[КСК 2010] Математика
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Re: КСК 2010/1011 Математика
Ами решаваш първо които задачи можеш, и след това мислиш върху тези, които не можеш. Иначе в най-лошия случай зацикляш на някаква задача и не ти остава време за другите задачи.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Ами за да разбера кои не мога нали първо трябва да я помисля, и като не мога да я почна за 10 мин. скипвам. 
Компютърни науки 1 курс
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
От първа наред можем да ги започнем аз и колеги.morfei написа:Какво имаш предвид под "да си разпределим времето"? Почвам от 1ва наред. Като засеча на некоя почвам следващата. Това дали е печеливша тактика?
Естествено и некви откачалки, дето поддържат психопатския рейтинг на ФМИ барабар с видни преподаватели.
Иначе в общия случай въпросът е индивидуален. Няма панацея. Питайте за тактики този, който е отговорен за подготовката ви и е наясно с възможностите ви.

- morfei
- Форумно зомби
Този дето е най-наясно с подготовката ми съм аз. Кво се прави в този случай? 
Компютърни науки 1 курс
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Принципно ако не можеш да я започнеш до 10 мин, положението и след 100 минути няма да е по-различно.morfei написа:като не мога да я почна за 10 мин. скипвам.
2 са положенията: или материала е учен и отрениран, или не е. Задачите се решават по схеми.
За*бете тия задачи, в които трябва да умножите двете страни на уравнението с 67/115, та да съберете с второто, от което да извадите третото...
Това за мен не са задачи, а просто автора им е имал проблеми с жена си. Чувал съм притчи за един колега Колев от СМГ
Влиза в час и казва - с умниците решаваме ей т'ва, а тъпаците да преписват 17-то табло (по стените на стаята са окачени табла с формули и задачи)
Другия вариант е с вложена задача, където трябва да декомпозирате задачата на смислови части и решите първата, но втората и нататък не можете и така синтеза се проваля.

- morfei
- Форумно зомби
Мисля, че няма да имам време за такива неща. Досега никога не съм писал на чернова. Според вас как е по-добре? А доколкото разбрах от мнението на Бетона, метода ми е правилен.issoax написа:като решиш задачата на чернова веднага я хвърляш на беловата
Компютърни науки 1 курс
Не съм съгласен... Може в пърият момент да не загрееш някое от нещата и да ти трябва малко време да "погледнеш под друг ъгъл" на задачата, за да тръгне.Бeтон написа:Принципно ако не можеш да я започнеш до 10 мин, положението и след 100 минути няма да е по-различно.morfei написа:като не мога да я почна за 10 мин. скипвам.
2 са положенията: или материала е учен и отрениран, или не е. Задачите се решават по схеми.
Може и да има схеми, но не съм съгласен, че една задача се решава или за 10 мин, или не се решава! Ще си позволил да цитирам една моя съученичка(Калина) от 9-ти клас, която ходи на IOI(за незапознатите това е свет. олимп. по информатика) - "трудните задачи се решават с мислене"! За някои задачи докато не пробваш няколко начина просто не става.
Иначе и от мен съветът е почвате от 1-ва и докъдето ви стигне времето(като сложните задачи ги оставяте за накрая).
Принципно е добре първо на чернова, после на белова, все пак имате 5 часа... хората пият 1.5л вода за 5 секунди, представете си вие колко неща може да свършите за 5 часа...
Ходете на олимпиади, може би малко късно, но все пак е нещо - те са едно много добро място да се тренираш за подобен изпит, това е един съвет към настоящите и бъдещите кандидати.
Имам и няколко въпроса към вас:
1. До изпита остават около 93 часа, не е ли редно вече да знаем графика по места, аджеба къде трябва да отидем?
2. Този справочник освен от София можем ли да го намерим някъде в други градове по книжарниците(примерно в Пловдив, някой ако може да услужи да пише, че явно жълтите таблици не ги признават
3. Може ли да използваме малко по-сложните неща, учени в даскало(примерно формула за дължина на ъглополовящата CL²=ab-mn, връзки между медиани и страни на триъгълник, неравенство между средно-аритм. и средно-геометричното(СА-СГ) и други такива)??? Принципно ги разрешават по олимпиади, заедно с доста по-сложни твърдения, ама кой знае какво ще им скимне?)
- Eleanor
- Летящите Пръсти
тази формула я има в справочника, така че можеш да я ползваш, но тези, които не са поместени в него, трябва да ги доказваш (не говорим за елементарните, разбира се)
Оф, да, наистина е добре да си го набавя преди да задавам излишни въпроси
И все пак ме дерзае въпросът кога ще излезне разпределението по места?
- morfei
- Форумно зомби
Абе, пич ти пишеше в форума на math10, нали? Иначе аз по олимпиади и състезания доста съм ходил. Мисля, че имам доста опит. Справочника трябва да можеш да го намериш в по-големите книжарници във всеки град. Колкото до разпределението по зали, сигурно петък ще излезе. Миналата година излезе 2 дена преди изпита. Ти май часовете броиш, а?
Иначе всички формули и теореми, които са в справочника можеш да ги използваш без доказване. Има и други, които ги няма, но не вярвам да ти направят проблем ако ги използваш, като права на Ойлер, Щайнер, Симпсън етц. Основни задачи и факти обаче трябва да доказваш.
П.П. За Чева и Менелай също не вярвам да правят проблем.
П.П. За Чева и Менелай също не вярвам да правят проблем.
Компютърни науки 1 курс
- goshkoutd
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Менелай и Чева са теореми. За какъв чеп ще ти искат доказателство 
http://www.youtube.com/watch?v=nqsf0XynGz8 - how to end a movie
Тия с Ойлер и Щайнер горещо се надявам да не ги дадат
Иначе Чева и Менелай ясно... Ще се оправим, да, аз съм този някой от math10.
Обаче е много тъпо два дена преди изпита да ни го дават това разпределение... Това означава, че дотогава никой не знае къде е разпределен, така ли? Не мога ли на някой телефон да ми кажат?
Обаче е много тъпо два дена преди изпита да ни го дават това разпределение... Това означава, че дотогава никой не знае къде е разпределен, така ли? Не мога ли на някой телефон да ми кажат?
- morfei
- Форумно зомби
Ами докато не излезе разпределението няма как да знаем, къде сме разпределени. Ако искаш им се обади, но мисля, че и те още не знаят, т.е. не са направили разпределението още. А и като се замислиш, защо ти е да знаеш 4 дена преди това? На тебе ти трябва да го знаеш предния ден преди изпита. Ако си много нетърпелив, да те успокоя, че разпределението няма да се различава особено от това от предните години. Погледни тук:martosss написа: Обаче е много тъпо два дена преди изпита да ни го дават това разпределение... Това означава, че дотогава никой не знае къде е разпределен, така ли? Не мога ли на някой телефон да ми кажат?
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... _za_izpiti
П.П. Видях, че са изнесли ценоразписите на бюрата за приемане на документи след като е изтекъл срока за записване.
Компютърни науки 1 курс
Разпределнията ги изкарват късно. 2006-та за единия изпит ги изкараха към 12-13 часа в деня преди изпита.
За по-сложните теореми - ако не се сещате за друго решение, ползвайте ги, ще падне някоя точка все пак, ак ое вярно решението.
Иначе мяота стратегия беше да преписвам на белова накрая на изпита, ако ми е останало време. Така си правех и един вид проверка на самото решение.
За по-сложните теореми - ако не се сещате за друго решение, ползвайте ги, ще падне някоя точка все пак, ак ое вярно решението.
Иначе мяота стратегия беше да преписвам на белова накрая на изпита, ако ми е останало време. Така си правех и един вид проверка на самото решение.