[КСК 2010] Български език и литература

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Soul Music :)
В началото бе словото

Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011

Мнение от Soul Music :) »

Привет на всички! Присъединявам се към групата на кандидатстващите с БЕЛ и История ... От около месец и половина ходя на уроци по литература. Всъщност уроци е силно казано, по-скоро часовете минават под формата на дискусия :) Лично аз съм против зубренето на готови теми, но всеки е свободен да реши за себе си. Интересна ми е паниката обхванала някои от кандидатстващите още от сега :roll: Не ми се струва толкова невъзможно да влезеш каквато специалност искаш, стига да си готов да положиш съответните усилия. Ако се чувстваш подготвен, то паниката е излишна.. :wink:
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Soul Music :) написа:Привет на всички! Присъединявам се към групата на кандидатстващите с БЕЛ и История ... От около месец и половина ходя на уроци по литература. Всъщност уроци е силно казано, по-скоро часовете минават под формата на дискусия :) Лично аз съм против зубренето на готови теми
И много правилно, аз така изкарах 5.75. Стискам палци :wink:
Facebook
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

...аз така изкарах 3 и 3.50 :)
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Някой бързо да каже 5 хубави думи за балканистиката...
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Пет (1) хубави (2) думи (3) за (4) балканистиката (5) :lol: :lol: :lol:
Facebook
Изображение
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Ето ти дори повече от 5 добри думи :) :) :)

БАЛКАНИСТИКА е най-новата специалност във Факултета по славянски филологии. Тя е разкрита през 1994 г. с цел да подготвя специалисти по балкански езици и култури. Обучението е петгодишно и завършва с магистърска степен.
Балканистиката е широкопрофилна специалност. Учебният процес се осъществява в три групи дисциплини: филологически (езиковедски и литературоведски); исторически и културно-исторически; приложно-езикови. Студентите изучават литературите на балканските народи, културата и историята на Балканите от Античността до най-ново време. Те усвояват езиците, които заедно с българския образуват балканския езиков съюз (албански, гръцки и румънски). В учебния план са включени избираеми дисциплини с филологическа, етнокултурна и историческа насоченост, позволяващи студентите да задълбочат знанията си в предпочетена от тях област. На студентите се предоставя възможност да придобият компетентност и по други избрани от тях балкански и славянски езици чрез дългосрочни и краткосрочни специализации в съответните страни.
Широкопрофилното образование открива пред магистрите по балканистика възможности за професионално осъществяване като: изследователи в институти на БАН; преподаватели в университети; учители в профилирани училища; преводачи, журналисти и кореспонденти; дипломати; служители и референти във фирми, банки, международни организации и пр.
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

The_iMMortal_f написа:Някой бързо да каже 5 хубави думи за балканистиката...
По стечение на обстоятелствата аз уча Балканистика. Не бях никак ентусиазирана, ама никак, исках право, много плаках.
Но толкова много ми хареса специалността, ама толкова много, че сега и през ум не ми минава да се премествам или да кандидатствам отново... :flower: Искам това да си завърша, да науча езиците. :flower: Надявам се, че след това няма да е много трудно да си намеря работа, все пак коко хора в България знаят румънски, гръцки, албански ;)
Аватар
Diegooo
Драскач
Курс: кандидат-студент

Мнение от Diegooo »

Добре тогава изкажете мнението си за хубави специалности които да запиша допълнително и към които да се ориентирам.В кои от тях последващата реализация би била успешна според вас.Моля споделете! :wink:
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий

iliyana_blg написа:
По стечение на обстоятелствата аз уча Балканистика. Не бях никак ентусиазирана, ама никак, исках право, много плаках.
Но толкова много ми хареса специалността, ама толкова много, че сега и през ум не ми минава да се премествам или да кандидатствам отново... :flower: Искам това да си завърша, да науча езиците. :flower: Надявам се, че след това няма да е много трудно да си намеря работа, все пак коко хора в България знаят румънски, гръцки, албански ;)

Само тези езици ли?Други неща какви учите ? Сложни ли са?Изпитите?? Преподавателите?? :shock: :?: :)
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

The_iMMortal_f написа:
iliyana_blg написа:

Само тези езици ли?Други неща какви учите ? Сложни ли са?Изпитите?? Преподавателите?? :shock: :?: :)
Малко ли ти се струват езиците?! :lol: Иначе сега учим и руски, но той е само за една година, колкото да добием представа. (Но аз не добивам, честно казано :lol: )
Иначе сега учим и Увод в общото езикознание, Теория на литературата, Антична литература, Румънски, Информатика, Спорт. През втория семестър започваме албански, старобългарски, ареална лингвистика, История на Византия...абе много неща ще има, но сега не мога да изредя всичко. Можеш да разгледадаш прогарамата на специалността в сайта.
Дали са сложни нещата, които учим...ако ти кажа, че Теория на литературата и Езикознание са лесни неща, ще те излъжа, трудно е. Особно езикознанието...за професорката се носят легенди колко много къса на изпитите. :lol: За изпитите не мога нищо да кажа, все още не съм имала нито една сесия, все пак съм първи курс. Ще ти кажа към края на февруари. :geek:
Иначе румънският е супер, особено пък професорката, която ни преподава... :lol: Просто голям смях пада, но и учим доста. Само за 2 месеца и половина сме научили ужасно много.
За Античната литература какво да кажа. От една страна, античната литература никога не ми е било интересна, но от друга страна, преподавателката е невероятна, наистина. Толкова интересни часове, така добре предава нещата, чак и безинтересното става интересно.
Друго не се сещам какво да ти разкажа, ако и нещо друго те интересува, питай. ;)
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий

Аууу чудно..Пълна информация..Мерси Много :rr: :flower:
А избираеми езици..Аз за сръбски конкретно питам?А да..И какво правите по този Спорт.. :| ?

svetlio.varna
Легендарен флуудър

The_iMMortal_f написа:Аууу чудно..Пълна информация..Мерси Много :rr: :flower:
А избираеми езици..Аз за сръбски конкретно питам?А да..И какво правите по този Спорт.. :| ?
Всички студенти редоовно обучение имат занимания по Спорт - нещо като физическото в училище (всъщност абсолютно същото), само че си избираш точно определен спорт (фехтовка, баскетбол, тенис, футбол, джудо, спортни танци и др.) по които да имаш 1 час седмично и в края на годината си държиш изпит и получаваш оценка (за което не се тревожи - изпитите по принцип са проформа... по принцип де... :wink: )
Facebook
Изображение
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий

:shock: :shock: :shock:
ама аз в червата си ги мразя тия спортове дето ги изброи.. :roll: Whatever..другото да върви... Ама първо да ме приемат викам.. :mrgreen:

svetlio.varna
Легендарен флуудър

The_iMMortal_f написа: :shock: :shock: :shock:
ама аз в червата си ги мразя тия спортове дето ги изброи.. :roll: Whatever..другото да върви... Ама първо да ме приемат викам.. :mrgreen:
То има ли спорт който обичаш? :lol:
Facebook
Изображение
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий

20 метра баница със сирене :lol: :lol:

Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”