Инициатива против орязването на парите за Образование

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот

Публикувай отговор
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Re: Да протестираме!

Мнение от mebbeth »

Няколко постинга по-нагоре е написано за
отговора на Ректора, т.е. за неотговора и
защо не е даден и че дори изобщо не е
обсъждана въпросната подписка.
Norwegian Wood написа: По-интересното обаче се случи с колегите, които отидоха да говорят с доц. Шишиньова за отговора, който проф. Илчев обеща да даде на нашата подписка.
Както се опасявахме...
По-нови новини мисля, че няма по този въпрос. Засега!
babaitko
В началото бе словото

Мнение от babaitko »

Тази вечер (11.12.2009) в късните новини по БТV пуснаха репортаж по въпроса с намаляването и на броя и на размера на стипендиите. Г-жа Шишиньова се държа меко казано арогантно, като задеде въпроса защо не сме протестирали когато са увеличили стипендиите на 120 лв. Докога ще търпим да се подиграват така с нас??? Това вече е нагло!
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Не й се впрягай, тя не е много-много в час...
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
babaitko
В началото бе словото

Мнение от babaitko »

точно за това се впрягам, тя е човекът (зам. ректор), който задължително трябва да е в час!
Последно промяна от babaitko на 11 Дек 2009, 22:29, променено общо 3 пъти.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

"Едно е да искаш, друго е да можеш..." :scratch:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Някой да напомни на Шишньова, че когато увеличиха стипендиите на 120 лева го направиха за сметка на бройката. Миналия семестър стипендия се падаше на един от 5,39 студенти. За този семестър данни за съотношението няма - просто защото след новото съкращаване на бройки и новото увеличение на броя студенти (защото всяка година приемат по повече и повече) процентът е станал още по-кофти.
Вчера се опитах да намеря в сайта на СУ колко студенти учат тук. Данни няма никъде. :roll:
babaitko
В началото бе словото

Мнение от babaitko »

така е докато не се впрягаме,те ще си правят каквото си искат, защото ние всичко им позволяваме...
babaitko
В началото бе словото

Мнение от babaitko »

Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Ето го и качен във vbox7:

Вижте колко е любезна просто!
В репортажа на TV Европа се държи по-прилично:

Аватар
shao
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство, Стопанско управление
Обратна връзка:

Мнение от shao »

Факт е, че държавната издръжка на СУ за 2010 е орязана спрямо 2009 с 983 000лв. http://www.akademika.bg/?p=2876
Но по-големите финансови притеснения на СУ идват от липсата на студенти, които да пълнят хазната пряко (със семестриални такси- ~750лв/година) и непряко с парите от държавната поръчка (МОМН плаща по 1750лв средно за всеки студент държавна поръчка).
Т.е всеки загубен студент струва на СУ по 2500лв на година.

Ръководството на СУ просто е принудено да ореже сериозно разходите си за учебната 2009/2010. Въпросът е кои пера конкретно ще ореже:
- дали ще има съкращения на раздухания (и в частност безполезен) административно-преподавателски състав или пък дупките в бюджета ще се запълват, вземайки се от студентите (по-ниски стипендии, по-високи семестриални такси).

Подобни решения се вземат на събрания на Академическия съвет на СУ. И тъй като не може на подобни заседания да присъстват всички студенти, то решенията се вземат на парламентарният принцип - всяка заинтересована група, праща свой представител.

Представители и защитници на студентските интереси в Академическия съвет на СУ са няколко младежа от студентските съвети - хора, които вие пряко избирате. Ако се чувствате ощетени, то преди всичко към тях трябва да насочите гнева си.
Сами се запитайте какво направиха за последната година от СС за вас, имайки предвид, че бюджетът им е над 100 хил. лева годишно.

------------
Оффтопик:
Не знам как някой изобщо може да каже добра дума за Светослав Станков, предвид цялото му поведение като защинтик на студентските интереси в АС на СУ и предвид документалния филм на Михнева за корупционните практики около него http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 28&start=0.

Същото това лице вчера беше избран за председател на ИС на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). И това, защото вие сте го избрали, не друг.
Последно промяна от shao на 20 Дек 2009, 20:08, променено общо 3 пъти.
И най-дългото пътешествие започва с първата крачка...
shekerletov
В началото бе словото
Специалност: Политология

Мнение от shekerletov »

Аз съм от трети курс политология и съм член на Студентския политологически клуб. Искам да се включа във вашата инициатива- скайпът ми е daniel.shekerletov

Утре имаме среща с колегите социолози, за да обсъдим възможни общи действия, след това смятамe да организирамe курсовете и да се активизираме.
Аватар
instinct
Да живей словото
Специалност: АФ
Курс: първи

Мнение от instinct »

На мен нещата ми изглеждат по следния начин:
Колегите подават молби за стипендии при едни условия, после ги орязват, а вече одобрените са поставени при съвсем други условия. Не виждам как изобщо може да се опитвате да влизате в положението на г-жа Шишиньова (тази нагла манипулация "защо не протестираха тогава" не я коментирам). Това да промениш условията, след като победителите вече са спечелили, за мен е произвол. Да, и лъжа, както и да е. Но не е злоупотреба с власт - ръководството проявява безочие, защото керванът върви с години, какво като излайвали няколко кучета. Колегите никога не са искали да имат толкова власт. И е съвсем логично да не им я дадат, защото ако я имат, те ще се чешат по репите. Защото ако се държаха като хора (т.е. равноправни на ръководството, също съставено от хора), щяха да гледат и на тях с достатъчно уважение. Към момента обаче положението е следното: дажбата на овцете е намалена, някои мрънкат (някои, да - обърнахте ли внимание, че са събрани към 1900 подписа, а орязаните са 2200 души...). Точка. Ще предприемем действия, казват по-будните. На по-голямата част не им се занимава / ако може, друг да се занимава / и т.н. Извинявайте, че ще стана още по-рязък. С манталитета, който имате, вие сами се отделяте от ръководството. За вас то си седи на Олимп и не е длъжно да се отчита. Ами длъжно е, уважаеми, щото кинтите идват от вас. Няма вас, няма ръководство. Простичко е. Ръководството е тук заради вас, а не вие заради ръководството.

Хубаво беше това ръководство някакси да оповести човешки и навреме орязването на стипендиите, но СС е ням и куц кон, ръководен от човек, който като гост в студио хладно казва "На студента много му отива да протестира", а заинтересоваността на овцете е сведена до оценките..
Ми кво да ви кажа. И аз да съм, и аз бих ви стригал и доил.

Нали усещате какво има зад горните емоции? Не казвам "Колко сте зле". Покажете, че сте достойни. Все пак СУ е един - и не е нито на ръководството (без студентите), нито на студентите (без ръководството). Тези две страни не са врагове. Те не могат една без друга.

Я сега да видим отговорите :lol: :lol: :lol:
Аватар
Bushmen
Драскач
Специалност: Право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

http://news.ibox.bg/news/id_1681824931 - Браво, браво, може и да има положителни резултати :)
Аватар
Klara Solei
В началото бе словото
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Klara Solei »

Bushmen написа:http://news.ibox.bg/news/id_1681824931 - Браво, браво, може и да има положителни резултати :)
Много странно ми се струва, че през този семестър право на стипендия имат 12 хиляди студента в СУ. Това би означавало, че стипендия ще получава 1 на всеки 5,5 т.е. както миналата година. Това обаче очевидно не е така. Питам се кой е дал грешната информация. :scratch:
Аз четох някъде, че за стипендия през този семестър имат право да кандидатстват 18 хиляди студента от СУ. Ако намеря източника, ще го публикувам.
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Би трябвало това да е качено в сайта. Колко човека имат право да кандидатстват за стипендия. И колко човека учат в СУ. Естествено, такова нещо няма. Или поне аз не намирам. Намирам по факултети стари разбити по специалности сведения. Шемет.
Публикувай отговор

Обратно към “Инициатива против орязването на парите за Образование”