Журналисти 2010

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Re: Журналисти 2010

Мнение от Zahariev »

Търговецът на кристал написа: Съветът, който ще ви дам, е клиширан и бас ловя, че вече сте го чували - четете "Дневник" и "Капитал". Това са вестниците, които стават за нещо у нас и изчерпват качествената преса. Скучни са ви? Кофти...
Това не е точно така.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Давай други, интересно ми е кои ще включиш тук. Окей, за "Класа" ще се съглася (макар и с уговорката, че щом ми предлагаха да работя там, значи не им е чиста работата).
Още кои? :scratch:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Принципно има някои местни вестници, които са на високо ниво.
Бих дал съвет на варненците да четат и "Народно Дело"(макар и като управление и екип да са се постарали да е доста слаб), а принципно "24 часа" също имат силна намеса в цялата работа.
В момента не се сещам за други, но ако се сетя утре ще добавя.

Иначе съм съгласен, че И "Капитал" е номер едно. ;)

П.С : естествено това е по мое мнение.

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ама къде намесваш "24 часа" в тая тема??? ВАЦовите вестници са най-гадно жълтите - именно защото са жълти, а имат претенцията да не са такива.
Колкото до регионалната преса - не я познавам, мога да говоря само за местните вестници в Стара Загора и Велинград. Е, не стават. Да, може да четеш старозагорския "НБП", ако искаш да се ориентираш какво се случва в региона, защото тези новини няма да попаднат на страниците на националната преса. Но за национални новини, анализи и коментари - "Капитал" и "Дневник". Имат много силни пера.

Другото при регионалните вестници е, че винаги са обвързани доволно пряко с бизнеса и бизнесмените в съответния град. А това никога не е на добре. Не е като да не се случва и в национален мащаб, но там поне парите се завъртат (през рекламни агенции, допълнителна стопанска дейност, бла-бла-бла) и някакси нещата не са толкова явни - което позволява да се поддържа заблудата.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

За регионалните вестници съм склонен да се съглася, но с една скоба - а именно, че това, което ти описа са вестниците на по-малките градове.Тези в по-големите градове представят повече информация от типа на "Капитал" и по-малко свързана с "Кой открадна козите на дедо Гочо".

А принципът на това, че вестниците са обвързани с бизнесмени и т.н. : Няма медия, която да не е.Това трябва да се знае много добре.Медията не дава обективна информация, която да засяга преките или непреки интереси на този, които седи на креслото зад нея.

Това, кое е "гаден" и кое не е "гаден" вестник е доста субективно.Също като понятието за жълт вестник.Само зная, че и там имаха доста добри писала до преди известно време ... сега просто не съм чел, но предполагам, че хората си стоят на мястото (като изключим малки рокади по ръководните постове на няколко места).

Но както казах ... да, за "Капитал" съм съгласен.

Но, нека не обърквам кандидатстващите.
Слушайте кака ви, все пак тя е във факултета, а не аз ..... аз просто имам връзка с цялата работа и от време на време правя по някой и друг репортаж. :)
Последно промяна от Zahariev на 04 Мар 2010, 02:40, променено общо 1 път.

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Имам друго предвид - ясно е, че Иво Прокопиев също обслужва дадени интереси, но това става по-завоалирано и тези интереси са много по-комплексни (ако ме питаш - не мога да ти отговоря директно чии са). Единствено за Ирена Кръстева и Доган се знае.
Докато.... например... във Велинград. Там всичко е подчинено на братя Бееви - няма как пресата да им избяга. Каквото и да четеш в местния вестник, си наясно, че четеш официоза на Бееви. В национален мащаб това наистина е трудно постижимо.

"24 часа" ме изгубиха като читател, когато пуснаха на първа страница гигантско заглавие (сигурно беше 100% червено) на черна подложка, което гласеше "Кръв!!!". Не помня дали беше към същия материал, или в друг ден (но скоро след този случай), когато пуснаха снимка на труп на първа страница. Много далеч ми дойде това от журналистическите норми.
И като им погледнеш как изрязват снимките, как оформят подредбата на материалите в рамките на една страница (пробват се да манипулират много лошо читателя), какви заглавия слагат в търсене на сензация, даже как им цапаше едно време мастилото (сега не знам, не съм го чела от година-две).... и ти става ясно.
Даже имаше един анекдот как Петьо Блъсков забранил страдателния залог, който им беше особено любим в пред-вацовия период. Събудил се със зверски махмурлук и решил да се лекува на принципа "клин-клин избива". Тръгнал да търси водката - тук водка, там водка... няма водка. Отива да пита жена си, която му отговаря: "Водката бе изпита.", което толкова вбесило Блъсков, че обявил, че ще налага глоби на всеки, който използва тази форма във вестника.
Склонна съм да повярвам, че има зрънце истина в тая история. :shaking2:
В края на ноември
Аватар
Eluveitie
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Eluveitie »

Търговецът на кристал написа:Имам друго предвид - ясно е, че Иво Прокопиев също обслужва дадени интереси, но това става по-завоалирано и тези интереси са много по-комплексни (ако ме питаш - не мога да ти отговоря директно чии са). Единствено за Ирена Кръстева и Доган се знае.
Докато.... например... във Велинград. Там всичко е подчинено на братя Бееви - няма как пресата да им избяга. Каквото и да четеш в местния вестник, си наясно, че четеш официоза на Бееви. В национален мащаб това наистина е трудно постижимо.

"24 часа" ме изгубиха като читател, когато пуснаха на първа страница гигантско заглавие (сигурно беше 100% червено) на черна подложка, което гласеше "Кръв!!!". Не помня дали беше към същия материал, или в друг ден (но скоро след този случай), когато пуснаха снимка на труп на първа страница. Много далеч ми дойде това от журналистическите норми.
И като им погледнеш как изрязват снимките, как оформят подредбата на материалите в рамките на една страница (пробват се да манипулират много лошо читателя), какви заглавия слагат в търсене на сензация, даже как им цапаше едно време мастилото (сега не знам, не съм го чела от година-две).... и ти става ясно.
Даже имаше един анекдот как Петьо Блъсков забранил страдателния залог, който им беше особено любим в пред-вацовия период. Събудил се със зверски махмурлук и решил да се лекува на принципа "клин-клин избива". Тръгнал да търси водката - тук водка, там водка... няма водка. Отива да пита жена си, която му отговаря: "Водката бе изпита.", което толкова вбесило Блъсков, че обявил, че ще налага глоби на всеки, който използва тази форма във вестника.
Склонна съм да повярвам, че има зрънце истина в тая история. :shaking2:

Аз също смятам, че начинът, по който в. 24 часа информира обществото за ставащите събития е далеч от високото ниво на журналистика, която би трябвало да предлага, а именно прекалено лесно смилаема информация под формата на скандали и "сензационни" случки от злободневието. Единствения журналист от този вестник, чиито репортажи/статии съм следила е Георги Милков, но не знам дали все още продължава работата си там.
Относно регионалната преса...това лято работих във в.Черно море, който се води за един от най-добрите варненски вестници и честно казано далеч не останах очарована от работния процес, а и качеството на самия вестник не е за особена похвала.
Para volar hay que empezar corriendo riesgos. Si no, quizás lo mejor sea resignarse y seguir caminando para siempre. Изображение
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

Аз също не харесвам ''24 часа'', но никой не спомена нищо за ''Труд''. Аз го харесвам, но не смея да питам, за да не го оплюете. :lol: :lol: Но пък ако има защо - кажете! :wink:
Щях да казвам за това журналистическото есе - може би съм го чула от някъде, по принцип и аз не познавам такъв жанр. Или пък аз съм си го нарекла така, тъй като е на изпита по журналистика. :) Но така и не ми стана ясно есе ли е най-добре да се пише? :scratch:
You can never go too far...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Труд = 24 часа, собственикът е един, оттам е еднаква и редакционната политика. Има разлики, но са много малки.

За жанра, в който да пишете, ме е страх да говоря конкретно, защото ако кажа "есе", ще си помислите за мелодраматичните есета по общочовешки въпроси, които сте писали в училище. А то не трябва да е такова.
Мислете го просто като текст. С увод, изложение и заключение (ако можете да ги прелеете плавно едно в друго, би било прекрасно); ако можете да хванете вниманието с нещо оригинално в началото, ще е супер (но пак границата с оригиналниченето е много тънка и трябва да внимавате, пък и не се знае кой ще го чете) - защото, помислете си - тия проверяващи четат по 300 работи. То как да не им писне. Разбира се, проверяващите са повечко и не им се събират чак по 300 текста, но със сигурност четат доста - ако ги заинтригувате, ще бъде само във ваш плюс. Личното мнение е необходимо, но не категорично достатъчно условие, за да получите висока оценка. Пак повтарям, не се правете на експерти по теми, по които просто не бихте могли да бъдете такива - достатъчно е да видят, че имате ясна, логична мисъл (и че мислите самостоятелно, а не преповтаряте прочетеното тук и там) и че пишете грамотно.
Не режат жестоко за една или две грешки, но те натежават към негативната страна при цялостното впечатление от текста и косвено могат да повлияят на оценката.

Толкова от мен, повече не мога да ви помогна. И не се увличайте в писане - според мен, идеалният обем за стегната работа (съдържанието го уточнихме) е 3-3,5 страници. Може да се падне тема, по която да има какво да се говори и говори, и говори, но трябва да успеете да го кажете ударно, стегнато и ясно (преди да питате, аз кандидатствах през далечната 2004 година, темата беше "Аз мога" - или нещо от сорта, нямах муза, написах 2,5 страници силно нарцистичен текст и имам 5.25. Ако се бях вдъхновила, щях да имам и повече, защото темата беше чудесна. И пак - много зависи от нагласата на проверяващия: сега, след като завърших ФЖМК преди 2 години и познавам почти всички преподаватели, ми е ужасно интересно да разбера кой ми е проверявал работата... ама няма как, уви).
В края на ноември
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

Има още нещо, което малко не ми е ясно. :) Сигурно само аз задавам някакви глупави въпроси, предварително се извинявам. Текстът трябва да е върху някакви актуално събитие доколкото съм запозната. Че и затова чета вестници от време на време, гледам новините и т.н. и т.н. Но как ще обвържем самата новина с нашия текст? Може би не зададох правилно въпроса, но имах предвид, че изпитът ще е свързан с някаква актуална новина. Т.е. в нашия текст трябва да пишем и за тази новина нещо, нали?
Becksy
От дъжд на вятър
Специалност: Неформално образование
Курс: първи

Мнение от Becksy »

Няма "тъпи въпроси"!Питай си смело!За съжаление,аз също съм кандидат-студентка и не мога да ти отговоря.
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
Аватар
easy
От дъжд на вятър

Мнение от easy »

Ами според мен, самата тема призлиза от някаква новина или актуално събитие, но не мисля, че е задължително да е особено конкретен текста, в смисъл, ако темата е "Братя", да се пише за братя Галеви или нещо подобно.
F for fake.
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
Обратна връзка:

Мнение от kinda like you crazy »

Тъй де, тримата братя и златната ябълка, Каин и Авел, "На Изток от Рая", библейски мотиви в творчеството на Смирненски и въобще прекрасните архетипи, братя по оръжие, кръвни братя, а-у, братята с лъвски сърца, братството в детската литература, ако напиша толкова асоциации на изпита, сигурно проверяващите ще избягат с писъци. Но и аз се чудя дали е задължително да обвързваме темата само с актуалните събития?
Everyone is king when there's no one left to pawn
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

И аз това се чудя. Дали да е само върху това актуално събитие или върху няколко неща. Защото към братята можем да добавим и Кирил и Методий; братята основали Софийския и много много други, известни ни от българската история.
Колкото повече наближава, толкова повече се обърквам. :scratch: :cry:
Аватар
easy
От дъжд на вятър

Мнение от easy »

Аз не само съм объркан, но започвам и да се плаша, че няма да мога да напиша абсолютно нищо. Някаква много неприятна параноя ме е налегнала, че съм обречен.
F for fake.
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”