Бездомните кучета не са бездомни по свое желание или пък по призвание. Не вярвам някой да отрече, че ХОРАТА сме виновни за появата на този проблем... както и за това, че е придобил чудовищни размери. Не вярвам някой да отрече и простичката истина, че не е редно да си изхвърляш кучето на улицата, защото си преценил, че не можеш да се грижиш вече за него. Но както и да е, това не е целта на дискусията.
В един мнооого идеален случай смятам, че е редно бездомните кучета да се хващат и прибират в специални приюти, където да им е топло и да бъдат гледани прилично.
(Поне това съм виждала по филмите). Оттам насетне, когато някое семейство желае да си вземе куче, може от алтруистични подбуди да помогне на обществото си, отивайки в съответните приюти и избирайки си зверче оттам.
(Съвсем друг е въпроса, че повечето хора предпочитат да си вземат кутре).
Разбира се, в България този вариант е неприложим, защото никой никога няма да се съгласи да отдели тоооооооооооооолкова много средства, особено на фона на -- любимия ми израз!!! -- "далеч по-големите ни останали проблеми"
(много го мразя тоя тип разсъждаване! -- покрай кученцето Мими (
) съм разгледала 115 различни форума, сайта, групи; все се намира по някой, който да каже "какво ви пука за едно куче, когато има толкова много деца, които очакват скъпоструващи животоспасяващи операции" ... ами, ето, пука ни, но паралелът е безумен, защото това са крайно различни проблеми -- едно е да си се родил с рядка болест, друго е някакъв си изверг съзнателно, умишлено, без да му трепне ръката и без да чувства вина да те осакати по изключително жесток начин и то доживот, защото така му е скимнало. Отварям тази гигантска скоба, защото темата вече бе засегната от, ако не се лъжа, Maeve и camel; естествено, имам и други разсъждения по нея, но ще се въздържа за момента).
Така, обратно на бездомните кучета. На всички е ясно, че се движат на глутници и когато бъдат предизвикани, проявяват агресия. Но ако се държите човешки и любвеобилно с тях, няма да ви направят нищо. Жив пример за това е Иван (
Jamesmagno) -- предполагам много хора могат да потвърдят, че той умее да се сприятелява с всякакви безпризорни същества (:
Обаче убиването им (и особено по жесток начин) никак не ми харесва като вариант. Нито мисленето, че като "не са ни удобни", дай да ги изтребим. Повтарям: кучетата не са бездомни, защото така са решили. Попаднали са в такава ситуация и следват инстинкта си да оцелеят. Някои от тях са мили и доверчиви и виждат във всеки минувач един евентуален любящ собственик. Сърцето ми се къса, когато минувачът се окаже зъл кучемразец и с всичка сила реши да запрати кубинката си в стомаха на нищо неподозиращото същество. егаси, кой е по-черен в случая?
Та така де, има всякакви случаи и всякакви ситуации. Кастрацията е чудесен вариант, но е добре да се прилага навреме. С други думи: ако аз гледам куче, но то един ден избяга и създаде поколение, виновната съм
аз, защото не съм го кастрирала. Знам, че има и лоши и озверели кучета, които нападат без да си им направил нищо

и нямам обяснение за този факт; предполагам отново се базира на инстинкт.
Ох, това се получи един ужасно дълъг, но елементарен пост, който не казва нищо ново, за което се извинявам. И тъй, продължавам да си настоявам, че бездомните кучета трябва да се приберат в приют/кучкарник. Така, както имаме затвори, в които престъпници излежават присъдите си без да се лишават от покрив, храна и вода, трябва да има и кучкарници, в които това потенциално зло да бъде удържано.