Мен пък нито на изпита ,нито сега ми е много напрежениетоPariZza написа:Така ама напрежението идва в повече,когато се чакат подобни резултатиМоридин написа:Така или иначе притесненията ви в момента са леко ненужни - този тип "самоуспокояване" ("това написах ли го, а другото дали не ми е грешно, ама тая грешка колко стотни ще ми коства, etc.") е безсмислен, защото вече не можете да промените нищо. Потрайте още най-много десетина дена и всичко ще стане ясно.![]()
написах си ги на шоколадчето(без тва и нямах време да го отворя)
![]()
на тва му се вика създаване на контакти