За или против субсидирането на държавно висше образование

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

За или против?

1. Твърдо за държавното висше
29
63%
2. По-скоро за държавното висше
8
17%
3. По-скоро против. Трябва да се субсидира частнния сектор
3
7%
4. Висшето образование трябва да е изцяло частно
6
13%

Общо гласове: 46

tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Re: За или против субсидирането на държавно висше образование

Мнение от tamerlan »

Сектори като здравеопазване и образование трябва да са напълно субсидирани и общодостъпни. Налагането на комерсиални принципи при тях унищожава равните възможности за развитие и води до принудителна маргинализация на големи групи хора според социалният им статус, месторождение, възраст и прочее /точно САЩ са пример за това - хайде да видим как ще стигнеш до висше образование, ако си се пръкнал в някое гето в Ню Орлиънс да речем/. Проблемът далеч не е само морален и социален, но и чисто икономически - вижте какво става с тези региони от страната ни, които остават без училища и болници в името на пазарната ефективност. Те се обезлюдяват, няколко града пък се пренаселват, и в крайна сметка имаме армия от нискоквалифицирани, нископлатени кредитополучатели /при все, че половината имат дипломи от разни пазарноефективни частни университетчета/. Разбира се не мисля, че би било добре просто да се върне системата в образованието отпреди 10-20 години, защото тя генерираше твърде много корупция, разхищение и често - ниско качество. Но и не виждам как можеш да се справиш с корупцията, ако я направиш официална. При всички положения трябва бързо да се мръдне от това странно положение в момента, защото то съчетава най-лошите елементи и от двете крайности :roll:
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

К'ви равни възможности ... това е мит.

А аз ако трябва да си дам мнението , трябва висшите училища да бъдат сведени до 7-8.Трябва таксите в тях да са много високи и нивото да бъде много високи.Да има 100% стипендии за дадени хора, които не могат да си позволят таксата, но са се доказали по даден начин като много надеждни.Проблемът е, че тук все още дадени професии получават значително по-малко и за това всеки втори се юрка да взима висше.Не трябва така.Трябва , който си е добър в дадена професия, която не изисква висше, да не се бута да учи икономика примерно.Ей т'ва е проблема и за т'ва тука висшите са като визитни картички.По 2, по 3.

Ето я Англия, където университетите са запълнени с чужденци, защото повечето англичани си работят я като фермери, я като нещо подобно и не се бутат между шамарите.

The names of the future are stamping of impatience.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Zahariev написа:Трябва таксите в тях да са много високи
'Що така? :?
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Ами т'ва вече си е лично мое разбиране на база класовите общества.И защото съм фен на английската система. ;)

Мисля, че висшето образование трябва да бъде приоритет само на дадения елит.Проблемът е, че в България няма такъв.Има преди всичко новобогаташи, които по никакъв начин не отговарят на нормата.И т'ва естествено си е само мое мнение. ;)

tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Ами т'ва вече си е лично мое разбиране на база класовите общества.
И как си изградил това разбиране, с четене на Джейн Остин? :lol: Пробвай и малко Дикенс, белким разбиранията ти се развият :mrgreen:
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

......... или не.

Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Zahariev написа:Ами т'ва вече си е лично мое разбиране на база класовите общества.И защото съм фен на английската система. ;)

Мисля, че висшето образование трябва да бъде приоритет само на дадения елит.Проблемът е, че в България няма такъв.Има преди всичко новобогаташи, които по никакъв начин не отговарят на нормата.И т'ва естествено си е само мое мнение. ;)
И понеже няма елит, образованието трябва да бъде достъпно само за новобогаташите, които не отговарят на нормата? :?
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Не, аз сам казвам, че това, което смятам за правилно е невъзможно поне на този етап в България. :D

Смятам го като някаква далечна преспектива, когато нещата тук се нормализират.

Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Zahariev написа:Не, аз сам казвам, че това, което смятам за правилно е невъзможно поне на този етап в България. :D

Доста странна "преспектива", ако погледнеш и развитите страни...
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Jamesmagno написа:
Zahariev написа:Не, аз сам казвам, че това, което смятам за правилно е невъзможно поне на този етап в България. :D

Грешката ти явно е, че ги слагаш под един знаменател.А те по системи доста често нямат много общо една с друга. ;)

Аватар
Ivo Penev
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Ivo Penev »

за,то и ако държавата не даде нещо поне..професорите трябва да раздават флайери пред унито :mrgreen:
memento mori
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Zahariev написа:
Jamesmagno написа:
Грешката ти явно е, че ги слагаш под един знаменател.А те по системи доста често нямат много общо една с друга. ;)
Не, имам предвид, че твоето предложение важи за някаква Аристотелова аристокрация, която в днешно време не се среща НИЙДЕ.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Чек аут примера за Англия.

Там висшето не е принцип, през който трябва да се мине, а го имат за приоритет само хората "от семейства".А за изключенията има добри стипендии.Повечето студенти там всъщност са чужденци. Това имам в предвид.А таксите им са МНОГО високи и дори смятат да ги правят още по-високи.

Но това в скоро време няма да има начин да се направи тук, за това и няма причина да се дискутира. ;)

Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Zahariev написа:Чек аут примера за Англия.

Там висшето не е принцип, през който трябва да се мине, а го имат за приоритет само хората "от семейства".А за изключенията има добри стипендии.Повечето студенти там всъщност са чужденци. Това имам в предвид.А таксите им са МНОГО високи и дори смятат да ги правят още по-високи.

Но това в скоро време няма да има начин да се направи тук, за това и няма причина да се дискутира. ;)
Чакай сега. Не е ли по-добре повече хора да са по-образовани и по-културни, дори да не работят по специалността си? А в Америка таксите са много пъти по високи, но хората пак учат като гламави и нацията пак си стои тъпа, ама ТЪПА. И там е бъкано с чужденци, но за янките не е проблем да задлъжнеят за още два-три живота на някоя банка. Таксите явно не решават проблемите, още повече, ако се увеличават, още повече в България.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Камеле, колко крайно десен си, просто не е реално.

Виж сега проблемът не е в частната иницаитива на образованието. Има редица държави в европейския съюз, където образованието е много по-безплатно от това в България. Примерно в Италия има много държавни университети, освен това образованието им е на достатъчно високо ниво - разбирай в много университети работят чужди преподаватели и има доста италианци, които си разбират от работата и са признати авторитети поне на европейско ниво (примерно в моя университет на мен ми преподаваха Марта Картабия, която е много признат авторитет по европейско право в европа и Тулио Сковаци, който е председател на отдела на Юнеско за връщане на обсебени исторически ценности. А аз бях там само за една година.) и освен това, ако имаш ниски доходи и не можеш да си платиш таксата в университета ти дават социална стипендия, която ти покрива всичко, дори общежитие и храна. В Дания доколкото знам образованието е напълно безплатно.

Освен това не съм сигурен доколко частното образование ще работи на ниво в България. България е много по-малка държава от Щатите, следователно ще има много по-малко университети, т.е. няма да има достатъчна конкуренция и няма да има достатъчен избор. Това много силно ще ограничи кръга на образованите, защото това ще резултира в много по-високи цени на висшето образование.

Освен това изпускаш един много важен елемент - манталитета на българина ;) Българина винаги гледа как да направи "далавера". Затова според мен тук всякаква крайно дясна икономическа политика е неприложима, защото в крайна сметка ще резултира в никакво производство, много силно класово разслоение и пълен хаос във вътрешния пазар. Американците и останалите европейци са много по-дресирани от нас и много повече уважават останалите членове на обществото и имат много повече респект от закона. Тва е старото поколение де. Младите според мене не са такива, което ще доведе до известни проблеми в близко бъдеще :Р

Освен това като направиш образованието ни скъпо платено ще принудиш много от българите да ходят да учат в чужбина, защото там ще имат социални стипендии и ще им е много по-евтино. Сега, след като дипломите ни за средно образование се признават из целия европейски съюз няма практически никакви пречки това да се случва. Което много ще увеличи и без това огромната емиграция.

Въобще - твърдо против частното образование :Р
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”