Журналисти 2010

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Re: Журналисти 2010

Мнение от steli »

Какво представлява творческото писане? Дават ви някаква тема и пишете? :scratch:
А казват ли ви как се пише журналистическо есе?
You can never go too far...
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика
Курс: първи

Мнение от Варненец »

Дават ти да си избереш между предишни теми падали се на изпитите- ти пишеш 3 часа мисля и предаваш...На края на курса ти го проверяват и дават....
Няма формула за писане на есе ;) Казват ти, че най-важна е тезата, наблягат на ключови думи свързани с предишни теми и толкова......Пък и никой не те кара да пишеш есе.....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Mulder
В началото бе словото

Мнение от Mulder »

Значи само едно ти проверяват, така ли? Защото в програмата на курса всеки ден пише, че го има това творческо писане...
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

Mulder написа:Значи само едно ти проверяват, така ли? Защото в програмата на курса всеки ден пише, че го има това творческо писане...
Миналата година беше само едно, тази нямам представа...Те ви махнаха устния, колко му е да ви сложат творческо писане всеки ден....Друг е въпроса кой ще го проверява- като знам колко "бързи" са нашите преподаватели и колко зор си дават.....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Привет. Успех на всички, които ще се явят на изпит на 28ми. Никъде не открих какъв е желаният обем за "творбата"? Някой има ли представа? :shock:
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

^ Абе и аз това се чудих, но си мисля, че не би трябвало да има... :bounce:
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Аватар
easy
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от easy »

Ами, няма точно зададен обем. Всичко от 2/3 до 8 страници. В смисъл, че няма да броят думите, нали? Стига да си написал нещо грамотно, умно и по темата, което да има силна теза и т. н., да е много брилянтно и уникално с две думи ;) , няма значение колко си написал. Е, не можеш да напишеш 1 страница, ама едва ли е добра идея да напишеш 10.

Това мисля, че някой вече го беше обяснявал. Поразгледайте по - старите постове. Аз така направих. :)
F for fake.
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

На творческото писане ви дават някаква тема, която се е падала миналите години?Правилно разбрах, нали? :)
И по принцип на изпита не трябва ли да пишем журналистическо есе?Какви други възможности има?
Becksy
От дъжд на вятър
Специалност: Неформално образование

Мнение от Becksy »

Някой от вас участва ли на общинския кръг на олимпиадата по БЕЛ?
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
Аватар
Real_Boy
Пишете, о, братя
Специалност: КНИ (р)

Мнение от Real_Boy »

На творческо писане се ОБСЪЖДАТ минали теми. Никой не те кара да ги пишеш. Дават ти съвсем нова тема за писане и оценяване. 8)
Hot as hell, romantic as heaven

Facebook - Bobby Ivanoff
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Becksy написа:Някой от вас участва ли на общинския кръг на олимпиадата по БЕЛ?
Аз бях и писах за Смирненски. :)
The_iMMortal_f написа:^ Абе и аз това се чудих, но си мисля, че не би трябвало да има... :bounce:
Въпросът ми беше провокиран от факта, че за изпита по БЕЛ пише, че се дават 12 листа, като е желателно кандидадът да се вмести в обема.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

steli написа:На творческото писане ви дават някаква тема, която се е падала миналите години?Правилно разбрах, нали? :)
И по принцип на изпита не трябва ли да пишем журналистическо есе?Какви други възможности има?
Миналата година беше върху теми от миналите години- четоха ни есе, което според тях е брилянтно- на темата "косата ми лилава"- като доста хора се обединихме около идеята, че това есе човекът който го е писал или е бил здравата надрусан, или е луд :mrgreen: Но на тях им харесало.... Писахме само едно есе и то в първия ден- на тема от предишни изпити, като го провериха и върнаха на края на курса(това беше за миналата година курса през април), за тази нямам идея.....
Можеш да пишеш и разказ и фейлетон и пътепис и т.н- само не пиши в мерена реч- изришно ни предупредиха, че такива работи директно им пишат 2!
Важна е тезата и добрата аргументация- сега да ти кажа аз какво писах.
На предварителния рискувах с разказ- темата ми хареса, предполагаше по-свободни разсъждения и аз писах разказ. На мен лично ми хареса, пресъздадох го на учителките си по български, на приятели, на родители и т.н - те казаха, че звучи оригинално и добре- сега това не значи, че са мерило, но дори хора които по принцип ме критикуват, този път им хареса....
Накрая резултата беше 3,88- като отидох да си видя рецензията и там пишеше нещо от сорта на- добре развита тема, оригинално хрумване, слаб правопис и грешки- нещо такова беше, попрегледах си работата, ами първо, че грешките не бяха много и второ, че те са подчертавали мои мисли, които са сметнали, че не са уместни....тоест субективно гледат за какво да се заядат за да ти намалят оценката...Имайте го в предвид- на предварителния имаше страшно ниски оценки! И това не е от миналата година, а от много години, така че не се отчайвате!

На редовния темата беше ужасна поне за мен, реших да не рискувам- писах общи работи, всичко което се сетих за тези братя, братските сдружения, религии и т.н, с добра теза и аргументация, но сухо съдържание- резултата беше 4,25, което ми стигна за устен, където имах 6 и благодарение на който съм сега във ФЖМК 8)

Дано съм ви бил полезен ;)
Аватар
easy
От дъжд на вятър

Мнение от easy »

^Благодаря. Поне потвърди някои мой очаквания.
F for fake.
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

Лелеее :roll: !
А пък аз си мисля, че ще се справя добре! :pale: :pale:
''Мерена реч'' бяха стихотворенията, нали? :scratch:
Аватар
DeathBride
В началото бе словото
Специалност: ъм,замислено е да ставам журналист

Мнение от DeathBride »

Здравейте! Аз съм бъдещ заек,на който все още му е неизвестно страшен ли е Софийския университет. :roll: В момента взимам 2 години за 1(дълга история,но подчертавам НЕ СЪМ ПОВТАРЯЛА!!!!)и на теста по Български и Литература.... :pukeleft: 3! Имам още 2 възможности за повишаване на оценката,нооо въпроса ми е с какъв бал мога да се набута из вашите редици? :salute:
Изчетох темите за приемите,писмения и устния изпит- нещата същите ли са?Защото ако трябва да следя актуалните новини из света,аз ще се побъркам! :compress: Но това е отделен въпрос!Та последно въпросче към ветераните - не намерих никъде из сайта таксата за семестър за редовна форма на обучение,може ли малко помощ? :oops:
Много,много,много благодаря предварително!
Това,че пред теб стой най-добрия не значи "не мога"!
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”