КСК- История 2010/ 2011

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Enigma
В началото бе словото
Специалност: Публична администрация
Курс: трети

Re: КСК- История 2010/ 2011

Мнение от Enigma »

Мисля, че тестът ще е направен на едно доста високо ниво и може би ще бъде подобен на олимпиадата - освен А, Б, В има и отворени въпроси, като да познаеш кой документ от кого е написан, да го датираш, да се пишат пропуснатите термини в него, да се обясняват понятия, анализ на даден текст или да правиш статистика по някакви цифри, което принципно не е много трудно де... Снимки на исторически личности, карти и отделно отговор на исторически въпрос.
Общо взето трябва да си подготвен върху целия конспект и да си далеч от нагласата, че ще дават основните неща - напротив, мисля, че ще има доста кофти въпроси...
Ако с теми можеш да си позволиш да не научиш някоя, с теста няма как да стане. А и концентрацията върху едно нещо няма да я има; ровичкане из мозъка за различни периоди до изтощение :lol:
Не че искам да те стряскам, но мисля, че ще е доста сложничко.
"Никак не се боя,
че ще ме стъпчат.
Отъпканата трева
се превръща в пътека."

Публична администрация, III курс
Аватар
Deska
В началото бе словото
Специалност: отказала се Украинистка:)

Мнение от Deska »

аз съм на друго мнение.всяка година кандидат-студентите са все по-малко, показателно е, че миналата година едва се напълниха някои специалности...теста действително ще е по-труден от темата, но едва ли ще го правят на нивото на една олимпиада.да не забравяме, че поколението от 92-ра и нагоре са все по-малко знаещи (нищо лично, такива са ми наблюденията).темите за мен си остават най-добрия начин да влезеш заслужено в СУ-проверяват ти се и знания за самата историческа тема, и за правопис, и за способност да мислиш по конкретен проблем
There is nothing permanent except change...
Аватар
Betty
От дъжд на вятър

Мнение от Betty »

Enigma, така си е. Даже бях чела из някои форуми, че повечето от въпросите на теста ( ако се направи такъв, понеже нищо не е сигурно :D ) ще бъдат отворени. Пък и теста е нож с две остриета. Ще видим, предполагам, че след КС кампания ще оповестят какво са решили за следващите :JC_cookies:
Иначе ти от кога започна да се готвиш с историята и от къде учиш по литература или ходиш на някакви курсове ?
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
Аватар
Sabbath
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Sabbath »

Здравейте,така като чета тука темите за изпита внеделя ще са18,тоест до Руско-турската война, нали така? Че да се поуспокоя малко :cyclopsani: Аз се надявам на някоя традиционна и хубава тема-я създаване и укрепване на бълг. д-ва, я Крум и наследниците му, я Борис, я Асеневци, я Иван Асен втори... като цяло искам Средновековие, но дори и да се падне Възраждане няма да имам друг избор, освен да пиша каквото е...все пак какво е по-вероятно според вас-Средновековие или Възраждане? :faroah:
Заклевам се в името на
Всемогъщего Бога,че за
славата на народа си и
за честта на
православната вяра ще
забия петстотингодишния
ръждясал български нож
в гърдите на келявия
турски султан.Ако
престъпя клетвата си то
нека бъда проклет от
целия български народ и
ме постигне най-тежкото
божие наказание!
Аватар
deliriummm
Пишете, о, братя
Курс: първи

Мнение от deliriummm »

Не искам да те разочаровам,но в изпитните билети се включва и Нова история.Относно Средновековие или Възраждане...никой не може да ти каже със сигурност...миналата година преобладаваше Средновековие,но тази не знам...ще разберем в неделя. :)
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Защо мислиш, че темите ще са до Руско-турската война ? Преподавателите слагат теми от трите раздела. :D
Миналата година много хора от форума очакваха Нова история, а се паднаха две теми от Средновековие. Ако се падне Средновековие, мисля, че ще е за покръстването и основаването на Българската църква при Борис.
Аватар
VelinaShine
Танцуващия с клавиатури
Курс: втори

Мнение от VelinaShine »

Sabbath написа:Здравейте,така като чета тука темите за изпита внеделя ще са18,тоест до Руско-турската война, нали така? Че да се поуспокоя малко :cyclopsani: Аз се надявам на някоя традиционна и хубава тема-я създаване и укрепване на бълг. д-ва, я Крум и наследниците му, я Борис, я Асеневци, я Иван Асен втори... като цяло искам Средновековие, но дори и да се падне Възраждане няма да имам друг избор, освен да пиша каквото е...все пак какво е по-вероятно според вас-Средновековие или Възраждане? :faroah:
И двете са вероятни - нали дават 2 теми.
Конспектът се състи от 18големи теми, от които като за раздробят се получават около 30, но при теглене не са всичките 30 да речем, а пак около 18. Тоест не обхваща всички формулировки, които могат да бъдат измислени.
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

lacuna_coil написа:Защо мислиш, че темите ще са до Руско-турската война ? Преподавателите слагат теми от трите раздела. :D
Миналата година много хора от форума очакваха Нова история, а се паднаха две теми от Средновековие. Ако се падне Средновековие, мисля, че ще е за покръстването и основаването на Българската църква при Борис.
Причината за това беше, че годината преди нас, на редовния, се бяха паднали Възраждане и Нова история.Като цяло,гадаенето на теми е просто някакъв опит за успокоение или и аз не знам как да го нарека, защото в това няма никаква логика.Тегли се тема на базата на случайността, или ако има някаква нагласена работа,за простолюдието това пак ще е "случайност", защото не е информирано.
Аватар
Enigma
В началото бе словото
Курс: трети

Мнение от Enigma »

Betty написа: Иначе ти от кога започна да се готвиш с историята и от къде учиш по литература или ходиш на някакви курсове ?
Не знам как реши, че ще държа изпит по литература... :lol: Иначе с история се готвя от ноември. :wink:
"Никак не се боя,
че ще ме стъпчат.
Отъпканата трева
се превръща в пътека."

Публична администрация, III курс
Аватар
deliriummm
Пишете, о, братя
Курс: първи

Мнение от deliriummm »

Причината за това беше, че годината преди нас, на редовния, се бяха паднали Възраждане и Нова история.Като цяло,гадаенето на теми е просто някакъв опит за успокоение или и аз не знам как да го нарека, защото в това няма никаква логика.Тегли се тема на базата на случайността, или ако има някаква нагласена работа,за простолюдието това пак ще е "случайност", защото не е информирано.[/quote]
Абсолютно е прав!
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от summer_f_ »

представяте ли си да се падне Първа и Втора световна :lol: :lol: :lol:
иначе и аз съм за Съединението от Новата история, макар че още не съм го преговорила :lol:
Що се отнася до тестовете, предпочитам ги пред тема :? Предполагам, че ще са от типа на тея в книгите, които са на професорите от СУ. :roll: Има и една зелена книга с тестове много приятна :lol:
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Първата световна, доколкото си спомням, я изкараха от конспекта преди 2-3 години. :D
runnersa
В началото бе словото

Мнение от runnersa »

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... _b_lgariya

Ето темите от конспекта на су за тая година :D ........Sabbath до втората световна са ...не до руско-турската ! :P :)
Последно промяна от runnersa на 07 Апр 2010, 14:06, променено общо 1 път.
Неможе да се харесваш на всички......НЕ всички имат вкус!!! :D D
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Идеята на линковете е да не се публикуват такива чаршафи.
Facebook
Изображение
BlagovestHristov
Драскач

Мнение от BlagovestHristov »

runnersa написа:http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_bakalav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/kandidatstudentska_kampaniya_2010/programi_za_izpiti_vtora_sesiya/istoriya_na_b_lgariya

Ето темите от конспекта на су за тая година :D ........Sabbath до втората световна са ...не до руско-турската ! :P :)
Каквоооооооо :shock:
Симеон и Борис са 1 тема както и Аспарух и Омуртаг ???????????? :cyclopsani: Истина ли е ?
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”