Забраниха ГМО

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Re: Забраниха ГМО

Мнение от Norwegian Wood »

БРАТИЯ Българи!!!
ДО КОГА ЩЕ ТАРПИТЕ АМЕРИКАНСКИЯ ЕВРЕЙСКИ ЦИОНОМАСОНИЗЪМ ДА ВИ ИЗТРЕБВА!
Още когато нашите прадеди пристигнаха от изгубената АТЛАНТИДА, ние целунахме зелените поля на Дунава и се врекохме да защищаваме нашата родина в добро и зло!
Нека да благодарим на нашия велик благодетел БББ, че ни опази от ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ЖМУДИ, които заплашваха да навлязат на територията ни!
НЕКА СЕ СПЛОТИМ ПРЕД ОБЩИЯ ВРАГ!

И никога повече да не се докоснем до генномодифициран организъм, от радиоактивния домат, та до обикновената бира!

ПО-БЕ-ДА!

ед: Itilon, тази статия РУЛИРА. :rr:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Не го тАрпим.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Norwegian Wood написа: ед: Itilon, тази статия РУЛИРА. :rr:
Която статия още с първата си дума от речника поставя под въпрос информираността на автора си.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Bagatur »

Norwegian Wood написа:БРАТИЯ Българи!!!
ДО КОГА ЩЕ ТАРПИТЕ АМЕРИКАНСКИЯ ЕВРЕЙСКИ ЦИОНОМАСОНИЗЪМ ДА ВИ ИЗТРЕБВА!
Още когато нашите прадеди пристигнаха от изгубената АТЛАНТИДА, ние целунахме зелените поля на Дунава и се врекохме да защищаваме нашата родина в добро и зло!
Нека да благодарим на нашия велик благодетел БББ, че ни опази от ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ЖМУДИ, които заплашваха да навлязат на територията ни!
НЕКА СЕ СПЛОТИМ ПРЕД ОБЩИЯ ВРАГ!

И никога повече да не се докоснем до генномодифициран организъм, от радиоактивния домат, та до обикновената бира!

ПО-БЕ-ДА!

ед: Itilon, тази статия РУЛИРА. :rr:
Звучиш като последовател на КавханътБолг :lol: :lol: :lol:
Strength and honor.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

Не съм нито за, нито против ГМО, но ето какво мнение прочетох във фермер беге от някой си д-р Черкезов. Искам само да обърна внимание, че медалът има и обратна страна:
Черен ден за българското земеделие.Предричам че десетки фермери във България ще се самоубият ако ги осъдат с 500 000лв. emoticon emoticon emoticon emoticon Ще се провалят огромни инвестиции които бяха насочени към производството на био дизел. Щеше да има десетки хиряди нови работни места, но сега ще духаме супата много братя фермери. Време е за протести и граждански неподчинения. Във Влико търновско скоро ще затворим магистралата за София, след този не очакван лобистки начин от мутрите, нямаме друга алтернатива.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Лорд, този е някакъв провокатор. Самите фермери са против ГМО, защото само при слуа за либерализиране на ГМО у нас тия, които си продават продукциятас чужбина почнаха да им искат обстойна документация, че вътре няма ГМО и да ги гледат с едно наум. Пчеларите още повече.
Дърво, имаш цели ИЗРЕЧЕНИЯ без правописни грешки, никакъв националист не си. ;)
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Шепот написа:Самите фермери са против ГМО
И това го знаеш от...
Сигурно си се запознала с много фермери по протестите... :roll:
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Не само по протестите. ;)
Itilon
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Itilon »

MidwinterSun написа:
Norwegian Wood написа: ед: Itilon, тази статия РУЛИРА. :rr:
Която статия още с първата си дума от речника поставя под въпрос информираността на автора си.
Ох! Просветли ме каква е истината! Аз обичам да се забавлявам. :mrgreen:

Впрочем по някаква странна логика искаш аргументи първо от мен, при положение, че аз отговарям на твоето с нищо неподкрепено мнение (това за спора на първата страница). Покажи ми някакви аргументи, източници или нещо въобще подкрепящо мнението ти и аз ще ти отговоря, няма проблем!
http://e-lect.net - избирай внимателно!
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Много просто. Ти си този, който оспорва. Този, който оспорва, подкрепя с аргументи. За да докаже оспореното, първата страна на свой ред излага своите. Така се развиват дискусиите.

Относно конкретният въпрос (първата думичка с А), по който аз поставям под съмнение твоята информираност, всъщност не, не я поставям под съмнение, ами направо я обявявам за недостатъчна, мога да кажа следното: докато не е имал досег, докато не е изпитал собственоръчно и докато не е разбрал принципа на действие на конкретния предмет на дискусията, човек трудно може да види голямата картина. Но тъй като това е въпрос, който изцяло излиза от рамките на тази тема, аз няма да го дискутирам в нея.

И макар че по принцип първо ти трябва да обясниш с какво ГМО са толкова добри, мога и аз да започна с няколко въпроса.
Защо се твърди, че продукцията им е по-голяма, когато в действителност с времето тя намалява?
Защо в законодателствата, включително и нашето, е определено минимално разстояние от пчелни кошери, на което може да се отглеждат ГМО? Или накратко, защо се оказва, че ГМО са опасни за медоносните пчели?
Защо ГМО изтощават почвата, на която се отглеждат?
Предполагам мога да се сетя и за още, но сега не ми се мисли.

И няма да коментирам подробно въпроса за нежеланието на фемрерите да отглеждат ГМО. Нормално е, все пак ги задължават всяка година да купуват нови семена, нещо, на което аз отново не мога да намеря обяснение. От друга страна, един земеделец не може да има контрол над опрашването на засажденията си, така че какво се случва, когато те бъдат "замърсени"? От една страна, земеделецът не иска това, от друга страна, компанията ще вдигне врява до Бога за това, че някой й използва патента. Нещо справедливостта ми куца тук на мен.

Ако хептен пък си зададем въпроса защо всичко това е създадено така - заради корпоративни интереси или? Или ако не е предумишлено, тогава защо е толкова недоизпипано? Защо има компании, които се стремят да наложат на пазара продукт, чието ниско качество им е известно?

Много въпроси станаха.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Itilon
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Itilon »

ГМО НЕ изтощават почвата в степен, която е много по-висока, отколкото при останалите видове културни растения.

За останалите ти въпроси - вече съм го линквал тук, но пак ще повторя. Ето в тази статия: http://e-lect.net/?p=137 можеш да се ориентираш за мнението ми, с какво е подкрепено то и дали случайно не мога да го аргументирам. :mrgreen: Прочее, тя вече е продължена тук: http://e-lect.net/?p=304 .

Няма такава логика, по която човекът, който хвърля някакво рандъм твърдение, не е задължен да се аргументира поне в същата степен и обикновено преди този, който го оспорва. Тежестта на доказване пада преди всичко върху автора на твърдението, не върху този, който се е усъмнил в него. За да съм по-ясен: предположи, че не те оспорвам, а просто питам как ще ми докажеш това, което твърдиш. С какво?

EDIT: А за антималигноцита скоро ще напиша нещо подробно, тъй като темата ми е интересна. Мога да ти го пратя като му дойде времето!

Ураган, ти май не правиш много секс, а? :compress:
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

модифицираният домат който става *2 колкото немодифицирания си събрат не изтощава ли двойно почвата :scratch:
ама пък от друга страна нали има торене за тая работа :roll:
Изображение
Itilon
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Itilon »

Цитирам какво пише Гачев в блога си (ще ти трябва доста наглост да заявиш, че точно той е неинформиран):

"ГМО биха могли да изтощават почвата повече от “естествените” култури, но разликата не е много голяма: само в много крайни случаи би могла да достигне два пъти. В повечето случаи разликата е в рамките на 5%.

Основно тази разлика идва от подобрената устойчивост на ГМО растенията срещу вредители. Тъй като не страдат толкова, те се развиват по-добре, и съответно изсмукват от почвата повече. Не е заради по-големи плодове, и т.н. - уви, към момента не сме успели да инженерираме ГМО с осезаемо по-голям добив заради биологичен потенциал. (От друга страна, чрез обикновена селекция сме постигнали изумителни резултати. Повечето стопански видове дават плодове, много пъти по-големи от дивия предшественик. В това отношение те са супер-хипер-дупер ГМО. Противниците на ГМО обаче нямат нищо срещу тях.)

Изтощаването на почвата се изразява в изсмукване от нея на елементи, нужни на растението. Това са т.нар.биогенни елементи - макроелементи (азот и фосфор - те се изсмукват в големи количества) и микроелементи (желязо, магнезий и пр., които се изсмукват в малки количества.) Изсмукването на микроелементи обикновено не изтощава почвата откъм тях съществено; ако бъдат добавени (има такива торове), растенията растат по-добре заради повишената концентрация, но само в много излужени и съсипани почви е възможно микроелементите да спаднат толкова, че растенията да страдат реално. Макроелементите е необходимо да се попълват чрез торене, при всякакви стопански видове. (Ако оставяш реколтата да изгние на полето, азотът и фосфорът от нея се връщат в почвата, и балансът е спазен, но ако я изземваш, ГМО или не, балансът се нарушава, и трябва да добавиш азота и фосфора отделно.) Това се постига чрез комбинация от торене и сеитбооборот; интелигиентните фермери разчитат предимно на сеитбооборота, докато тъпите и безхаберни залагат на торенето. (И на пръскането с пестициди - правилният сеитбооборот естествено поддържа много от вредителите на ниско ниво.)"

Мнението е в коментарите към тази статия: http://www.gatchev.info/blog/?p=946#comments !
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Хората да направят сравнение между дивата(горска) ягода и градинската...
Нека съпоставят дивите плодове/овошки/зеленчуци с култивираните и градински
Не е нужно да съм голям агроном и земеделец за да видя разликите...
Те това не е ли ебавка с природата или ?!
Не знам...Вие как го наричате ?
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Нека да тръгнем по плана, който следва собствената ти статия.

1. Генното инженерство - тук не говорим за генното инженерство, така че тази точка не ме интересува.

2. ГМ храните са пълна девиация - и това не ме интересува, тъй като е явно преувеличено твърдение. Вярното твърдение всъщност е, че в прословутите домати има рибни протеини - което е далеч от "ген от сьомга", но за всеки случай да го изясним.

3. ГМО требят пчелите. Ще напомня за Кирил Киряков, занимаващ се с пчеларство от десетилетия, и неговите тревоги. (Справка: http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1 ... elite.html )
Накратко едно обяснение: ГМО културите се създават така, че да произвеждат токсини, с които да унищожават вредителите, които пълзят по пшеницата например и я хрупат. Досегът на пчелите е предимно с медоносни култури, като слънчоглед. Те не унищожават самото растение, само си събират прашец. Работата е там, че и самият прашец е токсичен, нормално - и ефектът е налице.

4. Заробените фермери няма да ги коментирам - вече посочих кой е проблемът с фермерството според мен.

5. ГМО замърсяват обикновените растения. Ти обявяваш това за невъзможно поради терминатор-технологията, обаче пропускаш едно нещо - тази технология е създадена с идеята семената, които се образуват, да са стерилни. Прашецът на растенията си е ок, явно - особено предвид странния случай с Мексико, където ГМО са забранени, но въпреки това по някакъв странен начин са открити Bt и RR гени в тамошната царевица (а както знаем, те много си я ценят). ГМО културите са неспособни да образуват семена, но обикновените култури със сигурност не са.

6. Болестите при хората - както ти отбелязваш, малко са проведените изследвания върху хора. Предимно такива съществуват върху животни. При мишки и плъхове има установена поява на чернодробни заболявания и такива на репродуктивната система след поставяне на животинките под ГМО диета. Отделно Лондонският установи връзка със зачестяването на алергиите. А смъртните случаи от всякакви разновидности от рак по всяка вероятност намаляват поради напредването на медицината. Намери статистика, доказваща намаляването на заболяваемостта от рак, съвпадаща с периода на вкарване на ГМО на пазара и тогава вече ще се замисля.

7. Затлъстяването е масово не само в САЩ и се дължи на Макдоналдс. Дори не знам защо си го коментирал.

8. Що се отнася до безвкусността Дичоу вече си го каза. Факт е - дивите плодове са по-вкусни от градинските. Кой каквито изводи да ще да си вади от това.

И да се върнем на въпроса с негативния ефект върху почвата. Накратко - 17% намаляване на актинобактериите в почвата за период от 3 години. (Актинобактериите са вид полезни бактерии, отговорни за разграждането на целулозата, поддържат нивата на хранителни вещества в почвата.) Изследването е проведено върху почва, върху която е отглеждан Bt-памук. Подобен ефект върху почвата е открит и при бактериите klebsiella planticola и Rhizobium melitoli.

Остана ли въпрос, който да не съм покрила?
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “България”