Kristo написа:ники написа:Бракът е нищожен според мен.
А иначе по първия въпрос няма как да отговоря, защото това нещо просто е немислимо от мойта гледна точка и ми е невъзможно да се поставя в тази ситуация.
Е, там е въпроса - брака противоречи на конституцията, както заключихме - кой го обявява за нищожен тогава - Конституционния съд?
Струва ми се невъзможна ситуация - да речем, съдията бракосъчетава 2 жени, те си имат легален брак, и пробват да осиновят дете- чак там властите усещат, че нещо конституцията им е пречка и казват на ... ъъъ на кого ще се оплачеш в такъв случай? Обикновен съд не може да се произнася по конституционност на брака... тва е адски забавна идея. А докато стигне до КС, те ше решат, че ги гаврят и ще откажат да се занимават изобщо...
А колкото до втория ти отговор - е сега си представи как се чувстват хората "от другата страна" - също като теб...
1. Кристо, доколкото знам, в правото или се изброяват всички вариянти или се изброяват всички изключения. Т.е. ако е казано - брак между мъж и жена - не е нужно да се почва - нищожен е брак между мъж и мъж, мъж и петел...
Така че, още К. си е казала - това е правилно, т.е. тя мълчаливо си казва и кое е неправилно.
2. Не може съдия да бракосъчетае две жени. Най-малкото брака не е като във филмите във Вегас...
Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Желаещите да встъпят в брак заявяват това в общината. Всеки от тях представя декларация, че не съществуват пречките за сключване на брак, установени в чл. 12 и 13, и медицинско свидетелство, че не страда от болестите, посочени в чл. 13, ал. 1, точки 2 и 3.
И въпреки, че в чл. 12 и 13 няма изискване - мъж - жена, при подаване на документите ще се види, че е нарушен чл. 7 (който съм го цитирал в по-горния си пост).
И така ще се стигне, до чл. 10 ал. 2, в която ще се установи нередност...
Т.е. въобще няма да се развива хипотезата ти, защото няма да се стигне до брак.
---
Др е вариянта, ако хипотезата ти е при една изменена конституция, в която хомобраковете са разрешени. Тогава като върховен закон тя ще отмени всички, които и противоречат. Т.е. няма да има проблем хомо-тата да си осиновяват, освен ако не се отметне, че им е позволено само брак, без осиновяване. Но пък те пак ще писнат, че им се нарушават правата и...