такааа, между другото вече не съм студент по МБ в СУ а магистър/докторант по МБ в UK, трябва да променя подписа
понеже следях спора в медиите с интерес, стана ми ясно, че нито властите, нито екоорганизациите, знаят за какво говорят.
петицията на екотата беше против махане на чл.79 и чл.80 от закона за ГМО. същевременно, те казват "да не допускаме гмо на територята на българия", да не допускаме царевицата мон810, щото едикво си.
ако си бяха направили труда да прочетат въпросния чл.79 вместо да се напушват, щяха да видят, че той забранява освобождаването и отглеждането на гм тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница, плодове и зеленчуци.
освен това ако си бяха напраили труда да погледнат кво е разрешено в ЕС, щяха да видят, че ЕС позвоява култивирането (демек отглеждането) само на мон810 (има им го на сайта).
Тъй като царевица не фигурира в забраната по чл.79, царевицата мон810 е позволена в ЕС, и същата не попада под други забрани, към настоящия момент излиза, че тя никога не е била забранена в БГ. тогава писъкът "да не допускаме монсанто в бг", и "министерството прокарва корпоративни интереси" е безпредметен, защото каквото е допуснато отдавна е допуснато и квото е прокарано отдавна е прокарано.
тея пък със закона явно и те не разбрали точно кво се иска от тях; така или иначе премахването на тея въпросните членове по никъв начин не променя статуса на противоречивата царевица. тъй че целия шум е излишен и според мен е нарочна реклама на биоорганичнипродукти. (макар че органична храна звучи като метално желязо)
(и не коментирам фактът, че повечето забранени гм-та понастоящем изобщо не съществуват

забавно е да има забрана над несъществуващи неща; също и защо са си избрали гм домат за емблемка, като гм домати от 98ма няма... )
James, ако наричаш цинизъм това да казваш на хората неща, дето не искат да чуват, цинична съм