КСК- История 2010/ 2011

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Betty
От дъжд на вятър

Re: КСК- История 2010/ 2011

Мнение от Betty »

_sonrisa_, много си права! Точно чрез олимпиaдата може да се провери и на какво ниво си :P Така, че и от където и да се погледне тя е един плюс :JC_doubleup:
Последно промяна от Betty на 26 Яну 2010, 21:14, променено общо 2 пъти.
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Лошото е че има разлика в материалите за олимпиадата и темите. Но пък наистина е добра проверка. Аз смятам да се пробвам тази година, пък ако се справя там ще е страхотно. Но няма как паралелно да се готвиш за двете, например при олимпиадата и матурата трябва да познаваш всички източници от учебника, карти и т.н...:), при темите пък имаш допълнителни неща, които ги няма в учебника.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Ами не е баш така. За олимпиaдата има неща от Втората българска държава, които не се включват в изпитния конспект, да, но пък те малко и не са кой знае какво ( да речем миналата година имаше такива въпроси само на първия кръг и те бяха 3, два от които в една табличка да кажеш кой век е управлявал еди кой си владетел, а другият да кажеш кой владел е бил прочут там с нещо си - т.е. неща , които се знаят от обща култура или които, ако сте слушали дори минимално в час, тъй като тези теми си се включват в учебната програма, би трябвало да знаете)
Иначе е вярно, че форматите на изпитите са коренно различни, но пък аз да речем не съм се готвила специално за олимпиaдата, а просто се явявах със знанията, които имах от научените теми ( имам 5,63 на националния)
А до картите и картинките - бе няма ка да не се оправите :lol: на втория кръг имаше една картинка на Софроний Врачански и въпросът беше на кое Печатно произведение е тази корица ? :lol: Вече на третия кръг имаше малко повечко снимчици.. ама там пък квесторите бяха доста услужлива, ако мога така да кажа.. :lol:
Последно промяна от _sonrisa_ на 18 Яну 2010, 20:16, променено общо 1 път.
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

И аз чух, че в другата стая е имало малко "Помощ от публиката".На устния изпит беше голямо шоу: "Колега, виждам,вие наблягате на икономиката и политиката.Но нека обърнем внимание на бита.Кажете, какво са яли хората от края на XIX век и от къде са си го купували?А какво е работила една майка в едно дребно буржоазно семейство?"

Ще ви спестя реакциите си след този въпрос.По-късно разбрах от един колега, че са го питали какви дрехи би носил един видински търговец от 1895г.
Аватар
rachence
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

happyswift написа:И аз чух, че в другата стая е имало малко "Помощ от публиката".На устния изпит беше голямо шоу: "Колега, виждам,вие наблягате на икономиката и политиката.Но нека обърнем внимание на бита.Кажете, какво са яли хората от края на XIX век и от къде са си го купували?А какво е работила една майка в едно дребно буржоазно семейство?"

Ще ви спестя реакциите си след този въпрос.По-късно разбрах от един колега, че са го питали какви дрехи би носил един видински търговец от 1895г.
Наистина изглеждат смешни въпросите, но са си на мястото ;) С подобен род въпроси/отговори можете да спечелите много повече, отколкото да знаете сухите факти от-до. Така разбират кой наистина е вникнал в материята и може да установява причинно-следствените връзки. Недейте да си мислите, че нарочно ви питат гадни неща, че да ви закопаят ;)
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Ама разбира се, ей сега вниквам в материята "храната в края на XIX век".То просто такава материя, че умът не ми го побира....а пък модата на XIX век. ама така ме вълнува, че просто сън не ме хваща докато.Един колега са го питали за биографията на Славейков...това сигурно е вникване в материята по история....ама на литературата.Само не знам как не ме питаха кога е открита 100 волтовата крушка и колко зъба е имал коня на Фридрих Барбароса.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

о мен ме питаха какви земеделски пособия са използвали и как точно са ги използвали през ХIХ век :lol: А биографията на Славейков аз сама си я разказах докато мислех какво по дяволите да им отговоря на интересните питания.. Даже за елитарно изкуство им говорих и те изглеждаха приятно очаровани :lol: Та твоят колега може да съм го попрецакала ако е бил след мен и са решили да попрепитат и останалите за урока по литература :lol:
Аватар
rachence
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

happyswift написа:Ама разбира се, ей сега вниквам в материята "храната в края на XIX век".То просто такава материя, че умът не ми го побира....а пък модата на XIX век. ама така ме вълнува, че просто сън не ме хваща докато.Един колега са го питали за биографията на Славейков...това сигурно е вникване в материята по история....ама на литературата.Само не знам как не ме питаха кога е открита 100 волтовата крушка и колко зъба е имал коня на Фридрих Барбароса.
Мода, храна и тн са свързани с конкретната обстановка - политическа и икономическа на съответната страна. Мислиш какво е станало в конкретната година /1895 май беше/ или период от време, какви са били условията на живот, които са породени от събитията, които обуславят въпросния период от години и...... отговаряш :) Пък и няма да те изядат, ако сгрешиш, по-важното е че показваш движение на сивото вещество ;)
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Аватар
Eleanor
Летящите Пръсти

Мнение от Eleanor »

Абе какви сте такива "прависти" или поне запътили се към тази специалност, пък 15 пъти написахте грешно олимпиАда? ... най обичам хора, които имат "реална преценка" за себе си; първо се научете на елементарен правопис и тогава хвърчете към правото
arabhel
В началото бе словото

Мнение от arabhel »

Ама то наистина се пише олимпиада... :?
bluefighter
В началото бе словото

Мнение от bluefighter »

Вчера гледах един план конспект на Великотърновския университет. Много добър отзад има справочник и пише по всяка тема какво да пишеш та въпроса ми е има ли такова нещо на СУ какво издателство е и автори ако може да кажете.

Мислех да направя една тема "Правописните грешки, които често допускам в темите си по История " много добре ще е ако някой направи и я подържа.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Имаше и една такава и за СУ.. зеленичка, точно както ти описваш - вътре с планове даже май имаше и уводи.. Но не се сещам издателството..
Последно промяна от _sonrisa_ на 22 Яну 2010, 08:21, променено общо 1 път.
Аватар
Eleanor
Летящите Пръсти

Мнение от Eleanor »

arabhel написа:Ама то наистина се пише олимпиада... :?

ДА ИМЕННО! а не олимпиЯда
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

Eleanor написа:
arabhel написа:Ама то наистина се пише олимпиада... :?

ДА ИМЕННО! а не олимпиЯда
Фундаментален въпрос, можете да пуснете цяла тема да го разисквате.
Facebook
Изображение
Аватар
Eleanor
Летящите Пръсти

Мнение от Eleanor »

^ еми не знаят елементарни неща, тръгнали към високото вместо да си седят на земята, a като знам какви тъпаци има вече, нищо чудно да се стигне до спор как се пише,може някой да ме опровергае...
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”