А казват ли ви как се пише журналистическо есе?
Журналисти 2010
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Журналисти 2010
Какво представлява творческото писане? Дават ви някаква тема и пишете?
You can never go too far...
- Варненец
- Пишеща машина
- Специалност: журналистика
- Курс: първи
Дават ти да си избереш между предишни теми падали се на изпитите- ти пишеш 3 часа мисля и предаваш...На края на курса ти го проверяват и дават....
Няма формула за писане на есе
Казват ти, че най-важна е тезата, наблягат на ключови думи свързани с предишни теми и толкова......Пък и никой не те кара да пишеш есе.....
Няма формула за писане на есе
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Значи само едно ти проверяват, така ли? Защото в програмата на курса всеки ден пише, че го има това творческо писане...
- Варненец
- Пишеща машина
Миналата година беше само едно, тази нямам представа...Те ви махнаха устния, колко му е да ви сложат творческо писане всеки ден....Друг е въпроса кой ще го проверява- като знам колко "бързи" са нашите преподаватели и колко зор си дават.....Mulder написа:Значи само едно ти проверяват, така ли? Защото в програмата на курса всеки ден пише, че го има това творческо писане...
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Привет. Успех на всички, които ще се явят на изпит на 28ми. Никъде не открих какъв е желаният обем за "творбата"? Някой има ли представа? 
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
^ Абе и аз това се чудих, но си мисля, че не би трябвало да има...
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
- easy
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Ами, няма точно зададен обем. Всичко от 2/3 до 8 страници. В смисъл, че няма да броят думите, нали? Стига да си написал нещо грамотно, умно и по темата, което да има силна теза и т. н., да е много брилянтно и уникално с две думи
, няма значение колко си написал. Е, не можеш да напишеш 1 страница, ама едва ли е добра идея да напишеш 10.
Това мисля, че някой вече го беше обяснявал. Поразгледайте по - старите постове. Аз така направих.
Това мисля, че някой вече го беше обяснявал. Поразгледайте по - старите постове. Аз така направих.
F for fake.
На творческото писане ви дават някаква тема, която се е падала миналите години?Правилно разбрах, нали?
И по принцип на изпита не трябва ли да пишем журналистическо есе?Какви други възможности има?
И по принцип на изпита не трябва ли да пишем журналистическо есе?Какви други възможности има?
-
Becksy
- От дъжд на вятър
- Специалност: Неформално образование
Някой от вас участва ли на общинския кръг на олимпиадата по БЕЛ?
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
- Real_Boy
- Пишете, о, братя
- Специалност: КНИ (р)
- Курс: кандидат-студент
На творческо писане се ОБСЪЖДАТ минали теми. Никой не те кара да ги пишеш. Дават ти съвсем нова тема за писане и оценяване.
Hot as hell, romantic as heaven
Facebook - Bobby Ivanoff
Facebook - Bobby Ivanoff
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз бях и писах за Смирненски.Becksy написа:Някой от вас участва ли на общинския кръг на олимпиадата по БЕЛ?
Въпросът ми беше провокиран от факта, че за изпита по БЕЛ пише, че се дават 12 листа, като е желателно кандидадът да се вмести в обема.The_iMMortal_f написа:^ Абе и аз това се чудих, но си мисля, че не би трябвало да има...![]()
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
- Варненец
- Пишеща машина
Миналата година беше върху теми от миналите години- четоха ни есе, което според тях е брилянтно- на темата "косата ми лилава"- като доста хора се обединихме около идеята, че това есе човекът който го е писал или е бил здравата надрусан, или е лудsteli написа:На творческото писане ви дават някаква тема, която се е падала миналите години?Правилно разбрах, нали?![]()
Можеш да пишеш и разказ и фейлетон и пътепис и т.н- само не пиши в мерена реч- изришно ни предупредиха, че такива работи директно им пишат 2!
Важна е тезата и добрата аргументация- сега да ти кажа аз какво писах.
На предварителния рискувах с разказ- темата ми хареса, предполагаше по-свободни разсъждения и аз писах разказ. На мен лично ми хареса, пресъздадох го на учителките си по български, на приятели, на родители и т.н - те казаха, че звучи оригинално и добре- сега това не значи, че са мерило, но дори хора които по принцип ме критикуват, този път им хареса....
Накрая резултата беше 3,88- като отидох да си видя рецензията и там пишеше нещо от сорта на- добре развита тема, оригинално хрумване, слаб правопис и грешки- нещо такова беше, попрегледах си работата, ами първо, че грешките не бяха много и второ, че те са подчертавали мои мисли, които са сметнали, че не са уместни....тоест субективно гледат за какво да се заядат за да ти намалят оценката...Имайте го в предвид- на предварителния имаше страшно ниски оценки! И това не е от миналата година, а от много години, така че не се отчайвате!
На редовния темата беше ужасна поне за мен, реших да не рискувам- писах общи работи, всичко което се сетих за тези братя, братските сдружения, религии и т.н, с добра теза и аргументация, но сухо съдържание- резултата беше 4,25, което ми стигна за устен, където имах 6 и благодарение на който съм сега във ФЖМК
Дано съм ви бил полезен
Лелеее
!
А пък аз си мисля, че ще се справя добре!
''Мерена реч'' бяха стихотворенията, нали?
А пък аз си мисля, че ще се справя добре!
''Мерена реч'' бяха стихотворенията, нали?
- DeathBride
- В началото бе словото
- Специалност: ъм,замислено е да ставам журналист
Здравейте! Аз съм бъдещ заек,на който все още му е неизвестно страшен ли е Софийския университет.
В момента взимам 2 години за 1(дълга история,но подчертавам НЕ СЪМ ПОВТАРЯЛА!!!!)и на теста по Български и Литература....
3! Имам още 2 възможности за повишаване на оценката,нооо въпроса ми е с какъв бал мога да се набута из вашите редици?
Изчетох темите за приемите,писмения и устния изпит- нещата същите ли са?Защото ако трябва да следя актуалните новини из света,аз ще се побъркам!
Но това е отделен въпрос!Та последно въпросче към ветераните - не намерих никъде из сайта таксата за семестър за редовна форма на обучение,може ли малко помощ?
Много,много,много благодаря предварително!
Изчетох темите за приемите,писмения и устния изпит- нещата същите ли са?Защото ако трябва да следя актуалните новини из света,аз ще се побъркам!
Много,много,много благодаря предварително!
Това,че пред теб стой най-добрия не значи "не мога"!