Работа във Външно министерство

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Alejandro!
В началото бе словото

Работа във Външно министерство

Мнение от Alejandro! »

Преди малко прочетох Закона за дипломатическата служба, който се отнася за работата в Министерството на външните работи. Бидейки студент по международни отношения, най-интересна ми беше частта със започването на работа в министерството. Явно най-голямото препятствие е конкурс, който се провежда задължително за всички кандидати за стажанти-аташета.

Два въпроса:

1. Някой знае ли на тия конкурси горе-долу какво питат? Уж би трябвало на сайта да има конспекти, но не намерих нищо, и май няма нищо публикувано.

2. http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=c ... Itemid=353 Според тази страница, заплатата на успешно преминалите изпита кандидати, т.е. бъдещите стажант-аташета, получават заплата от 480 лв. Някой знае ли горе-долу какви са възнагражданеията по-нагоре по стълбицата? Примерно за аташе, за трети, втори, първи секретар? Има ли смисъл да се трепе човек да прави кариера във Външно, или не те осигуряват достатъчно добре материално?

Ще се радвам много на мнения на хора, запознати с въпросите. Успех иначе на всички студенти от България, колеги по международни отношения ;)
L'Inspecteur
Форумно зомби

Re: Работа във Външно министерство

Мнение от L'Inspecteur »

Шеф на дирекция, с 25 години стаж, не знам кой ранг- 1000 лв. нетна заплата месечно(за справка, аз с едното средно което имам все още, съм изкарвал повече).

Иначе за да почнеш работа там, трябва да минеш едномесечен стаж, който и без това ти е задължителен за специалността, и това трябва да се случи в четвърти курс.
Тия 480 лв...по-вероятно е да те вземат първо на граждански договор за 350 лв. ако не си със степен магистър все още. Но въпреки това, има и студенти там които са държавни служители...трябва да имаш контакти там.
Но не се отчайвай! В ресторанта на първия етаж в министерството, едната шопска салата ти е 78 стотинки! :mrgreen:
За 3.50 лв. се наяждаш като бял човек. И всеки ден е различно менюто...ех, за единия обяд щях да остана там на работа :mrgreen:

Колкото до другата тема, за която си писал- ако искаш успешна реализация, захващай се с бизнес и впоследствие се сближи с някоя партия, която има шанса да бъде в управлението. Това е начинът, и доказателството са някои по-скъпи лични коли на колеги във Външно, чиято месечно вноска многократно надхвърля заплатата на шеф на дирекция, и които не са шефове на дирекции, а шефове на техните шефове...
:mrgreen:
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Направо ни разби! Не е като да не ги знаехме тези работи, но да ги прочетеш така кондензирано тук на едно място е направо ужасяващо.
Иначе знам, че са провеждани такива конкурси и в комисиите е имало дори представители на Университета, но това е било много отдавна. От поне 2 мандата (а може да са и повече) комисиите са само вътрешни за Вънкашното министерство и правят това, което им наредят началниците, независимо как се представят кандидатите.
Заплатите наистина са доста ниски, дори на фона на останалата държавна администрация, но по средните етажи се компенсират с други привилегии и особено със задграничните командировки.
И за това ли учихме? Не че аз съм се преучил, де, особено по МО... :geek:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Е не е чак толкова гадно. :) Аз лично не останах безкрайно очарован от престоя ми в МДАР, но от друга страна не мога да кажа, че и бях отвратен. Всеки човек си знае предимствата на държавния сектор пред частния и обратно.

п.п. Има не една "вратичка", през която можеш да си увеличиш заплащането в администрацията, като всички тези 'вратички" са законови и нямам предвид рушвети. :lol:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Да, най-вече отчитане на проекти. Гадна работа... :pukeright: