ИЗБОРИ за Студентски съвет и ръководството му
Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta
-
Христо-Димитров-ИФ
- В началото бе словото
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: втори
Re: ИЗБОРИ за Студентски съвет - 2.12.2009
Ваня, с теб съм! Утре ще попитам какво ще ме посъветват старшите от нашето ФСС за този случай, ако желаеш ми се обади, ще ти дам телефона си на ЛС. Питай и ваще хора от ФСС. Отвратително... 
член на Алтернативното студентско представителство - който се интересува от идеята и структурата му да ми пише ЛС
И застъпникът все пак е нещо, но освен броенето, е важно как се контролира дали броят на бюлетините после съответства на действително гласувалите студенти. Защото ако това не се контролира, или пък ако контрола не е достатъчно надежден, то винаги могат да се добавят бюлетини за определен кандидат, така че после, като броите, пак да излезе че той или тя е победител. Освен това, знаете ли кой отговаря за урните и в т.ч. преместването им от едно място на друго, защото тогава също може да се извърши някаква подмяна на съдържанието? Дори да са запечатани надлежно, то онези, които разполагат с достъп до печатите, пак могат да си ги запечатат отново, нали? В тази връзка, някакви необясними забавяния след края на изборния ден са изключително показателни.G__ написа:Когато се записвах за кандидат в офиса на СС ми казаха, че аз не мога да присъстват на броенето и вписването на изборните резултати, защото съм кандидат. Попитах ги кой може и откровено агресивният им отговор беше, че това трябва да е мой застъпник, който аз съм посочил в деня на изборите пред комисията, която оглавява секцията на моя факултет. ...
Нахалство са опитите да се прикриват процедури и документи по провеждането на изборите, защото дори и да няма нищо нередно, то самото прикриване вече създава съмнения и напрежение. Претендентите за СС, както и самите студенти, които гласуват, имат право да се интересуват и да бъдат информирани за това дали и как точно всичко се прави честно. А всеки опит това право да им бъде отнето по някакъв пряк или косвен начин, трябва незабавно да се пресича и изобщо да не се толерира като възможност. Вижте кой точно носи отговорност за цялата работа, защото те в това отношение няма как да бъдат отговорни колективно и ако са си го нагласили по такъв начин, то, естествено, става въпрос за (колективна) безотговорност.G__ написа:... И все пак мисля, че това не е редно, никъде не е упоменато такова нещо и ще нахалствам да гледам какво става. Съветвам ви и вие да дойдете в 5 пред офиса на СС и най-добре да проследите къде отиват урните, защото като нищо може да решат да провеждат броенето другате. ...
- instinct
- Да живей словото
- Специалност: АФ
- Курс: първи
Накратко:
1. Отборът на претендентите се състезава, като си мисли, че знае правилата, но те са така услужливо скроени, че винаги могат да се използват срещу тях
2. Отборът на претендентите се състезава срещу отбора на съдиите, които уж прилагат правилата.
Такава ли е работата? На това ли викаме "избори"???
Аз не му казвам "безотговорност". Думичката е малко по-сериозна
Ще видим. Успех на кандидатите!
1. Отборът на претендентите се състезава, като си мисли, че знае правилата, но те са така услужливо скроени, че винаги могат да се използват срещу тях
2. Отборът на претендентите се състезава срещу отбора на съдиите, които уж прилагат правилата.
Такава ли е работата? На това ли викаме "избори"???
Аз не му казвам "безотговорност". Думичката е малко по-сериозна
Ще видим. Успех на кандидатите!
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз пък днес разбрах, че са съкратили квотата на нашия факултет от три на две места. Не знам как се изчисляват местата и с какво основание е направено това.
Ние барем четири кандидатки си имаме, та ще се проведат избори, но това с орязването на едно място не ми харесва...
~ Кътчето ~
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Можете да пишете за впечатленията ви от провеждането на изборите, да съобщавате за нарушения на изборите и - след преброяването - за избраните кандидати от различните факултети.
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Първия случай е продължение на написаното от Ваня по-горе: за ХФ ръководството на СС е решило или да се продължат изтеклите мандати на предишните представители с цели три месеца, или през това време ХФ да няма представители. И в двата случая обаче, по-рано от март 2010 избори в ХФ те не предвиждат.
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Шепот написа:Аз пък днес разбрах, че са съкратили квотата на нашия факултет
Който е?
- Bety_
- Летящите Пръсти
ФЖМК? Ако не бъркам...
- LillyD
- В началото бе словото
- Специалност: Индология
Наистина съм готова да се боря за съществуването на адекватен СС, защото този според мен не е такъв. И целта ми далеч не е прагматична, както и на останалите кандидати, надявам сеinstinct написа:Ха дано, ма надалиLillyD написа:И искрено се надявам нещата след тези избори да се променят, защото сегашната ситуацията не изглежда никак добреГотова ли си да ги бориш с други (аналогични
) средства [извън изборите, които винаги могат да бъдат изопачени в полза на властта]?
Иска ми се да ми отговориш с "да". Сериозно. Няма да го приема, че искаш да докопаш кокала на всяка цена.
Моля се днес не направят някоя идиотщина с бюлетините, защото тогава идеята за промяна ще отмре безвъзвратно. Колеги, разчитам на тези, които ще сте там след мъничко, да следите внимателно, за да не нагласят резултатите. Дано поне това не опорочат. И нека победят най-достойните
Лилия Драгоева
кандитат за член на СС
I курс, спец. Индология, ФКНФ, ЦИЕК
Избори - 02.12.2009г.
кандитат за член на СС
Избори - 02.12.2009г.
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да кажем, че по-рано, преди няколко години, в СС наистина имаше много такива хора и съответно дейности, но сега като че ли липсват... хора, които са свестни, просто се самоизолират от дейността на СС или пък това става с активното съдействие на ръководството. Примерите са много.LillyD написа:място, където едни млади интелигентни хора защитават правата си, бунтуват се срещу несправедливостите...
И аз се надявам СС да се промени към нещо по-добро, да спре деградацията и да се тръгне напред и нагоре! Студентският съвет не съществува заради себе си, а заради всичките студенти в Университета и е крайно време и едните, и другите да го разберат и да действат съответно.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
peterdi написа:Първия случай е продължение на написаното от Ваня по-горе: за ХФ ръководството на СС е решило или да се продължат изтеклите мандати на предишните представители с цели три месеца, или през това време ХФ да няма представители. И в двата случая обаче, по-рано от март 2010 избори в ХФ те не предвиждат.
Кои са те да решават? Как става това? На какъв нормативен акт се обляга... Никога не съм чувал такъв абсурд. Все едно НС да 'реши" да продължи мандатите на избраните народни представители от еди кой си избирателен район...
Не може 3 лица да продължават да бъдат в СС, без да са избирани и дори без да са се кандидатирали. Това е просто нелепо. Тия от СС би трябвало да са чували за преразпределение на мандати...или не са?
Като от ХФ не им пука за тия избори...остават с 1 представител, а другите двама се попълват от квотата на някои друг факултет. Трудно ли е?
Продължавам да се изумявам от фарсовете в тая държава...
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
-
Николай Михайлов
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Малък съвет към нормалните хора, кандидатствали за СС
Здравейте!
Бях свидетел на развитието на СС през последните 10 години. За съжаление, то е резултат и от неразвитието на студентската общност, към която и аз принадлежах. Цикълът на изборите е такъв, че много трудно горчивият опит от предишни години става урок за младите и енергични хора като вас. Тези, които можем да ви кажем нещо, сме толкова отвратени, че не ни се занимава изобщо. В тази връзка, поклон за Петър.
Моите съвети са прости. Добре е да осъзнаете, че играта на демокрация с изборите е изцяло режисирана от сегашните шефчета. Вероятно на много места са пускали фалшиви бюлетини (както преди 2 години). Всякакви други мръсни средства да отстранят нормални хора като вас също са възможни - например да няма избори във ХФ, както казва колегата. За да видите за какво ставаще дума преди две години, ето доклада на контролните органи:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =22&t=9279
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =22&t=9216
Та, ако случайно сте влезли в СС, на общото събрание, на което ще се избира председател, ще имате странни преживявания. Отборът на "шефчетата" ще има единен кандидат. Нормалните хора ще се запознават за първи път един с друг, като голяма част от тях ще са предварително агитирани и настроени кой какъв е и защо да гласуват. Клевети и подигравки към алтернативни кандидати ще се редуват с процедурни хватки, които не можете да оспорвате, защото само юристите и то - шефчетата, могат да тълкуват правилника. Пред вас ще има три варианта.
1) Повръщате и напускате СС - добре за вас, много лошо за студентите. Много хора го правят и затова сте на това дередже. Между другото, на общото събрание може да има фарсови изпълнения, за да предизвикат отвращение у нормалните като вас - ами то това е идеята. Тези хора се къпят в лошия имидж на СС като в утринна роса - колкото по-зле, толкова по-добре за тях - по-малко нормални хора ще искат да са в СС.
2) В крайна сметка е преглъщате избора на "нашия човек", с надеждата, че все пак, ново лице, това-онова, има ректор, има Европейски съюз, все нещо ще стане. От утре влизате в някаква комисия и ще промените СС отвътре. (Да ви кажа отсега - няма да стане. Работата изведнъж ще замре за 6-7 месеца, няма да има събрания, председателят ще тегли пари с доклади, а вие ще пишете писма в мейл-групата "Абе какво става?"). Финал: точка 1).
3) Вие всъщност сте приели повикването по телефона. Ще получите място в СИС, шефско място на комисия, място в КСБВУ или УС на ПСБО - все позицийки с добри изгоди, вкл. материални. Ако сте предприемчив по български - може даже да ударите голямата риба 10-20 хилки с председателя. Може да звучи нереалистично, но шефчетата разполагат с поне 20 гласа от 60 души СС само по тази линия. С колко разполага нормалният кандидат за председател?
Ако след това се надявате, че ще получите справедливост от ректора или Контролния съвет - забравете. Вижте доклада от 2007 г. (линка горе). Нищо не се случи после. НИЩО. Напълно нелегитимен СС работи 2 години и изхарчи към 250 000 лева. Нямало кой да наложи на СС да се оправи. Играта е друга. Ректорът има изгода от слаб СС. Със 100 000 лева годишно (студентски, не бюджетни пари) ректорът си купува комфорт. Единствената заинтересована сила в СУ да променя нещо е обезглавена. А вие си пишете проблемите по форумите. Ще се видим пак след 2 години.
Какъв е изходът? Когато демокрацията е фасада за машинации, наред са радикални действия. Обединение на всички нормални хора от всички факултети и най-близкия еквивалент на бой, който можете да организирате. Стачки, натиск, активни протести, медии и т.н. Който се интересува от история, ще се сети - никъде демокрацията не идва без масово движение.
Поздрави и успех!
Бях свидетел на развитието на СС през последните 10 години. За съжаление, то е резултат и от неразвитието на студентската общност, към която и аз принадлежах. Цикълът на изборите е такъв, че много трудно горчивият опит от предишни години става урок за младите и енергични хора като вас. Тези, които можем да ви кажем нещо, сме толкова отвратени, че не ни се занимава изобщо. В тази връзка, поклон за Петър.
Моите съвети са прости. Добре е да осъзнаете, че играта на демокрация с изборите е изцяло режисирана от сегашните шефчета. Вероятно на много места са пускали фалшиви бюлетини (както преди 2 години). Всякакви други мръсни средства да отстранят нормални хора като вас също са възможни - например да няма избори във ХФ, както казва колегата. За да видите за какво ставаще дума преди две години, ето доклада на контролните органи:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =22&t=9279
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =22&t=9216
Та, ако случайно сте влезли в СС, на общото събрание, на което ще се избира председател, ще имате странни преживявания. Отборът на "шефчетата" ще има единен кандидат. Нормалните хора ще се запознават за първи път един с друг, като голяма част от тях ще са предварително агитирани и настроени кой какъв е и защо да гласуват. Клевети и подигравки към алтернативни кандидати ще се редуват с процедурни хватки, които не можете да оспорвате, защото само юристите и то - шефчетата, могат да тълкуват правилника. Пред вас ще има три варианта.
1) Повръщате и напускате СС - добре за вас, много лошо за студентите. Много хора го правят и затова сте на това дередже. Между другото, на общото събрание може да има фарсови изпълнения, за да предизвикат отвращение у нормалните като вас - ами то това е идеята. Тези хора се къпят в лошия имидж на СС като в утринна роса - колкото по-зле, толкова по-добре за тях - по-малко нормални хора ще искат да са в СС.
2) В крайна сметка е преглъщате избора на "нашия човек", с надеждата, че все пак, ново лице, това-онова, има ректор, има Европейски съюз, все нещо ще стане. От утре влизате в някаква комисия и ще промените СС отвътре. (Да ви кажа отсега - няма да стане. Работата изведнъж ще замре за 6-7 месеца, няма да има събрания, председателят ще тегли пари с доклади, а вие ще пишете писма в мейл-групата "Абе какво става?"). Финал: точка 1).
3) Вие всъщност сте приели повикването по телефона. Ще получите място в СИС, шефско място на комисия, място в КСБВУ или УС на ПСБО - все позицийки с добри изгоди, вкл. материални. Ако сте предприемчив по български - може даже да ударите голямата риба 10-20 хилки с председателя. Може да звучи нереалистично, но шефчетата разполагат с поне 20 гласа от 60 души СС само по тази линия. С колко разполага нормалният кандидат за председател?
Ако след това се надявате, че ще получите справедливост от ректора или Контролния съвет - забравете. Вижте доклада от 2007 г. (линка горе). Нищо не се случи после. НИЩО. Напълно нелегитимен СС работи 2 години и изхарчи към 250 000 лева. Нямало кой да наложи на СС да се оправи. Играта е друга. Ректорът има изгода от слаб СС. Със 100 000 лева годишно (студентски, не бюджетни пари) ректорът си купува комфорт. Единствената заинтересована сила в СУ да променя нещо е обезглавена. А вие си пишете проблемите по форумите. Ще се видим пак след 2 години.
Какъв е изходът? Когато демокрацията е фасада за машинации, наред са радикални действия. Обединение на всички нормални хора от всички факултети и най-близкия еквивалент на бой, който можете да организирате. Стачки, натиск, активни протести, медии и т.н. Който се интересува от история, ще се сети - никъде демокрацията не идва без масово движение.
Поздрави и успех!
- instinct
- Да живей словото
- Специалност: АФ
Re: Малък съвет към нормалните хора, кандидатствали за СС
А то започва с нагласата да работиш за своето благо, без да пречиш на другите, без да ги подчиняваш, без да вярваш на врели-некипели, без да се навеждаш и т.н.Николай Михайлов написа:никъде демокрацията не идва без масово движение.
Как е настроението?
- LillyD
- В началото бе словото
- Специалност: Индология
Леле, това си е като по филмите - подправяне на документи, подкупване, забрани, заповеди... Няма ли кой да се справи с това, направо е нелепо? Не мога да повярвам, че никой не е възроптал дотолкова, че нещо да не се промени за 4 години (ако не греша). Това не са ли просто хора, които чрез съответните законови методи, могат да бъдат отстранени? Това все пак е университет, не феодално дружество, където и хлябът, и ножът са в ръцете на един човек. Не ми го побира умът как досега не е станал бой, не се е организизрал протест или нещо такова... 
Лилия Драгоева
кандитат за член на СС
Избори - 02.12.2009г.
кандитат за член на СС
Избори - 02.12.2009г.
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Писах го вече някъде - проблемът е липса на желание. Сега вече има желание, новият въпрос е да се увеличи и запази и да се намери посоката на действие.