Мерси:) аз не знам и за това събитие /с Тарик/...просто прекрасно.Очаквам с нетърпение изпитаnrggirl написа:на прост български - Карл Великиra4e^f написа:А кой е .. Karolus Magnus...
как върви подготовката ви по история за КСК 2006?
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
е, то не ти и трябва, в смисъл не е необходимо да го пишеш в темата, това си е инфо за обща култура просто. не се впрягайra4e^f написа:Мерси:) аз не знам и за това събитие /с Тарик/...просто прекрасно.Очаквам с нетърпение изпитаnrggirl написа:на прост български - Карл Великиra4e^f написа:А кой е .. Karolus Magnus...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- MIND FIELD
- От дъжд на вятър
- MIND FIELD
- От дъжд на вятър
Още в 711г. халифът Сюлейман нарежда на своя пълководец Тарик с 40,000 души армия да предприеме настъпление през Северна Африка към Европа.Тарик достига Херкулесовите стълбове,и прехвърляйки се през протока,той открива малък остров,който кръщава на своето има-Тарифа,и всички кораби преминаващи през протока са били длъжни да плащат такса,и от там идва митническа тарифа.Островът е скалист,и Тарик кръщава планината на свое име-Гебел ал Тарк,и от там се появява името Гибралтар.Армията на Тарик нахлува във Вестготското кралство,и превзема столицата Толедо.Фактически,тя осъществява concista на Испания,и от 711г. започва борбата на местното христианско население за освобождение,наречено Реконкиста,и то продължава то 1493г
От този момент (711г.) халифатът става южен съсед на Франкското кралство.”Франк” означава “неубоздан мъж” и франкските племена през V в. са част от германските племена живеещи по р.Рейн,и са познати като съюзници на Флавий Аеций в битката при Каталаунските полета.Франкските племена се делят на салически,живеещи по долното течение на р.Рейн,и рипоарски,живеещи по средното и долното течение на реката.По-развити са салическите франки,и в 486г. техният вожд Хлодвиг,който е от рода Меровей,получава от римският папа титлата “rex” и поставя началото на Франкското кралство,водено от династията Меровинги.Крал Хлодвиг(486-511) е известен с издаването на Lex Salica,който е един от най-ценните извори в Средновековието.След неговата смърт кралството е поделено между тримата му сина,които са крале,и се оформят 3 кралства-Нейстрия,Австразия и Бургундия,в които управляват Меровингите.Обаче кралете се отдават на охолен живот,и затова назначават в свойте държави майордоми(управители),които имат цялата власт.Затова и династията е наричана “династията на ленивите крале”.Майордомът на Австразия Пипин Херисталски успява да се наложи над другите двама майордоми,и ставя един майордом на три кралства.Силата му е толкова голяма,че той предава майордомската титла по наследство и става родоначалник на династията Пипиниди.По имената на своя най-велик представител,Carolus Magnus,Пипинидите се наричат още Каролинги.При синът на Пипин Херисталски-майордома Карл Мартел с оглед на нарастващата опасност от арабите в Испания,е извършена изключителна реформа,като е създадено поземляното владение бенефиций.Това владение се дава срещу служба в армията,и така се поставят основите на професионалната рицарска армия,която трябвало да спре арабите от Испания.В римските легиони бенефициарий се наричат войниците,изявили се в дадена битка,за което получават фалера, а от там и науката за военните награди се нарича фалеристика.
От този момент (711г.) халифатът става южен съсед на Франкското кралство.”Франк” означава “неубоздан мъж” и франкските племена през V в. са част от германските племена живеещи по р.Рейн,и са познати като съюзници на Флавий Аеций в битката при Каталаунските полета.Франкските племена се делят на салически,живеещи по долното течение на р.Рейн,и рипоарски,живеещи по средното и долното течение на реката.По-развити са салическите франки,и в 486г. техният вожд Хлодвиг,който е от рода Меровей,получава от римският папа титлата “rex” и поставя началото на Франкското кралство,водено от династията Меровинги.Крал Хлодвиг(486-511) е известен с издаването на Lex Salica,който е един от най-ценните извори в Средновековието.След неговата смърт кралството е поделено между тримата му сина,които са крале,и се оформят 3 кралства-Нейстрия,Австразия и Бургундия,в които управляват Меровингите.Обаче кралете се отдават на охолен живот,и затова назначават в свойте държави майордоми(управители),които имат цялата власт.Затова и династията е наричана “династията на ленивите крале”.Майордомът на Австразия Пипин Херисталски успява да се наложи над другите двама майордоми,и ставя един майордом на три кралства.Силата му е толкова голяма,че той предава майордомската титла по наследство и става родоначалник на династията Пипиниди.По имената на своя най-велик представител,Carolus Magnus,Пипинидите се наричат още Каролинги.При синът на Пипин Херисталски-майордома Карл Мартел с оглед на нарастващата опасност от арабите в Испания,е извършена изключителна реформа,като е създадено поземляното владение бенефиций.Това владение се дава срещу служба в армията,и така се поставят основите на професионалната рицарска армия,която трябвало да спре арабите от Испания.В римските легиони бенефициарий се наричат войниците,изявили се в дадена битка,за което получават фалера, а от там и науката за военните награди се нарича фалеристика.
- MIND FIELD
- От дъжд на вятър
Мнооооого голямо отклонение бих казалаra4e^f написа:Падам от коня
Впрочем,сетих се сега,че по едно време бяхме говорили за отклоненията в темата,еми това го наричам отклонение![]()
- MIND FIELD
- От дъжд на вятър
- ViN_DieSeL
- От дъжд на вятър
Винаги преди испит сам се тревожил 4е сам прекалено спокоен.Именно това ме кара да си мисля 4е не6то не е наред не е вазмойно да сам толкова спокоен а то маи си е така просто от толкова много напрежение преди испита накрая ми писва и ставам апсолютен непукист
"Ако спе4еля,пе4еля за цял народ,ако загубя,губя само мене си..."
- feichka
- Форумно зомби
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: четвърти
Ooo, аз съм трагичен случай! Минавам през всякакви настроения преди този изпит! Хем си мисля, че не може хептен нищо да не направя, хем имам чувството, че може мазало да стане.
И ужас! А за капак на всичко, от три дни не мога да уча, ама изобщо! Искам да минава този изпит, ако ще да трябва и за историята на Гвинея да пиша!
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
- MIND FIELD
- От дъжд на вятър
- Johana Jotkova
- Драскач
- Обратна връзка:
It's better to have loved and lost than never to have loved at all.
http://www.pleven.bg/index.php
http://www.pleven.bg/index.php