Инициатива против орязването на парите за Образование

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот

Публикувай отговор
Аватар
ani_BT
В началото бе словото
Специалност: Биотехнологии
Курс: трети

Re: Да протестираме!

Мнение от ani_BT »

Специалностите, които аз визирах като "слаби", поне в моя факултет (Биологическия), изобщо не си изкарват оценките с кървава пот и пак балът за стипендиите им винаги е най-нисък. Специалностите, които наистина полагат неимоверни усилия повреме на сесия, държат челните места по бал! Какъв е изводът? Че има мотивирани и немотивирани студенти. Защо да не се поощрят мотивираните и да не се даде шанс на немотивираните да се мотивират?
ivoi
В началото бе словото
Специалност: OT
Курс: семестриално завършил

Мнение от ivoi »

Това е доста трудно диференциране на различните специалности и студенти, което няма как да се приложи. Може би някакъв вариант е, от всяка специалност най-добрите 5,10,30 студента да взимат стипендия. Тогава ще е реално за най-добрите в специалността, но тогава битката между учащите ще е много кървава. :drunken:
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Catherine написа:Е то понеже да си отличник значи наистина да си добър... Аз пък съм за това разделение по специалности. Не може в някои специалности да фраскат шестици наляво-надясно, а в други с кървава пот да се изкарват четворки, и после онези първите да взимат стипендии, а вторите - не.
Такива преподаватели има в абсолютно всяка специалност, които фраскат четворки и тройки на поразия. Не може да си обвинява определен факултет за това. Аз съм за новата система, за която говореше проф.Попиванов. Рейтингова, а именно да се дават общо стипендии за всички университети, като ще взимат стипендии най-добрите, а не например тия с 4-ки в ЮЗУ.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Е тогава тия в ТУ, дето ги скъсват от учене за четворки, хич да не се надяват, така ли излиза? :shock:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
ani_BT
В началото бе словото

Мнение от ani_BT »

Тази рейтингова система е доста смислена. Въпроса е да се отпуснат адекватен брой стипендии, а не само тези с 6,33 да взимат :shock:
Мен лично ми харесва и системата, при която над определен успех се взима сума, отговаряща на успеха. Например тези, които са между 4,50 и 5 взимат най-малко, тези между 5-5,50 малко повече, и най-много взимат тези от 5,50 нагоре. Не съм сигурна точно в кой университет се прилагаше това, но като цяло студентите там бяха доста доволни.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

ani_BT написа:Тази рейтингова система е доста смислена. Въпроса е да се отпуснат адекватен брой стипендии, а не само тези с 6,33 да взимат :shock:
Мен лично ми харесва и системата, при която над определен успех се взима сума, отговаряща на успеха. Например тези, които са между 4,50 и 5 взимат най-малко, тези между 5-5,50 малко повече, и най-много взимат тези от 5,50 нагоре. Не съм сигурна точно в кой университет се прилагаше това, но като цяло студентите там бяха доста доволни.
ЮЗУ. Но там взимат само хора с нисък доход, което според мен и тук би трябвало да се наложи.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

В ЮЗУ системата за стипендиите е най-правилна засега:

2.Стипендии на общо основание.

Класирането за стипендии за учебната 2009/2010г. ще бъде само по успех, като дохода е условие за кандидатстване /могат да кандидатстват всички студенти с доход до 500 лв. на член от семейството/.

Размера на стипендията ще бъде :

* от 6,00 до 5,50 - 75 лв.
* от 5,49 до 5,00 - 70 лв.
* от 4,99 до 4,00 - 60 лв.

Получилите стипендия на Общо основание са 1272, като минималният бал е 4.8
Аватар
ani_BT
В началото бе словото

Мнение от ani_BT »

Мда...не е зле. Като цяло са ниски стипендиите, но то няма как да стане иначе. Мен ми хрумна да ви попитам дали знаете какво се случва с неосвоените пари от Европейските награди. Тази година са отпуснали много повече пари за награди отколкото за стипендии, които съответно няма на кого да ги дадат. Това стратегия на университета да се нагуши с пари ли е или те се връщат обратно на спонсора?
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика

Мнение от Catherine »

Доколкото разбрах от други колеги, цитирам "връщат се там, откъдето са дошли". Т.е. университетът няма да види нищо от тях. Но и на мен не ми е ясно защо има толкова много награди, след като няма кой да ги вземе, да не говорим, че са за ограничен брой факултети, а не за всички, както стипендиите.

Офтопик: гледам, че си трети курс Биотехнологии, да не сте колеги с Генчо? :flower:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

И според мен трябва всички над някакъв бал да взимат стипендия. Примерно над 5. Ако е толкова беден университетът, на първо време над 5,50. Да, вярно е, че в някои специалности оценки се изкарват по-лесно отколкото в други, но не мисля, че е чак толкова страшна разликата. Например, аз съм във ФЖМК, където уж най-лесно се изкарват шестици, пък в моята специалност в моя випуск сме две със стабилен отличен успех (с тенденция да стане една и да не съм аз, като си гледам тоя семестър как съм заучила, но туй е друга тема :lol:).
Абе не знам, и сегашната система не е фатално несправедлива, стига да се отпускат повече бройки, отколкото сега и да не се получава само тия с 6 и нагоре да взимаме, защото е тъпо. :? Отличен успех доколкото знам принципно е от 5,50 нагоре, а не от 6,00 нагоре. :roll:

Относно:
1. Замислете се над следното нещо, изказано в отговора на ректора: след като стипендиите се определят за календарна, а не за академична година, какво им пречи да предвидят за идния летен семестър повече средства за сипендии, така като сте поискали в обръщението си към него? Не виждам логика да ни каже това, след като новата година не е започнала и бюджета още не е разпределен?
Тази година бяха замразени 1 милион лева и затова нямаше пари за стипедии. За следващата година са директно орязани 6 милиона. Тези пари няма откъде да дойдат, освен от нашите такси. Така че освен липса на стипендии се опасявам, че можем да очакваме някое безумие стил НАТФИЗ (таксите -> 112% нагоре). Затова трябва да се организираме и да противодействаме по някакъв начин, като може би трябва да насочим в случая недоволството си към централната власт, определяща бюджета (НС? МОН?) и към Министерски съвет - те определят таксите на държавните ВУЗ-ове, мисля, че го правят април месец, но не съм съвсем сигурна.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Lord »

И според мен трябва всички над някакъв бал да взимат стипендия. Примерно над 5. Ако е толкова беден университетът, на първо време над 5,50.
Не. Разделението по факултети сега е справедливо. Има факултети, които 5 и 6 се изкарват по-трудно, отколкото в други. Не е справедливо хора от ФзФ и ФМИ, където 4 е висока оценка, да се сравняват по един аршин с ФФ, ЮФ и ФЖМК, където изобщо критериите на оценяване са качествено различни.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Да, и това го има като момент.
Сега може би наистина трябва да пренасочим енергията си не към промяна на системата за разпределение на стипендии, а количеството на тези стипендии и количеството на парите за образование като цяло. Защото нз за вас, хора, ама ако вдигнат драстично таксите, на мен ще ми е проблем. :|
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

За много хора ще има проблем, ако вдигнат таксите толкова драстично. Направо се чудя колко студенти изобщо ще могат да си позволят да продължат да учат при такива такси.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
shao
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство, Стопанско управление
Обратна връзка:

Мнение от shao »

Като цяло положението с бюджета е следното:

1) от 2,6 млрд. лв годишно, през 2010 са орязани 92 млн., което е около 3,5% намаляване на субсидиите.
За сравнение ще спомена, че БВП на България намалява с близо 10% за последните две години - от 72 млрд. на 64млрд. лв. Тоест има абсолютен спад от 3,5%, но като цяло образованието запазва известна приоритетност в Бюджет 2010.

1.1) от тези 2,6 млрд. лв 460 млн. са за ВУЗ-овете и БАН (СУ взима най-много от всички университети - 41млн. лв., ТУ взима 33 млн. лв, Медицинския - 29 млн., УНСС -18 млн ... за справка си изтеглете Държавен вестник Брой 99 http://dv.parliament.bg/DVWeb/broeveList.faces)

Доколкото знам миналогодишната порция на СУ е била 47 млн. лв.
И най-дългото пътешествие започва с първата крачка...
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Не знам какво имаш предвид под известна приоритетност, факт е, че през тази академична година таксите в НАТФИЗ са с +112% нагоре и ще продължават да растат докато не чукнат 800 лева на семестър (засега от 250 са на 560 вдигнати). Факт е и че минус 6 милиона лева от СУ е МНОГО зле. :( :( И да, за другите ВУЗ-ове дават по-малко пари, но и не забравяйте, че в СУ сме над 25 000, което си е значителна цифра^^
Публикувай отговор

Обратно към “Инициатива против орязването на парите за Образование”