ГРАЖДАНСКА АЛТЕРНАТИВА на държавата (Николай Теллалов)
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: ГРАЖДАНСКА АЛТЕРНАТИВА на държавата (Николай Теллалов)
Не е въпроса дали авиацията ни ше е цепелини, а за чий дявол, да сменяме работещата система? 
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Никой не казва да я сменяме, бе Кристо, бе. Няма да ти обяснявам, глупаво е.Kristo написа:Не е въпроса дали авиацията ни ше е цепелини, а за чий дявол, да сменяме работещата система?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Тва с цепелините винаги ми напомня на Red Alert 2, само едни обучени октоподи ни липсват, или terror drone-и...
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Именно. Затова ако не искаме цялото общество да продължава да е заложник на тесните интереси на едно малцинство (елит, класа, каста, сбирщина бивши ченгета и настоящи мафиоти - наречи го както искаш) трябва да спрем да говорим за управление и власт, и да ги заменим със самоуправление и независимост.Щом говорим за управление, винаги говорим за управленски елит
И кое според теб прави функционирането им перфектно? Може би осигуряват сигурност, благоденствие и правото на свободен избор на всеки индивид? Може би не позволяват облагодетелстването на отделни хора за сметка на обществото? Може би не използват репресивните си апарати за частни и групови интереси, не използват образователната система, за да възпитават омраза и предразсъдъци, не водят безсмислени войни... Да, държавните системи функционират перфектно сами за себе си, както и за въпросното облагодетелствано малцинство - но перфектната държава не е перфектното общество. За да разбереш това, разбира се, трябва да мислиш за човечеството в културен и икономически смисъл, а не с политическите клишета и шарените карти от училищния кабинет по география.утвърдените държавни системи, които функционират перфектно
Така като гледам точно модерната държава се опитва да превърне всичко в биг брадър - камери навсякъде, следене в интернет, документи с биометрични данни, голи скенери... защо ли ни третират като престъпници, щом системата функционира така перфектно? Сигурно наистина е за наша безопасност, щом управленците така казват... Впрочем, ако прочетеш "1984" на Оруел ще видиш, че описаното прилича поразително на съвремието ни - от постоянното следене до езика на политическа коректност...който прилича повече на Биг Брадър
Представата, че политиката може да е отделна от икономиката е най-голямото лицемерие и лъжа на "представителната" демокрация, единственият резултат от което е, че олигархията понякога е прикрита зад политически марионетки. Икономическото статукво определя социалната структура, а тя от своя страна - политическата система. Тези, които контролират икономиката моделират политическия модел така, че да гарантират и подобряват социалния си статус. Следователно, свеждането на контрола върху икономика, обществено услуги и т.н. до възможно най-голям процент от реално засегнатите от тях, ще спомогне за функционирането на политическа система, отговаряща на интересите на мнозинството. Примери, че свободна, нейерархична структура може да съществува и да се развива има много и най-разнообразни. Дори неща като софтуерът с отворен код и проекти като Уикипедия са такива примери. В текста, който обсъждаме се предлага чрез постиженията на техническия прогрес да бъдат ликвидирани всякакви транспортни, енергийни и прочее икономически монополи, което естествено ще доведе до обезсмисляне и на политическите такива. Аз лично имам по-различна представа за нещата, но е интересна посока на разсъждение.не касае политическото измерение
Ако беше неписано, нямаше да се налага да го пишат по закони, конституциии, правилници и т.н., и да го бранят с полиция, армия и съдилища... Това, което "трябва" е да се взимат решения. Когато не е рационално решенията да се вземат колективно, нещата опират до това как се делегират права и се упражнява контрол. Когато 11 футболисти сами си избират капитан, то вероятно ще бъде избран най-добрият. Има разлика, когато зависиш сам от решенията си,както и когато можеш да контролираш този, от чиито решения зависиш.неписано правило - трябва някой да ръководи
Ама разбира се, ционистката конспирация и марсианската инвазия също са непреодолими пречки... Я дай да си кротуваме под крилцето на олигархията и партокрацията, защото те най-знаят, най-могат и са призвани да защитават интересите ни... Патоса и възхитата, с която говориш за политическият ни елит ме кара да се съмнявам, че обитаваме една и същата реалностА щом говорим за 6-7 мил. българи, да махнем политическия елит е все едно да поканим турците да ни направят експериментален геноцид
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ем, сети се, че така или иначе ще е заложник на тези дето взимат решенията. Дали ше са мафиоти, или некакви нови лица, идващи уж от измежду народа, пак същото е. Управляващ елит не значи управление на малцина, а управление на малцина ИЗБРАНИ ОТ НАС. При местното самоуправление, пак ше се избират такива, но на местно ниво. Ква е разликата? Не може всички да управляват, практически невъзможно е. И пак ще се наложи да се избират малцина, или най-кадърните. И пак ще се зависи от тях.Именно. Затова ако не искаме цялото общество да продължава да е заложник на тесните интереси на едно малцинство (елит, класа, каста, сбирщина бивши ченгета и настоящи мафиоти - наречи го както искаш) трябва да спрем да говорим за управление и власт, и да ги заменим със самоуправление и независимост.
Държавата ни я има, не сме се избили в гражданска война. Значи системата за държавно управление, която сме избрали работи. А иначе страховете, които имаш, биха се случили при всяка система. Дори и когато няма държавност. Ако хората искат да те прецакат по някакъв начин, няма значение как ще се управляваме и какво ще правим. Държавата не може да е перфектна, така или иначе. Но обществото може.И кое според теб прави функционирането им перфектно? Може би осигуряват сигурност, благоденствие и правото на свободен избор на всеки индивид? Може би не позволяват облагодетелстването на отделни хора за сметка на обществото? Може би не използват репресивните си апарати за частни и групови интереси, не използват образователната система, за да възпитават омраза и предразсъдъци, не водят безсмислени войни... Да, държавните системи функционират перфектно сами за себе си, както и за въпросното облагодетелствано малцинство - но перфектната държава не е перфектното общество. За да разбереш това, разбира се, трябва да мислиш за човечеството в културен и икономически смисъл, а не с политическите клишета и шарените карти от училищния кабинет по география.
Тебе те тресе параноята, че щом МВР те следи, ще те хване, че правиш нещо, което не искаш да се знае че правиш. И не говоря за торентите или мп3-ките... Не си ли се замислял, защо се слагат такива "биг-брадъровски" мерки? Е, в САЩ е заради възможности от атентати. В България е по-скоро заради мафията. Аз лично предпочитам МВР да ми чете постовете у форума, но да знам, че чете и мейлите на хора, които организират отвличания или слуша телефоните на държавници дето взимат подкупи. Някакси параноята на хората им замазва очите от истинската причина. Ама то си е за тях.Така като гледам точно модерната държава се опитва да превърне всичко в биг брадър - камери навсякъде, следене в интернет, документи с биометрични данни, голи скенери... защо ли ни третират като престъпници, щом системата функционира така перфектно? Сигурно наистина е за наша безопасност, щом управленците така казват... Впрочем, ако прочетеш "1984" на Оруел ще видиш, че описаното прилича поразително на съвремието ни - от постоянното следене до езика на политическа коректност...
Е, тва няма как да стане. Щом има икономическа блага, винаги ще има интереси. Дори и да разтурим монополистите, ще дойдат други. Парите правят хората такива. Дори и да го направим така, че да няма роля, пак ще има роля. А без пари не можем да живеем. А политиката е измислена да ръководим общите блага равномерно за общ кеф. Без държавност ще настане анархия и пак хората с пари и някаква власт ще контролират всичко. Но с тази разлика, че няма да има кой да ги спре.В текста, който обсъждаме се предлага чрез постиженията на техническия прогрес да бъдат ликвидирани всякакви транспортни, енергийни и прочее икономически монополи, което естествено ще доведе до обезсмисляне и на политическите такива. Аз лично имам по-различна представа за нещата, но е интересна посока на разсъждение.
За да взимаш решения, трябва да имаш власт. Ако тя е на всички, няма да стане нищо, защото хората не всички са компетентни по всички въпроси. Управлението на 240 депутати, представители на народа е решението на този проблем - казваш си "аз не разбирам от самолетен транспорт, но ме касае да е добре контролиран" - и гласуваш за човек, който искаш да го уреди ВМЕСТО теб. И от ТВОЕ ИМЕ. И му даваш власт, а ти си гледаш кефа и си ходиш на работа, на дискотечки, на лекции. А експерта е сложен там, да мисли как да ти направи кефа. Тва че в България едвам бачка това, си е наш проблем, системата си е добре измислена.Ако беше неписано, нямаше да се налага да го пишат по закони, конституциии, правилници и т.н., и да го бранят с полиция, армия и съдилища... Това, което "трябва" е да се взимат решения. Когато не е рационално решенията да се вземат колективно, нещата опират до това как се делегират права и се упражнява контрол. Когато 11 футболисти сами си избират капитан, то вероятно ще бъде избран най-добрият. Има разлика, когато зависиш сам от решенията си,както и когато можеш да контролираш този, от чиито решения зависиш.
Аз защитавам система, в която съм убеден че работи, а за доказателство мога да посочам редица държави. Конкретно за България, проблема се крие, че ние така сме си го направили. Като ходите на гласувате, правете го така, че после 4г. да нямате оплаквания. Иначе е лицемерно, 3 месеца след изборите да почнете да се оплаквате "Абе кой ги избра тия ве". Аз защитавам най-добре работещата система в света - парламентарната демокрация, която е доказана система и която е донесла много напредък и прогрес на държавите. Но хората знаят как да си я използват и нямат оплаквания. Аз не съм комформист, просто ви казвам, как стоят нещата. Идеята за отричане от редица достижения на цивилизацията, само щото не бачкат при нас, е меко казано идиотска. Гранични с идея "да върнем нацизма". И другите народи ще ни се смеят на простотията ПАК. Не защитавам политически елити, защитавам идеи и принципи, срещу които всички надигат вой, а де факто нямат по-добри идеи и няма как да имат, както си личи и от тази тема. За мен лично монархията ми се струва по-яка, но реално погледнато в България по-добре е демокрацията. Просто знам, че друга опция нямаме, освен ако нещо не работи в държавата да обвиняваме нас си. Няма кой друг. Няма партокрация в държавата ни, не сте ли забелязали? Печелят изборите тези, които ние изберем. А обикновенно избираме тези, които са били опозиция предния мандат. Щото все сме недоволни от управляващите. Всеки път е така, и е ясно, че проблема не е в партиите, а в гласоподавателите.Ама разбира се, ционистката конспирация и марсианската инвазия също са непреодолими пречки... Я дай да си кротуваме под крилцето на олигархията и партокрацията, защото те най-знаят, най-могат и са призвани да защитават интересите ни... Патоса и възхитата, с която говориш за политическият ни елит ме кара да се съмнявам, че обитаваме една и същата реалностРазбира се винаги и навсякъде е било естествена реакция на повечето хора да убеждават себе си околните в безалтернативността на статуквото. По същия начин е говорено в зашита на абсолютната монархия, феодализма, робството и прочее отхвърлени от прогреса явления. Конформизма разбира се е естествена реакция, но основната причина е в тоталната индоктринация, която е методично наливана в главите ни от малки. Под маската на морал, дълг и ценност ни се втълпява послушание и страхопочитание към "елитите" и идеологиите, които ги обслужват. А пък най-голямото житейско постижение е да се докопаш и ти до място във въпросните елити, та да можеш ти да мачкаш другите хора, а не те теб
Разбира се, ако наистина изпитваш нужда да поставяш битието си в услуга на разни "елитни" суяци никой не може да ти попречи, но когато тръгнеш активно да ги защитаваш просто ставаш враг на прогреса
Ако аз бях на власт, щях да стана диктатор. Опрелено щях да управлявам по-добре, отколкото които и да избере народа. Щото просто те нямат точна преценка и "вкус" кой да избират. Тва не е проблем на системата, а на хората. Намерете алтернатива на народа, не на държавността.
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Бре, верно ли? Значи възможността да избираш между едни и същи 200-300 мазника, организирани в самоцелни политико-икономически организации е истински избор?Управляващ елит не значи управление на малцина, а управление на малцина ИЗБРАНИ ОТ НАС
Само тогава ще има възможност да се изберат (и в последствие да се контролират) най-кадърните. Както отбелязах, ти явно битуваш в някаква алтернативна реалност - заблудата, че онези 240 сладура се се оказали там поради компетентност и кадърност, оценени обективно от всички ни е особено показателна... Всъщност още по-голяма е заблудата, че тези в парламента са истинския "управляващ елит".Не може всички да управляват, практически невъзможно е. И пак ще се наложи да се избират малцина, или най-кадърните.
А, и това ли сме избрали ние? Как ли съм пропуснал такова събитие...Значи системата за държавно управление, която сме избрали работи
Отново ще ти кажа - именно. Точно поради тази причина не трябва една система, която никога не може да бъде перфектна да се налага върху обществото, което може - чак перфектно не, но доста по-добро със сигурност.Държавата не може да е перфектна, така или иначе. Но обществото може.
Ти сигурно вярваш и в Дядо Коледа, а?САЩ е заради възможности от атентати.
Ти май не следиш новините, а? Иначе щеше да знаеш, че тези, дето организират отвличания са си от МВР и делят подкупите с държавниците...В България е по-скоро заради мафията. Аз лично предпочитам МВР да ми чете постовете у форума, но да знам, че чете и мейлите на хора, които организират отвличания или слуша телефоните на държавници дето взимат подкупи.
Явно бързаш да пишеш, преди да си помислил над това, което ти се обяснява. Нямам обаче желание да се повтарям до безкрайЩом има икономическа блага, винаги ще има интереси. Дори и да разтурим монополистите, ще дойдат други.
А верно ли бре - ми тогава защо ефекта е точно обратен? А да, хората са виновни, тя системата си е супер... т.е. щеше да е супер, ама за друг вид хора, дето не съществуват. Затова вместо да изградим система за хората, ще дресираме хората за системата...А политиката е измислена да ръководим общите блага равномерно за общ кеф
Че сега някой спира ли ги? Така като гледам държавата само ги пази - не само нашата, а по принцип.че няма да има кой да ги спре.
Всъщност ти твърдиш, че трябва да се отречем от достиженията на цивилизацията и развитието, щото по принцип някъде си това работело за някой си. А нацизма е просто едно от проявленията на идеята, че съществува идеална (тотална) държава. Впрочем, тоталитарната държава винаги се е оправдавала с аргументите, които ти използваш - то и ДС е следяло само съмнителни типове, за да могат обикновените граждани да спят спокойно, нали така?Идеята за отричане от редица достижения на цивилизацията, само щото не бачкат при нас, е меко казано идиотска. Гранични с идея "да върнем нацизма".
Ето това изречение е в най-голяма степен показателно, че всъщност изобщо, ама изобщо не осъзнаваш същността на разговора...И другите народи ще ни се смеят на простотията ПАК
Всъщност си личи точно обратното... Въпрос на гледна точка, предполагам.а де факто нямат по-добри идеи и няма как да имат, както си личи и от тази тема.
Да, и мафия няма. И лоши хора изобщо! Защото добрите полицаи ги подслушват и арестуват, нали така?Няма партокрация в държавата ни, не сте ли забелязали?
Абе важното е, че изобщо не си конформист и не защитаваш политическите елити... Опитах се да преброя всички противоречия в отговора ти, но се отказах... Ще се спра само на тези:че проблема не е в партиите, а в гласоподавателите.
Аз защитавам най-добре работещата система в света - парламентарната демокрация, която е доказана система и която е донесла много напредък и прогрес на държавите
За мен лично монархията ми се струва по-яка
Е нали беше идиотско да връщаме нацизмаАко аз бях на власт, щях да стана диктатор
Пък уж беше перфектно, щото народа беше избрал и системата, и 240-те експерти... Колкото и да ми е забавно, подозирам, че разговорът ни е напълно изчерпан...Опрелено щях да управлявам по-добре, отколкото които и да избере народа
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Верно ли? То само партиите са 200-300, да не говорим за минимум брой членове. Избора е прекалено голям, не са 200-300 души а стократно повече. Просто влизат едни и същи, защото такива избираме.Бре, верно ли? Значи възможността да избираш между едни и същи 200-300 мазника, организирани в самоцелни политико-икономически организации е истински избор?
Аре да те питам тогава - ти като гласуваш по каква логика избираш за кого? Щото аз гласувам за тези, които могат да ми свършат работа. Ест, не всички го правят и прецакват намеренията ми. Аз ли съм им виновен? Реално погледнато голяма част от 240те са експерти в дадени области. Може би не всички, но повечето. Не ме карай да ровя списъка и биографиите им. Не живея в заблуда, просто не съм изпаднал в сляпа ярост към всичко и всички. Не хейтя политиците ей така, щото е модерно.Само тогава ще има възможност да се изберат (и в последствие да се контролират) най-кадърните. Както отбелязах, ти явно битуваш в някаква алтернативна реалност - заблудата, че онези 240 сладура се се оказали там поради компетентност и кадърност, оценени обективно от всички ни е особено показателна... Всъщност още по-голяма е заблудата, че тези в парламента са истинския "управляващ елит".
Ти искаше да те поканят като правеха конституцията ли? Ами няма как да стане. Приемаме, че хората дето са правели са били умни мъже и жени. Ако си против избора им, имаш опция - промяна на конституцията. Пробвай се.А, и това ли сме избрали ние? Как ли съм пропуснал такова събитие...
Ам предложи по-добра? Аз пак твърдя, че по-добра няма, дори и тази да не е перфектна. Просто е най-добрата опция.Отново ще ти кажа - именно. Точно поради тази причина не трябва една система, която никога не може да бъде перфектна да се налага върху обществото, което може - чак перфектно не, но доста по-добро със сигурност.
А как щяха да ги разкрият и хванат, ако не им бяха следили телефоните и смс-ите?Ти май не следиш новините, а? Иначе щеше да знаеш, че тези, дето организират отвличания са си от МВР и делят подкупите с държавниците...
Ефекта е обратен, защото хората го използват грешно. Няма как да ги възпитаме да не са алчни, корумпирани и да не мислят за пари. Можем просто да направим системата така, че да не го правят. А ако махнем системата, алчността и корупцията няма да изчезнат. Или си мислиш, че без държавност, всички изведнъж ше станат честни и кротки?А верно ли бре - ми тогава защо ефекта е точно обратен? А да, хората са виновни, тя системата си е супер... т.е. щеше да е супер, ама за друг вид хора, дето не съществуват. Затова вместо да изградим система за хората, ще дресираме хората за системата...
В политически аспект, парламентарната демокрация е последното достижение на цивилизацията. Или не говорим за политика? Не знам защо опонираш на тази ми нормална идея, че тя отива към тоталитарна държава. Иначе, ДС не е било създадено да следи престъпници, затова и не е следяло такива. Но виж МВР, е създадено баш за такива. Ако ги следи, аз лично ше съм спокоен. Не очаквам да следи хора като мен и теб, които никак не застрашават държавата. Няма логика да ме следят мене. Просто не виждам, как идеята ще се обърне срещу нормалните хора. И най-вече - защо?Всъщност ти твърдиш, че трябва да се отречем от достиженията на цивилизацията и развитието, щото по принцип някъде си това работело за някой си. А нацизма е просто едно от проявленията на идеята, че съществува идеална (тотална) държава. Впрочем, тоталитарната държава винаги се е оправдавала с аргументите, които ти използваш - то и ДС е следяло само съмнителни типове, за да могат обикновените граждани да спят спокойно, нали така?
Аааа не, ако си решил, че съм конформист, така да е. Кой съм аз да ти казвам. Имаш свободата на лично мнение, аз я уважавам, така че приеми, че съм конформист. Аз съответно ще съм конформист с тебе по този проблем.Абе важното е, че изобщо не си конформист и не защитаваш политическите елити... Опитах се да преброя всички противоречия в отговора ти, но се отказах...
Иначе и на мен ми писна от разсъждения. Просто ще си трая и ще гледам сеир. И при първа възможност ще взема властта. Иначе, мнението ми си остава - идеята, която е предложена издиша по всички параграфи, основно политическите. Ако иска някой да я тества в България, аз ще емигрирам, и ше се върна след като отмине анархията и унищоженията.... Успех!
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Нищо не каза за Дядо Коледа... Но тъй като явно вярваш и в по-нелепи митове, не би било учудващо, ако го причакваш под елхата... На всичко отгоре очевидно разбираш съвсем повърхностно системата, която така пламенно защитаваш... Макар че като се замисля единствената причина такава система да бъде защитавана е повърхностното й разбиране 
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Моята вяра в системата е оправдана. Много пъти от много нации. От много години насам.
Какво поддържа твоята вяра в твоята идея?
Какво поддържа твоята вяра в твоята идея?
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Вярата в коя система - в монархията или в представителната демокрация?
При положение, че дори не разбираш как се изготвят избирателни списъци и защо в парламента попадат едни и същи мутри, явно при теб наистина става въпрос за чиста проба вяра. Даже новините не следиш явно, а ако трябва всички да си обясняваме ще стане страшно... Със същия успех мога да споря с някой религиозен който вярва, че щом има институция, която се оправдава с бог, значи той съществува и толкоз. В крайна сметка няма особен смисъл да убеждавам хора като теб - ти ще приемаш и защитаваш статуквото, каквото и да е то. Явно въпреки мечтите си да станеш диктатор, приемаш безрезервно всякакви авторитети и си готов да рационализираш конформизма си независимо от крещящите противоречия. Може би най-крещящото от всички противоречия е убедеността, че хората са зли и алчни по природа, но в момента, в който се изкачат в йерархията ги изпълват само чисти помисли и се водят само от честта на позицията и благото на народа
Впрочем, въпросът дали човека е зъл по природа или се изгражда според условията е философския фундамент на нашия спор, но за да задълбаем дотам, трябва да си запознат поне с Хобс и Монтескьо, пък нещо ме кара да се съмнявам... Освен това въпросът не е на философия или вяра, а на прагматизъм. Има обективни проблеми в обществено политическите отношения, които могат да бъдат решени по обективен начин - най-вече чрез практическо прилагане принципите на равноправие и свободен избор. И не това е утопията, а митовете за добрият властник, паразитните елити като нужно зло, добрата държава, неработеща заради лошите хора и т.н. Но тъй като ти явно не виждаш обективните проблеми, наистина се опасявам, че разговорът е безсмислен. Всъщност ти няма как да не ги виждаш и дори да ги усещаш на гърба си, но просто не правиш връзката между частно и общо, голямо и малко, минало и настояще...