НБУ

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Заключено
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Re: НБУ

Мнение от Smoking Mirror »

Ми аз нито съм по-разочарован, нито съм по-очарован отколкото бях във втория ден на първи курс. Признавам си, че след първия ден малко се разочаровах.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Пък аз още не съм разочарована. Малоумници има навсякъде, както преподаватели така и студенти. Въпросът е, че който не е искал, не е завършил НБУ, докато в СУ често можеш да си прецакан дали от преподавател, дали от колеги. Аз го отчитам като плюс, защото има срещу какво и как да се бориш, за да станеш по-добър. А не всичко да ти е дадено на тепсия, като в НБУ.

И така, всички знаем кой е Университетът :wink: .
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

allshallperish написа:Пък аз още не съм разочарована. Малоумници има навсякъде, както преподаватели така и студенти. Въпросът е, че който не е искал, не е завършил НБУ, докато в СУ често можеш да си прецакан дали от преподавател, дали от колеги. Аз го отчитам като плюс, защото има срещу какво и как да се бориш, за да станеш по-добър. А не всичко да ти е дадено на тепсия, като в НБУ.

Това, което се опитвам да кажа е, че записах СУ, защото вярвах, че е най-добрият, най-готиният и т.н. и т.н. и там оценките се взимат трудно, учиш много и т.н. и т.н. В действителност поне в моя факултет не е така. И именно това ме разочарова адски много. Една колежка от курса ми даже сподели, че я е срам, че е студентка...абе не е за хвалене и СУ...поне що се отнася до философски факултет, за другите не коментирам.
Не отричам, че има страхотни преподаватели във всяка катедра, но...просто не е сериозно да учиш 15 минути за изпит и да изкараш 4 БЕЗ да преписваш. :? Не, не съм гений...просто стандартите са занижени.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Това можем да променим само ние, нашето поколение, като завишим стандартите пред нас самите :wink: . Не е казано, че тр всички да сме преподаватели в СУ, но поне някаква известна част, която учат в него неминуемо ще станат. И според мен не е правилно на изпит по старобългарски език да има хора, които си снимат варианта за превод и го пращат на колега да го реши (който си е вкъщи) да изкарват шестиците, а да нямат никаква идея от езика, но... Това е, животът е гаден в Университета, уж всички колеги ти мислят доброто, а не е така, всеки гледа себе си, всеки ти помага, за да му помогнеш той като закъса. Нямам против да помагам, но си има граници.

А точно страхотните преподаватели, за които казваш, ме задържат в СУ все още :wink: . Има много какво да се научи при тях и не са ме късали случайно на изпит, за да ми докажат, че мога да науча много повече. Като напр. една преподавателка по Теория на литературата - скъса ме, защото не искаше да ми пише 3, а не искаше да ми пише 3, защото при нея имах няколко текущи шестици, просто ми се падна въпрос, който не знаех. Всъщност, не бях учила кой знае колко добре. След това се напънах и изкарах петица и то не можах да си направя втория въпрос добре, а ТЯ ми каза да взема еди-кой-си учебник и да науча това, което не съм могла и да отида при нея, когато съм готова да ме изпита. Не за оценка, а за да види, че го знам. Просто за мен това е най-ерудирания преподавател в СУ и дори и само заради нея бих си направила труда да се задълбоча в материята. Все пак до известна степен има една неписана приемственост в СУ. А и не смятам, че това което могат да ми дадат например 50% от преподавателите в СУ, могат да ми го дадат и в Германия и в Англия... За Америка пък съвсем :wink: . В крайна сметка - вие си избирате какво и колко ще научите - като отидеш да учиш в Америка - какво? Ако се разочароваш и там, какво става? Дал си си нахалос годините, в които е трябвало да завършиш. Това е като в НБУ - отиваш разочарован от СУ там и вижаш, че обучението е още по-зле. Но хората в НБУ казват "ако си учиш, няма значение къде учиш", същата работа с университетите по света. Никой, ама никой преподавател не може да вземе една фуния и да почне да ти налива информация. Като не си доволен от обучението - хващаш и четеш всичко незадължително, което преподавателят ти със сигурност е споменавал. За твой кеф, а не за изпит. Ще видиш, че нещата след време ще си дойдат намястото и че когато завършиш, ще бъдеш по-добър специалист от много чужбински :wink: .

ПП: Нали въвеждат някаква реформа за бакалавър=3 години. Това е глупаво според мен, вече... Дано сме си на завареното положение, в което сме почнали. Пф.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Камеле, според мене твоето мнение е по-скоро за тема, в която сравняваме СУ с Харвард, не с НБУ :lol: :lol: :lol: :lol:

Щото аз познавам хора, които изобщо не са учили в НБУ, пък имат шестици :Р И и те не са гении ;)

Макар че трябва да призная, че с когото съм говорил, независимо дали в България или чужбина, всеки е напълно разорачован от университета си. Аз включително също бях разочарован от италианския ми университет. Доста повече отколкото от софийския. Може би всичко е до очаквания ;)
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Нямам наблюдение за НБУ и не коментирам. Включих се в спора, понеже Матусал изкарваше някои доводи за НБУ, които съвсем спокоино могат да важат и за СУ, поне в моя факултет. Иначе и аз като цяло смятам, че СУ все още държи първото място в България, особено по някои специалности.

Бъдещето обаче е в частните университети. :D
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

camel написа:Бъдещето обаче е в частните университети. :D
Абе не е съвсем така. Според мен бъдещето е в университетите с традиции. В България обаче за съжаление или нямаме такива или на тези с традиции не им пука за тях...
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

camel написа:
allshallperish написа:Пък аз още не съм разочарована. Малоумници има навсякъде, както преподаватели така и студенти. Въпросът е, че който не е искал, не е завършил НБУ, докато в СУ често можеш да си прецакан дали от преподавател, дали от колеги. Аз го отчитам като плюс, защото има срещу какво и как да се бориш, за да станеш по-добър. А не всичко да ти е дадено на тепсия, като в НБУ.

Това, което се опитвам да кажа е, че записах СУ, защото вярвах, че е най-добрият, най-готиният и т.н. и т.н. и там оценките се взимат трудно, учиш много и т.н. и т.н. В действителност поне в моя факултет не е така. И именно това ме разочарова адски много. Една колежка от курса ми даже сподели, че я е срам, че е студентка...абе не е за хвалене и СУ...поне що се отнася до философски факултет, за другите не коментирам.
Не отричам, че има страхотни преподаватели във всяка катедра, но...просто не е сериозно да учиш 15 минути за изпит и да изкараш 4 БЕЗ да преписваш. :? Не, не съм гений...просто стандартите са занижени.

Не е само в твоя факултет така, спокойно.

Както е казал един от преподавателите на "право" първи курс ... "Т'ва е най-големия цирк на Балканите".
И аз съм изкарвал 6 така с четене за 15 минути, а и аз не съм гений.

Може би, ако университета се реформира ОТ-ДО ще има някаква база, на която да е толкова "горд" и "елитен", но без това да се случи си остава просто поредния цирк.

Естествено това не важи за абсолютно всички специалности.
Последно промяна от Zahariev на 25 Яну 2010, 11:17, променено общо 2 пъти.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Smoking Mirror написа:
camel написа:Бъдещето обаче е в частните университети. :D
Абе не е съвсем така. Според мен бъдещето е в университетите с традиции. В България обаче за съжаление или нямаме такива или на тези с традиции не им пука за тях...
В СУ останаха много малко преподаватели от поколонието на тия, на които им пукаше...

Ще видим, дано младите се ошлайфат с времето. И camel вероятността да ни направят от следващата година таксите като на НБУ е огромна, да не кажа почти сигурна. Това по някакъв начин дали ще промени качеството на обучение? Едва ли.

ПП: Казвам го защото до момента в НАТФИЗ (до мин. година, учебна) плащаха по 200лв, като повечето от нас. От тази те вече плащат със 112% по-високи такси, заради орязания бюджет. От следващата година те ще плащат по 800лв. Сметнете при липса 1млн лева орязаха стипендиите да си е*е мамата (от 3000 на 800), а тази учебна година е приет с -6млн лева (от 47млн лева за СУ стават 41млн лева). Я познайте от къде ще си избият парите :albino: ?
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Zahariev написа:
Както е казал един от преподавателите на "право" първи курс ... "Т'ва е най-големия цирк на Балканите".
И аз съм изкарвал 6 така с четене за 15 минути, а и аз не съм гений.
Бе да ти кажа към трети курс право започваш да разбираш за какъв точно цирк става дума и тва не е точно шестица за 15 минути :Р
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Аз цитирам преподавателя. ;)

Иначе право посмъртно няма да запиша в СУ.

Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Zahariev написа:Аз цитирам преподавателя. ;)

Иначе право посмъртно няма да запиша в СУ.
Е то в първи курс право всичките преподаватели са класици. Особено първия семестър :Р
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

И на мен надеждата ми е, че в трети курс ще оредеят малоумниците. Защото първи курс във всяка специалност не ти дават много зор. Мисля, че е някакво неписано правило, за да се налеят повече пари в Университета.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Абе остави какви неща съм чувал за 3ти и 4ти ....

Но принципа е, че всяка специалност е сама за себе си, защото едните учат едно, а другите съвсем друго.При филологиите може да е на най-добро ниво, а в историята на много ниско.

Та идеята ми е, че СУ не е толкова приятно за мирисане цвете и т'ва така да се смеем на НБУ е точно като "Присмял се Хърбел на Щърбел". ;)

Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Zahariev написа:Абе остави какви неща съм чувал за 3ти и 4ти ....

Но принципа е, че всяка специалност е сама за себе си, защото едните учат едно, а другите съвсем друго.При филологиите може да е на най-добро ниво, а в историята на много ниско.

Та идеята ми е, че СУ не е толкова приятно за мирисане цвете и т'ва така да се смеем на НБУ е точно като "Присмял се Хърбел на Щърбел". ;)
Да бе, ма не е като да са и те в положение да ни се смеят и да ни обясняват кви са велики :Р
Заключено

Обратно към “Мнения”