Въпрос относно матурата по БЕЛ

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Re: Въпрос относно матурата по БЕЛ

Мнение от happyswift »

На мен не ми стигна 1,5 точки за 6.00 по БЕЛ :( Пълната шестица по БЕЛ е от 95 до 100 точки до колкото си спомням.Не е нужно да имате 100 точки....

А по английски, там проблема може да е в есето, особено за тия дето се готвят за кандидатстване с английски.Защо ли?Ами когато цяла година, а и преди това в училище, си писал есета от 300 до 350 думи, ти е малко трудно да се събереш в 100 думи, както беше на матурата.Аз не съм си гледал работата, но като сравнявах подозирам, че там са ми взели точки, защото минах лимита ;)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

IcebreakerR написа:Дори да си учил, просто е невъзможно да изкараш 6.00 на матурата по БЕЛ, дори и суперелементарна да е :)
Наща не беше супер елементарна, но определено беше под средното ниво, а оценяването - либерално. За да си вземеш матурата ти трябват няколко неща:
1. Перфектна граматика
2. Владеене на основните термини
3. Познаване на образите, мотивите и идеите в творчеството на всеки автор. (линк - цъкни тук)

Аз имам 6.00 - не съм се презорил от учене, не съм се затварял един месец в нас и други такива. Учете редовно, почивайте активно и запазете самообладание на изпита :wink:
Не е вярно, че винаги ще се намери за какво да те отрежат. Ако сте достатъчно концентрирани можете да уцелите по логика дори и неща, които не знаете. Когато сте спокойни и самоуверени за вас работят не само знанията ви, но също така и интуицията и късмета. Обратното - ако се паникьосате, дори знанията които имате, няма да можете да ги реализирате.

На матурата по история единственият въпрос на който не знаех отговора беше за атентата в църквата "Св. Неделя". Знаех годината, но не и датата. Тая тема не жлизаше в конспекта за изпита в СУ, а в час все не стигахме до нея - нито в 11, нито в 12 клас - затова и не я бях чел въобще. Вече си бях направил другите компоненти от изпита и ми оставаше само да попълня датата (демек да си избера на тото един от 365/6-те дни в годината (е, реших да не е 29 февруари все пак, щото предположих, че годината едва ли е била високосна :lol: ). Сетих се как преди 2 дена се разхождахме с приятелката ми точно около това училище, преди това не бях идвал в тоя район на града, после за други неща, писах наслуки датата на рожденния й ден и си излязох. Още в коридора докато си говорихме с едно момиче разбрах, че съм уцелил датата.

Като цяло това нямаше никакво значение, защото със или без тая точка пак си имах 6.00. Важното е като срещнете нещо, което не знаете, оставете го, направете другите неща, починете си за 2-3 минути (каято под починете си нямам предвид да оставите химикала и да се облегнете нервно назад, мислейки си "оф това не го знам, ще ми вземат точки, ще ми падне оценката, няма да ми стигне балът" - забравете задачата, разгледайте стаята, загледайте някоя яка кифла ако има в стаята (аз затова винаги на матурите и олимпиадите сядах на последния ред :mrgreen: ), разгледайте обастановката, кажете си на ум "дебелата очилата квесторка СМУЧЕ" :lol: , после пак се върнете към задачата. Най важното е, че ще получите толкова, за колкото си мислите, че знаете. Ако си мислте, че знаете за 4, но все пак се надявате на 6, няма начин да не изкарате 4 :)
Facebook
Изображение
Ivan Stanchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan Stanchev »

Точно, да.. аз поне имам доста опит от изпити. 4-ти клас изпитът за МГ , после 7-ми клас за ЕГ, после на САТ ходих 3 пъти, на САТ 2 един два пъти, на ТОЕФЛ 2 пъти, така че най-малко ме е страх от притеснението.Разбира се, на гореспоменатите международни изпити винаги знаеш, че можеш пак да се явиш.

Иначе svetlio, как е правото в СУ ? Аз нали кандидатствам право в АНглия, предполагам, че ще има известни прилики.До колкото знам се разделя на модули, които изучаваш всяка година.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

От един семестър не мога да ти дам кой знае какво компетентно мнение, още повече пък сравнение. Доста лерш-изларш е все още. В Дойчланд примерно имам една приятелка (руса естествено :mrgreen: ), която учи Право и там ги бъхтят от първи курс с решаване на казуси по гражданско право и това представляват и изпитите им. В Англия идея си нямам как е, знам само че завършвате бакалаври, а ние - магистри :mrgreen: Една друга приятелка учи там, но не Право, та от нея знам, че не е лошо местенцето, няма да съжаляваш :wink:
Facebook
Изображение
Ivan Stanchev
В началото бе словото

Абе, ти не беше ли от първа бе човек.Все ми се струваш познат.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Първа група? Първа английска гиманзия? Първа помощ? :mrgreen:
Facebook
Изображение
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Е да, то си зависи кой ти проверява работата.
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"

Първа езикова. ..
Междудругото, кой е правилния правопис ?
''Сан-Стефански'' мирен договор ?
''Санстефански'' мирен договор ?
В един сборник го видях по първия начин, в Wikipedia по втория.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Офф-топик: Само ако става дума за варненската Първа езикова :mrgreen:

По темата: Санстефански.

P.S. Сетих е ти кой си :mrgreen: Виждал съм те във Фейсбукот :P Не, не съм от Първа езикова, ама често съм се шматкал натам :mrgreen: Особено докато бяхте заедно с Френската гимназия ми бяхте много удобни на 5 мин от вкъщи :lol:
Facebook
Изображение
Ivan Stanchev
В началото бе словото

Дада, и твойта снимка ми е позната от facebook :)
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Ivan Stanchev написа:Първа езикова. ..
Междудругото, кой е правилния правопис ?
''Сан-Стефански'' мирен договор ?
''Санстефански'' мирен договор ?
В един сборник го видях по първия начин, в Wikipedia по втория.
Той Светльо вече ти е отговорил, но аз да ти обясня защо е така, за да можеш да си прилагаш правилото занапред ( като сме се заговорили за подготовка за матура по БЕЛ )

Градът, естествено, се пише Сан-Стефано. Но когато се слага надставка -ски, винаги се пише като една дума. Пример: кандидат-студент, но кандидатстудентски ;)

А иначе да изкараш 6.00 на матурата, по мое мнение, си е направо лесно. А самото ниво на матурите - почти обидно :mrgreen:
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Ivan Stanchev написа:
Иначе svetlio, как е правото в СУ ? Аз нали кандидатствам право в АНглия, предполагам, че ще има известни прилики.До колкото знам се разделя на модули, които изучаваш всяка година.

Няма нищо общо. ;)

Освен, ако не говорим за международно право, което мисля, че в СУ им беше магистратура, която се захваща, ако си минал МО и Право.

Иначе Англия е добър избор за право.Другият добър избор за право е Тилбург(Холандия).
А теб къде в Англия са те приели ?

За матурата ..... аз нищо не пипнах цяла година, дори не бях чел за повечето автори, а спокойно си изкарах 5.80.Като цяло трябва да си много слаб по БЕЛ, за да имаш по-малко от 5.50. ;)

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
VelinaShine
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от VelinaShine »

_sonrisa_ написа:А иначе да изкараш 6.00 на матурата, по мое мнение, си е направо лесно. А самото ниво на матурите - почти обидно :mrgreen:
Не е точно така. Първата година бяха обидно елементарни, но това нито е гарант, нито е практика. Според мен, тази година ще са значително усложнени, тъй като и тежестта им в СУ е завишена.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

VelinaShine написа:
_sonrisa_ написа:А иначе да изкараш 6.00 на матурата, по мое мнение, си е направо лесно. А самото ниво на матурите - почти обидно :mrgreen:
Не е точно така. Първата година бяха обидно елементарни, но това нито е гарант, нито е практика. Според мен, тази година ще са значително усложнени, тъй като и тежестта им в СУ е завишена.
Време е да се дигне нивото, наистина. Пък и за какво съм се бил в за тея матури през 2007 иначе :mrgreen:
Facebook
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Обидно лесно, айде, като си се готвил за изпит по литература в СУ нормално нивото да ти се струва ниско.Не че не беше лесно, но трябва да се гледа от гледна точка на средностатистическия абитуриент
Публикувай отговор

Обратно към “Матури”