Уличните кучета?

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

Какво ги правим?

Смърт
47
34%
Кучкарник
49
35%
Кастрация само
43
31%

Общо гласове: 139

camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Уличните кучета?

Мнение от camel »

MidwinterSun написа:Проблемът не се решава, защото никой не си е направил труда да го реши като хората. Не е въпросът в това, че методът на действие е неефективен, въпросът е в това, че не се прилага правилно. Независимо какво ще решат да правят - да ги кастрират или приспиват - ако не бъде извършено съвестно и докрай, просто няма да проработи. Така че не бих казала, че точно кастрацията не е проработила. По-скоро някой човек не си е вдигнал задника от бюрото, за да си свърши работата.
Хех, права си. Само че в случая ако приложим "приспивателния" вариант изпълнителите ще са облагодетелствани от факта, че няма да им е нужно да се чудят "тоя пес дали са го кастрирали или не", след като видят някое бездомно куче на улицата. А грешки стават. 10 такива кучета да пропуснат...пак е проблем.
От тази гледна точка си мисля, че едно масово приспиване ще бъде по-ефективно и ще има по-бързо и ефикасно изпълнение. :roll:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Ураган написа:"оставяне на самотен остров да измрат от глад и да се саморазкъсат"
Това са го правили младотурците в Истанбул. :roll:
Може да е ефективно, но е варварско. Трябва си кастрация, но масова и едновременна, за да е ефикасна.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Не бих казал, че е варварско. Всеки ден хората изтребват стотици прасета, агнета, зайци и т.н, ама никой не ги защитава тях. И не ми излизай с довода, че ние ги убиваме с причина, за да не ти изляза аз с мнението на прасетата по въпроса. :mrgreen: Плюс това и при приспиването си има причина. Тук става дума за кучета, които понякога нападат, хапят хора, а в случая в София те вече са твърде МНОГО. Само пред моя блок има поне 10 - 20 постоянно пребиваващи бездомни кучета. И дори аз, който обичам кучетата и по принцип нямам страх от тях, не се чувствам комфортно, когато се прибирам след 23ч. Освен това трябва да си помислим и за образа, който си създаваме с такава картинка - из столицата на България бродят хиляди бездомни кучета. Едва ли ако отидеш в Париж или Виена ще видиш такова нещо.
В случая говорим за приспиване - безболезнено, бързо. Не бих го нарекъл варварско. Бих го нарекъл радикално, тъжно, но в случая - наложително. :roll:
Разбира се, ако дойде някой и реши проблема по друг начин, ще го аплодирам с глас.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

Шари ми един пес тука, казвайте да го гръмна ли или да му го резна :lol: Ясно е, че къщи няма да им строим :shock:
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Бездомните кучета не са бездомни по свое желание или пък по призвание. Не вярвам някой да отрече, че ХОРАТА сме виновни за появата на този проблем... както и за това, че е придобил чудовищни размери. Не вярвам някой да отрече и простичката истина, че не е редно да си изхвърляш кучето на улицата, защото си преценил, че не можеш да се грижиш вече за него. Но както и да е, това не е целта на дискусията.

В един мнооого идеален случай смятам, че е редно бездомните кучета да се хващат и прибират в специални приюти, където да им е топло и да бъдат гледани прилично. (Поне това съм виждала по филмите). Оттам насетне, когато някое семейство желае да си вземе куче, може от алтруистични подбуди да помогне на обществото си, отивайки в съответните приюти и избирайки си зверче оттам. (Съвсем друг е въпроса, че повечето хора предпочитат да си вземат кутре).

Разбира се, в България този вариант е неприложим, защото никой никога няма да се съгласи да отдели тоооооооооооооолкова много средства, особено на фона на -- любимия ми израз!!! -- "далеч по-големите ни останали проблеми" (много го мразя тоя тип разсъждаване! -- покрай кученцето Мими ( :cry: :cry: :cry: ) съм разгледала 115 различни форума, сайта, групи; все се намира по някой, който да каже "какво ви пука за едно куче, когато има толкова много деца, които очакват скъпоструващи животоспасяващи операции" ... ами, ето, пука ни, но паралелът е безумен, защото това са крайно различни проблеми -- едно е да си се родил с рядка болест, друго е някакъв си изверг съзнателно, умишлено, без да му трепне ръката и без да чувства вина да те осакати по изключително жесток начин и то доживот, защото така му е скимнало. Отварям тази гигантска скоба, защото темата вече бе засегната от, ако не се лъжа, Maeve и camel; естествено, имам и други разсъждения по нея, но ще се въздържа за момента).

Така, обратно на бездомните кучета. На всички е ясно, че се движат на глутници и когато бъдат предизвикани, проявяват агресия. Но ако се държите човешки и любвеобилно с тях, няма да ви направят нищо. Жив пример за това е Иван (Jamesmagno) -- предполагам много хора могат да потвърдят, че той умее да се сприятелява с всякакви безпризорни същества (:

Обаче убиването им (и особено по жесток начин) никак не ми харесва като вариант. Нито мисленето, че като "не са ни удобни", дай да ги изтребим. Повтарям: кучетата не са бездомни, защото така са решили. Попаднали са в такава ситуация и следват инстинкта си да оцелеят. Някои от тях са мили и доверчиви и виждат във всеки минувач един евентуален любящ собственик. Сърцето ми се къса, когато минувачът се окаже зъл кучемразец и с всичка сила реши да запрати кубинката си в стомаха на нищо неподозиращото същество. егаси, кой е по-черен в случая? :cry:

Та така де, има всякакви случаи и всякакви ситуации. Кастрацията е чудесен вариант, но е добре да се прилага навреме. С други думи: ако аз гледам куче, но то един ден избяга и създаде поколение, виновната съм аз, защото не съм го кастрирала. Знам, че има и лоши и озверели кучета, които нападат без да си им направил нищо :? и нямам обяснение за този факт; предполагам отново се базира на инстинкт. :?

Ох, това се получи един ужасно дълъг, но елементарен пост, който не казва нищо ново, за което се извинявам. И тъй, продължавам да си настоявам, че бездомните кучета трябва да се приберат в приют/кучкарник. Така, както имаме затвори, в които престъпници излежават присъдите си без да се лишават от покрив, храна и вода, трябва да има и кучкарници, в които това потенциално зло да бъде удържано. :pale:
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър
Курс: трети

Мнение от The_Viper »

MERCES_LETIFER написа: -- предполагам много хора могат да потвърдят, че той умее да се сприятелява с всякакви безпризорни същества (:
Абсолютно вярно е това има си такива хора - аз също мога да дам такъв пример със самата себе си! Мен куче никога не ме е хапало - без значение домно ли , бездомно ли - никога никакво куче не ме е хапало даже напротив радват ми се сякаш винаги са ме познавали, миналата седмица се случи нещо много интересно което винаги ще помня - бях на една спирка, чаках си трамвая и едно такова куче дойде до мен, седна и зачака заедно с мен, просто нямам думи да опиша радостта и вълнението си когато го направи, от всички хора на спирката този красавец дойде и седна точно до мен и седя там докато не дойде трамвая! Толкова се зарадвах, казах му една две мили думи и то ме погледна с едни огромни тъмни и дълбоки очи и малко още оставаше да ми отвърне като човек, да ми каже нещо... човек който не обича животните и изобщо повечето хора в днешно време мисля, че никога няма да видят този поглед, тези очи! Защо ли!? Аами според мен обяснението е много простичко - просто защото всеки днес е прекалено зает за да ги види, прекалено се страхува от тези кучета или направо ги мрази ... виждала съм много хора които се карат или направо удрят някое куче без то нищо да им е сторило!
НО аз ги обичам и те усещат това, кучетата са много по умни отколкото някои хора ги изкарват!
Те не хапят случайни хора и никога няма да ухапят човек който ги обича и който е добър с тях. :wink:
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.

Мнение от blz »

Е, те не хапят само от агресия, но и от страх. Доста от ухапванията са такива.
Иначе хората са изцяло виновни за наличието на улични кучета. Животните нямат никаква вина. Да не говорим, че като цяло са доста по-стойностен вид от човешкия.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

Гласувах да се приберат в кучкарници. Кастрацията може да намалява агресивността им, но в никакъв случай не е стопроцентова гаранция и в статистиките винаги ще има дадено число пострадали (тук нямам предвид само нахапване, много често бездомни кучета, било то и кастрирани, са причина за катастрофи).
Затова и смятам, че е по-добре да се хвърлят пари за храна и приюти, отколкото хора да пострадат някъде за в бъдеще, без значение, че ще са малко на брой. Вероятността от инциденти трябва да се сведе до абсолютния минимум, а останалото е от Господ.
Strength and honor.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Според мен трябва да се вземат по-крайни мерки. Пролемът може би наистиан идва от хората, които оставят домашните си любимци на улицата, но и срещу това могат да се вземат необходимите мерки. Като цяло обаче кучетата създават проблеми и те наистина не се решават по сегашните начини. Може да е грозно и неприемливо за много, но по някакъв начин градът трябва да се отърве от тях и не мисля, че изграждането на кучкарници е най-добрия вариант.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

Ами не, всъщност мн хора решават - "Оф, искам куче" (от София, апартаментчето ...) и като види, че му сере и му къса мебелите решава да се отърве от него. И по селата се прави така, но кучетата си хващат пътя или друго си е да го вържеш на синджир в двора... и да ти пази "добитъка". Просто взимането на домашно животно се смята за някво забавление, което тр човек да задоволи, ама като дойдат грижите ... и ти е по-лесно да го изхвърлиш като нямаш капка мозък - а такива хора - бол.

Защо няма проблем с бездомните котки? Защото котките не се привързват, не им пука кой им е стопанин, важно е да има такъв. А - и важно е да дава ядене. Вече на няколко места виждам в апартаменти по 30 котки, дето се гледат от стара жена (което е ужасно според мен), но тия животни имат подслон - насядали са по дърветата пред блока и те гледат подигравателно. Значи тия котки нямат никакви ваксини. Със сигурност не им се дават хапчета, а само се хрантутят. Със сигурност имат бълхи, понеже на старите госпожи не им пука. Блокът се осмърдява зверската, но търпеливият комшия претичва през етажа и .. не диша, докато не си влезе. Та идеята ми е защо всеки гледа как котките (а и те ХАПЯТ и дори ДЕРАТ) си лентяйстват пред блоковете (а и безпризорни котки съм виждала, колкото и да е странно), но никой не го е еня дали тая котка няма да го ухапе?

В Студ.Град има ужасно много кучета, все пак 4 години бях там. ЗНам, че е ужасно, особено в парка Мир и Дружба и нагоре към Зимния. Но това става през "размножителния" им период, когато се движат на глутница, или обикновено - едно женско и 10 мъжки. Едно време в СГ имаше приют за кучета, който май вече не функционира. А кучетата обичат СГ понеже има доволно манджа по кофите (от бедните студенти) и има много места за тичане (което си е реален плюс).

Ако искате да направите нещо за това в СГ - ами лесно е. Кандидатствайте за проект от ЕС - може да се отпуснат пари и да се направи такъв приют. Още повече, че става дума за студентите - ще се навият по-лесно.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Охо, има :lol: и още как.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Има, има :lol:
kotkacopy.jpg
kotkacopy.jpg (193.99 KiB) Преглеждано 133 пъти
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Дори и охранения кастриран пес не би ми направил нищо :wink: .

Колкото и тъпо да прозвуча това :mrgreen:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Ол, като е кастриран, поне едно нещо и да иска няма как да ти направи :mrgreen:

Колкото до котките - за колко случая на хора, нахапани от бездомни котки сте чували? Те са малки и страхливи и затова не са опасни. Кучетата са. Те са по-големи, обичат да се движат на глутници, а като се съберат по много, и особено като е студено и са гладни, стават агресивни. Имаше много случаи, в които хора бяха убивани от озверели глутници. Включително в Студентски град май бяха убили едно момиче и после хората грабнаха тоягите и въздадоха възмездие. Колкото и да са сладки кученцата, те могат да бъдат опасни.

Иринчи, знам, че обичаш животните. Аз също. Но въпреки това те е страх, когато глутницата до Скай сити се развилнее, нали? И с право! Нека запазим трезва преценка и да не слагаме автоматично хората в категорията "лоши", а кучетата в категорията "добри" заради изолирани случаи, като този с оня изрод. Ако те нападне глутница знаеш ли колко ще ми пука, че кученцата били сладки? Ще набавя месо за шишчета за местния китайски с чиста съвест!

Вайпър, кучетата нападат хора, които ги обичат и не са ги предизвикали. Нападат ги по най-различни причини. Аз обичам кучетата и винаги съм се държал добре с тях. Въпреки това са ме хапали неведнъж. Даже още имам белег от един пес, с който си играех преди 15-ина години. Наложи се да ме позашият.

Та както казах, кучетата са най-опасни, като се съберат на глутници. Не искам да бъдат избивани, но не бива да им се позволява да държат цели квартали в страх.

И не, не искам парите от моите данъци да бъдат харчени за храна за бездомни кучета, когато могат да се употребят за храна за сираци, лекарства за тежко болни и въобще за спасяване на човешки животи. Кучетата не са граждани на България! Те са апатриди :lol: . Съгласен съм средства от бюджета да се отделят за тях, но нека това стане, за да се плати кастрацията им. Така проблемът ще бъде решен еднократно, а няма да бъде удължаван, като във варианта с кучкарниците. Какво ще правим, като се напълнят? Ще строим нови и нови? Щото ако не се вземат мерки срещу размножаването на кучетата из гарда, точно това ще стане. И накрая няма да строим болници и ветрогенератори на електичество, а ще правим кучкарници. Навит съм само, ако някой измисли начин, по който да създава електроенергия от кучешки изпражнения, който да е по-ефективен от останалите методи. :lol:

Ох, много се отплеснах. Накратко - кучетата си оцеляват достатъчно успешно и сами. Защо да наливаме допълнително пари, за да ги храним?

Още нещо. Проблемът навярно е започнал точно, защото хората са си изхвърляли кучетата. Оттам нататък обаче тази човешка дейност според мен играе доста малка роля за големия брой на бездомните песове. Кученцата просто си се размножават юнашката. Така че дори хората да спрат да си изхвърлят любимците, това няма да реши проблема.

Кастрация и после кучетата да си живеят на свобода, а не в клетки.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Ами да, и аз това казвам. Но не знам как така кучетата нападат хора без причина. Както и да е.
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”