@camel
- Това наистина не знам, защото ми е писнало в доста други форуми и съм се отказвал - къде окончателно, къде временно съм се дърпал назад. Тук, както е известно на посветените, не ми се получава нещо...
- Според мен вие го нарочихте и го награбихте от всички страни, както Антоанета, а по-късно петя. За мой срам в началото и аз участвах в това, особено когато се появи новия пи4. Няколко човека ходиха по петите му и пост след пост се заяждаха с него - с абсолютно всеки пост. Аз също съм си правил майтап с него, но за мен той просто си беше различен, главно с музикалните си предпочитания, доколкото това въобще може да се нарече музика

. Дори той официално ме обяви за негов враг. Едновременно с това ми допадна неговото пристрастие към всичко френско. От една страна това е тъкмо обратното на моята франкофобия, а от друга прилича на моята англофилия. По едно време той си изпусна нервите, но повечето от нас биха го направили. Според мен го изгонихте. Той не можа да заеме позицията на Бетон, просто още не беше узрял за това, а не го изчакахте.
- Да, аз го писах по-нагоре. Работя като всички други, но работата ми е главно вкъщи и не е в някакви строги рамки. Добре, че ми плащат разните отчисления, но докога ли в тази криза. Понякога е много, друг път почти няма. Работя много неща, а съм работил много повече - включително хамалин и в строителството, но тогава бях на 18-19.
Основният ми проект е частен - да стана доктор, засега го отлагам с една година.
- Няма как да ми писне! Аз си го харесвам от 15-годишен, когато за пръв път влязох в него през централния вход и си казах, че тук и само тук трябва да уча! А и това, което ме интересува, новата българска и балканска история, къде да го науча по-добре - в Лондон, Ню Йорк, Москва? Срещал съм се с най-добрия българист от Оксфорд - проф. Ричард Крамптън, с проф. Джон Лампе, с проф. Фред Чери, с проф. Людмила Горина от МГУ - ами мога да ти кажа, че нашите асистенти в ИФ са по-добре подготвени от тях. Познават и факти и процеси значително повече и са по-аналитични. То е естествено и логично, ако помислиш. Тук са събрани архивите, пресата, въобще изворите. Това съм си говорил тази есен и с българското светило в Щатите - проф. Мария Тодорова, с която имаме общи приятели. Просто имаме ниско самочуствие и сме трудно разпознаваеми отвън. Българските историци пишат основно на български, затова.
От друга страна, ако изследваш немската история, се предполага да знаеш немски и да публикуваш главно на немски. Същото е и с българската. Т.е. проблемът не е в нашия телевизор. Като са видни българисти, да седнат да научат един от езиците на обединена Европа! Впрочем има вече млади историци, които го правят. Познавам един норвежец, който говори чудна смесица от двете книжовни норми на българския - Софийската и Скопската - голям сладур. Но това са хора от по-малките държави - Дания, Холандия, също източноевропейци и руснаци. Е, има и двама германци - Волфганг Хьопкен и Хепнер. В големите държави си остават високомерни и надути като плондери: Те ще учат български!
Упс, увлякох се, но това ми е една от любимите теми.