Генномодифицираните храни

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
Iskren
В началото бе словото

Re: Генномодифицираните храни

Мнение от Iskren »

http://www.skat.bg/products.php?type=10 ... 414&page=0

Предаването "От упор" от 31 януари с гост д-р Бодуров е на тема генномодифицираните храни.
Направо е кошмар. Хубаво е да го видите.

Благодаря на всички подписали се!
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

"Граждански пpoтecт срещу закона за митингите и ГМО

На 03 февруари (сряда) ще се проведе пpoтecт срещу поредния напън на настоящето правителство да ограничи основни граждански права с новия законопроект за изменение на закона за митингите, който отново се обсъжда на "тъмно" от Комисията по вътрешна сигурност и отново приема текстове и правни принципи без да се търси позицията на гражданите.

Пpoтecтът ще е и срещу липсата на обществена дискусия при писането и обсъждането на закона за ГМО.

Цели на пpoтecта:
1) В новия закон за митингите приоритет да има конституционното гражданско право на събиране и несъгласие с политически решения пред правото на безпрепятствана работа;

2) Връщане на закона за ГМО за цялостно преразглеждане, в което да участват широк кръг от НПО-та и експерти в областта.

Всички граждани, които желаят да подкрепят инициативата са поканени да го сторят от 11.00 до 12.30ч. пред паметник "Цар Освободител".

Организатор на пpoтecта: Сдружение за развитие и обществен контрол - СРОКСОС"
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Точно се чудех кога пак ше почнат протестите, викам, тея хора забравиха ли кво беше да правят стачки и протести. Верно почвам да си мисля, че хората се чудят за кво да протестират.

Не е никак честно да се протестира срещу закон, който забранява протестите. Някаква шекспирова подлост има в туй дело адско. Не е честно и тва е.

А ГМО ще го реши ЕС, не Бойко. Законите се сменят лесно. Още по-лесно се отменят с по-висш закон, примерно евро-норма.

Иначе, като го гледам българския народ кви простотии прави, мисля, че си е в реда на нещата правителството да му ограничава правата, да не прави бели все пак. Непослушните деца нали не получават шоколадче? Защо глупавия народ да има правото да прави простотии. Като се научат да мислят преди да действат, тогава да искат права.... Нагли хора.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Кристо, пропуснал си да мислиш.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Нещо не ти харесва мнението ми, а? :roll:
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Kristo написа:Нещо не ти харесва мнението ми, а? :roll:
Що, бе? Харесва ми - графично. Съдържанието само куца. Няма логика. :cat:
Itilon
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Itilon »

Iskren написа:ГМО причинява ракови заболявания, алергии, уврежда храносмилателния тракт и увеличава устойчивостта на бактериите от антибиотиците.
Причинява и куп други непредвидими според учените здравословни последици.
Умирам си от смях като гледам колко лесно могат да бъдат манипулирани хората в България :mrgreen:. По темата: би ли посочил къде точно си прочел научно изследване, в което да се твърди подобно нещо! Не че нещо, но 1) не познавам човек, който да се занимава с биология/генетика/пр. и да смята ГМО за опасни като цяло; 2) няма нито едно проучване (а аз съм чел 10-ина), което да е достигнало до извода, че те са такива; и 3) самият факт, че броят на раковите заболявания в САЩ в последните 13 години спадна значително (вместо да нарасне), явно показва, че казаното по-горе е глупост :).
http://e-lect.net - избирай внимателно!
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ти си умираш от смях, ама и от твойто изказване личи същата манипулираност, само че в защита на другата гледна точка. "Хората, дето познаваш" и "10-те изследвания, дето си чел" са същата мъгла като твърденията "според учените" на цитирания от теб активист.

Ерго, и двамата говорите наизуст с еднаква ефективност.
Туй за САЩ и раковите заболявания изобщо няма как да го коментирам - като на Бранислав Нушич красотата - "Щом корабът, лодката и динената кора са продълговати, това ясно доказва, че и обувката на крака е продълговата." - или нещо подобно. Същата логика.
Изображение
Itilon
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Itilon »

Хаха! Прав си за това, че изказването ми не е подкрепено с конкретни примери и това звучи манипулативно, но изводът ти че говоря наизуст е изсмукан от пръстите (най-лесно е да попиташ Пора за това дали изобщо някога говоря наизуст).

Всъщност идеята ми беше да изразя възмущение. Точно тук никого в нищо не искам да убеждавам :mrgreen:!
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Itilon написа:
Iskren написа:ГМО причинява ракови заболявания, алергии, уврежда храносмилателния тракт и увеличава устойчивостта на бактериите от антибиотиците.
Причинява и куп други непредвидими според учените здравословни последици.
Умирам си от смях като гледам колко лесно могат да бъдат манипулирани хората в България :mrgreen:. По темата: би ли посочил къде точно си прочел научно изследване, в което да се твърди подобно нещо! Не че нещо, но 1) не познавам човек, който да се занимава с биология/генетика/пр. и да смята ГМО за опасни като цяло; 2) няма нито едно проучване (а аз съм чел 10-ина), което да е достигнало до извода, че те са такива
Защото ефектите от ГМО са бавни... Точно това е лошото, че биолозите нямат доказателства (имат предположения, остави ги да знаят повече от тебе и мене), но не бойте се, ще дойде и "нашият" момент :wink: .

Аз си имам градинка, ще се вживея малко в Риъл Фармвил и няма да си купувам боклуци, това е решението за мен, май.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Itilon
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Itilon »

Ето тук: http://begem0t.wordpress.com/2010/01/06 ... /#more-330 доста точно (според мен) е обобщено мнението на биолозите по темата. Обърни внимание, че самата Мария е молекулярен биолог.

И не, учените не изпитват "съмнения", когато не са подкрепени с доказателства. Всъщност нещо, което се пропуска в България - особено в материалите на родните еколози - е, че като цяло коментарите на научната общност и за ГМО и за био-храните са едни и същи: "няма данни те като цяло да крият опасност". Това странно се трансформира в "био-храните са страхотни и безопасни, а за ГМО има съмнения", когато зелените започнат да коментират.

Впрочем, не го приемай на доверие. Ако знаеш английски се разтърси за ГМО. Нямам нищо против да се окаже, че греша. Това, което ме дразни, е средновековният тип невежество и извадените от контекста "данни", с които ни засипват в последните няколко дни! :)
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Jamesmagno написа:
Kristo написа:Нещо не ти харесва мнението ми, а? :roll:
Що, бе? Харесва ми - графично. Съдържанието само куца. Няма логика. :cat:

Moже би ти още не си я разбрал. Нищо. Няма да обяснявам на всеки поотделно. Имам си работа сега.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.

Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,
като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;
като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,
прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази

КОНСТИТУЦИЯ
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Антоанета
В началото бе словото
Специалност: Балканистика

Мнение от Антоанета »

Регламент на Европейския парламент и на съвета /ЕО/ №178/2002 от 28.01.2002 г.
за установяване на общите принципи и изисквания на законозателдтвото в областта на храните,за създаване на европейски орган за безопасност на хранитеи за определяне на процедури относно безопадността на храните
Раздел 2 - принципи на прозрачност

Член 9-обществени консултации
По време на изготвянето,оценката и преразглеждането на законодателството в областта на храните се провеждат открити и прозрачни обществени консултации ,пряко или чрез представителни органи,освен когато неотложността на въпроса не позвалява това.

Член 10-обществена информация
Без да се засягат приложимите наредби на Общността и националното законодателство,относно достъпа до документи,когато са налице основания да се предполага,че дадени храни магот да представляват риск за здравето на човека или животните
обществените органи предприемат подходящи стъпки за информране на широката общественост за естеството на риска за здравето,като представят възможно най-пълно описание на храните и т.н. .......

Винаги цитират европейските регламенти,а този са го забравили.
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Ето тук: http://begem0t.wordpress.com/2010/01/06 ... /#more-330 доста точно (според мен) е обобщено мнението на биолозите по темата. Обърни внимание, че самата Мария е молекулярен биолог.

Мария е пич, но винаги си е била малко... цинична :) Това не е мнението на "биолозите", това е мнението на автора и вероятно на хората, които, пряко или косвено, са й го набили в главата. Силно апелирам тези, които ще четат публикацията, да прочетат и коментарите към нея.
не познавам човек, който да се занимава с биология/генетика/пр. и да смята ГМО за опасни като цяло
Е, явно не познаваш достатъчно много биолози :lol: :lol: :lol: Или поне такива, които да са приключили с образованието си в унивеситет...

Тони, аз не съм се подписвал под конституцията, не мисля, че е катастрофа...
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”