Журналисти 2010

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Журналисти 2010

Мнение от Borisg »

city_glam написа:
kinda like you crazy написа:Виж, това с фактологията е леко притеснително. (:
И на мен ми звучи притеснително, само че аз чета и каквото ми остане в главата.

Обаче ако се падне тема "Анонимно в интернет" ( говорим за година преди да се заговори за следенето на данни в интернет) каква фактология ще пишеш, това хич не е политическо :? :? :?
Мисля, че под фактология се има предвид да се дават конкретни примери в подкрепа на аргументите ви.
Конкретизирането все пак убеждава аудиторията в аргумента ви.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
easy
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от easy »

steli написа:Дори преди малко четох една статия, в която имаше доста факти и особено много цифри. Явно някакви социологически проучвания. Едва ли ще се искат чак такива неща от нас. Поне се надявам да не искат. :|
четох една статия
не конкурсно есе, а статия.
F for fake.
Аватар
ssk
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от ssk »

Съгласно чл.22, ал. (6) от Правилника за приемане на студенти в СУ „Св. Климент Охридски” през учебната 2010/ 2011 г.: „Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като едно от тях е от ДЗИ, а другата - от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценка от ДЗИ. Не участват оценки от профилирана, задължителна професионална, задължителноизбираема или свободноизбираема подготовка.”

Така, дотук с химерата, че щя ходя на матура по История.
http:\\bsskg.wordpress.com
mariaa
В началото бе словото

Мнение от mariaa »

ssk написа:Съгласно чл.22, ал. (6) от Правилника за приемане на студенти в СУ „Св. Климент Охридски” през учебната 2010/ 2011 г.: „Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като едно от тях е от ДЗИ, а другата - от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценка от ДЗИ. Не участват оценки от профилирана, задължителна професионална, задължителноизбираема или свободноизбираема подготовка.”

Така, дотук с химерата, че щя ходя на матура по История.
lol :shock: Това означава ли, че балообразуваща ще е оценката от матурата по БЕЛ?
Аватар
ssk
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от ssk »

Да.

Поне по История можем да избягаме от това си смъкване на оценката. Утре ще им се обадя да ги питам все пак. :)
mariaa
В началото бе словото

Мнение от mariaa »

Хахахаха :lol: Ами, честито на всики ни, които в последните пет години сме се трудили за оценките си по БЕЛ :cheers:
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър

Мнение от city_glam »

mariaa написа:Хахахаха :lol: Ами, честито на всики ни, които в последните пет години сме се трудили за оценките си по БЕЛ :cheers:

Е стига де, това е подигравка вече! :shock: :shock: :shock: Не съм чула някой да е изкарал 6.00 на матура :( Но пък съм чувала, че на матурата много се преписва, а и сме в нашите си училища :lol: 8)
Borisg написа:Мисля, че под фактология се има предвид да се дават конкретни примери в подкрепа на аргументите ви.
Конкретизирането все пак убеждава аудиторията в аргумента ви.
Имам въпросче, понеже малко не ми е ясно за тази фактология - когато искам да посоча пример кое е по-добре - да назовавам истински имена или по-скоро описателно - например кое е по-добре: " Дори зад политическата партия РЗС стои мафията" или "Дори зад цяла политическа партия - опозиция на властта - стои мафията" :roll: :roll: :roll:
Обувката е единственото нещо, с което някои хора оставят следи... :connie_29:
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

mariaa написа:Хахахаха :lol: Ами, честито на всики ни, които в последните пет години сме се трудили за оценките си по БЕЛ :cheers:
Не е голяма трагедия.
Така кандидадите сме поставени още по-равно. :)
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

city_glam написа:
Имам въпросче, понеже малко не ми е ясно за тази фактология - когато искам да посоча пример кое е по-добре - да назовавам истински имена или по-скоро описателно - например кое е по-добре: " Дори зад политическата партия РЗС стои мафията" или "Дори зад цяла политическа партия - опозиция на властта - стои мафията" :roll: :roll: :roll:
Наскоро зададох същият въпрос на своята преподавателка, на която бях дал есе, в което част от аргументацията ми беше свързана с творчеството на Паулу Куелю, но не бях споменал с кои книги по-точно правя препратката към темата. И първа тя ми даде съветът, че за аудиторията ще бъде още по-интересно, ако конкретизирам по-детайлно с коя част от творчеството на Паоло Куелю правя тази препратка.
Но разбира се, за да даваме конкретни примери трябва да излагаме адекватни аргументи и ненаивни разсъждения.
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър

Мнение от city_glam »

Borisg написа:Наскоро зададох същият въпрос на своята преподавателка, на която бях дал есе, в което част от аргументацията ми беше свързана с творчеството на Паулу Куелю, но не бях споменал с кои книги по-точно правя препратката към темата. И първа тя ми даде съветът, че за аудиторията ще бъде още по-интересно, ако конкретизирам по-детайлно с коя част от творчеството на Паоло Куелю правя тази препратка.
Но разбира се, за да даваме конкретни примери трябва да излагаме адекватни аргументи и ненаивни разсъждения.
А хубаво ли е да споменаваме конкретна медия? Аз лично не винаги помня кой е източникът на това, което знам :lol: :roll:
Аватар
ssk
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от ssk »

Независимо от темата трябва да напиша за репортажа в Нова телевизия, предизвикан от моя статия... Като няма устен как да им се хвалим на хората по друг начин? :D
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Бе то хубаво, ама не можете да оставите твърдение като това за мафията "голо" и недоказано. Както и да го формулирате, трябва да имате доказателства, които да приложите. Иначе спокойно може и да ви съдят за клевета, ако решат (не, че това би се случило, но стои като възможност).

И още нещо - ако не сте абсолютно сигурни в жанра на нещо, прочетено във вестника, не го наричайте "статия". Шансът да е наистина статия, е много малък. Пробвайте с "материал" или "текст". Така не можете да сбъркате.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър

Мнение от city_glam »

Търговецът на кристал написа:Бе то хубаво, ама не можете да оставите твърдение като това за мафията "голо" и недоказано. Както и да го формулирате, трябва да имате доказателства, които да приложите. Иначе спокойно може и да ви съдят за клевета, ако решат (не, че това би се случило, но стои като възможност).

И още нещо - ако не сте абсолютно сигурни в жанра на нещо, прочетено във вестника, не го наричайте "статия". Шансът да е наистина статия, е много малък. Пробвайте с "материал" или "текст". Така не можете да сбъркате.

Да, точно за подобно твърдение питах, за да не е "голо", според мен е най-добре да се спомене източникът му - но имаме ли право да кажем в материала в еди-кой-си вестник се твърди еди-какво-си :roll: :roll: :roll:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Не само имате право, ами си е направо задължително. Те са го писали това твърдение - ако е клевета, да се спасяват. Не е нужно да цитирате дума по дума, но казвате, че примерно "в публичното пространство (клише е, но няма да ви направят проблем за него) се появи информация, че еди коя си партия е свързана с мафията чрез [обръчи от фирми или каквато там е връзката, за която се говори]. Според вестник Х [и тук преразказвате с едно изречение каква е драмата с мафията и въпросната партия]".

Аз поне така бих го написала. Дали и доколко е правилно - не знам. Със сигурност обаче да оставите голи твърдения на принципа "всичките са маскари", "тия са мафиоти, бе, нали ги знаем" и прочее, е грешка.

И още нещо, което ми се струва много важно: easy е извадил/а някои клишета, които могат да ви закопаят лошо. Не разчитайте на "общовалидни" твърдения като "Иван Костов ни разсипа", "сега, когато сме в ЕС, ще цъфнем и ще вържем", "НАТО/САЩ са агресори", "културата ни е в криза"... След всяко подобно твърдение трябва да има доказателство. Или поне собственото ни мнение - защо смятаме, че това е вярно. Не оставяйте висящи твърдения - аз ако съм на мястото на проверяващите, бих ви порязала лошо за тях (щях да ви пиша с червено по едно "Кой Ви каза?" след всяко такова). :lol: Имате късмет, че не проверявам.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

Да, имах предвид статия от вестник. ''Труд'' беше вестника. Надявам се да съм се изразила правилно. :wink: Поправете ме, ако греша, но мисля, че ще е нещо, като това, което пишем по Свят и личност /който го има, разбира се/, т.е. изказваме нашето мнение и го подкрепяме с доказателства. Добра идея е ''в публично пространство...'', но ние не разбираме новините само от там. Аз, например, гледам новините и предавания, както и повечето от вас. :D Може би не трябва да казваме от кой вестник сме го прочели или пък в коя емисия на новините /предаване/ сме го видели.
За матурата по БЕЛ нещо ме разтревожихте. Аз също съм се трудила 4 години, за да изкарам отлични оценки, но това не значи, че и на матурата ще имам 6.00. Може би ще е Отличен /дай боже!/, но едва ли ще е 6.00. Повече ме харесваше, когато взимаха оценката от БЕЛ и История. :cry:
You can never go too far...
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”