Гледай сега - не ми се доверявай твърде за фигурното, защото аз съм МНОГО пристрастна. Гледам тоя спорт от съвсем мъничка, даже отпреди да се помня, всъщност (баба, Бог да я прости, беше фен

). Но за толкова години имам ужасно малко "големи" любимци - Алексей Ягудин, Филип Канделоро (виж
това, впрочем - побъркваше публиката, без да е кой знае колко перфектен в изпълнението на елементите), Анисина/Пейзера (ако не ги знаеш, виж в YouTube anissina peizerat) - за мен те бяха олицетворение на съвършенството. Огън и лед, толкова прекрасни, можеха да изобразят практически всякаква емоция, сякаш наистина я преживяват. Бяха уникални, новатори, винаги крачка напред, страшно артистични и перфектни технически.
И сега - тия руснаци. Защо ги харесвам - на първо място, защото се пързалят невероятно. И съдии (принципно), и коментатори го признават - а то се вижда и с просто око. харесвам ги и защото изглеждат отлично на леда (оставям настрани факта, че намирам Максим Шабалин за много привлекателен мъж) - днес дори и Найден го отбеляза. И ги харесвам още, защото наред с таланта, притежават и голяма смелост. Да, имам предвид аборигенския танц. Идеята на оригиналния танц при танцовите двойки е да се представи характерен национален танц (най-често се виждат тарантели, някакви руски, молдовски, испански, вчера имаше индийски, кънтри...) - е, тия двамцата направиха аборигенски танц. И всички ревнаха, че музиката не била мелодична, Е, не е - ама не обвинявайте руснаците, а аборигените.

Костюмите им били ужасни - така е, факт. Ужасни са - на мен
ми приличат на курабийки, честно казано. Танцът бил подигравка - що пък да е подигравка? И как кънтрито, хула хоп и прочее не са подигравки, а точно техният да е? Вярно, има закачка, но те се скъсаха да обясняват, че всичко е работено с огромно уважение към наследството на аборигените и т.н.т.
Така. И същият този танц си има всички задължителни елементи, които Домнина/Шабалин изпълняват чудесно. И ги режат защо? Защото съдиите не харесват танца им. Ужасно просто. Хем е както трябва, хем си има всичко, хем си го танцуват идеално - хем ги оценяват по-ниско.
Пак казвам, за този танц може да се говори много - според огромната част от хората (и майка ми, в това число

) - експериментът е неуспешен. Предвид написаното в горния параграф обаче, аз смятам, че е повече от успешен, защото плюс всичко останало, демонстрират смелост с него. Искат се много здрави guts, да не кажа друго, за да представиш подобно нещо пред съдии, чийто консерватизъм ти е известен.
...
Затова ги харесвам. Проблемът при танцовото пързаляне е, че обикновеният зрител рядко може да хване съществени различия между двойките, които са на сравнително едно и също ниво. Просто там рядко се правят големи, видими грешки - рядко ще видиш някой да се изтърси или пък тотална липса на синхрон. Затова и не мога да съдя категорично, но при всяко положение разликата не беше толкова огромна (повече от 10 точки накрая, струва ми се). Да, канадците направиха изключителни поддръжки, а руснаците бяха малко по-бавни в един от елементите, ама... come on... това не е такава драстична и драматична разлика. Затова ме е яд.
Колкото до Плюшченко - неговата програма беше по-трудна, но тази на Лисачек беше по-чисто изпълнена и като че ли беше по-артистичен. Трудно е да се отсъди еднозначно и категорично, но също ми се стори, че долових северноамериканско отношение там. Може и да бъркам, но се радвам, че стана така. Заслужаваше да го свалят малко на земята - в момента, в който Алексей спря да се състезава, Евгени реши, че е недосегаем. Е... явно не е.
А Ягудин се отказа едва на 23 години заради тежки контузии (миналата година му смениха тазобедрената става с титаниева). Ето и 2 неща от бенефиса му - аз като го гледах това за пръв път, ревах като идиотка.
http://www.youtube.com/watch?v=mPzPoT3WHUQ
http://www.youtube.com/watch?v=yDHQj10I4Yo (виж към 0:30, когато си вдига главата и очите му са пълни със сълзи - аз пак аха-аха да се разплача). Уникален беше, Плюшченко винаги ще бъде секънд бест.