Езикознание

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Re: Езикознание

Мнение от allshallperish »

La_Contessa написа:
Solveig написа:Don't believe the truth, всички теми ги има в учебниците. Ето ви конспекта - http://www.slav.uni-sofia.bg/Subjects/b ... ikozn.html. Успех!
Благодаря ти :flower:
Но за съжаление самата проф.Асенова каза, че това е конспект само за Българска филология! :?
Това е конспект за всички. Просто го принтирайте и го покажете на асистенката ви. Тя ще ви каже кои въпроси ще отпаднат. Това беше нашия конспект... нечовешки просто.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
La_Contessa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология, Международни Отношения

Мнение от La_Contessa »

Ех, най-накрая някой да ни разкрие истината! :albino:
" ...тая трагедия на естествения свят, която е трагедия само за ония, които умират в борбата. За онези, които оставаха живи, тя не беше трагедия, а тържество на осъщественото желание."
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Еххх, колко отдавна беше моят изпит по езикознание. :drunken: За справка и при нас беше същият конспект. Действително не всички теми ги има в учебника, аз рових доста по библиотеки и граматики, за да се подготвя, не е невъзможно. :salute: Та конспектът не е толкова страшен, друг е проблемът на този изпит, определено не е обширният материал. :lol:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Е, да, ако говорим за учебника на проф. Живко Бояджиев, той наистина не покрива конспекта. Затова трябва да се комбинира с учебника на Георгиев и Дуриданов /който е доста стар и трудно се намира, но може да се снима от библиотеката/ и нещата си идват на мястото.
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология

Мнение от streetdog »

Catherine написа:Еххх, колко отдавна беше моят изпит по езикознание. :drunken: За справка и при нас беше същият конспект. Действително не всички теми ги има в учебника, аз рових доста по библиотеки и граматики, за да се подготвя, не е невъзможно. :salute: Та конспектът не е толкова страшен, друг е проблемът на този изпит, определено не е обширният материал. :lol:
"проблемът", както обичат да се изразяват по-старите студенти, вече е починал(за съжаление разбира се, Бояджиев беше име)
Изображение
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика

Мнение от Catherine »

Ако беше Бояджиев, нямаше да има проблем. Аз на тоя изпит имам 6, макар че ми се падна един от малкото въпроси, които изобщо не разбирах. Лека му пръст, не само, че беше голям учен, а и много свестен човек! Проблемът има друго име, което всички се страхуват да изрекат. :lol:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Nattevandrer
Да живей словото
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Nattevandrer »

Solveig написа:Е, да, ако говорим за учебника на проф. Живко Бояджиев, той наистина не покрива конспекта. Затова трябва да се комбинира с учебника на Георгиев и Дуриданов /който е доста стар и трудно се намира, но може да се снима от библиотеката/ и нещата си идват на мястото.
Глупав въпрос #1: Библиотеката на ФКНФ ли?
(По-)Глупав въпрос: Къде се намира тя?
"Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

1 - Да.
2 - Тръгваш надясно от "Северна звезда", вървиш напред, завиваш наляво и вървиш, докато след много обикаляне би трябвало да стигнеш едни мрачни стълбички, които водят надолу към Филологическата билиотека, която фактически се пада между петия и шестия етаж на най-хубавото място в целия Pекторат; защо е най-хубавото, сам ще видиш. :)
Не заради въпросите, а ако не я намериш, наистина ще те обявя за глупав. :!:
Аватар
Nattevandrer
Да живей словото
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Nattevandrer »

Всъщност минавам от там два пъти седмично, така че съм застрахован. ;Д Tack.
"Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

В "Увод в общото езикознание" изучава ли се IPA - международната фонетична азбука? До колкото си спомням не сме учили, но пък често отсъствах от лекции и упражнения...
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Не, няма я в никой от българските учебници, по които се учи в първи курс.
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Don Horhe написа:В "Увод в общото езикознание" изучава ли се IPA - международната фонетична азбука? До колкото си спомням не сме учили, но пък често отсъствах от лекции и упражнения...
Това съм го учила по фонетика, но не сме имали учебник, той ни даваше таблици. :roll:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Аз именно затова питам, понеже е нужна. Когато бях първи курс АФ по фонетика учихме речниковата транскрипция, а не IPA. Не знам през втория семестър какво са взимали, тъй като не ходих въобще, но май не се набляга на нея.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
britdamage
Пишеща машина
Специалност: Английска филология
Курс: трети

Мнение от britdamage »

Двайсет страници романисти и ЦИЕКисти (:
Аз не знам дали имам точно формулиран въпрос, но как седят нещата при нас, поданниците на кралица Елизабет II (да се разбира АФ, правя се на интересна)?
Вече направихме един тест, който, оказва се, формира 40 % от общата оценка. По кой учебник се подготвяте? :) Въобще някакви насоки за онова, що ще бъде февруари?
Водата също би могла да се измие.
Аватар
La_Contessa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология, Международни Отношения

Мнение от La_Contessa »

britdamage написа:Двайсет страници романисти и ЦИЕКисти (:
Аз не знам дали имам точно формулиран въпрос, но как седят нещата при нас, поданниците на кралица Елизабет II (да се разбира АФ, правя се на интересна)?
Вече направихме един тест, който, оказва се, формира 40 % от общата оценка. По кой учебник се подготвяте? :) Въобще някакви насоки за онова, що ще бъде февруари?
И ние правихме някакво контролно, но резултът е плачевен. Нашата асистентка каза, че само ако се справим много добре ( :lol: :lol: :lol: ) ще се взима предвид оценката. Не че подценявам колегите си...но едва ли ще има оценка по-различна от 2, е някой може и да изкара 3 :cry: :lol:
Че то дойде време за изпита :|
" ...тая трагедия на естествения свят, която е трагедия само за ония, които умират в борбата. За онези, които оставаха живи, тя не беше трагедия, а тържество на осъщественото желание."
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”