За или Против убиването на редки животински видове

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

За или против убиването на редки животински видове

1.Напълно съм съгласен.
3
11%
2.Против съм.
19
68%
3.Не ме интересува
6
21%

Общо гласове: 28

Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Re: За или Против убиването на редки животински видове

Мнение от Markov »

Само да питам как виждате отношенията между природата и човека? Кой за кого (и защо) трябва да се грижи.

Само след като си отговорите рационално на тези въпроси, ще спрете да плачете за мъртви животни, изсечени гори етц.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Защо мислиш, че позьорщина? Мисля си, че бих могла да помогна... с каквото трябва, стига да съм наясно с какво може да стане това :? . Пък аз не знам.

Чудя се бракониерите у нас закона не ги ли лови :scratch: ?

Марков, човекът трябва да се грижи за природата, все пак сме тръгнали от едно и също място и колкото и да не ти се иска - сме й длъжници :wink: . Заради природата си жив, заради природата имаш какво да ядеш и пиеш. Тя се грижи за теб и ако имаш капка разум - и ти би се грижил за нея.

http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=9594
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

докато Грубия капитализъм и перверзния битовизъм управляват съзнанието ще е така
както с флората в Амазония
както с тасманийския вълк
както с тюлените
както със стадиончето, където играехме мачлета преди 10 години, а сега на негово място има кооперация обитавана само от две семейства, заради високия наем
Аватар
Green`L.K.
Форумозавър Рекс
Курс: кандидат-студент

Мнение от Green`L.K. »

Според повечето хора това е роля на онзи горе... :roll:
Non scholae sed vitae discimus!
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

allshallperish: Не мисля, че е позьорщина. Просто смятам, че ако става въпрос за гражданско движение, то трябва да е много силно и добре организирано, за да може да предприема масови инициативи при установяване на нередности, с които да оказва влияние на правителството, в случай, че то не си върши работата. Нещо като зелените движения, когато изпълняват функцията си на движения, а не се бъркат в политиката.
Колкото до бракониерите, срещу тях ефективни действия не знам някога да е имало. То по тези краища, където всички се познават, където горският и бракониерите се черпят в селската кръчма и вероятно са и съседи, и са отраснали заедно, и са приятели, нали се сещаш без инспекции и сериозен контрол, как ще се прилага законът? :P
Марков: Природата и човекът не са две различни неща. Унищожавайки природата, човек унищожава и себе си.
Knights of the Cross
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Green`L.K. написа:Според повечето хора това е роля на онзи горе... :roll:
Тоест? Онзи горе можеш да го викаш само в молитвите си... А молитвите нямат никава материална сила. Не с молитви, а с действия можеш да спасиш изчезващите видове :wink:

А вие можете ли да си отговорите на следния въпрос :"Ако очакваме и използваме максимално благата на природата (защото до сега явно, че се стремим да поддържаме някакви минимални граници на нормалното), как мислите, до колко време ще изчезнем ние като вид? Ще почнем да се самоизяждаме това е.

Защото човеците сме няколко милиарда. Редките видове по света едва ли биха могли да обхванат и 1/100 от това число взети заедно. Помислете - ние се развиваме благодарение на тях, въпреки че "ценните" им кожи не ни трябват, развиваме се, те изчезват. После какво ще правим? Как ще се развиваме?

Tommy, искам да направя нещо, искам :| . Не мога да повярвам, че повечето хора с такава лекота отстраняват тоя наболял проблем от съзнанието си.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Green`L.K.
Форумозавър Рекс
Курс: кандидат-студент

Мнение от Green`L.K. »

Ще изчезнем съвсем скоро... Дори дата и час сме си запазили :) 21.12.2012 :)
Non scholae sed vitae discimus!
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

от една радио-пиеса
вдъхновена тема от айнщайн
цитирам

бззз
бззз
аз съм пчела
а знаеш ли, човеко, че ако изчезна и ти ще изчезнеш :drunken:
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

allshallperish написа:Тоест? Онзи горе можеш да го викаш само в молитвите си... А молитвите нямат никава материална сила. Не с молитви, а с действия можеш да спасиш изчезващите видове
"Бог помага, но в кошара не вкарва", иначе казано: Бог помага на тези, които сами си помагат. Но не мисля, че е уместно тук да намесваме вярата и религията, защото веднага някой глупак ще се захвне да се заяжда именно за това.
allshallperish написа:Tommy, искам да направя нещо, искам :| . Не мога да повярвам, че повечето хора с такава лекота отстраняват тоя наболял проблем от съзнанието си.
Ами аз съм на мнение, че човек трябва да изразява активната си гражданска позиция, независимо от заобикалящата го апатия. Именно в силната гражданска позиция е ключът към завръщането на тази отговорност в съзнанието на хората. А на тях малко им трябва, защото тази тема е чувствителна.
Knights of the Cross
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

allshallperish написа:
Марков, човекът трябва да се грижи за природата, все пак сме тръгнали от едно и също място и колкото и да не ти се иска - сме й длъжници :wink: . Заради природата си жив, заради природата имаш какво да ядеш и пиеш. Тя се грижи за теб и ако имаш капка разум - и ти би се грижил за нея.
Състоянието, което представяш ми се струва, че просто не е вярно...макар че е много разпространено като мнение, и затва вероятно заслужава внимание. Но затова зададох и въпроса...

Отношенията които описваш, са боя се почти приказни... Природата ни е създала, ние всичко и дължим. Пък и на свой ред ние , казваш сме били длъжни да й отвърнем едва ли не със същите обич и грижа....

Пропускате обаче, че природата, драги защитници, ни е създала съвсем случайно, и тя изобщо нехае за вас...С еднаква щедрост може да ви предостави вода за пиене, и потоп, който да убие милиони...Природата съвсем не съществува за да прави кефа на човека (още по-малко си е поставяла за цел съзадаването му) , тя е безразлична, сляпа сила, allshallperish. Как може да казваш че имаш задължения към нея? Излезни сред майката природа в амазонската джунгла, и ще се увериш...колко те цени природата.Лъвовете няма да направят подписка за да те спасят като рядък вид, понеже нарушават природното равновесие... :D И ще са много прави, защото така прави природата. По-силните унищожават, затриват по-слабите. Неприятно, но факт.

Замисляла ли си се, че твоята идея за спасяване на редки видове е антиприродна идея? На пръв поглед идеята е милосърдна, но всъщност ми се струва егоистична...

п.с. Позволявам си още веднъж да пусна в темата клипа на америнския комик Джордж Карлин, тъй като едва ли мога да се изразя по-добре от него.

http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw
Последно промяна от Markov на 02 Фев 2010, 19:46, променено общо 1 път.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Марков: Това, че природата също руши, не е голяма новост, не виждам защо смяташ, че ни съобщаваш нещо ново. Това обаче далеч не означава, че човекът може да живее без нея. Тя може и да не те опази от торнадо или вулкан, обаче унищожиш ли я, унищожаваш и себе си, докато тази зависимост не е вярна в обратния вариант.
Да, един лъв няма да те пожали ако те срещне, да, оцелява по-силният, но не животните, а хората са направили така, че някои видове да са изчезнали, а други - изчезващи. Защото ако един лъв изяде една антилопа, защото е гладен и това му е достатъчно, то един човек за същото време може да изпозастреля n-брой норки и крокодили, само за да продаде кожите им и пак няма да му е достатъчно. Ето там се нарушава балансът - в избиването без нужда.
Knights of the Cross
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

Само да попитам и после веднага ще отговоря:

ние част от природата ли сме и се подчиняваме на нейните закони, или сме нещо повече от нея и имаме ресурсите и правото да се разпореждаме по друг , според нас, по-разумен начин с нея?
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Зависими сме от природата. Ако това, според теб означава, че сме част от нея, то - да.
За съжаление, не се подчиняваме на нейните закони. Можем да използваме ресурса си, за да извличаме полза от природата, това не е в противоречие със законите й. Но това "разпореждане" с благата й, си има граница, след преминаването на която тези закони се нарушават, тъй като се засяга балансът в природата. Последствията от това вече ги описахме, няма нужда да се повтарям.
Knights of the Cross
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Markov написа:Само да попитам и после веднага ще отговоря:

ние част от природата ли сме и се подчиняваме на нейните закони, или сме нещо повече от нея и имаме ресурсите и правото да се разпореждаме по друг , според нас, по-разумен начин с нея?
Марков, какво като човекът е "разумно" същество? И какво разумно виждаш ти в "разпореждането" с редките видове с цел "суета"? Мисля, че малко преобръщаш темата.

Суетата жизненонеобходима ли ни е?
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

allshallperish написа:
Суетата жизненонеобходима ли ни е?

Да.

The names of the future are stamping of impatience.
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”