На мен тая толерантност почва да ми идва малко в повече (което ми напомня да ви помоля да спрете да ме каните в разни фейсбуук-групи, в които хората се кълнат как ще гласуват против премахването на новините на турски; както, впрочем, и във всякакви фейсбуук-групи с дори намек за политическа ориентираност. Дали и как гласувам си е моя работа, която не ви засяга).
Да се прегърнем, да бъдем братя и да пръскаме радост, щастие и светлина наоколо... Ми хубаво, ама това някой трябваше да им го каже преди векове на тях, м? И понеже не съм привърженик на принципа "око за око", ще ви кажа какво имам конкретно против тия заглавия: дразнят ме протяжните мелодии, които се носят от всяко по-малко кръчме, магазинче или дом почти по всяко време на денонощието; дразни ме това, че тия сериали се разпространяват като наркотици и че стадото не се усеща как ги облъчват с някакви безумни сюжети.
Всъщност, като се замисля, не ме дразнят турските сериали като такива - имали пари хората, снимали. Специално "1001 нощи" (от които все пак имам някакви наблюдения) си беше изпипан. На другите като им чуеш сюжета и ти става ясно, че е турски вариант на латино-боза. Онова, което ме дразни ИСТИНСКИ, е реакцията на българите към въпросните безумия. Харесали са "1001 нощ", телевизиите логично са купили още 1-2 сериала - ми да видят колко са зле и да спрат да ги гледат. А не да седят чинно и да се умиляват безкритично. Понеже никоя телевизия няма да работи на загуба - паднат ли рейтингите, ще спрат да ги купуват. Освен ако, разбира се, няма някакво финансиране, което би компенсирало загубите. Но нека бъдем толерантни и не подозираме наличие на конспирация.
И ми е чудно - като знам качеството на съвременното сръбско кино - тия хора там сериали нямат ли? Ако напомнят "Полицаят от Петльово бърдо" или "Горещ вятър" и ако са с качеството на игралните им филми от последните години - бих ги гледала с небивал кеф. Що ли не купят десетина-петнайсет от тях?