Журналисти 2010
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- city_glam
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Re: Журналисти 2010
Ми да този голям брат е забранен в някои страни - има защо
А за "Под игото" аз лично не го чета в свободното си време, но за мен приносът на този човек и по-специално на този роман е неоспорим (сега, че е идеализирал разни неща - това е друга тема, аз лично не харесвам "Хъшове")
Според мен ако не беше тая насилствена комунистическа тема "Тютюн" щеше да е сред ама наистина най-любимите ми романи, не го виня, че се е поддал на натиска
А за "Под игото" аз лично не го чета в свободното си време, но за мен приносът на този човек и по-специално на този роман е неоспорим (сега, че е идеализирал разни неща - това е друга тема, аз лично не харесвам "Хъшове")
Според мен ако не беше тая насилствена комунистическа тема "Тютюн" щеше да е сред ама наистина най-любимите ми романи, не го виня, че се е поддал на натиска
Обувката е единственото нещо, с което някои хора оставят следи... 
-
:)... Rosso... :)
- В началото бе словото
Никога не съм могла да разбера писането по схеми... и това си е мое лично мнение,не обременявам никого с него
... едно е да имаш талант и да го развиваш чрез четене,упражняване...и съвсем друго да тръгнеш да правиш точни планове къде каква връзка ще сложиш,какъв преход... и къде е точното място за провокация... мисля,че това идва след самата игра на мисълта със себе си 
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
John Lennon
John Lennon
Аз също съм чела ''Под игото'' по-скоро от задължение. Макар че донякъде ми беше интересен. За ''Железният светилник'' и ''Тютюн'' мога да кажа много хубави неща. Увлекателни, истински.
Казвате, че Д. Димов бил повлиян от комунизма. Не съм съгласна напълно с това, защото в крайна сметка нито НИТО един от героите не е щастлив. Толкова са погълнати от идеали, идеи, мечти, че са си изгубили смисъла на живота. А пък и доколкото знам, тогавашните управляващи са накарали Димов да направи поправка и да включи Лила като антипод на Ирина. Ако не е била тази принуда...
Ех, отнесох се на литературна тема.
Исках да кажа за ''Големия'' брат. Майка ми ми го разказа. Както се изказа ''събрани от кол и въже'' някакви хорица, мижитурки, които определено не представят българското общество.
Но исках да кажа и нещо друго. Всички говорят за Big Brother, но гледах новините към 19:30 по BTV и там се похвалихa, че виждаш ли, българино, ''Листопад'' и ''България търси таланти'' /за това предаване нямам нищо против/, събрали над 1 млн. зрители. За какво говорим?!Един турски сериал събрал куп пенсионери пред малкия екран и те се хвалят с това...I don't understand!!!

Исках да кажа за ''Големия'' брат. Майка ми ми го разказа. Както се изказа ''събрани от кол и въже'' някакви хорица, мижитурки, които определено не представят българското общество.
You can never go too far...
- energie
- В началото бе словото
Абе като цяло "фаворитите" по нац.телевизии са абсолютен SHIT!Дори и за развлечение не стават....
тцтц как само гъделичкат и без това нарастващото самочувствие на турците в БГ,НЕдопустимо е партия,сериал,новини,минарета във всеки голям град
И аз точно това казвам. Защото всички тръгнаха с темата Big Brother / не, че той е нещо стойностно/ и аз реших да покажа още едно нещо, от което можем спокойно да се срамуваме - да се хвалим колко много гледаме турски сериали. Ефектът УАУ! Поздравления, BTV!

You can never go too far...
- Real_Boy
- Пишете, о, братя
- Специалност: КНИ (р)
Дано темите са или за турските сериали(макар, че силно се съмнявам) или тема "Дупка".
Hot as hell, romantic as heaven
Facebook - Bobby Ivanoff
Facebook - Bobby Ivanoff
-
Becksy
- От дъжд на вятър
- Специалност: Неформално образование
- Курс: първи
Първо,Брадъра е глупост-факт!НО...
Под тази маска на мутри,мутрески,барбита,нахакани мадами,биткаджии,научни работници и т.н. се крият душите на хора,изчукани от живота,както повечето от нас.Крие се съдбата на наранени жени,станали жертва на домашно насилие,хора,насладили се на повечето наркотици,комплексарка,чийто мъж и изневерява с бившето си гадже,момиче ,сложило драстичен край на детството си,станала майка и едва сега осъзнала,че е загубила Голямата си Първа любов,човек,отдал се на науката,но обрекъл жена си на невнимание,жена,обвинила себе си за несполучия си първи брак и автоматично се превърнала в жертва във втория с едничката си цел да не провали и този и да докаже нещо на себе си...Случвало ли се е на някой от вас родителите му да не одобряват връзката с момичето/момчето,което харесвате?Случвало ли ви се е да ви забременят с цел да ви задържат до себе си?Случвало ли ви се е гаджето ви да ви нарече "маймуно","Шматка"??Случвало ли ви се е някой пред очите ви да счупи носа на някого,само защото гаджето му не вижда добре хоризонта пред себе си?А??Сега намерихте ли себе си из тези съдби?Съжалявам,но няма как да ме излъжете ,че не сте се сблъсквали с нещо подобно!Това е Биг Брадър.Предаването си има психолог,доста добър при това ,а мисля,че и ТЯ участва в кастинга...Представени са съдби,разкриващи шарената черга на живота-наркотици,домашно насилие,деца,които страдат от глупостта на родителите си,деца,които казват "Мамо!" на бабите си...Още? Ще има и още!!!Това е шоу,но думичката "реалити" казва доста,нали?Съветът ми е да не хулите просто така,защото е МОДЕРНО да не гледате Биг Брадър и само простаците се занимават с предаването.Опитайте се да вникнете мааалко повече в индивидуалните съдби на хората и да намерите себе си...Няма как да намерите себе си из тази паплач?Много жалко!Значи просто наистина не сте виждали тъмната страна на живота.Това е моето мнение.
Настъпи ме на мазола с това ,което каза за Вапцаров.Прочети малко повече за биографията му и ще се убедиш в това ,че е изключително ерудиран.Няма как баба Елена да ти бъде майка и да не станеш личност с широк кръгозор на мисълта и интелекта.Само за това не съм съгласна с теб,НО това "Майната им на критиците!" е толкова смело,свободолюбиво,оригинално и силно,чее...КЕФЯ СЕ!!!
Под тази маска на мутри,мутрески,барбита,нахакани мадами,биткаджии,научни работници и т.н. се крият душите на хора,изчукани от живота,както повечето от нас.Крие се съдбата на наранени жени,станали жертва на домашно насилие,хора,насладили се на повечето наркотици,комплексарка,чийто мъж и изневерява с бившето си гадже,момиче ,сложило драстичен край на детството си,станала майка и едва сега осъзнала,че е загубила Голямата си Първа любов,човек,отдал се на науката,но обрекъл жена си на невнимание,жена,обвинила себе си за несполучия си първи брак и автоматично се превърнала в жертва във втория с едничката си цел да не провали и този и да докаже нещо на себе си...Случвало ли се е на някой от вас родителите му да не одобряват връзката с момичето/момчето,което харесвате?Случвало ли ви се е да ви забременят с цел да ви задържат до себе си?Случвало ли ви се е гаджето ви да ви нарече "маймуно","Шматка"??Случвало ли ви се е някой пред очите ви да счупи носа на някого,само защото гаджето му не вижда добре хоризонта пред себе си?А??Сега намерихте ли себе си из тези съдби?Съжалявам,но няма как да ме излъжете ,че не сте се сблъсквали с нещо подобно!Това е Биг Брадър.Предаването си има психолог,доста добър при това ,а мисля,че и ТЯ участва в кастинга...Представени са съдби,разкриващи шарената черга на живота-наркотици,домашно насилие,деца,които страдат от глупостта на родителите си,деца,които казват "Мамо!" на бабите си...Още? Ще има и още!!!Това е шоу,но думичката "реалити" казва доста,нали?Съветът ми е да не хулите просто така,защото е МОДЕРНО да не гледате Биг Брадър и само простаците се занимават с предаването.Опитайте се да вникнете мааалко повече в индивидуалните съдби на хората и да намерите себе си...Няма как да намерите себе си из тази паплач?Много жалко!Значи просто наистина не сте виждали тъмната страна на живота.Това е моето мнение.
easy написа:Пф. Знам какво ме чака. Имам си мнение и то е, че от българската литература харесвам Павел Вежинов. Не съм фен нито на Вазов, нито Ботев, нито... Е, харесвам Алеко, защото "Бай Ганьо" е гениално. Но... Майната им на критиците.
Настъпи ме на мазола с това ,което каза за Вапцаров.Прочети малко повече за биографията му и ще се убедиш в това ,че е изключително ерудиран.Няма как баба Елена да ти бъде майка и да не станеш личност с широк кръгозор на мисълта и интелекта.Само за това не съм съгласна с теб,НО това "Майната им на критиците!" е толкова смело,свободолюбиво,оригинално и силно,чее...КЕФЯ СЕ!!!
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
- Варненец
- Пишеща машина
- Специалност: журналистика
Ххахаха, това си е простащина и така освен в публичен дом, няма къде другаде да влезеш... Забрави за ФЖМК с подобни асоциацииcity_glam написа:Тези дни точно обсъждах с една приятелка (която не кандидатсва с журналистика) темата "Дупки" - и същото си мислехме дали някой ще посмее да напише как жените могат да се изкарват пари само с "дупките си" или нещо в тоя дух, аз лично може би по бих засегнала темата за дупките в бюджета на БГ и Гърция ( нз защо темата за Гърция мн ме радва, макар че то не е за радване, ако и ние станем на това дереджеBecksy написа:Никога няма да ни се падне конкретна тема.Темата ще бъде 1 дума,максимум 2.Ще бъде някаква двусмислица.Много ми е интересно каква асоциация ще направят някои с тема "Дупки",искрено се надявам да има по-смели
)
Последно промяна от Варненец на 24 Мар 2010, 05:17, променено общо 1 път.
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
- Варненец
- Пишеща машина
Тук си напълно правmorfei написа:подготовката на журналистите изисква най-малко усилия и време.
Последно промяна от Варненец на 24 Мар 2010, 05:18, променено общо 1 път.
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
- Варненец
- Пишеща машина
kinda like you crazy написа:Тук ти е грешката. Съгласна, трябва да имаш талант. Без него просто НЕ става, колкото и да се напъваш. Но, повярвай ми, само с талант също не става. Знаеш ли колко трудно е да се научи простото писане на смислен и приятен текст? Изглежда лесно и просто - защото най-добрите неща са такива. Но не е. (Разно)стил(ие), усет за подходящи изрази, за удачни граматични конструкции, ако щеш, за подреждането на историята, за плавния преход между абзаците или напротив - рязката смяна на тона, за да стреснеш читателя - има купища и купища похвати, които да направят един текст добър. Доброто писане се учи. С четене, четене, четене и писане, огромна практика е единственото, което би могло да ти помогне. Също както в математиката има място и за Менелай, и за Чева, и за Виет - можеш да наблъскаш всичките в една задача, но ако не знаеш как да ги използваш, това няма да ти я реши. Така и с писането - можеш да имаш талант, но без да знаеш как да го използваш и да въздействаш с него на читателя, много му дреме на някого за имагинерното ти величие.morfei написа: Съгласен съм, че не е за всеки. Не се научава как да пишеш увлекателно. Трябва да имаш талант, за да си добър журналист. За жалост повечето ни познати не са.
Нарочно правя паралела между математиката и литературата - защото съм се занимавала и с двете и наистина се дразня, когато хората ги противопоставят. А още повече се дразня, когато бива пренебрегван трудът, вложен, за да се овладее дадено изкуство. Или от изявленията "когато чувстваш нещо, няма нужда да го разбираш". Или от "ти си талантлив, друго не ти трябва". Кажете го това на Хънтър Томпсън с манията му за перфектните текстове. Или на Набоков. Или на Стайнбек и Толкин с мащабността на текстовете им. Или на Труман Капоти с максимално лаконичната му реч. Впрочем, той е отделял по 4-5 часа за писане всеки ден, в продължение на години, докато намери точната си формула. Мислите ли, че това е само до талант? Наистина ли?
@Borisg - не съм, а и се каня от поне година. Затова казах, че ме гледа обвинително =D
Ти си влязла във ФЖМК- помни ми думата
- easy
- От дъжд на вятър
Проблемът с турските сериали въобще не е, че са турски. В даскало, естествено, стана въпрос за тях и едно момиче изпусна следното: "Как може да дават турски сериали... Някой чужденец, ще пусне телевизора и ще си помисли, че "Мехмед" е българско име..." Естествено, аз просто й казах: "Ами, тогава да дават само български сериали или какво?..." и тя почна да ми се кара нещо... Да не съм се правел на интересен или нещо... Целият "проблем" с турските сериали се дискутира, най - често, много далеч от центъра му и най - често е изключително ксенофобски и/или анти-турски в частност (понякога), коплексарски (през повечето време) и селски (през повечето време).
Може би съм бил малко по - рязък от нужното към Ботев, Вазов, Вапцаров & co., съгласен съм. Но щом са устояли изпитанието на времето, не съм аз този, който ще ги дефенестрира. Да речем, че аз съм просто малък сополивко, който драска по стените на институционалноста им, защото е здравословно. Съвсем не отричам, че имат голям принос към "българското", но това, което може би не съм успял да изразя съвсем ясно е, че въпреки това т.е. не го отричам, НО... Въпреки това, отвъд уважение в рамките на доборото възпитание, не ги ценя така, както да речем, ценя Селинджър.
P.S.
Може би съм бил малко по - рязък от нужното към Ботев, Вазов, Вапцаров & co., съгласен съм. Но щом са устояли изпитанието на времето, не съм аз този, който ще ги дефенестрира. Да речем, че аз съм просто малък сополивко, който драска по стените на институционалноста им, защото е здравословно. Съвсем не отричам, че имат голям принос към "българското", но това, което може би не съм успял да изразя съвсем ясно е, че въпреки това т.е. не го отричам, НО... Въпреки това, отвъд уважение в рамките на доборото възпитание, не ги ценя така, както да речем, ценя Селинджър.
P.S.
Second that.Ти си влязла във ФЖМК- помни ми думата И на един от двата изпита, ако имаш под 5- 5, 50 значи има бъг в системата на СУ Не ти го казвам, за да те четкам нещо(най-малко аз бих го направил), но не се сдържах... Браво за поуста!
F for fake.
-
Becksy
- От дъжд на вятър
- Специалност: Неформално образование
Варненец написа:kinda like you crazy написа:Тук ти е грешката. Съгласна, трябва да имаш талант. Без него просто НЕ става, колкото и да се напъваш. Но, повярвай ми, само с талант също не става. Знаеш ли колко трудно е да се научи простото писане на смислен и приятен текст? Изглежда лесно и просто - защото най-добрите неща са такива. Но не е. (Разно)стил(ие), усет за подходящи изрази, за удачни граматични конструкции, ако щеш, за подреждането на историята, за плавния преход между абзаците или напротив - рязката смяна на тона, за да стреснеш читателя - има купища и купища похвати, които да направят един текст добър. Доброто писане се учи. С четене, четене, четене и писане, огромна практика е единственото, което би могло да ти помогне. Също както в математиката има място и за Менелай, и за Чева, и за Виет - можеш да наблъскаш всичките в една задача, но ако не знаеш как да ги използваш, това няма да ти я реши. Така и с писането - можеш да имаш талант, но без да знаеш как да го използваш и да въздействаш с него на читателя, много му дреме на някого за имагинерното ти величие.morfei написа: Съгласен съм, че не е за всеки. Не се научава как да пишеш увлекателно. Трябва да имаш талант, за да си добър журналист. За жалост повечето ни познати не са.
Нарочно правя паралела между математиката и литературата - защото съм се занимавала и с двете и наистина се дразня, когато хората ги противопоставят. А още повече се дразня, когато бива пренебрегван трудът, вложен, за да се овладее дадено изкуство. Или от изявленията "когато чувстваш нещо, няма нужда да го разбираш". Или от "ти си талантлив, друго не ти трябва". Кажете го това на Хънтър Томпсън с манията му за перфектните текстове. Или на Набоков. Или на Стайнбек и Толкин с мащабността на текстовете им. Или на Труман Капоти с максимално лаконичната му реч. Впрочем, той е отделял по 4-5 часа за писане всеки ден, в продължение на години, докато намери точната си формула. Мислите ли, че това е само до талант? Наистина ли?
@Borisg - не съм, а и се каня от поне година. Затова казах, че ме гледа обвинително =D
Ти си влязла във ФЖМК- помни ми думатаИ на един от двата изпита, ако имаш под 5- 5, 50 значи има бъг в системата на СУ
Не ти го казвам, за да те четкам нещо(най-малко аз бих го направил), но не се сдържах... Браво за поуста!
О,да!Това и аз и го казах веднъж!
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
В литературата и журналистика не може да имаш талант и да не можеш да напишеш 2 реда. Да имаш талант в тази област означава, че каквото и да подхванеш да пишеш, от него излиза изкуство. Похватите, които според теб "се учат", всъщност са нещо като понятията в математиката. Те не могат да се опишат, а се осъзнават. Та не можеш да ме убедиш, че е нужно нещо друго освен талант.
П.П. Я кажи в училище, освен на анализ творба и структура на текст, на нещо друго учат ли? Като започнеш да пишеш думите излизат от теб. Това, което знаеш е само абстрактния анализ(несвързани думи и мисли). Всичко останало е талант.
П.П. Я кажи в училище, освен на анализ творба и структура на текст, на нещо друго учат ли? Като започнеш да пишеш думите излизат от теб. Това, което знаеш е само абстрактния анализ(несвързани думи и мисли). Всичко останало е талант.
Компютърни науки 1 курс
- kinda like you crazy
- От дъжд на вятър
- Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
- Обратна връзка:
Предварително се извинявам за огромното мнение. Графоманията е страшна сила. И ми е изключително приятно да я упражнявам в тази тема. (:
Сега, наред- ако говорим за личното ми отношение към писателите/ поетите - Ботев е скучен мегаломан, Вапцаров е чудесен за четене, но изключително програмен и ограничен. Вазов въобще няма да го коментирам. Самообявил се Патриарх и водач, който смята, че функцията на изкуството е да възпитава народа. И което е по-лошото, това мислене продължава да се котира, резултатите от "Голямото четене" бяха потресаващи. Не ни трябва криворазбран патриотизъм. Трябва ни мозък.
Но ако говорим за значението им в българската литература - Ботев е изключително начетен за времето си. Много ярък, много краен, много борбен - чудесна водаческа фигура, вдъхновител и тъй нататък. Впрочем, той сам не брои поезията си за особено важен момент от живота си, далеч повече набляга на публицистиката. И именно присъствието му в литературната история, а не толкова самите му произведения, е важно. Вапцаров - работническо момче, което пописва стихове в свободното си време. Повтарям - чета го с удоволствие, но у него друго, освен любов към работническата класа и оптимизъм, няма. Дори не мога да разбера защо все още го учим, при положение, че сравнен със значимостта на останалите автори, просто бледнее.
@morfei - какво значи брилятни редове? Ама честно? Кажи ми едно перфектно за теб произведение от Средновековието или Ренесанса и се обоснови. Защото има огромно значение дали ще мерим литературно-историческата стойност на даден автор, или... личното си мнение за него? Във втория случай се намесват и индивидуалните ни критерии за качество, които сто на сто са различни, и само ще си чешем езиците.
А в училище дори на свестен анализ и тълкуване на текст не ни учат и точно това е проблема с литературата в българското образование. Изключително рядко се намира учител, който да накара хлапетата да разберат, че литературата не е просто разтягане на локуми. Относно "Като започнеш да пишеш думите излизат от теб" - влез (или по-скоро не влизай!) в купищата сайтове от типа "откровения" и виж всички девойки и девойчовци, пишещи бели стихове, пълни с болка, тъга, миглите ми мокри, сърцето ми на късове, и тъй натам откровени глупости. На много хора им се случва думите да излизат от тях (което очевидно е твоята дефициния за талант), да искат да изразят чувствата си, да споделят красив момент или идея. На малко хора им се получава - защото малко хора наистина искат да се научат да го правят.
Тук в спора се разминаваме много лошо, защото моята идея за талант е друга - талантът е чиста любов, подплатена с интуитивно разбиране какво да правиш. Любов, толкова силна, че нямаш никакви проблеми да вършиш това, в което си добър, докато ти се разкървавят пръстите и ти изтекат очите. Толкова силна, че да не спираш да го правиш до пълно изтощение, докато не си убеден, че завършеното е перфектно. И толкова силна, че да знаеш как да направиш перфектното още по-добро. Естествено, чисто техническата част може да бъде свършена и без нея - във всеки клас сигурно има поне по 5-6 девойки, които пишат чудесни теми и есета. Аз самата изкарах 5, 10 на първия предварителен по математика и осем години в математическа гимназия без грам талант в тази област. Но талантът е онова, което те КАРА да продължаваш, независимо от всичко друго. В това му е ценността.
@easy - започнах "Погнусата". Прелестна е.
@Becksy - Случвало ли се е на някой от вас родителите му да не одобряват връзката с момичето/момчето,което харесвате?Случвало ли ви се е да ви забременят с цел да ви задържат до себе си?Случвало ли ви се е гаджето ви да ви нарече "маймуно","Шматка"??Случвало ли ви се е някой пред очите ви да счупи носа на някого,само защото гаджето му не вижда добре хоризонта пред себе си?
Случвало ми се е първото. Всеки път. xD Но нито едно от другите и ето защо - защото хората, които позволяват да им се случат тези неща... е, нека кажем, че името "човек" на тях не им подхожда. Да позволиш да те унижават, да се унижаваш сам, изтъквайки го като "любов", да се гордееш с простотията и агресията - не. Това е пълна липса на мисловна дейност. Съжалявам, разбирам, че съдбите им не са леки, дори когато те сами са си виновни. Но протестирам срещу издигането на тази вина и малоумие в национален ефир и вменяването на мнението, че те са приоритети в мисленето на народа.
п.п. И благодаря на вас двамата и на Варненеца за думите. Но за това ще си говорим лятото.
Сега, наред- ако говорим за личното ми отношение към писателите/ поетите - Ботев е скучен мегаломан, Вапцаров е чудесен за четене, но изключително програмен и ограничен. Вазов въобще няма да го коментирам. Самообявил се Патриарх и водач, който смята, че функцията на изкуството е да възпитава народа. И което е по-лошото, това мислене продължава да се котира, резултатите от "Голямото четене" бяха потресаващи. Не ни трябва криворазбран патриотизъм. Трябва ни мозък.
Но ако говорим за значението им в българската литература - Ботев е изключително начетен за времето си. Много ярък, много краен, много борбен - чудесна водаческа фигура, вдъхновител и тъй нататък. Впрочем, той сам не брои поезията си за особено важен момент от живота си, далеч повече набляга на публицистиката. И именно присъствието му в литературната история, а не толкова самите му произведения, е важно. Вапцаров - работническо момче, което пописва стихове в свободното си време. Повтарям - чета го с удоволствие, но у него друго, освен любов към работническата класа и оптимизъм, няма. Дори не мога да разбера защо все още го учим, при положение, че сравнен със значимостта на останалите автори, просто бледнее.
Много съм съгласна тук.Borisg написа:Защото тези автори се изучават като задължителни не защото превъзхождат Вежинов, Фурнаджиев и пр., а защото творчеството им е пряко свързано с историческата действителност, и биографиите им са серия от исторически събития, довели до творческото им индивидуално прозрение.
@morfei - какво значи брилятни редове? Ама честно? Кажи ми едно перфектно за теб произведение от Средновековието или Ренесанса и се обоснови. Защото има огромно значение дали ще мерим литературно-историческата стойност на даден автор, или... личното си мнение за него? Във втория случай се намесват и индивидуалните ни критерии за качество, които сто на сто са различни, и само ще си чешем езиците.
А в училище дори на свестен анализ и тълкуване на текст не ни учат и точно това е проблема с литературата в българското образование. Изключително рядко се намира учител, който да накара хлапетата да разберат, че литературата не е просто разтягане на локуми. Относно "Като започнеш да пишеш думите излизат от теб" - влез (или по-скоро не влизай!) в купищата сайтове от типа "откровения" и виж всички девойки и девойчовци, пишещи бели стихове, пълни с болка, тъга, миглите ми мокри, сърцето ми на късове, и тъй натам откровени глупости. На много хора им се случва думите да излизат от тях (което очевидно е твоята дефициния за талант), да искат да изразят чувствата си, да споделят красив момент или идея. На малко хора им се получава - защото малко хора наистина искат да се научат да го правят.
Тук в спора се разминаваме много лошо, защото моята идея за талант е друга - талантът е чиста любов, подплатена с интуитивно разбиране какво да правиш. Любов, толкова силна, че нямаш никакви проблеми да вършиш това, в което си добър, докато ти се разкървавят пръстите и ти изтекат очите. Толкова силна, че да не спираш да го правиш до пълно изтощение, докато не си убеден, че завършеното е перфектно. И толкова силна, че да знаеш как да направиш перфектното още по-добро. Естествено, чисто техническата част може да бъде свършена и без нея - във всеки клас сигурно има поне по 5-6 девойки, които пишат чудесни теми и есета. Аз самата изкарах 5, 10 на първия предварителен по математика и осем години в математическа гимназия без грам талант в тази област. Но талантът е онова, което те КАРА да продължаваш, независимо от всичко друго. В това му е ценността.
@easy - започнах "Погнусата". Прелестна е.
@Becksy - Случвало ли се е на някой от вас родителите му да не одобряват връзката с момичето/момчето,което харесвате?Случвало ли ви се е да ви забременят с цел да ви задържат до себе си?Случвало ли ви се е гаджето ви да ви нарече "маймуно","Шматка"??Случвало ли ви се е някой пред очите ви да счупи носа на някого,само защото гаджето му не вижда добре хоризонта пред себе си?
Случвало ми се е първото. Всеки път. xD Но нито едно от другите и ето защо - защото хората, които позволяват да им се случат тези неща... е, нека кажем, че името "човек" на тях не им подхожда. Да позволиш да те унижават, да се унижаваш сам, изтъквайки го като "любов", да се гордееш с простотията и агресията - не. Това е пълна липса на мисловна дейност. Съжалявам, разбирам, че съдбите им не са леки, дори когато те сами са си виновни. Но протестирам срещу издигането на тази вина и малоумие в национален ефир и вменяването на мнението, че те са приоритети в мисленето на народа.
п.п. И благодаря на вас двамата и на Варненеца за думите. Но за това ще си говорим лятото.
Everyone is king when there's no one left to pawn
Здравейте,
имате ли представа горе-долу каква оценка на изпита би била достатъчна за задочно при положение, че останалите балообразуващи оценки са отлични?
имате ли представа горе-долу каква оценка на изпита би била достатъчна за задочно при положение, че останалите балообразуващи оценки са отлични?
Ще зарежа всичко и ще стана принцеса!