Съдебна реторика
Модератор: MidwinterSun
Съдебна реторика
Колеги, някой знае ли как е минал изпита при проф. Руменчев ?
-
Lanfear~
- От дъжд на вятър
- Специалност: право
- Курс: трети
Re: Съдебна реторика
А ти защо реши, че е минал?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
изпитът мина зле, от малкото явили се, малко се престрашиха да влязат, трябва да се знае целият материал, питат доста...
И аз бях дочула, че много късал, явно слуховете са верни... и да, за задочниците се отнася
Що ви трябва да ходите при тоя капут като изпитът е незадължителен ?
Епитетът ти е меко казано неуместен. Този човек е изкарал магистратура, защитил дисертация, станал е професор. Трябва да се има ЕЛЕМЕНТАРНО уважение, най-малкото не ти е на годините!
Ако изпитът е просто говорене - значи трябва да се потрудите и да ораторствате.Това не е сложно ако ти се отдава, но е супер трудно за учене.Все едно да се научиш да бъдеш добър музикален композитор.Някак си - или ти идва от вътре - или не.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Eleny
- В началото бе словото
- Специалност: международни отношения
- Курс: първи
Не, изпитът по (съдебна) реторика не е просто говорене

"Красивото и нежно име с остър ръб- Мария" П.П.
Нямах предвид говорене на кафенце или на маса.Имах предвид - задава се тема, 15 мин за подготовка на реч и изнасянето и, пред комисия, само по подготвения за това малко време план.Без предварително известни теми, без конспект ( е по съдебна реторика може да има някои особености свързани с определената етикеция, терминологични и нормативни познания, и порядък в съдебните заседания, но принципа е пак същия - предварително се задава кои познания са нужни и после пак се дава измислена на място тема).
Примерно една тема на прима виста: "Яйцето - символ на живота" .Тука и комедийни елементи и паралели с Яйцето в ректората също могат да се правят.Е, при съдебната реторика все ще е нещо друго, но пак може да се измисли тема свързана със съдебно заседание, която да е напълно случайна и изненадваща, за да се провери дали студентите са назубрили учебника или малко от малко са усвоили ораторството.
Та мисълтами беше - на изпита само теоретични въпроси ли се задават на студентите или реално ги изтъпанчват отпред и им викат - "Айде сега покажи можеш ли да въплетеш принципите на ораторството в едно изказване".Не че съм се запритеснявал за този изпит от сега или пък го мися, а просто ми стана интересно дали е зубрашки изпит или е практическо занятие.
Примерно една тема на прима виста: "Яйцето - символ на живота" .Тука и комедийни елементи и паралели с Яйцето в ректората също могат да се правят.Е, при съдебната реторика все ще е нещо друго, но пак може да се измисли тема свързана със съдебно заседание, която да е напълно случайна и изненадваща, за да се провери дали студентите са назубрили учебника или малко от малко са усвоили ораторството.
Та мисълтами беше - на изпита само теоретични въпроси ли се задават на студентите или реално ги изтъпанчват отпред и им викат - "Айде сега покажи можеш ли да въплетеш принципите на ораторството в едно изказване".Не че съм се запритеснявал за този изпит от сега или пък го мися, а просто ми стана интересно дали е зубрашки изпит или е практическо занятие.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
А някой ще сподели ли какви допълнителни въпроси задава Руменчев по време на изпитването?
- kebapcheta_i_srabsko
- В началото бе словото
Кога и къде се провежда изпитът по съдебна реторика ?
"Stayin alive! Stayin Alive!"
В. Дракула
"И най-добре подготвените планове често се вмирисват."
У. Койота
"Грижливото планиране е ключът към безопасното и бързо пътуване"
Одисей
В. Дракула
"И най-добре подготвените планове често се вмирисват."
У. Койота
"Грижливото планиране е ключът към безопасното и бързо пътуване"
Одисей
- jbblaskovitz
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Днес бях на изпит. Изпитът мина добре, от многото явили се, всички се престрашиха да влязат. Трябва да се знае 1/ЕДИН/ ВЪПРОС (но както трябва, без хезитационни паузи от сорта на Ъъъъ, Ааааа и пр.) и обикновено НЕ се задават допълнителни въпроси.kisi_pisi написа:изпитът мина зле, от малкото явили се, малко се престрашиха да влязат, трябва да се знае целият материал, питат доста...
Каква е приликата между юриста и сперматозоида ?
- И в двата случая един на милион става човек!
- И в двата случая един на милион става човек!
Съвсем вярно. ПРОФ. Руменчев беше повече от толерантен.jbblaskovitz написа:Днес бях на изпит. Изпитът мина добре, от многото явили се, всички се престрашиха да влязат. Трябва да се знае 1/ЕДИН/ ВЪПРОС (но както трябва, без хезитационни паузи от сорта на Ъъъъ, Ааааа и пр.) и обикновено НЕ се задават допълнителни въпроси.kisi_pisi написа:изпитът мина зле, от малкото явили се, малко се престрашиха да влязат, трябва да се знае целият материал, питат доста...
Последно промяна от Meldor на 08 Фев 2011, 21:32, променено общо 1 път.