ИЗБОРИ за Студентски съвет и ръководството му
Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta
-
Христо-Димитров-ИФ
- В началото бе словото
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: втори
Re: ИЗБОРИ за Студентски съвет - 2.12.2009
Ratnik, и всички нечисти на сапун и остналите в отделени с висока ограда гета - да ама не , ако можеше така , вече щеше да е станало. А и не предложи начини как да се осъществи. Също така не каза нищо особено за себе си, не е важна само платформата , а и този ,който я осъществява. Колега,приеми тези думи като градивна критика 
член на Алтернативното студентско представителство - който се интересува от идеята и структурата му да ми пише ЛС
Това е доста показателно, защото, както може би знаете, от известно време вече започна да излиза наяве какво всъщност се прави непрекъснато при всички избори, провеждани в България, като започнете от парламентарните и стигнете до които и да било вътрешнопартийни. Имаше дори партии, които се разцепиха на такава основа, след като ръководството фалшифицира резултати за да си запази позициите. И сега, като няма даже предизборна кампания, то каква е гаранцията, че хората в Студентския съвет не (си) се определят от оня дето организира изборите и брои бюлетините, а самите избори не се провеждат единствено за камуфлаж - за да мислят студентите, че някой ги представлява? Какъв е контрола върху изборните процедури в Университета и кой го осъществява? Имат ли достъп студенти доброволци, които биха искали да наблюдават провеждането на изборите, до всички етапи и документи на това провеждане?LillyD написа:Ами няма изнесени кандидатури, няма и да има. Когато отидох в офиса на СС за да получа информация, ми казаха, че няма "предизборна кампания" и че ще се изнесат списъци чак след изборите, т.е. когато нещата са пред свършен факт. ...
Последно промяна от Leom на 01 Дек 2009, 08:12, променено общо 1 път.
А, честито!shayne написа:По последна информация от офиса на СС, студентската книжка е задължителна при гласуване.peterdi написа:Напомням на всички, които възнамеряват да гласуват в сряда - 2.12, че е добре да имате в себе си документ със снимка, най-добре студентската книжка.
Аз поне два пъти попитах, различни представители на СС, които отговарят за организацията на изборите и отговорът беше - всякакъв официален документ за самоличност, най-добре лична карта или студентска книжка.
Нали се сещате, че един нормален студент не си носи студентската книжка всеки ден, някои дори си я забравят в деня на изпит, а вие очаквате да се сетят заради изборите?!
И това се сервира ден (и половина) преди самите избори, когато сме обявили навсякъде че може да се гласува само с лична карта. Много некоректно (а в главата ми се появяват сериозни подозрения, че надали е просто невинен пропуск
"Смей се и светът ще се засмее заедно с теб, плачи и ще плачеш сам" Хораций
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
instinct, бюлетините са интегрални и има поне имената. А за да знаем кой стои зад имената, самите хора следва да се представят на студентите от факултетите си.
Абсолютно вярно е, че да има само една тема тук е несериозно. Даже темата не е инициирана от СС, щото аз не съм в СС. Предложението за темата дойде тук, във форума.
Абсолютно вярно е, че да има само една тема тук е несериозно. Даже темата не е инициирана от СС, щото аз не съм в СС. Предложението за темата дойде тук, във форума.
Отговарям:
1. "Каквото и да е класиране" е твърде общо.
Да, вярвам че успехът от следването е важен. Ако се кандидатства за стипендия (като си има естествено и социални стипендии). Стипендията по успех за мен е чудесен начин да се окуражат хората да учат по-здраво и да не се чувстват непълноценно до работещите си колеги. Успехът е важен и когато се кандидатства за някаква форма на продължаване на образованието - в друга степен или просто в чужбина.
Успехът обаче не трябва да е определящ за общежитията (както е сега). Всеки студент, редовно обучение, трябва да има право на общежитие.
Колкото до членството или участието в някакви студентски организации, органи на самоуправление и т.н. успехът може да послужи ориентировъчно, но в никакъв случай като определящ критерий. Твърдо съм на мнението, че качествата на характера не се измерват с оценките от следването. А и е под въпрос доколко са обективни тези оценки...
2. Университетът е за хора, на които им се учи. Техен е обаче изборът как да се случи това. Не смятам, че е редно да се задължават студентите да ходят на лекции. При тази икономическа ситуация е напълно нормално повечето колеги да работят за да облекчат поне малко семейния бюджет, а дори ако щете и за изграждане на работни навици. Ако съумеят да си вземат изпита само с четене от учебника и чужди лекции - ок. При упражненията обаче трябва да има някакъв минимум присъстия. Има неща в упражнението, които и най-добрата самоподготовка не може да даде на студента.
И все пак, изпитът накрая трябва да е така направен, че да си проличи кой е учил през годината и кой се е мотал. И естествено на тези, които са присъствали и на лекциите, и на упражненията ще им е по-лесно. Останалите, които не са могли да присъстват, но са учили стабилно, пак ще го вземат. Само мотивация да има
.
.
Повод за притеснение имат в действителност най-вече преподавателите, които могат да бъдат засечени дали си водят редовно добросъвестно лекциите и упражненията, и то само ако някой им има зъб и поръча да бъдат следени. И аз като един студент от специалност, в която твърде често нямаме лекции без някой дори да си прави труда да ни каже или обясни защо, съвсем откровено си казвам, че интересите на тези преподаватели не са ми приоритет.
Останалите опасения от "бигбрадъризация" на СУ ми се виждат нереалистични. Кажете ми кой точно си няма друга работа по цял ден освен да следи студентите? Аз и досега не съм забелязала охраната да се взира особено усилено в мониторчетата. Обикновено четат вестник или си говорят с някой от персонала.
И това всъщност е причината макар да не съм противник на камерите в СУ, да смятам че в този си вид системата за наблюдение е по-скоро безсмислена. Защото не е идеята само да има камери, накачурени къде ли не. Охраната трябва да следи какво се случва на тях и като види нещо нередно да реагира бързо и ефективно. С цялото ми уважение към почетната възраст на нашите охранители, не смятам че това е по силите им.
Полезното на камерите в този случай е, че поне има запис, на който може да се види лицето на нарушителя и който може да послужи като доказателство при повдигане на обвинение.
Все пак приемам, че има хора, които чувстват голям дискомфорт от видеонаблюдението - по лични, идеологически или каквито и да е причини. И ако тези хора са мнозинството в един факултет, не виждам пречка на територията на техния факултет (ако е отделна сграда) сигурността им да се гарантира по друг начин.
Не мисля, че въпросите са гадни, просто касаят неща, за които е трудно човек да застане само на единия или другия полюс, ако не иска отговорът му да бъде повърхностен и необмислен.alter ego написа:Два въпроса към всички кандидатирали се:
1. Смятате ли, че единствен възможен критерий при каквото и да е класиране на студентите, трябва да бъде успехът от следването?
2. Смятате ли, че трябва да се спазва ПУДСУ в неговата цялост, а не избирателно? Например, в него има задължително присъствие на лекции и упражнения.
Гадничко, нали?![]()
![]()
Сега остава и някой да ми отговори...
П.П. Захариев ясно обясни, защо няма да се кандидатира и е напълно прав!
1. "Каквото и да е класиране" е твърде общо.
Да, вярвам че успехът от следването е важен. Ако се кандидатства за стипендия (като си има естествено и социални стипендии). Стипендията по успех за мен е чудесен начин да се окуражат хората да учат по-здраво и да не се чувстват непълноценно до работещите си колеги. Успехът е важен и когато се кандидатства за някаква форма на продължаване на образованието - в друга степен или просто в чужбина.
Успехът обаче не трябва да е определящ за общежитията (както е сега). Всеки студент, редовно обучение, трябва да има право на общежитие.
Колкото до членството или участието в някакви студентски организации, органи на самоуправление и т.н. успехът може да послужи ориентировъчно, но в никакъв случай като определящ критерий. Твърдо съм на мнението, че качествата на характера не се измерват с оценките от следването. А и е под въпрос доколко са обективни тези оценки...
2. Университетът е за хора, на които им се учи. Техен е обаче изборът как да се случи това. Не смятам, че е редно да се задължават студентите да ходят на лекции. При тази икономическа ситуация е напълно нормално повечето колеги да работят за да облекчат поне малко семейния бюджет, а дори ако щете и за изграждане на работни навици. Ако съумеят да си вземат изпита само с четене от учебника и чужди лекции - ок. При упражненията обаче трябва да има някакъв минимум присъстия. Има неща в упражнението, които и най-добрата самоподготовка не може да даде на студента.
И все пак, изпитът накрая трябва да е така направен, че да си проличи кой е учил през годината и кой се е мотал. И естествено на тези, които са присъствали и на лекциите, и на упражненията ще им е по-лесно. Останалите, които не са могли да присъстват, но са учили стабилно, пак ще го вземат. Само мотивация да има
На мен лично камерите в СУ не ми пречат. Не се чувствам по-наблюдавана отколкото в банката, в супермаркета, на улицата, кръстовището...дори и в някои църкви има вече камери! Накъдето и да се огледате във всички обществени сгради и около тях има камери. И всъщност въпросът е не дали ги има, а кой кого гледа през тях и колко време отделя за това. Аз нямам чак толкова високо мнение за себе си, та да смятам, че някой (още по-малко пък дядовците от охраната) ще ми проследява движението из СУ. А и нямам какво да крияМитре_Влаха написа:
Драга Гери, аз може да съм малко тъп, но все пак не можах да прочета ясно и точно конкретното ви мнение относно камерите? ЗА/ПРОТИВ и естествено аргументацията на всяко едно от вижданията ви?
Повод за притеснение имат в действителност най-вече преподавателите, които могат да бъдат засечени дали си водят редовно добросъвестно лекциите и упражненията, и то само ако някой им има зъб и поръча да бъдат следени. И аз като един студент от специалност, в която твърде често нямаме лекции без някой дори да си прави труда да ни каже или обясни защо, съвсем откровено си казвам, че интересите на тези преподаватели не са ми приоритет.
Останалите опасения от "бигбрадъризация" на СУ ми се виждат нереалистични. Кажете ми кой точно си няма друга работа по цял ден освен да следи студентите? Аз и досега не съм забелязала охраната да се взира особено усилено в мониторчетата. Обикновено четат вестник или си говорят с някой от персонала.
И това всъщност е причината макар да не съм противник на камерите в СУ, да смятам че в този си вид системата за наблюдение е по-скоро безсмислена. Защото не е идеята само да има камери, накачурени къде ли не. Охраната трябва да следи какво се случва на тях и като види нещо нередно да реагира бързо и ефективно. С цялото ми уважение към почетната възраст на нашите охранители, не смятам че това е по силите им.
Полезното на камерите в този случай е, че поне има запис, на който може да се види лицето на нарушителя и който може да послужи като доказателство при повдигане на обвинение.
Все пак приемам, че има хора, които чувстват голям дискомфорт от видеонаблюдението - по лични, идеологически или каквито и да е причини. И ако тези хора са мнозинството в един факултет, не виждам пречка на територията на техния факултет (ако е отделна сграда) сигурността им да се гарантира по друг начин.
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
СС никога не са имали предизборна кампания - аз поне не се сещам за такава.
Което е доста жалко... поне едни списъци с имената на кандидатите да имаше и кой курс са, каква специалност...
То и самите кандидати нищо не правят за да се популяризират във факултета си, а има достатъчно начини
И не става въпрос за дейност на тероторията на фарума, защото тук влизат малко хора.
Leom вардила съм на едни избори урните, после сме броили
Аз не съм от СС и в общи линии случайно попаднах зад бюрцето. Броенето във факултета - където бях аз - си беше съвсем честно.
Предполагам, ако проявиш желание да следиш доброволно цялата процедура и да помагаш в броенето на гласовете и т.н., никой няма да има нищо против
Не съм наясно дали си няма някакво определено правило за гласуването специално.
А ми е интересно - за редовните избори кмет/ала-бала, гражданите имат ли право да присъстват и да следят провеждането на изборите до всички етапи и документи на това провеждане????
Тоест всеки, който прояви такова желание?
Което е доста жалко... поне едни списъци с имената на кандидатите да имаше и кой курс са, каква специалност...
То и самите кандидати нищо не правят за да се популяризират във факултета си, а има достатъчно начини
И не става въпрос за дейност на тероторията на фарума, защото тук влизат малко хора.
Leom вардила съм на едни избори урните, после сме броили
Предполагам, ако проявиш желание да следиш доброволно цялата процедура и да помагаш в броенето на гласовете и т.н., никой няма да има нищо против
А ми е интересно - за редовните избори кмет/ала-бала, гражданите имат ли право да присъстват и да следят провеждането на изборите до всички етапи и документи на това провеждане????

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Тази година, за да седиш зад бюрцето, т.е. да си член на ФИК, се провеждаха интервюта от членовете на ЦСИК. Как са намерили кой да интервюират, така и не мога да си го обясня. Иначе аз ще присъствам на броенето на гласовете, но не знам дали това е разрешено за странични лица, които дори не са кандидати за СС.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Член на Академически съвет на СУ
Затова поставих въпроса и наистина се надявам да има повечко такива доброволци, които не само да разполагат с възможност, но и действително да наблюдават процедурите от непосредствена близост. Защото то съвсем не е само броенето, а трябва да се контролира и дали броя на бюлетините после съответства на действително гласувалите студенти, дали няма подмяна на съдържанието на урни при преместването им от едно място на друго и т.н. Иначе какви са гаранциите?Pisobella написа:...
Leom вардила съм на едни избори урните, после сме броилиАз не съм от СС и в общи линии случайно попаднах зад бюрцето. Броенето във факултета - където бях аз - си беше съвсем честно.
Предполагам, ако проявиш желание да следиш доброволно цялата процедура и да помагаш в броенето на гласовете и т.н., никой няма да има нищо против![]()
...
А знаеш ли къде ще бъде ЦСИК на 2 дек? Иска ми се освен на броенето в моята секция да присъствам и на окончателното броене и вписване на резултатите в "централната". Не ми е известно някъде да пише, че не може. Но ако намериш такъв текст в правилника на СС - моля те, пиши.shayne написа:Тази година, за да седиш зад бюрцето, т.е. да си член на ФИК, се провеждаха интервюта от членовете на ЦСИК. Как са намерили кой да интервюират, така и не мога да си го обясня. Иначе аз ще присъствам на броенето на гласовете, но не знам дали това е разрешено за странични лица, които дори не са кандидати за СС.
Мерси
- Ratnik
- В началото бе словото
- Специалност: Археология
Колега, не ми приписвайте думи, които не съм казал( визирам глупостите за сапуна) . Впрочем оградата също е вариант, който е приложим, но не е направено не защото не може, а защото на някои среди не им изнася да отделят чистото от мръсното.Христо-Димитров-ИФ написа:Ratnik, и всички нечисти на сапун и остналите в отделени с висока ограда гета - да ама не , ако можеше така , вече щеше да е станало. А и не предложи начини как да се осъществи. Също така не каза нищо особено за себе си, не е важна само платформата , а и този ,който я осъществява. Колега,приеми тези думи като градивна критика
Най- важното е да се започнат масирани кампании в СУ за просвещаване на студентите, защото апатията е навсякъде. Младежите трябва да си отворят очите за безобразията, осъзнаването на проблема е най- важна крачка към разрешаването му. Просветата ще предизвика и ангажиране с проблемите на цялата общност.
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
ОК. Вярно е.Ratnik написа:Най- важното е да се започнат масирани кампании в СУ за просвещаване на студентите, защото апатията е навсякъде. Младежите трябва да си отворят очите за безобразията, осъзнаването на проблема е най- важна крачка към разрешаването му. Просветата ще предизвика и ангажиране с проблемите на цялата общност.
Кажи идеите, които смяташ да предложиш и осъществиш, за да се постигне тази цел. Или поне да се тръгне в тази посока.
- Ratnik
- В началото бе словото
- Специалност: Археология
Като начало ще се организират дискусии и лекции, стимулиращи родолюбието у студентите. Вместо за разни маскени балове, част от парите може да се вложат в листовки и брошури, които да провокират мисъл.
- PANZER ELIT
- В началото бе словото
Ратник, добре дошъл
Не смятам, обаче, че трябва да налагаме националистическа политика в Университета, трябва да насърчаваме родолюбието - да, но който сам не знае защо - едва ли може да му се помогне.
Идеите ти са в правилна насока, но трябва да бъдеш подготвен за много спорове...
Както казах в предишен пост под името Ураган, всички ще се опитват да ни изкарват кръвожадни Хитлеро-фашисти, национализмът и социализмът не са политика, те са общонационално самосъзнание.
Много хора дори не знаят за съществуването на ратниците, потънали в прахта на Царска България. Камо ли СНБЛ.
Напред и Нагоре!
Не смятам, обаче, че трябва да налагаме националистическа политика в Университета, трябва да насърчаваме родолюбието - да, но който сам не знае защо - едва ли може да му се помогне.
Идеите ти са в правилна насока, но трябва да бъдеш подготвен за много спорове...
Както казах в предишен пост под името Ураган, всички ще се опитват да ни изкарват кръвожадни Хитлеро-фашисти, национализмът и социализмът не са политика, те са общонационално самосъзнание.
Много хора дори не знаят за съществуването на ратниците, потънали в прахта на Царска България. Камо ли СНБЛ.
Напред и Нагоре!
Горда и свободна, да живей България!
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Оф, Миро т'ва да не си ти, бе ?
А иначе те СА политика, защото политиката сформира общонационалното самосъзнание.Самосъзнанието е РЕЗУЛТАТ от политиката.
Те са глупост, с която България не трябва да си има вземане - даване.Хитлеро-фашисти, национализмът и социализмът не са политика, те са общонационално самосъзнание.
А иначе те СА политика, защото политиката сформира общонационалното самосъзнание.Самосъзнанието е РЕЗУЛТАТ от политиката.
The names of the future are stamping of impatience.
- PANZER ELIT
- В началото бе словото
Не може политиката да определя самосъзнанието, значи не е самосъзнание, а овчесъзнание
)
Самосъзнанието определя законите, както е било при Кан Крума.
Самосъзнанието определя законите, както е било при Кан Крума.
Горда и свободна, да живей България!