За или против субсидирането на държавно висше образование

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

За или против?

1. Твърдо за държавното висше
29
63%
2. По-скоро за държавното висше
8
17%
3. По-скоро против. Трябва да се субсидира частнния сектор
3
7%
4. Висшето образование трябва да е изцяло частно
6
13%

Общо гласове: 46

skitnik
В началото бе словото
Специалност: ФФ
Курс: завършил

Re: За или против субсидирането на държавно висше образование

Мнение от skitnik »

camel написа:Ха сега да ви видя. 8)

Аз си имам отдавна мнение по въпроса. Държавното висше образование трябва да бъде орязано на макс и да се заключава в едно или две заведения от типа на Сорбоната, за сметка на частната инциатива, а с орязаните пари да се подобри нивото на средното образование, което в действителност е в адска криза.
Обществото да се оттегли от този срамен процес, наречен висше образУвание и да го остави в ръцете на добре мотивирани печатари на дипломи, а?
Па и срамните 4% от БВП за образование(начално, средно и висше), в бюджетите на поредица правителства - и те много, та да ги преразпределим някак по- ...справедливо. Към плебса, учещ средно.. евентуално.
Палиативите, които предлагате с настървение от две десетилетия, са доказано нефункционални. Този тип противопоставяне, частно срещу публично, е за идеологически, а не за функционален дебат. Където и да се насочат тези 4% от парите, те все ще са недостатъчни. Няма да са достатъчни нито за средно, нито за висше образование. И за начално нямада стигат. Само че, либертиската ви логика вика, парите на масата, кеш, сега и в брой, и проблемът с качеството е решен. Ще потекат нобелови награди във всички области от приложните и не дотам науки и ще привлечем мозъци от цял свят. Само да стане частно.
Глупости на търкалета, простете. Не по-малко безумни от идеологемите на следдеветосептемврийските "елити". С техните рабфакове и целеустремени подбори на "най-качественото" от работническата класа, за сметка на гнилата буржуазна ЕнтелЕгенция.
Ето Ви едно мнение от далечната вече 2007 г, на един от новите идеологически талибани и дебата по него, под него...:http://ikonomika.org/?p=924
Задачата е: Открийте системните грешки в расъжденията на товарищ Ангелов и манипулативната игра с проценти и демграфски зависимости. Сравнете ги с "обосновките" на "диалектическите" проповедници от соца и открийте приликите. :shock:
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Jamesmagno написа:
Zahariev написа:Чек аут примера за Англия.

Там висшето не е принцип, през който трябва да се мине, а го имат за приоритет само хората "от семейства".А за изключенията има добри стипендии.Повечето студенти там всъщност са чужденци. Това имам в предвид.А таксите им са МНОГО високи и дори смятат да ги правят още по-високи.

Но това в скоро време няма да има начин да се направи тук, за това и няма причина да се дискутира. ;)
Чакай сега. Не е ли по-добре повече хора да са по-образовани и по-културни, дори да не работят по специалността си? А в Америка таксите са много пъти по високи, но хората пак учат като гламави и нацията пак си стои тъпа, ама ТЪПА. И там е бъкано с чужденци, но за янките не е проблем да задлъжнеят за още два-три живота на някоя банка. Таксите явно не решават проблемите, още повече, ако се увеличават, още повече в България.
Иво, я коментирай факта, че от години най-добрият университет в света е частен. 8)

Висшето образование трябва да е избор и отговорност, а не досадна необходимост, налагана от някои хора.
По-добре тъп със средно, отколкото тъп с диплома. Жалко е и е смешно. По-добре от 5 човека да излязат 4 кадърни, отколкото от 10 - двама. Не само, че тежестта на образованието намалява, а и се прахосват държавни пари на вятъра.
Що се отнася до американската нация. Аз специално в моя щат не останах с впечатлението, че хората са кой знае колко тъпи. Даже напротив. Но дори в другите щати положението да е различно - не се изисква да си гений, за да вършиш работа от общ характер, нали? :wink:
Мога да ти изкарам много примери за ТЪПИ, АМА ТЪПИ българи с висше образование, получено от ДЪРЖАВНИЯ университет СУ. :? Къде е обществото тук?
Убийте ме с камъни, обаче аз държа на КАЧЕСТВЕНОТО средно образование, въпреки че там учи "плебса", защото цялата "устременост към знания" (тъпо го казах, ама съм притиснат от времето :)) на ученика и бъдещ студент се изгражда в училище. А понеже ние "училище" нямаме, а имаме само училищни сгради, по улиците ще продължават да се скитат т.нар. "копелета", не по-малко тъпи от средния тъп американец.

п.п. Тези "срамни" 4 % изобщо не са срамни ако бъдат погледнати през призмата на други държави. Ако се проверят някои статистики близък процент към нашия може да се открие в страни като Италия, Хърватска, Германия и много др.

Извинявайте, ама в момента българското висше образование е в т. нар. окаяно положение.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Ето Ви едно мнение от далечната вече 2007 г, на един от новите идеологически талибани и дебата по него, под него...:http://ikonomika.org/?p=924
Задачата е: Открийте системните грешки в расъжденията на товарищ Ангелов и манипулативната игра с проценти и демграфски зависимости. Сравнете ги с "обосновките" на "диалектическите" проповедници от соца и открийте приликите.
Забелязал съм удивителна прилика между убедения неолиберал и убедения болшевик. Разсъждават по абсолютно един и същи начин, просто са избрали различни лайнарщини, с които да ни заливат. И двете породи най-обичат да се представят като единствена алтернатива един на друг - тоталитаризъм или пазарен фундаментализъм, няма никакви други алтернативи, разбираш ли :roll: Специално пък Гошко Ангелов е много убеден, но и изключително некадърен неолиберал - всичките му писания представляват нелепи спекулации, изведени от необективни прочити на избирателно цитирани и обикновено съмнителни източници. Не че другите либерало/болшевики не пропагандират по същия почин, но поне успяват да представят лъжите си по-убедително от въпросния гуру на родния неолиберализъм :pukeright:
Аз специално в моя щат не останах с впечатлението, че хората са кой знае колко тъпи.
Е, щом можеш на око да прецениш интелекта и образоваността на хора от цял щат ще трябва да ти повярваме - едва ли някой от нас има подобни способности. Разбира се, ако се включи Георги Ангелов ще станете двама :)
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Еми, представи си ме като човек, имунен към твоята необоснована ирония. Странно ми е как не коментира твърдението на Иво, който писа, че американският народ бил ТЪП, много ТЪП. И той на магия е успял да го проучи целия за няколкото месеца, в които е бил там, нали? Хубаво е да се заяждаме като малки деца, нали?
Дори и човек с рудиментарно развита мисловна дейност може да прецени нивото на хората в един щат с размерите на две области в България или ако не може напълно да ги прецени, може да си направи извода, че те със сигурност не са МАЛОУМНИ И НЕКАДЪРНИ ИДИОТИ, за които ги изкарваме тук. Все пак говорим за Ню Ингланд.
Тая тема съм я пуснал, за да водя човечен диалог с хора, имащи мнение по въпроса, не с хора, които смятат, че категоризацията на другите е свещена цел в живота.
И повярвай ми, тая тема не я пускам само от любов към САЩ, а защото знам и изпитвам ефекта на окаяното българско образование, което има нужда от незабавна промяна. Или може би защото нашето държавно образование е толко цветущо имам оценка по "счетовоТство" в книжката? Наскоро една колежка ми заяви, че я е срам да каже, че е студент. При това говорим за изключиелно умно и интелигентно момиче.

Ама за какво пиша изобщо. Явно статуквото ще се запази. Явно това ниво на образование ви харесва. ОК.
Последно промяна от camel на 10 Фев 2010, 16:35, променено общо 2 пъти.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Ураган написа:Ако говорите за същата държава, където на някои места се е забранявало и в момента се забранява теорията на Дарвин за еволюцията и за сметка на това се замества с по-психически лесната за смилане на Библията, то да.

Некадърници са. :)
Айде да не обръщаме темата, а? :evil:

Ето ти малко умни българи:
http://vbox7.com/play:cb19ccb5
http://vbox7.com/play:955cf43d
http://vbox7.com/play:10c28aac
http://vbox7.com/play:4c1ff641

Примерите са безкрайни.
Последно промяна от camel на 10 Фев 2010, 16:25, променено общо 1 път.

- Of course not!
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

не спорете кой тъп, кой по-тъп, кой най-тъп

има факти,
но те са локални, национални, а не глобални
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Благодаря че разводнихте темата с тоя тъп спор. :(
Прикачени файлове
tyrsi_me_prodavachka.jpg
tyrsi_me_prodavachka.jpg (23.34 KiB) Преглеждано 164 пъти

- Of course not!
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

camel, темата е изключително важна и е много добре, че все пак се обсъжда. Твоята позиция обаче представлява повърхностна пропаганда на една изключително негативна идеологическа и икономическа тенденция, която в последните десетилетия превръща основни достижения на цивилизацията като образование и здравеопазване в лукс за все по-голяма от от обществото - както у нас, така и в обичната ти Америка, от която ти си видял само лъскавата част. Комерсиализацията на образованието просто противоречи на обществения интерес - който иска да прави и да учи в свръхскъпи части университети - нека го прави, но нека да не е за сметка на обществените средства и възможностите на "обикновените" хора да се образоват и реализират според умствените, а не според финансовите си възможности. Проблемите на висшето образование могат да се регулират чрез контрол и ясни критерии, а не чрез превръщането му от самоцел в недостижима цел :roll:
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Тамерлан, радвам се, че изрази мнение.
За скъпотата на образованието има стипендии и държавен контрол върху тях. Ако си изключително умен, но нямаш пари - можеш да учиш. Естествено с това може да се злоупотребава, но нито една система не е идеална. Не оспорвам, че моята теза е КРАЙНА и има недостатъци, но също така смея да твърдя, че нито един от хората, подкрепящи държавното висше образование не предложи някакво решение на проблема, в който се намираме. В момента България е в такова положение, че нито едното нито другото (частно и държавно) разрешение може да си проправи път, в резултат на което се случва това, а именно подарените дипломи. Хора, учещи само, защото от частния сектор искат висше даже и за секретарка и други примери и защото някъде някой насажда идеята, че без висше не може. Хора, които след като влязат в СУ ме питат "Кажи какво да запиша?'. Аз им отговарям "Интересува те кое се минава по-лесно, или от кое се добиват знания?". Те ми отговарят "На мен знания не ми трябват - дай онова, което се минава лесно.". КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ТОВА ОБРАЗОВАНИЕ? Тези хора заслушават ли шанса да учат с толкова ниски такси и изобщо да учат, след като го правят само за тапията. При едно скъпо и ДОБРО частно образование всеки ще се замисли преди да прекрачи 'прага". Защото иначе какво правим? Ние симулираме, че учим, а СУ симулира, че ни учи? :?
И още нещо. По отношение на лъскавата страна на САЩ. Трябва да ти кажа, че видях и доста неприятни за мен неща и навици у американците, но американец с висше образование, който да е ТЪП не видях. Даже с един от колегите ми, който беше завършил българска филология си говорихме за Елейските философи, а с един друг за опера. Има и тъпи, има и неграмотни, но повечето от тях са такива, които никога не са имали нито желание, нито амбиция да се образоват, защото Бог ми е свидетел, ако завършиш Харвард колкото и заем да си теглил, ще го погасиш за броени години.

- Of course not!
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

За да е добро, не е нужно да е скъпо. Както казах, ако има достатъчно ясни и спазвани критерии, тези проблеми могат да се решат. Липсата на критерии в родното образование е резултат точно от комерсиализацията и конкуренцията за намаляващия по демографски причини брой студенти. Извеждането на финансовия критерии като основен, дори и при работеща система за кредитиране просто ще добави един куп посредници, които да смучат от обществените средства за образование. Точно както разните здравни фондове изсмукват общественото субсидиране за здравеопазване. Целта на един университет, училище, болница, библиотека и т.н. не е и не може да бъде пазарна ефективност. Всяка сфера, която се финансира с обществени средства - демек средства, взети от всички, трябва да осигурява услуга отново на всички. Това, което неолибералните реформи правят в публичния сектор е да закачат някакви ненужни финансови посредници, които в собствен интерес да преразпределят средствата и да блокират достъпа до услуги на тези, които не са финансово изгодни. И в крайна сметка се получава следната картинка - ти плащаш на държавата, тя дава парите ти на посредниците, те пък решават дали и колко да дадат на университет, болница и т.н. Когато отидеш да се учиш или лекуваш обаче се оказва, че трябва да доплащаш колосални суми, защото въпросното заведение трябва да е пазарно ефективно, за да получи средства от посредника. Управата на финансовата институция - посредник пък се ръководи единствено от желанието да донесе повече печалби на акционерите, които от своя страна гласуват премиите на управата... Разбира се, на обикновения човечец се предлага прекрасната възможност да плати колосалните суми с кредит от друга финансова институция, вероятно собственост на същите акционери... Накрая се оказва, че си доживотен длъжник на държавата, банките, фондовете и дори университета... И защо - за да имаш привилегията да си образован или да не умреш от лечима болест през 21 век. Колкото и да я опаковат в приказки за ефективност, качество и дори свобода, това е истинската същност на тази система.
Изображение
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

camel написа: И още нещо. По отношение на лъскавата страна на САЩ. Трябва да ти кажа, че видях и доста неприятни за мен неща и навици у американците, но американец с висше образование, който да е ТЪП не видях. Даже с един от колегите ми, който беше завършил българска филология си говорихме за Елейските философи, а с един друг за опера. Има и тъпи, има и неграмотни, но повечето от тях са такива, които никога не са имали нито желание, нито амбиция да се образоват, защото Бог ми е свидетел, ако завършиш Харвард колкото и заем да си теглил, ще го погасиш за броени години.
Добре, сериозно ли смяташ, че тази картина е съотносима към българската ни реалност със смешния размер на стипендиите и с безумните ни заплати?

Освен това нека ти напомня, че иво и ти прекрасно доказахте, че човек в щатите няма НИКАКЪВ проблем да живее под наем, яде, купонясва и пътува като подрежда царевица в супермаркет. За да подреждаш царевица в Кауфланд и у нас не ти трябва висше образование. Ама можеш ли да ги правиш всичките тия неща?
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

camel написа:При едно скъпо и ДОБРО частно образование всеки ще се замисли преди да прекрачи 'прага"
Кемъле, айде стига глупости! Един от студентите в моя випуск, който никога нямаше да може да си позволи твоето "скъпо и добро частно образование", в момента преподава в Британски университет. Айде, почни ти да преподаваш в някой западен университет, пък тогава ги разправяй тези неща. Явно си се видял у пари в последно време, широко ти е около врата и си ги плескаш някакви такива странни приказки.

P.S. Иначе, за разликата между Европа и Щатите:

Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Smoking Mirror написа:Добре, сериозно ли смяташ, че тази картина е съотносима към българската ни реалност със смешния размер на стипендиите и с безумните ни заплати?

Освен това нека ти напомня, че иво и ти прекрасно доказахте, че човек в щатите няма НИКАКЪВ проблем да живее под наем, яде, купонясва и пътува като подрежда царевица в супермаркет. За да подреждаш царевица в Кауфланд и у нас не ти трябва висше образование. Ама можеш ли да ги правиш всичките тия неща?
Тру, тру.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

вечен студент написа:
camel написа:При едно скъпо и ДОБРО частно образование всеки ще се замисли преди да прекрачи 'прага"
Кемъле, айде стига глупости! Един от студентите в моя випуск, който никога нямаше да може да си позволи твоето "скъпо и добро частно образование", в момента преподава в Британски университет. Айде, почни ти да преподаваш в някой западен университет, пък тогава ги разправяй тези неща. Явно си се видял у пари в последно време, широко ти е около врата и си ги плескаш някакви такива странни приказки.

И какво от това? Айде да видим колко олигофрени са завършили СУ, за които държавата си е пръснала парите само ей така за спорта? Един от колегите ми в края на втори курс ПА не знаеше разликата между НС и ВНС, при положение, че това се учи още в училище. Монетата винаги има две страни. Айде да видим колко преподаватели редовно закъсняват или системно отсъстват от лекции и колко преподаватели оценяват по метода на купчинките? Пак повтарям - леснодостъпното държавно висше образование произвежда (поне що се отнася до българската действителност) псевдонаучени хора, които като множество са влезли САМО и единствено, за да вземат диплома. Нали наблюдавам тенденциите в моя факултет, предполагам и вие във вашите.
Плюс това аз никъде не твърдя, че образованието трябва да е изцяло и единствено частно. Както преди споменах съм за системата 1-2 държавни заведения + конкуриращи се частни университети, регулирани от държавата (това е и идеята ми под отговора в анкетата "изцяло частно".

Ама както и да е. Уморих се да съм самотник в тоя спор и спирам. Мисля, че всички сванахте идеята ми. Друг е въпросът дали я приемате. Ще ме изядете тук от критики. :geek:

п.п. Жените в Америка не са хубави. Факт. Не споря. Същото обаче се отнася и за жените в някои европейски държави. :P

- Of course not!
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Съпорт за думите на Камела...
...само да допълня от мен...
Реформа трябва...и то на всяка цена.
В смисъл...ако тая тенденция се запази...то със сигурност...голям процент от нашето поколение...няма да насърчи децата си за СУ.
Просто защото са яко разочаровани...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”