Турски сериали

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Публикувай отговор
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Турски сериали

Мнение от camel »

Виж сега, Иринчи. Питай Ваня ако искаш относно моето отношение към турците. Аз НЕ мразя турците, но не ги и обичам. Народът, който мразя е западно от нас. В случая тук обаче казах, че не ми е приятно НЕПРЕКЪСНАТО и по ВСЯКО време да ми се пробутват турски сериали, защото за добро или лошо нородът, от който едвам сме се освободили след 5 вековно иго, е именно турският. Толкова велики личности като Вазов, Ботев, Захари Стоянов и т.н. са описвали героизма на българите в борбата им срещу турците, както и зверствата на турците по отношение на българите по време на робството. Затова с две думи - тук не говорим за сляпа омраза, а за някаква граница. От едната страна е безкрайната търпимост (която не е на добре) към турците, а от другата - крайната омраза (която също не харесвам и одобрявам). Според мен нормалната граница вече е прекрачена. След 5 години вече ще гледаме телевизиите на турски език с български субтитри, а в учебниците по история ще пише повече за Ататюрк, отколкото за Левски. А като добавим факта, че българите сме една от най-зачезващите нации положението е тъжно. Така де - те са 70, а ние сме 7 милиона. Недай си боже и да влязат в ЕС и ще се наслаждаваме на турската реч дори на центъра на София (в района извън джамията).
Ще ме извинявате, ама непрекъснатата турска реч от телевизора ме потиска, кара ме да се чувствам гадно. НЕКА имиа турски сериали, щом са толкова качествени, но нека не ПРЕКАЛЯВАМЕ с тях ако щете (разпнете ме за това изречение) от уважение към Левски, Ботев и всичките българи, отдали живота си в битка срещу същата тази "турска черна прокоба."
Ясно е, че сега е модерно да се мрази САЩ (то по време Студената война светът имаше избор кого да мрази, а след нея май няма, де :lol: ), ама има неща, които като българи трябва да помним и да уважаваме делата на предците си.

п.п. Иринчи, не искам да карам никого да ме разбере, но от дистанцията на времето е лесно всичко да бъде смалено до т.нар. "е па то станало преди 150 години, какво от това?". Ако днес (недай си боже) нечий син бъде заклан пред очите на майка си от подивял турчин, ще е УЖАСНА трагедия, а ако се случи преди 150 години - ще е статистика и история.
Последно промяна от camel на 31 Дек 2009, 19:34, променено общо 3 пъти.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

имало е зверства и убийства
и това е нормално

но не е нормално ние все още да клечим над гърнето от 19 век
вместо да седим в искрящо бяла и чиста тоалетна от 21век :D
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

camel написа:...След 5 години вече ще гледаме телевизиите на турски език с български субтитри, а в учебниците по история ще пише повече за Ататюрк, отколкото за Левски.
:pale:
Това е ужасно преувеличение и наистина ли смяташ, че бихме го позволили?

// Не искам по никакъв начин да омаловажавам трагедиите, свързани с клането в Батак. Нито пък твърдя, че турците не са се оляли :| Но нека не забравяме, че това далеч не е първия пример, който историята дава за бунт, потушен с насилие. В крайна сметка никоя империя не ходи да гали по главиците въстаниците... :?
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

MERCES_LETIFER написа:
camel написа:...След 5 години вече ще гледаме телевизиите на турски език с български субтитри, а в учебниците по история ще пише повече за Ататюрк, отколкото за Левски.
:pale:
Това е ужасно преувеличение и наистина ли смяташ, че бихме го позволили?

// Не искам по никакъв начин да омаловажавам трагедиите, свързани с клането в Батак. Нито пък твърдя, че турците не са се оляли :| Но нека не забравяме, че това далеч не е първия пример, който историята дава за бунт, потушен с насилие. В крайна сметка никоя империя не ходи да гали по главиците въстаниците... :?
В такъв случай считам за напълно ненормално за един "прясно" освободен народ да прокарва културата на вековния си бивш поробител, понеже никой изстрадал народ не гали по главата бившия си поробител. :P

Ето ти две гледни точки. :wink:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Кемъл, друже, явно наистина няма смисъл да се опитвам да те разубеждавам. Нищо не може да ме спре обаче да си кажа кои твои аргументи намирам за неуместни, хъхъ!

Значи това с майката от Батак - ще ме прощаваш, но връзката с турските сериали е точно толкова логична, колкото би била тази с изповедта на майка от византийска Сердика, чиито деца са били избити от армията на кан Крум през 809 г. Иди й обясни на нея, че българският е благозвучен! Надявам се сам виждаш, че да се спори по тази линия е безсмислено и няма да ни доведе до никъде.

Другото ми основно несъгласие е по отношение на употребата на думата "народ". И сигурен ли си, че мразиш именно сръбския народ, а не сръбската държава? Ние не сме били подчинени ОТ турския народ, а от турската армия и турската държава. Това, че сме били поставени в подчинено положение спрямо турския народ, вече е следствие. И ако трябва да мразим нещо, това трябва да е държавата и нейната политика. Колко сърби или турци познаваш лично? Аз познавам един сърбин, който е много готин пич, както и доста турци, за които с чисто сърце мога да кажа същото. Никой от тях не е бил роден, когато са се случвали събитията, за които говорим и съответно никой от тях не носи каквато и да било вина за тях. И не, не мразя народите им, а от позицията на българин негодувам срещу политиката на техните държави. Честно казано обаче не мисля, че ако ние бяхме на мястото на сърбите, щяхме да постъпим кой знае колко по-различно в периода 1912-1918 г. Ето ти друга гледна точка за разнообразие :)

Така, отплеснах се. Накратко: не смятам, че е редно да смесваме историята с нещо толкова маловажно и злободневно като сериалите по нашите телевизии. И не смятам, че трябва да се мразят народи. Бе аз пo принцип не смятам, че въобще трябва да се мрази, доколкото е възможно, ама това е друг въпрос. A path to the dark side hatred is :alien:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Тук съм с Камилчо.
Ир, ти казваш, че е преувеличение и не бихме го позволили. А какво позволяваме в момента с не знам колко часа турска продукция по значителен брой телевизии (сред които и национални)?
Сериозно, трябва някой да вземе да изчисли часовете по програмата за телевизията. На техния фон мизерните 50 минути новини седмично в негледаемо време са направо нищо. :roll:

Поре, маловажно би било, ако сериалите бяха един или два и с тях се беше приключило. :?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Предлагам да дообсъдим въпроса друг път, а сега да празнуваме. Наздраве! :)
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

БТВ репортерите ще излъчат материал за сериалите.

Колкото и да са идиоти БГ журналята, все пак се съмнявам, че такива малоумни "аргументи" няма да извадят било за или против. Или както е модно ПРОТИВ или за. (пример от призиф.оръгъ)

То то... не са Батаци, Балкаски войни, първи световни...
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Така е, особено за Балкаските войни си е ебало майката. :santa: :P

- Of course not!
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

защо вчера на площада
цяла вечер е пял един сръбин :evil:
колко българи помакедончиха тия сръби
колко черкви и училища изгориха тия гадни сръби, мошеници
макия им трън, комшийска...

нема висше сунцааа
нема висше месецаааа
нема тебе
нема менееееее :)
Аватар
dataghost
Да живей словото
Специалност: КН
Курс: втори

Мнение от dataghost »

"Нехаресването" на турските сериали крие основно исторически подтекст, и това е ясно на всички. Никой не би пискал, ако сериалите бяха поредните латиноамерикански простотии или американски до болка втръснали "комедийни" бозички. Темата на спора се измества далееч от "качеството" на турските сериали.

Всеки има свое мнение по въпроса за турците - нещата имат много измерения: историческата част, ДПС, 70% (и повече) турско население в някои региони, турския паметник и т.н. За много хора това е болен въпрос, и съвсем естествено нетъпримостта се прехвърля към поредното свързано с турци нещо - сериалите им.
Аз съм далеч от нетърпимост. Забавлявам се от простотиите по Скат - "турските сериали продължават вечната империалистическа политика на турската държава" (нещо от сорта). Но тук съм съгласен с camel. Всяко нещо има своите граници.

Какво, ако имахме 2-ра по сила и власт гръцка управляваща партия, 30% гръцко население, 6-7 часови гръцки сериали, гръцка реч из половин България... ? Аз щях да съм на същото мнение относно гръцките сериали .
Просто пример е, не търсете някакъв контекст специално за Гърция.

А има го и историческия момент в темата за турските сериали. И наличието на този фактор в "оценката" им не я прави невалидна! Защото това си е болна тема на доста хора в България. И всъщност може би така трябва да бъде. В противен случай официално сме народът с най-къса историческа памет.
Да повторя, не става въпрос за качеството на турските сериали, а за тяхното недопустимо количество.

Турските сериали се явяват като свеж полъх на фона на закостенелите и постни ТВ програми, заринати от анти-интелектуални продукции като "Цената на истината" и "Биг Брадър"

Като явление турските сериали мога да сравня с ... Азис.
Blue is the colour, football is the game
We're all together, and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
'cause Chelsea, Chelsea is our name
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

O|OeHukc написа:защо вчера на площада
цяла вечер е пял един сръбин :evil:
В същото време БТВ въртяха концерта на Планета от Стара Гъзора.

Всичко е част от световната конспирация.

п.п. Горан Брегович направи шоу, каквото и да си говорим.
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Не е гот да има 78953368736764 турски сериали. Имам приятели турци, не е това. Просто е прекалено и дразни да са сто. Излъчването им, обаче показва нещо много важно - турците са светлинни години назад дори от нас като мислене, манталитет. Понякога, когато ми попадне пред погледа някоя безумна сцена от безбройните турски сапунки, демонстрираща недвусмислено титаничната социална тъпотия на оцелелите турски традиции, направо ми иде да си счупя телевизора. С глава.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

dataghost, разбирам разсъжденията ти. Но трябва да те допълня - ние СМЕ народът с най-къса историческа памет. Продължаваме да сключваме заробващи договори с Русия и периодично да преизбираме БСП. А това са хора, които са ни експлоатирали доста по-скоро от турците. Даже поколенията не са се сменили напълно, не е имало никакво реално преустройство, а само фасадно. Да преизбираме БСП (защото след правителството на ГЕРБ или максимум след него и след още едно ние отново ще изберем БСП, по неведоми за мен причини) и да се заробваме с енергийни и всякакви проекти с Русия си е доста по-опасно от сълзливи сапунки.
Jamesmagno, всяко прекалено нещо е гадно, тук ще се съглася. Прекалено многото латиносапунки, прекалено многото турски сапунки, прекалено многото риалити клонинги, прекалено многото .. бррр. Много е досадно, когато нещо стане модно и вече като превключваш канала само това откриваш. И за съжаление в 90% от случаите модни стават тъпи неща. Но поне аз в това не намирам никакъв политически контекст, никакви обиди за националното достойнство и каквото още се изписа. Тая година са били най-евтини турските сериали, хората от телевизиите са купили тях, а публика за сапунки има винаги. Така че - това е положението. Другата или по-другата година сигурно някоя друга боза ще излезе на мода. (:
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Донякъде е така. Само че, без нищо общо в темата, ще вметна, че що се отнася до БСП, въпреки че през 2005г, спечелиха, още от по-рано техният електорат намалява постепенно. По-бавно, отколкото ми се иска, заради многото млади попълнения, но все пак намалява.
Колкото до историческата ни памет, за турците, за разлика от казуса с комунистите, мисля, че става въпрос не само за историческа памет, но и за национален комплекс.
Knights of the Cross
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”