Журналисти 2010

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Ghost____rider
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: Журналисти 2010

Мнение от Ghost____rider »

The_iMMortal_f написа:
Ghost____rider написа:Eех темите 2009 та бяха много яки - предварителен "Боклуци" , редовен "Братя" ........ на мен ми допаднаха и двете а сега как мислите Октопод , Наглите, Стенограма ............ знае ли човек :lol:

:shock: А аз сънувах по-глобални неща.. Нещо от сорта на "Трус" и т.н. пък каквото сабя покаже другата Неделя.. Не смятам да анализирам родната мафия, политика и etc.. Ще го изместя сигурно в тотално друга посока? :lol: Подобни стратегии? :lol:
Право да си кажа не мога да мисля сега за какво точно ще пиша и в каква насока , защото винаги нещо се обърква в плановете 8) . Миналата година направих един експеримент на писмения редовен ими донесе 4.88 оценка , бях щастлив . проблем са ми пунктуациите и разни други паразитни дреболии , иначе в рецензията пишеше че има наситина оригинален подход, но уви :P . Действам на момента, докато чуя темата си стоя най спокойно все едно чакам за кило портокали на пазара и тва е . Когато кажат темата мисля,мисля, мисля и пак мисля докато най накрая усетя че това към което съм се насочил ще ми се лее от междучерепното пространство с лекота и ще мога така да го довърша че и на мен да ми хареса , това е деца пазете се от зли квестори и добри подсказвачи 8) :P
Доброто може да надделее злото САМО със средствата на самото зло и САМО в неговата среда.
gletcher
Постоянно присъствие

Мнение от gletcher »

Гответе се за "Импийчмънт" :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Глупости. :blackeye:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
easy
От дъжд на вятър

Мнение от easy »

Днес не можах да гледам пресконференцията на президента, но после четох какви глупости е говорил и отсега мога да кажа, че ако ни дадат да пишем нещо свързано с него просто ще падне безпощадната критика не само на него, но и на цялото изгнило, претръпнало общество, което го търпи, както и политическите п***и, които се въртят като фурнаджииски лопати (напр. Лудото Яне) и въобще ще си излея душата безкомпромисно (м/у др., сега се сещам, че в 11 клас в едно съчинение по литература (което аз обърнах на есе) в/у "Изворът на Белоногата" споменах Гоце и Дмитриевич и г-жата извика майка ми в училище и се беше притеснила за психичносто ми състояние и я е беше разпитвала за семейството ни, като че ли сме дисиденти или нещо... тогава, за пръв път, ме беше срам от училището ми). Цял следобед четох за тази пресконференция и много съм му набрал. :twisted:
F for fake.
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

^ :lol: :lol: :lol:

Съгласна съм, че има вероятност да е такава темата. Но за съжаление нямам свръхестествени способности и не мога да кажа нищо със сигурност. :| Всички просто предполагаме. Кой знае? Може да ни обърнат тотално представите. :o
А във връзка с президента и аз не мога да изкажа много хубави неща за него, но не се знае на кого ще попаднем. А ако е някой комунист? Все пак Първанов от там е тръгнал. Пък и може да му е фен. Мисля да съм по-сдържана в коментарите си, пък каквото сабя покаже. :D По принцип е по-добре да ни дадат някаква тема за по-глобално събитие. И нямам предвид за целия свят, може и от България, но да не се ограничава само в ''импийчмънт'' или пък ''стенограмата'' и т.н. :?
You can never go too far...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

НЯМА да ви дадат тема, формулирана по подобен начин. Върнете се пак из темите, които са се падали - има ли поне една която да не дава възможност за многостранно тълкуване?
Вижте... как да ви го обясня... преподавателите, формулирали темата, хващат нещо (обект, социален факт, просто думичка) и го поставят в центъра на една стая. Вие сте отвън и единственото, което можете да направите, е да надничате през ключалката. Само че стаята е такава, че има ужасно много ключалки, през които "нещото" се вижда под съвършено различен ъгъл и по съвършено различен начин.
Изпитващите са наясно, че няма как да видите "нещото" в целия му обем, защото надничате през ключалката, все пак (а големината на ключалката се определя от житейския ви опит и общата ви култура) - но им е интересно да видят кой ъгъл сте си избрали и как "описвате" видяното.
Точно затова и са сложили многото ключалки, никога няма да ви ограничат до само една, през която да гледате, както би станало с евентуална тема, въртяща се около импийчмънта. Щото 18-19-годишните мозъци директно ще отпрашат към Първанов (евентуално някой може да се сети и за Клинтън). И нали не мислите, че можете да оцените адекватно действията на президента? Щото ако на тези години имате подобно самочувствие, се пробвайте за пиари. :mrgreen:

Сериозно. Кажете ми по колко различни начина можете да подходите към тема, наречена "Стенограма", да речем. Защото за "Топло", примерно, мога да тръгна от дакела в едноименния филм, да мина през Вальо Топлото и да стигна до несправедливо ненормалната зима и глобалното затопляне. Мога да се заиграя и с налучкването в игрите някога: "Топло" vs. "Студено". Мога да си философствам и върху наградите ИКАР преди 2 години и неадекватността на журито, оценило незаслужено високо спектакъл, наречен "Студено" (оттам - адекватността на театралните награди у нас, кукленият театър за възрастни като неподозирано голяма и неизследвана ниша в изкуството в България, световни практики в това отношение... ох, котьо!).
И съвсем не е нужно да включвам всичко това - спокойно мога да "издоя" цяла тема от видяното през всяка една от въпросните "ключалки". Ако се замисля още малко, със сигурност ще се сетя и за още.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

Надявам се да не си написал/а всичко това по повод моя коментар. Или пък може би си ме разбрал грешно. И аз точно това имам предвид - не могат да ни дадат тема (ех, не че знам какво ще им дойде на ума) ''стенограма'' или ''импийчмънт'' и т.н. Може да се обвърже по някакъв начин с тези неща, но не и точно така формулирана тема. И съм чела предишните теми. Знам, че нещата са много много по-глобални и искат да проверят ''до колко сме навътре в нещата''. И по повод изказаното от теб, за това че 18-годишните били нахакани. Не всички са така, повярвай ми. Пък и аз например съм на 17 :lol:
П.С. Много интересно поднесен и точен пример си дал/а за ключалките. :P
You can never go too far...
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика
Курс: първи

Мнение от Варненец »

steli написа:^ :lol: :lol: :lol:

Съгласна съм, че има вероятност да е такава темата. Но за съжаление нямам свръхестествени способности и не мога да кажа нищо със сигурност. :| Всички просто предполагаме. Кой знае? Може да ни обърнат тотално представите. :o
А във връзка с президента и аз не мога да изкажа много хубави неща за него, но не се знае на кого ще попаднем. А ако е някой комунист? Все пак Първанов от там е тръгнал. Пък и може да му е фен. Мисля да съм по-сдържана в коментарите си, пък каквото сабя покаже. :D По принцип е по-добре да ни дадат някаква тема за по-глобално събитие. И нямам предвид за целия свят, може и от България, но да не се ограничава само в ''импийчмънт'' или пък ''стенограмата'' и т.н. :?
Опитвайки се да им се харесаш ще направиш най-голямата си грешка.... Изобщо да не ви пука за това дали проверяващите многоуважавани от мен професори ще ви харесат работата... Ако този принцип ви движи и в бъдеще не ми се мисли какви журналисти ще станете ;) Наскоро в едно от упражненията които имахме(тъй като и там ни карат да правим кратки есета и да ги обсъждаме-нещо в стил редакция на вестник), та там стана на въпрос дали трябва това което пише журналиста непременно да се хареса на читателя- за мен лично това е абсурд( да се съобразяваш постоянно с прищевките на читателите означава да загубиш себе си като личност...). Та те хората са толкова различни и всеки желае нещо, което от своя страна не съвпада с вижданията на друг човек- на редактора или журналиста например......
Пишете това което ви идва отвътре стига да не е простотия, да е по темата и да е добре структурирано... Пък винаги може да ви се падне някой проверяващ, който да е станал накриво и да не му се занимава... Четейки вашата творба да каже- изключително пошло и глупаво написано, въпреки че може да е гениално... Да ви лепне двойка и да се приключи... В същия момент да хване някоя работа, която е без грам теза, две свързани изречения да няма, да е пълна с правописни грешки, но той да си каже- колегата се е справил, харесва ми... И да му пише 5 примерно.....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
easy
От дъжд на вятър

Мнение от easy »

Варненец написа:Пишете това което ви идва отвътре стига да не е простотия, да е по темата и да е добре структурирано... Пък винаги може да ви се падне някой проверяващ, който да е станал накриво и да не му се занимава... Четейки вашата творба да каже- изключително пошло и глупаво написано, въпреки че може да е гениално... Да ви лепне двойка и да се приключи... В същия момент да хване някоя работа, която е без грам теза, две свързани изречения да няма, да е пълна с правописни грешки, но той да си каже- колегата се е справил, харесва ми... И да му пише 5 примерно.....

Е, не. Т'ва вече му звучи твърде pre-'89. Иначе съм напълно съгласен с теб, а и не мисля, че въобще е възможно да се "съобразявам" с проверяващите, защото не ги познавам. По - сдържана в коментарите си пък ми звучи като автоцензура, който* е един от най - големите проблеми в нашите медии, така че въобще не си го и помислям.

Иначе, относно темите - не очаквам нищо. Така спя по - добре.

P.S.
*малко ме е срам, ама там "който" ли е правилно да се напише? :roll: :oops:
F for fake.
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
Обратна връзка:

Мнение от kinda like you crazy »

Мисля, че трябва да е "която". Нали до "автоцензура" се отнася?

А тоя изпит все повече ме разтреперва, колкото повече наближава. Много мразя да не знам какво точно да правя. От друга страна, така е по-интересно. О, и благодаря на Търговецът (който, доколкото съм преглеждала другите постове, е търговка? :Р) на кристал за препоръките. Определено помагат. (:

А ако ни дадат тема "Скандал", директно отпрашвам към песента на Queen, музикалната журналистика, дефицита на такава в България, нуждата от, силата на изкуството, споделянето, откриването на чужди светове, бррр, колко неща ми дойдоха наум. Айде това да ни е темата, а? =D
Everyone is king when there's no one left to pawn
gletcher
Постоянно присъствие

Мнение от gletcher »

Само ще ви кажа, че темата няма да е обвързана с политиката, точно заради мнения като тези, които са на тази страница.
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика
Курс: първи

Мнение от Варненец »

easy написа:

Е, не. Т'ва вече му звучи твърде pre-'89. Иначе съм напълно съгласен с теб, а и не мисля, че въобще е възможно да се "съобразявам" с проверяващите, защото не ги познавам. По - сдържана в коментарите си пък ми звучи като автоцензура, който* е един от най - големите проблеми в нашите медии, така че въобще не си го и помислям.

Иначе, относно темите - не очаквам нищо. Така спя по - добре.

P.S.
*малко ме е срам, ама там "който" ли е правилно да се напише? :roll: :oops:
Всичко е възможно- отсреща стоят хора и то проверяващи професори от ФЖМК(от тях може да се очаква всичко, включително и това което съм описал ;) ).....
gletcher- Не си прав....Миналата година също обсъждахме политика във форума и двете теми косвено бяха свързани именно с политика ;) Темата, по начинът по който ще ви я зададат, може да се разгледа и в обществен и в политически, че дори и в икономически план....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
Eluveitie
В началото бе словото

Мнение от Eluveitie »

Днес ми хрумна за :"(ГМО) Генно модифицирано общество"- интересна и в същото време доста благоприятна, защото биха могли да се засегнат доста сфери от съвременния обществен живот, а и не само... :)
Para volar hay que empezar corriendo riesgos. Si no, quizás lo mejor sea resignarse y seguir caminando para siempre. Изображение
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър

Мнение от city_glam »

Здравейте и от мен! И аз ще се пробвам тази година за ПР, дано да ми излезе късметът, даже преди 2 дни се записахме с една приятелка, но май е малка вероятността да сме в една зала. :( От София съм и мн бих се радвала да се запознаем предварително, винаги се чувствам по-спокойна, когато в залата виждам познати лица :) За подготовка и аз чета вестници и пиша есета при учителката ми по литература, от която получавам доста критика :lol: Айде пожелавам успех и стискам палци на всички, надявам се да не ме напусне музата на изпита, че тогава лошо :lol:
Обувката е единственото нещо, с което някои хора оставят следи... :connie_29:
Mulder
В началото бе словото

Мнение от Mulder »

kinda like you crazy написа:Мисля, че трябва да е "която". Нали до "автоцензура" се отнася?
На мен "което" ми звучи по-правилно...но май и "която" не е грешно....
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”