Генномодифицираните храни
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Re: Генномодифицираните храни
Шепот, що да с пълна гадост ГМО-тата бря?
-
Markov
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: завършил
Пък в българския правопис май си се пише стълб. Възможно е да има и някаква църковнославянска измишльотина, отделна дума. Но съм почти сигурен, че се пише стълб. Думата "стълп" не съм я срещал никъде, виж стълпник...Kose Bose написа:Какво сте го подчертали тва п?! Стълп е архаична дума, а не сгрешена. Означава кула.
П.П. Извинете тона ми...
Едит: Кристо, стълпотворение идва от стълп. Означава изграждане на кула. (Май)Пък ние сме му придали друг смисъл...
Последно промяна от Markov на 10 Фев 2010, 16:16, променено общо 1 път.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Ам не ми слагай думи в устата... аз знам кво имам предвид...Kose Bose написа:Какво сте го подчертали тва п?! Стълп е архаична дума, а не сгрешена. Означава кула.
П.П. Извинете тона ми...
Едит: Кристо, стълпотворение идва от стълп. Означава изграждане на кула. (Май)Пък ние сме му придали друг смисъл...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Както обясни Косе Босе, дума "стълп" има, истинска е, не е "църковнославянска измишльотина" и няма ама нищо общо със "стълб".
Дори не е толкова архаична, просто е малко по-литературна. И се използва преносно като комплимент - "стълп на вярата", "стълп на морала" и прочие. В смисъл на "крепител, стожер". Връзката с "кула" е, че в стария български думата "кула" се е ползвала за означение на "укрепление, замък", откъдето идва преносното значение - "нещо, което защитава" (в общ смисъл).
Тъй че не се закачайте, доброжелателно или не, когато не знаете за какво става въпрос.
Много офф-топик стана. То цялата дандания около ГМО си е офф-топик.
Дори не е толкова архаична, просто е малко по-литературна. И се използва преносно като комплимент - "стълп на вярата", "стълп на морала" и прочие. В смисъл на "крепител, стожер". Връзката с "кула" е, че в стария български думата "кула" се е ползвала за означение на "укрепление, замък", откъдето идва преносното значение - "нещо, което защитава" (в общ смисъл).
Тъй че не се закачайте, доброжелателно или не, когато не знаете за какво става въпрос.

-
Markov
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: завършил
офф, надявам се последен (ако някой счете за уместно, да го затрий, няма да се сърдя)Boromir написа:Както обясни Косе Босе, дума "стълп" има, истинска е, не е "църковнославянска измишльотина" и няма ама нищо общо със "стълб".
Дори не е толкова архаична, просто е малко по-литературна. И се използва преносно като комплимент - "стълп на вярата", "стълп на морала" и прочие. В смисъл на "крепител, стожер". Връзката с "кула" е, че в стария български думата "кула" се е ползвала за означение на "укрепление, замък", откъдето идва преносното значение, на "нещо, което защитава" (в общ смисъл).
Тъй че не се закачайте, доброжелаелно или не, когато не знаете за какво става въпрос.![]()
С тази разлика че е съвсем възможно стълб, да идва от старобългарското стълп.
Не съм проверил, но съм почти 90 процента сигурен. Колко му е едно озвучаване в края на думата.
А за "стълп на морала, вярата" и прочее колкото художествена ( и не само) литература да съм изчел, а тя не е малко, хич не съм я срещал. Срещал съм стълб, навсякъде и повсеместно.
Но ако четеш църковни писания, те там може и стълп да си пишат.
Но за отделната дума твърдо стълб
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз ше питам по темата 1 въпрос - какво от частите на дюнера е генномодифицирано и какво става за ядене? Моля кажете преди да съм тръгнал да ям....
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
А китайското ... че и аз ще вечерям 
The names of the future are stamping of impatience.
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Аз знам коя част почти със сигурност не е ГМО, но няма да ти развалям изненадата.Kristo написа:Аз ше питам по темата 1 въпрос - какво от частите на дюнера е генномодифицирано и какво става за ядене? Моля кажете преди да съм тръгнал да ям....
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Няма, разбира се. Ама от лаишкото "проучване", което съм направил, оставам с някакво горчииво усещане, че учените не знаят какво правят, ама все пак се опитват да ни пробутат резултатите си, при това скъпо.Ами ако проучиш въпроса и стигнеш до извода, че си за ГМО, ще отидеш ли на протеста заради вашите? Просто ми стана любопитна ситуацията.![]()
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Jamesmagno написа:Аз знам коя част почти със сигурност не е ГМО, но няма да ти развалям изненадата.Kristo написа:Аз ше питам по темата 1 въпрос - какво от частите на дюнера е генномодифицирано и какво става за ядене? Моля кажете преди да съм тръгнал да ям....
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
- RadoRado
- Пишеща машина
- Специалност: КН
- Обратна връзка:
Нищо им няма на ГМО
Хората спират прогреса на науката 
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация
- http://game-craft.com/blog/
абе оня щурия поп как не е разбрал, че ГМО са божие наказание заради греховния концерт на Мадона (аз помня той като каза, че много лошо ще стане)
иначе да ви кажа, това, че някой не разбира какво правят учените, не значи, че и те не разбират кво правят
всъщност кво значение има, и без друго пускат големия адронен колайдър 2012
иначе да ви кажа, това, че някой не разбира какво правят учените, не значи, че и те не разбират кво правят
всъщност кво значение има, и без друго пускат големия адронен колайдър 2012
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
ГМО е наказание за затварянето на секретната лаборатория за хранителни експерименти (правене на храна от найлон) - в нефтозавода в Бургас. Уволнените от там химици (вкл. и мои роднини) направиха як заговор с помощта на Д-р Злобил и създадоха ГМО на пук, ей тъй...
И сега и да протестирате - няма измъкване, ше ядете ходещи краставици и картофи със собствено мнение по разни проблеми.
И сега и да протестирате - няма измъкване, ше ядете ходещи краставици и картофи със собствено мнение по разни проблеми.
я питай роднините си химици дали не са биолози все пакKristo написа:ГМО е наказание за затварянето на секретната лаборатория за хранителни експерименти (правене на храна от найлон) - в нефтозавода в Бургас. Уволнените от там химици (вкл. и мои роднини) направиха як заговор с помощта на Д-р Злобил и създадоха ГМО на пук, ей тъй...

Into the endless we ride...