Инициатива против орязването на парите за Образование
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот
Re: Да протестираме!
Ами дали парите са в СУ или не не е ясно.От паричен салон само говорят евфемизми и без конкретика.Симеон пасти да яде като изказване.Ония мити лелки го надминават.
Но има време - нека видим как се развива ситуацията.Протест и за 2 часа се организира, но не това е важното.Важно е да няма нужди от протести и всичко да си тече в някакво нормално русло.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
[Ако ви трябват плакати или печатни услуги за каквито и да било протести - звънете ми.]
Да! Аз не съм някав маняк на ПРОТЕСТИТЕ !!! Но според мен нещата не текат в нормално русло ! Виж те какво направиха студентите във Франция , като и взеха картите за градски транспорт .... Да излезеш на протест не е срамно !
Ами аз от размера на стипендията не мога да се оплача, защото вземам максималния възможен вариант осигурен за т.н. стипендии, получавани без ограничения , но не е там въпросът.Тъпо е да ни оставят точно по празниците ей -така и после да ги изплатят чак януари.Надявам се това да са само слухове, щото иначе ще е грубо и съвсем ще ми промени позитивното отношение, което имах досега.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
И така, днес имаше срещи първо с доц. Мария Шишиньова (зам. ректор по учебната дейност), а после с проф. Илчев. Между двете срещи внесохме подписката в деловодството (общо събрани подписи - 1933).
По въпроса за стипендиите стана ясно, че размерът ще е 90 лв., а получаващите - 2200. МОМН са отпуснали пари за 800 стипендии, а СУ увеличава бройката със свои средства ("скрити" беше точната дума на ректора). По-късно (случайно) срещнах представителка на СС, която каза, че са настоявали за 120 лв. Стипендиите за колеги с деца и такива в неравностойно положение остават 120 лв..
Относно необявяването на броя в срок - имало ректорска заповед за това, но служителят, който трябвало да я изпълни не направил това, поради което има наложено наказание.
Относно непрозрачността в Университета. Отдела, който се занимава с управлението на обществените поръчки се състоял от 6 души, които не можели да смогват на огромния обем работа и им било обективно невъзможно освен всичко и да качват подробни отчети където и да било. В този отдел имало голямо текучество, защото работата била много и напрегната, а заплащането - ниско. Само документите по ремонта на един блок в Ст. град били към 2500 страници. Ректорът се съгласи, че надписването на разходи е честа практика на изпълнителите и за да справи с това нерядко намалял изплащаните на фирмите суми с 8% (законово най-високото възможно намаление), което водело до скандали с тях. Получихме предложение да се запознаем с всички документи по две произволно избрани от нас обществени поръчки, за да се убедим, че няма нередности. Едната ще бъде за камерите (повдигането на този въпрос разгорещи страстите).
По одита на СП (58 от 61 нарушения, поправете ме ако бъркам в числата) обяснението беше, че нередностите са свързани с неспазване законните срокове, а не с липси или злоупотреби.
Доц. Шишиньова каза, че отговор на подписката ще получим на следващия Ректорски съвет, който по програма трябва да е на 8.12, но понеже е празник, вероятно ще го изместят за 9.12.
Повдигнахме въпроса, дали не е уместно академичната общност да започне протести срещу намалянето на средствата за образование, но отговорът беше, че това е прибързано, защото още бюджетът не е приет, а от Университета са направени предложения за промяната на съответния проектозакон. Ректорът е искал и среща с Боко Борисов относно замразяването на средствата към Университета (от август този месец), но генералът (
) е отказал.
Повдигнахме и казуса "Химически факултет". Доц. Шишиньова каза, че ръководството не може да се меси в работата на Студентски съвет и ако има нарушения там, трябва да се обърнем към Контролния съвет.
СС и студентската общност като цяло бяха доста критикувани. Беше изтъкнато от зам. ректора, че те са имали информацията за броя и размера на стипендиите от момента на постановяване на решението, но не са направили нищо, за да стигне тази информация до студентите (което "не ни извинява, разбира се" - груб цитат). Също така Ст.С изобщо не са идвали с предложения за подобряване на учебния процес в Университета, а на заседанията, на които имат право да присъстват, почти не се явявали. СС понесе критики и заради липсата на изборност при последните частични избори, а студентстката общност - заради ниската си ангажираност с проблема. Нееднократно беше подчертано, че връзката ръководство-студенти се къса при СС, но последният е независим, поради което зависи само от студентите, дали ще има промени в него.
По въпроса за стипендиите стана ясно, че размерът ще е 90 лв., а получаващите - 2200. МОМН са отпуснали пари за 800 стипендии, а СУ увеличава бройката със свои средства ("скрити" беше точната дума на ректора). По-късно (случайно) срещнах представителка на СС, която каза, че са настоявали за 120 лв. Стипендиите за колеги с деца и такива в неравностойно положение остават 120 лв..
Относно необявяването на броя в срок - имало ректорска заповед за това, но служителят, който трябвало да я изпълни не направил това, поради което има наложено наказание.
Относно непрозрачността в Университета. Отдела, който се занимава с управлението на обществените поръчки се състоял от 6 души, които не можели да смогват на огромния обем работа и им било обективно невъзможно освен всичко и да качват подробни отчети където и да било. В този отдел имало голямо текучество, защото работата била много и напрегната, а заплащането - ниско. Само документите по ремонта на един блок в Ст. град били към 2500 страници. Ректорът се съгласи, че надписването на разходи е честа практика на изпълнителите и за да справи с това нерядко намалял изплащаните на фирмите суми с 8% (законово най-високото възможно намаление), което водело до скандали с тях. Получихме предложение да се запознаем с всички документи по две произволно избрани от нас обществени поръчки, за да се убедим, че няма нередности. Едната ще бъде за камерите (повдигането на този въпрос разгорещи страстите).
По одита на СП (58 от 61 нарушения, поправете ме ако бъркам в числата) обяснението беше, че нередностите са свързани с неспазване законните срокове, а не с липси или злоупотреби.
Доц. Шишиньова каза, че отговор на подписката ще получим на следващия Ректорски съвет, който по програма трябва да е на 8.12, но понеже е празник, вероятно ще го изместят за 9.12.
Повдигнахме въпроса, дали не е уместно академичната общност да започне протести срещу намалянето на средствата за образование, но отговорът беше, че това е прибързано, защото още бюджетът не е приет, а от Университета са направени предложения за промяната на съответния проектозакон. Ректорът е искал и среща с Боко Борисов относно замразяването на средствата към Университета (от август този месец), но генералът (
Повдигнахме и казуса "Химически факултет". Доц. Шишиньова каза, че ръководството не може да се меси в работата на Студентски съвет и ако има нарушения там, трябва да се обърнем към Контролния съвет.
СС и студентската общност като цяло бяха доста критикувани. Беше изтъкнато от зам. ректора, че те са имали информацията за броя и размера на стипендиите от момента на постановяване на решението, но не са направили нищо, за да стигне тази информация до студентите (което "не ни извинява, разбира се" - груб цитат). Също така Ст.С изобщо не са идвали с предложения за подобряване на учебния процес в Университета, а на заседанията, на които имат право да присъстват, почти не се явявали. СС понесе критики и заради липсата на изборност при последните частични избори, а студентстката общност - заради ниската си ангажираност с проблема. Нееднократно беше подчертано, че връзката ръководство-студенти се къса при СС, но последният е независим, поради което зависи само от студентите, дали ще има промени в него.
Последно промяна от Lord на 03 Дек 2009, 11:10, променено общо 1 път.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Аз мисля, че за общежитията той каза 2 500 стр. Даже съм почти убедена.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- Lord
- Легендарен флуудър
поправено 
-
teddyssom
- В началото бе словото
- Специалност: Международни отношения
Благодаря много за пост-а с резултата от срещата вчера! Днес станаха ясни новите избрани в Студентския Съвет, някои от които, сигурен съм, познаваме. Моето мнение е, че с оглед на понесените критики и очевидното разминаване между идеалната и реалната роля на Студентския Съвет няма да е лошо да се проведе среща между негови представители и организатори на настоящия протест, а защо да не присъства и част от Ръководството на Университета. Срещата би могла да покаже готови ли са трите страни за съдействие в името на цитирам лозунга на бюлетина "Призив" - безплатно, качествено и общодостъпно образование!!!! Предполагам, че все пак това е невъзможно преди 8.12, така че Весело изкарване на празника от мен!
П.С. Дано след това да продължат да се движат нещата
П.С. Дано след това да продължат да се движат нещата
- ники
- Легендарен флуудър
- Курс: пети
А какви са изводите на инициативния комитет от срещата? Оправдаха ли се вашите очаквания?
- instinct
- Да живей словото
- Специалност: АФ
- Курс: първи
Може и да ги познаваме. Ще го разберем, когато си напишат тук имената и факултетите, става?teddyssom написа:Днес станаха ясни новите избрани в Студентския Съвет, някои от които, сигурен съм, познаваме.
- Lord
- Легендарен флуудър
Няма ги обявени на вратата на СС?
- instinct
- Да живей словото
Лорде, моите уважения, но нито знам коя е тяхната врата, нито ми се издирва... Затова перефразирам условието:Lord написа:Няма ги обявени на вратата на СС?
може ли някой да снима вратата на СС, на която са обявени имената на новите членове, и да сложи снимката тук?
Само ако не ви затруднявам много де. Предварително ви благодаря, че ми угаждате.
ПП: бързам и бъркам темите и бирата ми е в повечко
Ще помоля новоизбраните да се представят в темата за "Избори за СС" или както и да се казваше.
И за всеки случай утре ще открия тази легендарна врата
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
Тунела на Ректората, този от който се излиза към подлеза за метрото - то друг тунел май няма в Ректората, та там има две оранжеви врати. Едната е ресторант, отсреща е Студ. съвет.
- instinct
- Да живей словото
Ясно, значи "утре = понеделник".
Ако никой не снима списъка, в понеделник вечер ще го плясна тук (ако го има и не забравя фотото, тя станаа...
)
Хайде де, новоприетите. Още от вратата ви затрупаха с работа?
Ако никой не снима списъка, в понеделник вечер ще го плясна тук (ако го има и не забравя фотото, тя станаа...
Хайде де, новоприетите. Още от вратата ви затрупаха с работа?
- Bushmen
- Драскач
- Обратна връзка:
Акцията набира популярност
http://news.ibox.bg/news/id_1548533773 Браво, току виж има и успех дори