JFK
Държава: САЩ
Година: 1991
Жанр: Исторически
Режисьор: Оливър Стоун
В ролите: Кевин Костнър, Томи Лий Джоунс, Едуард Аснър, Гари Олдман и др.
С една дума - филмът е страхотен.
Няма да съжалявате, ако отделите 3 часа на JFK, дори и на моменти някои от сцените във филма да ви приспят. Като цяло обаче муувито е прекрасна възстановка на случилото се с президента на САЩ, когото мнозина оприличават с Обама. Не се наемам да правя сравнения между двамата, още повече, че говорим за две напълно различни "епохи", но съм сигурен, че всички любители на конспирациите, както и онези, които просто симпатизират на Кенеди и искат да разберат повече за неговата "показна екзекуция" ще намерят JFK за едно превъзходно три часово занимание. В интерес на истината наистина не успях да повярвам, че съм пропуснал такъв добър филм, имайки предвид, че съм чел и гледал какво ли не за убийствата на хора като Кенеди (Робърт и Джак) и Мартин Лутър Кинг. С две думи: JFK е един страхотен филм по действителен случай с изумително добре подбран актьорски състав, купища номинации за оскар и т.н. и т.н...
Сюжет
Интересното около него е, че филмът поставя акцент не толкова върху самото убийство и разследване на президента Кенеди, а на "лъжата и конспирацията" като цяло или с други думи: какво стои зад това убийство, какво се планира от "правителството в сянка", кое в действителност е управлявало и все още управлява света. Не бих искал да пропусна е
"леката" семейна драма, която за разлика от други продукции на Холивуд не е представена като сълзлива сЪпункЪ, а точно напротив: в стегнат, ясен, точен и достатъчно емоционално наситен вид, за да не дразни.
Отклоних се доста, затова сюжетът: след убийството на Кенеди всички "доказателства" сочат, че убиецът е Осуалд (в ролята е Гари Олдман). Областният прокурор на Ню Орлиънс обаче смята, че всичко е нагласено и реалните доказателства и причини за убийството на Кенеди са потулени. Скоро след това започва разследване за убийството на президента, което среща изключително много противници...
Актьорска игра
Феноменална. Докато гледах филма определено ми направи впечатление изключителното присъствие на Томи Лий Джоунс, а след това се изненадах, когато открих, че е спечелил оскар за ролята си. Изненадах се обаче, че Кевин Костнър дори не е номиниран. А неговата роля определно беше най-доброто, което съм гледал от него. С една дума; по отношението на актьорската игра филмът получава пълно 10/10 от мен, с уговорката, че единадесет е невъзможно.
Атмосфера
Политическа и подчертано конспирационна.

Тук според мен е удачно да разделя филма на две части: първият час и половина беше леееко скучничък, като не броя няколко сцени, които бяха по-стресиращи и като извадя определено интригуващите първи пет минути. Следващата половина на JFK обаче не те отлепя от стола, особено по време на финалното дело и речта на Костнър. Все още ми е трудно да повярвам, че за тази си роля не е получил дори и номинация за оскар...
Оценка:
Сюжет: 9/10
Актьорска игра: 10/10
Атмосфера: 7/10
Общо: 8.67