Инициатива против орязването на парите за Образование
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Re: Да протестираме!
Хммм, дааа, той обясняваше наистина нещо във връзка с това, че за перо Наука са били заделени 3млн (ако съм чула правилно), които вече са били разпределени, голяма част от тези пари вече изхарчени и т.н.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Депутатите режат от парите на това, което им се вижда най-нещастно и най-несществено, а именно от нас, младите, нещо, което заслужава не революция ами тотално изземане на властта. Тия пък полудяха! Не им ли стига, че толкова ни окрадоха през тия години, ами сега искат да си лишат и "младите надежди" от надеждата да стане нещо от тях. Според мен държавата върви стремглаво надолу, ще стигнем дереджето на Украйна след някоя и друга година, точно защото на нашите "политици" не им пука за нас, пука им само как да се наядат и това се вижда ,подяволите. Чувам го от всички хора, чувам го в рейсовете, в университета, в работата, всички са възмутени, пари има, но те не стигат до хората и докато са 200 депутати със светски заплати страната тъне в мизерия, но ТЕ си гласуват 13-и заплати, пък аз тая дето се е помъчила да влезе в СУ със собствени сили със собствени пари, дето искам да стане човек от мене - НЕ ми се дава възможност, аз трябва да работя за да си плащам образованието, което прави от мен НЕКАЧЕСТВЕН специалист. И какво се оказва в крайна сметка, аз не искам да съм обикновен човек, не искам като стана на 30 години да се чудя от къде ще извадя пари за хляба на децата си, искам да живея в нормална държава и искам да осъществи тази си мечта тук и сега и смятам драги колеги, че както се вика - сега ни е паднало. Сега трябва да се обединим и да направим всичко по силите си за да възтържествува справедливостта! Нека не почерняме най-достойния сред достойните университети в България, а и вярвам че специалистите, които е отгледал и обучил са най-добри и на световно ниво, нека се обединим и всеки да направи това, с което смята че ще се справи най-добре за този момент. Просто моля ви не губете дух и кураж, защото това засяга всички ни, както каза професор Попиванов - стъпка по стъпка, но в нас е силата, ние трябва да променим света, не искам да стана на 50 и политиците да са същите, не искам да виждам простотия и селяния около себе си, не искам да чувам за умиращи хора, на които не е оказана помощ от законова гледна точка, не искам в домовете за сираци да се случват ужасни неща. Но това трябва да тръгне от нас. Ние трябва да заявим позицията си и сега имаме точно тази възможност. Нека не я пропускаме. Трябва да действаме драстично и да заявим своя глас, нека им покажем че студентите НЕ са безлична маса, че имаме глас и че той е НАЙ-важният.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Колеги, боя се, че нещата не опират вече само до стипендиите. Ще ви дам един пример какво ни очаква, както е тръгнало. Имам лошо предчувствие за рязко вдигане на таксите заради това, че бюджетът на Университета за календарната 2010 година е съкратен с 6 000 000 лева. Тези пари трябва да дойдат отнякъде, нали?
А сега – към примера.
Той е съвсем местен и съвсем пресен. Става въпрос за НАТФИЗ. Той е държавен ВУЗ. През учебната 2008/2009 година има семестриална такса 250 лева – и през зимния, и през летния семестър.
През април 2009 г. обаче, Министерски съвет взима следното решение: таксите да се вдигнат със 112%, т.е. да станат по 530 лева на семестър. Решението се прилага още този октомври и колегите от НАТФИЗ започват новата академична година, плащайки 530, вместо 250 лева на семестър.
Но това не е всичко. Очаква се от догодина семестриалната такса да скочи отново – на 800 лева. Според Ректора на НАТФИЗ Министерски съвет е искал това повишение още отсега, но той ги е убедил да започнат да покачват таксите по-плавно. А именно с „плавните“ 112% увеличение, които вече са факт, за да стигне сумата постепенно, а не изведнъж до 800 лева на семестър, т.е. 1 600 лева на година.
Всяка година Министерски съвет определя таксите на държавните ВУЗ-ове. Какво ли ще ни определи на нас в Софийския университет.
Колеги, досега обсъждаме проблема с орязаните стипендии. Но те са само първото проявление на същинския проблем – огромното орязване на парите за образование в България с оправдание финансовата криза. Но нима именно за излизането от криза не са най-нужни квалифицирани кадри? Други страни инвестират в образование, за да си осигурят по-добро бъдеще – и във финансов план. В България студентите се заробват все повече и повече.
Въпросът е само един: докога ще търпим?
А сега – към примера.
Той е съвсем местен и съвсем пресен. Става въпрос за НАТФИЗ. Той е държавен ВУЗ. През учебната 2008/2009 година има семестриална такса 250 лева – и през зимния, и през летния семестър.
През април 2009 г. обаче, Министерски съвет взима следното решение: таксите да се вдигнат със 112%, т.е. да станат по 530 лева на семестър. Решението се прилага още този октомври и колегите от НАТФИЗ започват новата академична година, плащайки 530, вместо 250 лева на семестър.
Но това не е всичко. Очаква се от догодина семестриалната такса да скочи отново – на 800 лева. Според Ректора на НАТФИЗ Министерски съвет е искал това повишение още отсега, но той ги е убедил да започнат да покачват таксите по-плавно. А именно с „плавните“ 112% увеличение, които вече са факт, за да стигне сумата постепенно, а не изведнъж до 800 лева на семестър, т.е. 1 600 лева на година.
Всяка година Министерски съвет определя таксите на държавните ВУЗ-ове. Какво ли ще ни определи на нас в Софийския университет.
Колеги, досега обсъждаме проблема с орязаните стипендии. Но те са само първото проявление на същинския проблем – огромното орязване на парите за образование в България с оправдание финансовата криза. Но нима именно за излизането от криза не са най-нужни квалифицирани кадри? Други страни инвестират в образование, за да си осигурят по-добро бъдеще – и във финансов план. В България студентите се заробват все повече и повече.
Въпросът е само един: докога ще търпим?
~ Кътчето ~
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Преди протеста трябва да се оведомят колкото се може повече хора за неговото провеждане.
The names of the future are stamping of impatience.
- shao
- В началото бе словото
- Специалност: Софтуерно инженерство, Стопанско управление
- Адрес в галерията на СУ: http://www.facebook.com/mdzhokanov
- Обратна връзка:
Позицията на ръководството на СУ:
1) На базата на какви основания ректорът е взел решение да се намали размерът и броят на стипендиите?
- Намалението на стипендиите като крупна сума спрямо миналата година е вследствие на еднократната субсидия на МОН през миналата учебна година по случай 120-годишната на СУ, поради което тогава стипендията е била 'завишена'.
(Звучи ми доста невероятно как тогава други университети на са поискали пари за своята годишнина, а само СУ е получил)
2) Защо студентите не са били информирани за решението на ректора размерът и бройката на стипендиите през текущата година да бъде рязко променен спрямо предната?
За съжаление никой не зададе този въпрос днес (поне докато присъствах на срещата)
Лично заключение:
Ръководството на СУ днес до известна степен показа липса на уважение към студентите в университета. Аргументи към това мое заключения са:
- зам. ректорът изобщо не си беше направил труда да прочете подписката на 1/10 от всички студенти в СУ;
- г-ца Елена Петрова, гл. финансист на СУ, през цялото време се държа така сякаш студентите са напълно некомпетентни люде и само й губят времето, несъзнавайки, че тя всъщност получава заплатата си благодарение на въпросните студенти;
Допълнителни аргументи към тезата, че ръководството на СУ подчертано не приема студентските интереси за приоритетни:
- Размерите и бройката на стипендиите в СУ никога не се обявяват предварително в явен и информативен за студентите вид;
- отдел "Студенти" и в частност Жулиета Атанасова системно не отговарят на отправените към тях студентски запитвания. Миналата година неколкократно отправях допитвания относно рязкото свиване броя на стипендиите, както от лично свое име, така и от името на цял Факултетен студентски съвет. Отговор - никакъв.
(За съжаление това е перманентно отношение на администрацията на СУ към учащите се в университета и то ще се променя бавно - с цената на много усилия и постоянство.)
- днес зам. ректорът спомена как 50лв повече или по-малко били грозни 'бакалски' сметки. Този човек явно отдавна е загубил адекватна връзка със студентите си, защото според мен все още има такива, които разчитат на тези 'мижави' 50лв.
----------
Също така бих желал да допълня, че цинизма в една от репликите на ректора и наглото отношение на 'финансистката' не оправдават агресивното поведение на някои колеги днес.
1) На базата на какви основания ректорът е взел решение да се намали размерът и броят на стипендиите?
- Намалението на стипендиите като крупна сума спрямо миналата година е вследствие на еднократната субсидия на МОН през миналата учебна година по случай 120-годишната на СУ, поради което тогава стипендията е била 'завишена'.
(Звучи ми доста невероятно как тогава други университети на са поискали пари за своята годишнина, а само СУ е получил)
2) Защо студентите не са били информирани за решението на ректора размерът и бройката на стипендиите през текущата година да бъде рязко променен спрямо предната?
За съжаление никой не зададе този въпрос днес (поне докато присъствах на срещата)
Лично заключение:
Ръководството на СУ днес до известна степен показа липса на уважение към студентите в университета. Аргументи към това мое заключения са:
- зам. ректорът изобщо не си беше направил труда да прочете подписката на 1/10 от всички студенти в СУ;
- г-ца Елена Петрова, гл. финансист на СУ, през цялото време се държа така сякаш студентите са напълно некомпетентни люде и само й губят времето, несъзнавайки, че тя всъщност получава заплатата си благодарение на въпросните студенти;
Допълнителни аргументи към тезата, че ръководството на СУ подчертано не приема студентските интереси за приоритетни:
- Размерите и бройката на стипендиите в СУ никога не се обявяват предварително в явен и информативен за студентите вид;
- отдел "Студенти" и в частност Жулиета Атанасова системно не отговарят на отправените към тях студентски запитвания. Миналата година неколкократно отправях допитвания относно рязкото свиване броя на стипендиите, както от лично свое име, така и от името на цял Факултетен студентски съвет. Отговор - никакъв.
(За съжаление това е перманентно отношение на администрацията на СУ към учащите се в университета и то ще се променя бавно - с цената на много усилия и постоянство.)
- днес зам. ректорът спомена как 50лв повече или по-малко били грозни 'бакалски' сметки. Този човек явно отдавна е загубил адекватна връзка със студентите си, защото според мен все още има такива, които разчитат на тези 'мижави' 50лв.
----------
Също така бих желал да допълня, че цинизма в една от репликите на ректора и наглото отношение на 'финансистката' не оправдават агресивното поведение на някои колеги днес.
Последно промяна от shao на 15 Дек 2009, 23:21, променено общо 2 пъти.
И най-дългото пътешествие започва с първата крачка...
- prizivzaborba
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Шепот и allshallperish - поздравления за последните ви постове.
И още нещо по темата: http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 3&Itemid=1
И още нещо по темата: http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 3&Itemid=1
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Обратна връзка:
Миро, това за годишнината сега си го изсмукаха от пръстите. Досега основанието за намаляване на размера и броя на стипендиите, което цитират, е, че министерството е замразило един милион лева от настоящия бюджет на Университета и нямат пари дани изплатят повече от това. Министерството отрича и прави финансова проверка на СУ
Догодишният бюджет на СУ е по-малък с 6 милиона. Ами тогава?
Вторият въпрос сме го задали отдавна. Отговорът е, че студентите не са били уведомени в срок (а 10 дена след крайния срок за подаване на молбите за стипендии
пряко нарушение на правилника на СУ). Отговорът е, че някой в администрацията (не се казва кой) не си е свършил работата и сега е наказан. Но всъщност забавянето от администрацията е 1-2 дена, доколкото знам самото решение е било взето след крайния срок. Когато ходихме да си поздаваме молбите, касиерите не знаеха какви еще са стипендиите. Разлеп иха се по факултетите уведомления за срока за кандидатстване със сумата 120 лева на тях, която беше после забелена с коректор.
Не си прав също, че размера на стипендиите никога не се обявяват в ясен за студените вид. Това досега винаги е правено в обявленията кога трябва да се кандидатства за тях. Миналите години. Настоящето положение със забелването с коректор е прецедент. Виж за бройката си абсолютно прав. Миналата година и ние не получихме отговор за свиването. Всъщност, в нашия отдел Студенти във ФЖМК за всичко, свързано със стипендиите ни пренасочват директно към Паричния салон, само ни заверяват успеха и толкова.
Финансистката наистина се държеше страшно високомерно и обидено и беше смешна. Съгласна съм, че на моменти имаше повече агресивност от нужното. А колегите казваха абсолютно правилни неща, които трябваше да се кажат, но прекаляваха с остротата на тона си, което позволяваше на другата страна да ги кастри за неакадемичен тон, вместо да им отговаря цялостно.
Трябва всички да намерим някакъв баланс между гнева си и учтивостта - нито да сме прекалено гневни, нито да позволяваме да ни правят на маймуни и да не ни дават отговори. Трудно е, това е най-трудното. Но трябва да успеем в името на това, което правим.
Догодишният бюджет на СУ е по-малък с 6 милиона. Ами тогава?
Вторият въпрос сме го задали отдавна. Отговорът е, че студентите не са били уведомени в срок (а 10 дена след крайния срок за подаване на молбите за стипендии
Не си прав също, че размера на стипендиите никога не се обявяват в ясен за студените вид. Това досега винаги е правено в обявленията кога трябва да се кандидатства за тях. Миналите години. Настоящето положение със забелването с коректор е прецедент. Виж за бройката си абсолютно прав. Миналата година и ние не получихме отговор за свиването. Всъщност, в нашия отдел Студенти във ФЖМК за всичко, свързано със стипендиите ни пренасочват директно към Паричния салон, само ни заверяват успеха и толкова.
Финансистката наистина се държеше страшно високомерно и обидено и беше смешна. Съгласна съм, че на моменти имаше повече агресивност от нужното. А колегите казваха абсолютно правилни неща, които трябваше да се кажат, но прекаляваха с остротата на тона си, което позволяваше на другата страна да ги кастри за неакадемичен тон, вместо да им отговаря цялостно.
Трябва всички да намерим някакъв баланс между гнева си и учтивостта - нито да сме прекалено гневни, нито да позволяваме да ни правят на маймуни и да не ни дават отговори. Трудно е, това е най-трудното. Но трябва да успеем в името на това, което правим.
~ Кътчето ~
- shao
- В началото бе словото
- Специалност: Софтуерно инженерство, Стопанско управление
- Адрес в галерията на СУ: http://www.facebook.com/mdzhokanov
- Обратна връзка:
Вида, размерът и най-вече броят на стипендиите трябва да се обявява един семестър по-рано, за да могат студентите да си правят сметките колко допълнително да се напънат, за да могат да вземат стипендия, а не както се случи този семестър минималният бал за моята специалност да се покачи с 40 стотни и много колеги да останат изненадани от факта, че не са класирани.
По принцип броят и размерите на стипендиите се определят с изготвянето на годишния бюджет на СУ. С други думи МОМН заявява, че ще даде Х лв. на СУ за стипендии, пък СУ си решава дали ще го разпредели на 10 човека по 120лв или на 20 човека по 60лв.
Относно 50-те милиона, орязани от бюджета за образование за следващата година - наистина трябва да отговорим по някакъв начин срещу това отстъпване на ГЕРБ от предизборната си платформа.
По принцип броят и размерите на стипендиите се определят с изготвянето на годишния бюджет на СУ. С други думи МОМН заявява, че ще даде Х лв. на СУ за стипендии, пък СУ си решава дали ще го разпредели на 10 човека по 120лв или на 20 човека по 60лв.
Относно 50-те милиона, орязани от бюджета за образование за следващата година - наистина трябва да отговорим по някакъв начин срещу това отстъпване на ГЕРБ от предизборната си платформа.
И най-дългото пътешествие започва с първата крачка...
- Klara Solei
- В началото бе словото
- Специалност: Връзки с обществеността
Колеги, определено мисля, че трябва да се организираме и да направим нещо по въпроса. Днес осъмнях с възможно най-безумната новина по време на "криза": Правителството ще прави референдум "За" или "Против" новините на турски език по БНТ. Помните ли, че когато се обсъждаше референдум за влизането на България в ЕС, политиците отговориха, че ще е напосилно за икономиката ни. Откъде тогава сега ГЕРБ ще отдели няколко милиона, за да направи референдум? Ще окастри още от парите за образование и здравеопазване?
Не мисля, че можем да си позволим да ни правят на глупаци още. Сега го правят в университетите и училищата, после ще бъдат болниците, а накрая и всичко останало! След година завършвам и ще ми се наложи да се сблъскам с цялата помия, бълвана от политиците. Не искам да живея със съзнанието, че аз съм допринесла това да бъде така с бездействието си! Къде заминаха организаторите на т.нар. протест? Не мислят ли, че е крайно време да се задействат? Ясно е вече, че с 2-минутни репортажи по телевизията нищо няма да се промени!
...Има ли някой тук, готов да ме последва?
Не мисля, че можем да си позволим да ни правят на глупаци още. Сега го правят в университетите и училищата, после ще бъдат болниците, а накрая и всичко останало! След година завършвам и ще ми се наложи да се сблъскам с цялата помия, бълвана от политиците. Не искам да живея със съзнанието, че аз съм допринесла това да бъде така с бездействието си! Къде заминаха организаторите на т.нар. протест? Не мислят ли, че е крайно време да се задействат? Ясно е вече, че с 2-минутни репортажи по телевизията нищо няма да се промени!
Има, има 
Кхъммм - ти може и много да се кефишKlara Solei написа:Колеги, определено мисля, че трябва да се организираме и да направим нещо по въпроса. Днес осъмнях с възможно най-безумната новина по време на "криза": Правителството ще прави референдум "За" или "Против" новините на турски език по БНТ. Помните ли, че когато се обсъждаше референдум за влизането на България в ЕС, политиците отговориха, че ще е напосилно за икономиката ни. Откъде тогава сега ГЕРБ ще отдели няколко милиона, за да направи референдум? Ще окастри още от парите за образование и здравеопазване?
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Klara Solei
- В началото бе словото
- Специалност: Връзки с обществеността
Batbayan, не знам защо си помисли, че се кефя на новините на турски по БНТ. Кое те навежда на тази мисъл? Просто мисля, че не е нужен референдум, за да бъдат свалени от ефир. Аз съм против референдум, когато липсва бюджет за това, а не против идеята за премахване на турските новини. Съжалявам, ако нещо в изявлениято ми те е накарало да мислиш така, но ако разсъждаваше логично, щеше да разбереш, че същността на коментара ми е свързана с окастрянето на бюджета за образование, а не с новините на турски.
ПП. Продължавам да поддържам становището си, че референдум (какъвто и да било той) на стойност повече от 20 милиона лева не е нужен, когато пари за образование и социална политика липсват.
ПП. Продължавам да поддържам становището си, че референдум (какъвто и да било той) на стойност повече от 20 милиона лева не е нужен, когато пари за образование и социална политика липсват.
Klara Solei написа:Колеги, определено мисля, че трябва да се организираме и да направим нещо по въпроса. Днес осъмнях с възможно най-безумната новина по време на "криза": Правителството ще прави референдум "За" или "Против" новините на турски език по БНТ. Помните ли, че когато се обсъждаше референдум за влизането на България в ЕС, политиците отговориха, че ще е напосилно за икономиката ни. Откъде тогава сега ГЕРБ ще отдели няколко милиона, за да направи референдум? Ще окастри още от парите за образование и здравеопазване?
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Klara Solei написа:Batbayan, не знам защо си помисли, че се кефя на новините на турски по БНТ. Кое те навежда на тази мисъл? Просто мисля, че не е нужен референдум, за да бъдат свалени от ефир. Аз съм против референдум, когато липсва бюджет за това, а не против идеята за премахване на турските новини. Съжалявам, ако нещо в изявлениято ми те е накарало да мислиш така, но ако разсъждаваше логично, щеше да разбереш, че същността на коментара ми е свързана с окастрянето на бюджета за образование, а не с новините на турски.
Факт.
Референдум за подобно нещо би бил страшна глупост и само би създал етническо напрежение.
Абсолютно безсмислен.
Тези пари могат да се вложат в много други неща.
The names of the future are stamping of impatience.
Без референдум ще е по-голям проблемът да се махнат.Така изглежда по-справедливо.Иначе ще почнат едни жалвания, оплаквания, напрежение...А така с референдум, каквито прецеденти е имало в други държави от ЕС, всичко ще е справедливо и после няма да могат да ги върнат нанови, като се смени правителството например.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside