Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!
Съгласна съм с Kori.
А пък във връзка с бала, май много много не мисля за него. Сега на ума ми е само: ''28 март!28 март!''
Но може би не съм само аз...
Mulder написа:Права си...В крайна сметка обаче ние не сме журналисти и не можем да си позволяваме да пишем каквото си искаме. Все пак и от професионалните журналисти много малко го правят (което е нещо, което ме вбесява, като се сетя за всички поръчкови статии, които четем в днешно време), а тези които го правят, са наистина доказани имена в българското медиино пространство.
Ааааха. Естествено. Щом нямаш написано на челото "журналист", значи не можеш да пишеш каквото искаш. И това те вбесява, ама си го вярваш. Щото не си доказано име в българското медийно пространство.
Човек... да ти имам мисленето. И логиката, впрочем.
Как "ставаш" журналист? Като си вземеш дипломата ли? И кой е тоя, дето ти пречи да пишеш каквото си искаш? И после, кое те определя като "доказано" име? Къде е граничната точка, след която ти е позволено да пишеш и говориш свободно? М? Наистина ми е интересно да чуя.
Защото за мен журналист е този, който има какво да каже и знае как да го направи. Човекът с информация, мнение за дадена тема и талант и умения, които да му позволят да ги изложи първо - обективно, второ - оригинално, трето - привлекателно за четене. Ако някой може да ме обори или да дообогати мнението - моля. (:
Така и аз мисля.Няма да се обяснявам.
kori написа:на мен карбовски ми е доста антипатичен тип, не знам кво му се радвате толкова. дори всичко друго да му беше добре, пак е най-малкото дебел
Мразя да слагам етикети от рода "най-...",но,Бога ми,толкова плоско и глупаво мнение не бях чела,съжалявам наистина...
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
Mulder написа:
По твоята логика 90% от хората, които пишат тука са журналисти...Изобщо не става дума за диплома, а за това да си реализиран журналист и да си изкарваш хляба с това. Това те прави "журналист" според мен. Човек, който му четат статиите само като му видят името, това за мен е "доказан" журналист! По темата...пробвай да напишеш каквата и да е статия пълна с ценизми и я прати някъде. Много ми е интересно кой ще я прочете. Ако я е написал някой, когото цяла България го познава, ще е съвсем друго.
Някой спомена Слави Трифонов...Той за мен е същият като Вучков. Единственото, което правят е да плюят по политиците, обществото и тн без да назовават каквито и да е решения на проблемите, които назовават.
Именно. А това става, когато журналист е този, който има какво да каже и знае как да го направи. Човекът с информация, мнение за дадена тема и талант и умения, които да му позволят да ги изложи първо - обективно, второ - оригинално, трето - привлекателно за четене. Талантът, когато го имаш, се доказва. А това, че в България трябва да си "доказан", на двайсет и две, с пет висши, дванайсет средни и двайсет и три предучилищни (минимум!) преди да ти дадат шанс, е нещо съвсем друго. (:
Писател е този, който има какво да каже и знае как да го направи. Човекът с информация, мнение за дадена тема и талант и умения, които да му позволят да ги изложи първо - обективно, второ - оригинално, трето - привлекателно за четене.
Журналистът е човек, който се занимава с журналистика т.е. събирането и разпространението на информация за обществени явления, тенденции, важни теми и хора.
"Да имаш какво да кажеш", това всеки го може. Да пишеш "каквото си искаш" е едно, да си журналист е друго. В "каквото си искаш", предполагам тук е вложен смисъла на свобода на изразните средства, само че тя не е пълна, ако си журналист - има граница, иначе скачаш в гонзо журнализъм, не?
Знаете ли, според мен е безсмислено да се спори кой какъв журналист бил и какъв трябва да бъде журналистът. Все пак ние сме само кандидати за факултета, далеч сме от професионалната журналистика. По тези въпроси би било уместно да се говори ако бяме студенти и познавахме "тънкостите на занаята". Дайте да се съсредоточим над предварителния, който е след месец, а ако е било писано, догодина лично ще можем да си поговорим за Карбовски или Патън в сградата на ул. Московска
PS Специални благодарности на "Варненеца", който дава много инфо
mariaa написа:Знаете ли, според мен е безсмислено да се спори кой какъв журналист бил и какъв трябва да бъде журналистът. Все пак ние сме само кандидати за факултета, далеч сме от професионалната журналистика. По тези въпроси би било уместно да се говори ако бяме студенти и познавахме "тънкостите на занаята". Дайте да се съсредоточим над предварителния, който е след месец, а ако е било писано, догодина лично ще можем да си поговорим за Карбовски или Патън в сградата на ул. Московска
PS Специални благодарности на "Варненеца", който дава много инфо
Именно защото сме кандидати трябва да знаем какво и защо ще правим.
п.п. егаси, как обичам да откривам хора с общи музикални вкусове. *плясва се по чЕлото и отива да търси подходяща тема*
Да и аз малко се панирах точно като се замислих за това, че наближава, но пък искам да мине и да си отдъхнем (доволни надявам се).
Сега се сетих нещо друго,което искам да питам настоящите студенти (или поне някой осведомен) - какви са свободноизбираемите дисциплини? Прегледах учебните планове, видях горе-долу какво се учи, но не разбрах дали всичко е задължително или... има дни, в които има лекции само от 1 до 3 и после нищо...
Да и аз малко се панирах точно като се замислих за това, че наближава, но пък искам да мине и да си отдъхнем (доволни надявам се).
Сега се сетих нещо друго,което искам да питам настоящите студенти (или поне някой осведомен) - какви са свободноизбираемите дисциплини? Прегледах учебните планове, видях горе-долу какво се учи, но не разбрах дали всичко е задължително или... има дни, в които има лекции само от 1 до 3 и после нищо...
О,да! И аз искам да знам за свободноизбираемите дисциплини.И,моля ви,не пишете неща от рода:"Вие първо влезнете във ФЖМК и после мислете за останалото."Все пак сме кандидат-журналисти и трябва поне малко да сме любопитни,нали?
п.с:Някъде четох,че Карбовски сам се определя като гонзо журналист.
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
В нашия факултет разнообразие от избираеми дисциплини няма (поне в първи курс). Просто програмата е направена така, че да си набяваме необходимия брой кредити единствено от задължителни.
Тази година имахме възможност като избираем предмет да запишем единствено курс по разследваща журналистика... и толкова
Но не се безпокойте(и не роптайте) все още... макар програмата през първия семестър да е сравнително "свободна", през втория със сигурност няма да е.
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
Другото избираемо е език и спорт...Това е в първи курс, след това се разпределяте по профили- радио, телевизия, печат- дано скоро има и онлайн медии Първия семестър на първи курс е свободна програмата ви, доста е лесно дори, но от първата седмица на втория семестър мога само да кажа- жална ни майка
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......