ИЗБОРИ за Студентски съвет и ръководството му

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Публикувай отговор
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: ИЗБОРИ за Студентски съвет - 2.12.2009

Мнение от alter ego »

То за какво ли друго, освен за сигурността на студентите могат да се използват? Например, някои се заклещят и се нуждаят от спешна медицинска помощ... :|
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Georgi.hristov
В началото бе словото
Специалност: Политология

Мнение от Georgi.hristov »

Аватар
Митре_Влаха
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от Митре_Влаха »

alter ego написа:Два въпроса към всички кандидатирали се:
1. Смятате ли, че единствен възможен критерий при каквото и да е класиране на студентите, трябва да бъде успехът от следването?
2. Смятате ли, че трябва да се спазва ПУДСУ в неговата цялост, а не избирателно? Например, в него има задължително присъствие на лекции и упражнения.
Гадничко, нали? :twisted: :mrgreen:
Сега остава и някой да ми отговори... 8)

П.П. Захариев ясно обясни, защо няма да се кандидатира и е напълно прав! :geek:
Относно въпрос номер 1: За мен не е правилно това, но тъй като това е най-обективния критерии за класиране - го приемам за адекватен към момента, защото по-добър няма. Естествено, ще е хубаво да се взима предвид спортните прояви на студенти представляващи СУ в България и извън нея, участието по проекти, семинарии и т.н, където се защитава името на СУ по адекватен начин...но това ми се струва, че остава като една утопична идея....

Относо въпрос номер 2: Да, когато воденето на лекции става по адекватен начин за всички. Веднага ти давам пример относно това: 500 човека набутани в една от най-големите аудитории в СУ(дотук ще се примера), но в същият момент идва и преподавателя, чийто микрофон изгърмява след 2 минути,а лекцията е 4 часа. Правете си сметка какво се чува по-назад от третия ред...
Нередовното (често случващо се) посещение на преподатели на лекции, без предупреждение, също не е мотивиращо действие и аз да идвам.

Относно камерите: Аз съм ЗА, стига да се поставят на възлови места, а не да окичат целия СУ с камери. Под възлови места имам предвид ( входовете, кафетата, които се намират в сградата на СУ, стола). Иначе малко по-малко ще се приближим към Големия брат...

Съгласен съм с колегата, Георги Христов, че промяната зависи изцяло от нас.
Последно промяна от Митре_Влаха на 29 Ное 2009, 21:07, променено общо 1 път.
,,Македония без българи, огън да я гори!'' - Иван Михайлов

Няма класова истина, има класова лъжа! Истината е общочовешка.

Изображение
Ваня Чукова
В началото бе словото
Специалност: химия
Курс: четвърти

Мнение от Ваня Чукова »

Здравейте!
Аз съм Ваня Чукова.
Кандидат-член за Студентски съвет от химическия факултет.
Специалност Химия, четвърти курс.
Учатвам в клуб по екология и устойчиво развитие UNECO.
По делата ще ме познаете:
http://www.youtube.com/watch?v=KHi1DgAexXs
Прикачени файлове
снимка.gif
снимка.gif (65.75 KiB) Преглеждано 381 пъти
Аватар
Cheery
В началото бе словото

Мнение от Cheery »

Изображение
Здравейте и от мен :)
Гергана Костуркова, специалност Международни отношения, Юридически факултет

Коя съм аз?
Вече пета година уча в СУ. Завърших Културология тази година и продължавам с втората си специалност МО, където съм трети курс. Обичам и двете си специалности, записах и първата, и втората с голямо желание и въпреки неуредиците в тях и до днес не съжалявам за избора си.
Смятам че благодарение на дългия ми престой в СУ познавам добре Университета и проблемите му, и най-вече тези, които вълнуват студентите му.
Имах възможността да ходя в Германия по програма Еразъм, да видя как тече тамошния студентски живот и да си направя ценни изводи.
Имам немалък организационен опит като един от най-активните членове на Университетски клуб за екология и устойчиво развитие ЮНЕКО, както и като координатор за СУ на проект „Място за бъдеще” (междууниверситетски проект за гражданско участие и устойчиво развитие).
Та, това е накратко „университетската ми биография”. В личен план – усмихнат и отзивчив човек съм, който не се отказва лесно.

Защо се кандидатирам?
Почти всеки студент тръгнал да променя нещо към добро в СУ, рано или късно установява, че това за което се бори е в ресора на Студентски съвет. Често дори се оказва, че проблемът, с който се бори е възникнал вследствие на решение на същият този СС или поне с неговото съгласие на Академичен съвет.
Аз лично не съм съгласна 1% от семестриалната ми такса да отиват в организация, която не защитава адекватно интересите ми. И тъй като предпочитам да се боря с причината, а не със следствието, се надявам да вляза в СС и да се постарая той да заработи за интересите на мен и колегите ми.
В действителност по-лесно за мен би било да разчитам на някои членове от СС да изпълнят това (например тези от моя факултет), без самата аз да се кандидатирам. Но през последните месеци аз така и не успях да се срещна с тези членове на СС, въпреки желанието ми и неимоверните усилия да ги открия.
Аз обаче не се примирявам току-така – и най-логично ми се видя самата аз да се кандидатирам.
Ако не успея да вляза, се надявам поне покрай тези избори да се запозная с бъдещите представители на студентите в СС. За да ги тормозя за в бъдеще :), когато смятам че СС трябва да се намеси .

За какво ще настоявам?
Сама няма как да направя много в СС, но вярвам че тази година ще влязат много свестни хора в СС и ще гледам да ги убедя в следните неща:

1. Да съм лесно откриваема за всеки студент, който поиска да обсъди нещо с мен или да ми пише. „Неоткриваемостта” на СС, анонимността на неговите членове досега смятам, че бяха най-големият му проблем.
Ще се постарая имейл-адресът ми да стигне до максимален брой хора, които да разберат, че винаги могат да се свържат с мен при нужда.
Надявам се примерът ми да бъде последван и от други членове.

2. На уебсайта на СС (то е ясно че пускането на сайта на СС ще е първата работа на новите членове) да се публикуват всички инициативи на СС, всички решения, които СС е взел, всички решения които са приети на Академичен съвет и касаят пряко студентите. Под формата на кратък и разбираем текст, а не просто като стенограми от академичния съвет.
Сайтът да има функция седмичен (или двуседмичен) нюзлетър, т.е. като човек се абонира за нея да получава по имейла съобщение за новостите в и около СС през последните 2 седмици и да може да реагира своевременно, ако сметне че интересите му са засегнати от някое решение.

3. Възможно най-голяма част от бюджета на СС да отива за финансиране на студентски проекти – на различни ФСС, на университетски клубове или на отделни студенти, които искат да направят нещо хубаво за други студенти на СУ.

4. На сайтът на СУ и на СС, в краен случай във Форума, да се публикуват датите за всички изпити, минимум една-две седмици преди най-ранния изпит.
Който е учил в Юридически факултет знае за какво става въпрос. Тази година аз едва на 1 септември разбрах, че имам изпит на 3 септември. При това не един, ами три! (и трите са от един и същи курс)
Колегите ни от чужбина (в МО има много чужденци) така и не успяха да пристигнат навреме за изпита...

5. Във връзка с т.4 да се вкара точка в правилника на СУ, според която датите за изпитите трябва да са публично достъпни минимум 2 седмици преди най-ранния изпит.

6. В СУ най-накрая да се въведе разделно събиране на отпадъците.
Екологичните, социалните и дори икономическите позитиви от този акт смятам, че са ясни по дифолт.
Утре с няколко човека от екоклуба ще се срещаме със зам.ректора по въпроса (стискайте палци!). Но ако няма резултат от срещата, ще бъде хубаво СС да удари едно рамо за подкрепа.

7. Храната в Мензата да стане по-поносима и разнообразна. Напълно съм убедена, че това е възможно с наличните ресурси или в краен случай, с неголямо тяхно увеличение. И което е по-важното, да има човек от СС който да следи как се разпределят тези ресурси.

Това са едни съвсем реални и постижими цели. И дори и да не вляза в СС, ще се старая всячески по други начини тези определено необходими неща да се случат.
"Смей се и светът ще се засмее заедно с теб, плачи и ще плачеш сам" Хораций
Аватар
Leom
Пишете, о, братя

Мнение от Leom »

Cheery написа:...
...
Г-це Костуркова, какво е мнението ви за инсталацията на система за видеонаблюдение и запис в Университета? Смятате ли, че е редно това да се случва по еднолично решение на ректора, без да е имало необходимото формално обсъждане и обосновка на проекта, както и съответното колективно решение? Ще предприемете ли нещо конкретно по въпроса ако бъдете избрана в Студентския съвет?
Христо-Димитров-ИФ
В началото бе словото
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: втори

Мнение от Христо-Димитров-ИФ »

Като кандидат за СС ще си позволя и аз да отговоря на този въпрос.

Според мен е особено наложително да има официален дебат и допитване до студентите и техните представители, които ще бъдат под зоркия поглед на камерите.

Дори организирането на нещо, като референдум по случая.

Госпожице Костуркова ще се радвам, ако колегите ни,ни изберат за СС,защото имаме сходни виждания и бихме могли да работим заедно за осъществяването им.
член на Алтернативното студентско представителство - който се интересува от идеята и структурата му да ми пише ЛС
Аватар
Leom
Пишете, о, братя

Мнение от Leom »

Христо-Димитров-ИФ написа:...
Дори организирането на нещо, като референдум по случая.
...
Смятате ли, че е реалистично да се преследва такава цел, предвид колко референдуми са проведени до момента? Разумно ли е, при положение че все още не са сезирани дори колективните органи на управление на Университета, като Общото събрание например, където участват и членовете на Студентския съвет?
Христо-Димитров-ИФ
В началото бе словото

Както казах в изложението си(на страница 5 от тази тема) , за мен не е притеснително да стигам до крайности, но с важното условие - ПРИ НУЖДА.

Стъпка по стъпка каквото е нужно, дадох го като идея.
Последно промяна от Христо-Димитров-ИФ на 30 Ное 2009, 13:12, променено общо 1 път.
член на Алтернативното студентско представителство - който се интересува от идеята и структурата му да ми пише ЛС
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Leom написа: Смятате ли, че е реалистично да се преследва такава цел, предвид колко референдуми са проведени до момента? Разумно ли е, при положение че все още не са сезирани дори колективните органи на управление на Университета, като Общото събрание например, където участват и членовете на Студентския съвет?
Общото събрание на СУ се събира веднъж в годината. И да се сезира сега - какъв е смисълът? Ако се очаква да се проведе скоро такова - друга работа.

Ако държите да се направи референдум, смятате ли че резултатите от него ще отговарят на вашите идеи и очаквания.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Христо-Димитров-ИФ
В началото бе словото

Ако има воля за такова нещо, нека се направи, ако избирателите ми желаят това, аз ще се постарая да го осъществя. Що се отнася до резултатите - каквито -такива, важното е да са аргументирани.
Последно промяна от Христо-Димитров-ИФ на 30 Ное 2009, 13:16, променено общо 1 път.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Абе, хора! Оставете ни на спокойствие поне в деня за размисъл... :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Leom
Пишете, о, братя

Мнение от Leom »

Христо-Димитров-ИФ написа:Както казах в изложението си(на страница 5 от тази тема) , за мен не е притеснително да стигам до крайности, но с важното условие - ПРИ НУЖДА.

Стъпка по стъпка каквото е нужно, дадох го като идея.
Добре, но вие все пак сте от Историческия факултет, а аз така и не разбрах какво мисли по въпроса и смята да направи Гергана Костуркова от Юридическия - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 15#p683515.
Sybilla Stoyanova
В началото бе словото
Специалност: Културология, Философски факултет
Курс: трети

Мнение от Sybilla Stoyanova »

Драги колеги,

искам първо да поздравя Петерди за хубавата и смислена тема, която е постнал. Прочетох мненията до сега, както и коментари и критики към колегите кандидати от Философски факултет.
Позволете ми да ви уведомя, че тези хора (членовете на ФСС на ФФ) са причината аз да се кандидатирам за Председател на ФСС на ФФ и да го спечеля. Това са хора инициативни, креативни, изпълнени с много нови идеи и то не само на думи!! Мога да ви гарантирам, че ние старите членове на ФСС на ФФ сме техни активни тютори и те са не по-малко от нас запознати със СУитуацията, даже нещо повече. Тези колеги се възползват съвсем съвестно от нашият бекграунд, техният глас не може да бъде контролиран от ничий външен интерес. Те са студенти, които уважават както своите граждански и студентски права, така и на другите. Това са хората, които биха помогнали на всеки, който разбира смисъла на тези права и да кажат на този, който не се интересува от тях, че те са от значение за развитието на всички нас-като студентска и граждански активна общност!!! Университетът произвежда граждани или би трябвало да е така, Университетът трябва да възпитава морал, за да излизат морални и отговорни към себе си и околните граждани. България към момента не разполага с каквото и да е общество или качествен елит, точно защото българинът обича да прави каквото си иска и после държавата да му е виновна за всичко.

Ето два цитата, прочетете ги като се абстрахирате от политическия смисъл и се съсредоточите върху гражданския и социалния:
Маргарет Тачър : “Ние сме общество, където хората са свободни да правят избор, да правят грешки, да бъдат щедри и състрадателни. Това имаме предвид под морално общество, не такова където държавата е отговорна за всичко и никой не е отговорен за държавата”.

Джон Фицджералд Кенеди: „… ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country“

В заключение ще кажа, че един съвестен кандидат нищо няма да направи, нито една точка няма да изпълни от своят конспект, но ако са много и, ако са заедно, тогава нещата могат да тръгнат към една положителна промяна. Мога да ви гарантирам, че никой от кандидатите на Философски факултет не е за кариера, пари или каквато и да е друга облага. Може някои от тях да нямат опит в университета, но те имат тежкото наследство на ФСС на ФФ-доброволческата работа. За трета година съм в този Факултетен съвет и съм похарчила повече пари за него, от колкото да съм получила. Всъщност нищо не съм получила и никой от нас не е получил, освен малкото неочаквана благодарност от хората, на които сме помогнали. Бъдете активни и нека предрасъдъците не попречат на избора ви!
Желая успех на избирателите и на кандидатите, които имат смелостта да участват в тази дискусия!

Поздрави, Сибилла Стоянова
ІІІ Курс Културология
Председател на Факултетния студентски съвет на Философски факултет
Аватар
Cheery
В началото бе словото

Мнение от Cheery »

Leom написа:
Cheery написа:...
...
Г-це Костуркова, какво е мнението ви за инсталацията на система за видеонаблюдение и запис в Университета? Смятате ли, че е редно това да се случва по еднолично решение на ректора, без да е имало необходимото формално обсъждане и обосновка на проекта, както и съответното колективно решение? Ще предприемете ли нещо конкретно по въпроса ако бъдете избрана в Студентския съвет?
Именно за да не се оказваме пред свършен факт, както е с камерите в СУ в момента, съм на мнение, че всичко което се решава на Академичен съвет (а в СУ почти нищо съществено не може да се случи без да е взето решение за него на Академичен съвет) ТРЯБВА да се качва като информация на сайта на СС. За да знаят студентите отрано какво ще се случва в университета и да могат да противодействат овреме при нужда (в случая преди да се закупят и поставят камери).
Ректорът еднолично няма как да взима решения, поне не и според правилника, доколкото ми е известно. Какво се случва в действителност, е отделен въпрос.
"Колективното решение" за камерите в СУ е взето освен от Ректора, и от Студентски съвет. Така че чисто формално студентите са "представени" и "питани". Това че СС не са направили нужното за да уведомят колегите си, че ще се взима такова решение и да разберат какво те мислят по въпроса (една анкетка да бяха сложили в неработещия си сайт, поне да се ориентират), е поредния им пропуск. За наша сметка.

Ще предприема нещо конкретно по въпроса когато чуя изложени аргументите и на двете страни в дебата. Защото има немалко студенти в СУ, на които камерите не им пречат и дори ги подкрепят. Вариант е също така и всеки факултет да реши сам за себе си - в някои да има, а в други, като Философски, откъдето тръгна кампанията против камерите, да няма.

П.П. Може да се обръщате към мен и с Гери или Гергана. Студенти сме все още, не сме в Народното събрание все пак :wink:
"Смей се и светът ще се засмее заедно с теб, плачи и ще плачеш сам" Хораций
Публикувай отговор

Обратно към “За нас / проекти и предложения”