Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!
sunny_light написа:Дано и в неделя всичко да си идва така естествено
Чул те Господ
Много не ме слуша, но щом миналата седмица можах да отида на изпит с 2 научени урока и да ми се падне единият, значи напоследък съм му симпатична Сега да не помислите, че не уча. Изпитът нямаше нищо общо с литература и история.
По съвременна английска и американска литература. Значи съм излъгала, има общо с литературата Дано да не отегчаваме хората, едва ли се интересуват от моите изпити
Enigma написа:Кирил и Методий и дейността на техните ученици са важен елемент в темата за Борис. Не бива да се пропускат. Както и Преславският църковен събор.
Добре събора не е ли към Симеон...дали трябва да се пише при Борис? Във всичките ми 5 учебника го няма при Борис...?
Enigma написа:Кирил и Методий и дейността на техните ученици са важен елемент в темата за Борис. Не бива да се пропускат. Както и Преславският църковен събор.
Добре събора не е ли към Симеон...дали трябва да се пише при Борис? Във всичките ми 5 учебника го няма при Борис...?
Събора се отбелязва единствено с това,че през 893 Климент става архиепископ на българската църква,нищо повече и то се отнася към дейността на учениците
Ако темата е формулирана така: "Покръстване на българите и основаване на българската църква при цар Борис"-Според мен трябва да се пише до събора на Фотий(включително).Без дейността на Кирило-Методиевите ученици.
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
Темата за Борис както и да е формулирана:
1) не включва дейността на Кирил и Методий, нито произхода им, нито мисиите им. Най-много да споменете годината на създаване на азбуката.
2) включва дейността на Кирило-Методиевите ученици в България.
3) за предпочитане е да се изписват "Деволско-Охридски и Плисковско-Преславски просветно-книжовен център".
4) в темата трябва да се спомене за управленето на Владимир -Расате и Преславския събор, но представени доста по-стегнато от темата за Симеон. Това се казва във връзка с дейността на учениците на Кирил и Методий в страната. Нещо такова:
"През 889 г. княз Борис се оттегля в манастир и властта поема първородният му син Владимир-Расате (889-893). Най-същностното измерение на управлението на новия княз е опитът му за езическа реставрация. С цел да съхрани великото си дело, през 893 г. Борис извършва преврат и отстранява Владимир-Расате от престола. През същата година на свикания в Преслав народен събор е решено гръцкият език в богослужението да бъде заменен от славянския (старобългарския), който става и официален държавен език. Климент Охридски е избран за “пръв епископ на български език”, т.е. служещ на славянски. Византийското духовенство започва да се заменя с подготвения от Климент и Наум български клир. Така с просветителската дейност на Кирило-Методиевите ученици завършва третият етап на християнизаторската политика на княз Борис – българизацията на Българската църква. Този трети етап се явява и венецът на християнизаторската политика на Борис. "
...Защо обсъждате само Средновековие...конспектът не се състои само от него...да разбирам ли, че не сте големи фенове на Нова история
Лично аз не бих се разсърдил ако се падне Възстановяване и развитие на българската държава (1878-1879)- без развитие на България до Съединението, че става прекалено грубо. Също Съединението, управлението на Народнолибералната партия и Балканските войни са доста приятни темички нещо по съвременно, ако ми схванахте мисълта ;p