Аз си имам отдавна мнение по въпроса. Държавното висше образование трябва да бъде орязано на макс и да се заключава в едно или две заведения от типа на Сорбоната, за сметка на частната инциатива, а с орязаните пари да се подобри нивото на средното образование, което в действителност е в адска криза.
За или против субсидирането на държавно висше образование
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
За или против субсидирането на държавно висше образование
Ха сега да ви видя.
Аз си имам отдавна мнение по въпроса. Държавното висше образование трябва да бъде орязано на макс и да се заключава в едно или две заведения от типа на Сорбоната, за сметка на частната инциатива, а с орязаните пари да се подобри нивото на средното образование, което в действителност е в адска криза.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Re: За или против субсидирането на държавно висше образование
Което не значи, че е добре да е изцяло частно, както не е добре и да е изцяло държавно. Едно, че трябва да има конкуренция и второ, че върху сектор като образованието е хубаво държавата да може да упражнява известен контрол.
Knights of the Cross
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Контролът винаги би могъл да бъде в установяване правилата на конкуренцията и на "бизнеса" в тоя сектор, както и непрестанен мониторинг и насърчаване на частната инциатива, която веднъж създадена и стъпила здраво на земята, има повече от добро бъдеще в областта. Както всички ние знаем голяма част от топ университетите в света са частни.Tommy написа:Което не значи, че е добре да е изцяло частно, както не е добре и да е изцяло държавно. Едно, че трябва да има конкуренция и второ, че върху сектор като образованието е хубаво държавата да може да упражнява известен контрол.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- Of course not!
Така е. Обаче на практика на този момент е неприложимо на нашите географски ширини, защото не съм уверен, че държавата ни на този етап е способна да държи качествен контрол върху образованието и да насърчава конкуренцията.
Аналогичен пример е изтърваната от контрол изцяло частна, без държавен дял, хранително-вкусова индустрия, чието ниво пада, а качественият контрол върху нея е неефективен.
ПП: Не пробутвам социализъм, с изцяло частно образование, производство и т.н., разбира се. Но в работещи съвременни страни с дясно управление, държавата има дял, който позволява както да се следи ефективно за качеството, така и да не се допуска частен монопол, т.е. да се насърчава конкуренцията.
Аналогичен пример е изтърваната от контрол изцяло частна, без държавен дял, хранително-вкусова индустрия, чието ниво пада, а качественият контрол върху нея е неефективен.
ПП: Не пробутвам социализъм, с изцяло частно образование, производство и т.н., разбира се. Но в работещи съвременни страни с дясно управление, държавата има дял, който позволява както да се следи ефективно за качеството, така и да не се допуска частен монопол, т.е. да се насърчава конкуренцията.
Knights of the Cross
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
това е най-разумният отговор на повечето "копирани" от вън "полезни" промяниОбаче на практика на този момент е неприложимо на нашите географски ширини, защото не съм уверен, че държавата ни на този етап е способна
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
+1O|OeHukc написа:това е най-разумният отговор на повечето "копирани" от вън "полезни" промяниОбаче на практика на този момент е неприложимо на нашите географски ширини, защото не съм уверен, че държавата ни на този етап е способна
The names of the future are stamping of impatience.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ако искаш да направиш нещо, ще намериш средства, а ако не искаш да направиш нещо - намираш причина.Tommy написа:Така е. Обаче на практика на този момент е неприложимо на нашите географски ширини, защото не съм уверен, че държавата ни на този етап е способна да държи качествен контрол върху образованието и да насърчава конкуренцията.
- Of course not!
Именно. Затова е и по-добре да правиш нещо такова, едва когато имаш почвата и средствата за успешното му осъществяване. Иначе е в пъти по-хубаво да изчакаш подходящия момент и да не избързваш, за да не позволяваш доброто начинание да бъде опорочено и да си остане неосъществено.
Като цяло обаче, съм съгласен с концепцията.
Като цяло обаче, съм съгласен с концепцията.
Knights of the Cross
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Липсва отговор в полза и на двата типа образование.
Е, то обичайните ползи и негативи си ги знаем, няма за какво да се пишат и преписват обобщаващи мнения. Според мен смислена цел на темата е, да се постигне консенсус по въпроса, кога би било разумно да се започне една такава промяна, за да може да даде реален позитивен резултат.
Knights of the Cross
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
Усещам, че пак американофилията ти се обажда. Чак се учудвам, че не ни даваш за пример "Брашляновата лига".camel написа: Аз си имам отдавна мнение по въпроса. Държавното висше образование трябва да бъде орязано на макс и да се заключава в едно или две заведения от типа на Сорбоната, за сметка на частната инциатива, а с орязаните пари да се подобри нивото на средното образование, което в действителност е в адска криза.
О, да! Сега, след като ония идиоти махнаха ВАК, вече и аз, и мои колеги от ФФ и ФКНФ се замисляме, дали пък да не си отворим един частен университет. Щом Игнатов използва поста си, за да обслужва лобистки интереси, сигурно няма да ни иска твърде голям подкуп за акредитацията. 100 000 лв. вероятно ще му стигнат.
А средното образование не се нуждае от финансови средства, а от ЖЕЛЯЗНА, ВОЕННА дисциплина. Вместо директори и учители, тябва да има оберщурмбанфюрери и щурмбанфюрери!
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Остави я ВАК. Един бивш член на ВАК, който не спираше да я обявява за зле функционираща и безсилна институция, е част от семейството ми. Може и без нея.
А колкото до държавното образование, ако го има, трябва да е съсредоточено в едно, най-много три заведения, както вече казах, а средното образование се НУЖДАЕ от повече пари, за да привлече необходимите специалисти, които да са мотивирани да работят с децата, защото онези, които работят (а не да симулират работа) за без пари вече са малко. Сам си даваш сметка, че закриването на зле функциониращи и едва кретащи университети ще отвори страхотно поле за инвестиции и конкуренция в областта на предоставянето на качествено образование в области, които държавните университети не предлагат.
Как си представяш със сегашните финансове възможности на СУ да привлича 5 -10 -20 - 50 преподавателя от чужбина за лекции? Трудно. А повярвай ми, а и ти сигурно знаеш по-добре от мен, че в някои области е повече от наложително чуждестранното присъствие ако щеш и от уважение към Болонския процес.
А колкото до държавното образование, ако го има, трябва да е съсредоточено в едно, най-много три заведения, както вече казах, а средното образование се НУЖДАЕ от повече пари, за да привлече необходимите специалисти, които да са мотивирани да работят с децата, защото онези, които работят (а не да симулират работа) за без пари вече са малко. Сам си даваш сметка, че закриването на зле функциониращи и едва кретащи университети ще отвори страхотно поле за инвестиции и конкуренция в областта на предоставянето на качествено образование в области, които държавните университети не предлагат.
Как си представяш със сегашните финансове възможности на СУ да привлича 5 -10 -20 - 50 преподавателя от чужбина за лекции? Трудно. А повярвай ми, а и ти сигурно знаеш по-добре от мен, че в някои области е повече от наложително чуждестранното присъствие ако щеш и от уважение към Болонския процес.
- Of course not!
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
Никакви родители! Нали знаеш онзи красавец Русо какво мисли по въпроса?вечен студент написа:А средното образование не се нуждае от финансови средства, а от ЖЕЛЯЗНА, ВОЕННА дисциплина. Вместо директори и учители, тябва да има оберщурмбанфюрери и щурмбанфюрери!А родителите, които не си възпитават децата, трябва да бъдат вкарвани в затвора... на строг режим...
- deichevster
- Да живей словото
- Специалност: Инженеръ
Що мислите че въпроса се свежда до пари само? Идете в някое "частно" училище,да видите с пари че могат да са нещата като в ж.к. Левски.
Хомосексуализмът в крайна сметка модерен ли е,или модераторски...
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Съжалявам, но не разбрах мнението ти в цялата му дълбочина.deichevster написа:Що мислите че въпроса се свежда до пари само? Идете в някое "частно" училище,да видите с пари че могат да са нещата като в ж.к. Левски.
Досега никой не представи никакви подходящи аргументи в подкрепа на държавното висше освен тези, представени от Томи и донякъде от Вечния студент. Аз нарочно си мълча да не ме обвинявате в американофилия.
- Of course not!