Нека да тръгнем по плана, който следва собствената ти статия.
1. Генното инженерство - тук не говорим за генното инженерство, така че тази точка не ме интересува.
2. ГМ храните са пълна девиация - и това не ме интересува, тъй като е явно преувеличено твърдение. Вярното твърдение всъщност е, че в прословутите домати има рибни протеини - което е далеч от "ген от сьомга", но за всеки случай да го изясним.
3. ГМО требят пчелите. Ще напомня за Кирил Киряков, занимаващ се с пчеларство от десетилетия, и неговите тревоги. (Справка:
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1 ... elite.html )
Накратко едно обяснение: ГМО културите се създават така, че да произвеждат токсини, с които да унищожават вредителите, които пълзят по пшеницата например и я хрупат. Досегът на пчелите е предимно с медоносни култури, като слънчоглед. Те не унищожават самото растение, само си събират прашец. Работата е там, че и самият прашец е токсичен, нормално - и ефектът е налице.
4. Заробените фермери няма да ги коментирам - вече посочих кой е проблемът с фермерството според мен.
5. ГМО замърсяват обикновените растения. Ти обявяваш това за невъзможно поради терминатор-технологията, обаче пропускаш едно нещо - тази технология е създадена с идеята семената, които се образуват, да са стерилни. Прашецът на растенията си е ок, явно - особено предвид странния случай с Мексико, където ГМО са забранени, но въпреки това по някакъв странен начин са открити Bt и RR гени в тамошната царевица (а както знаем, те много си я ценят). ГМО културите са неспособни да образуват семена, но обикновените култури със сигурност не са.
6. Болестите при хората - както ти отбелязваш, малко са проведените изследвания върху хора. Предимно такива съществуват върху животни. При мишки и плъхове има установена поява на чернодробни заболявания и такива на репродуктивната система след поставяне на животинките под ГМО диета. Отделно Лондонският установи връзка със зачестяването на алергиите. А смъртните случаи от всякакви разновидности от рак по всяка вероятност намаляват поради напредването на медицината. Намери статистика, доказваща намаляването на заболяваемостта от рак, съвпадаща с периода на вкарване на ГМО на пазара и тогава вече ще се замисля.
7. Затлъстяването е масово не само в САЩ и се дължи на Макдоналдс. Дори не знам защо си го коментирал.
8. Що се отнася до безвкусността Дичоу вече си го каза. Факт е - дивите плодове са по-вкусни от градинските. Кой каквито изводи да ще да си вади от това.
И да се върнем на въпроса с негативния ефект върху почвата. Накратко - 17% намаляване на актинобактериите в почвата за период от 3 години. (Актинобактериите са вид полезни бактерии, отговорни за разграждането на целулозата, поддържат нивата на хранителни вещества в почвата.) Изследването е проведено върху почва, върху която е отглеждан Bt-памук. Подобен ефект върху почвата е открит и при бактериите klebsiella planticola и Rhizobium melitoli.
Остана ли въпрос, който да не съм покрила?