Няма ли най-накрая да има някакви реформи?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
PetyrD
- В началото бе словото
- Специалност: География, УЧР, РРУ
- Курс: втори
Re: Няма ли най-накрая да има някакви реформи?
Нещата не са къса-некъса. Нещата са, че при сегашния брой кандидати за СУ и места - трябва да завършват не повече от 30%, за да се запази качеството на образование на СУ отпреди 20 год преди демографската криза. Дори е надут този процент, но айде ...
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ами виж сега, общото качество на живота в страната е доста паднало в сравнение с преди 20 години. Университетът е в тази страна и е част от този живот... Това личи дори по такива фундаментални показатели, за които никой не иска да говори като намаляване на продължителността на живота, демографска криза и т.н. - българското общество се усеща зле и това е факт. Но затова пък си имаме "демократично общество" - свобода на словото, на протестите, на писанията, дори Интернет и форум на Университета....
Иначе по принцип съм съгласен с теб, но трябва да се оценява не само какво искаме, дори и да е правилно както в случая, а и какво може да се постигне. Иначе, всуе...
И въобще намирам заглавието на темата, за доста безсмислено. Реформи има, но на мен лично ми се струват самоцелни, а не водещи към развитие. Нещо като Ars gratia artis. Реформи заради модата, че трябва да се правят реформи. Реформите са само средство, а не цел! Целта е развитието, което за СУ би трябвало да означава постояно вдигане на нивото на преподаване, изследвания и изисквания към преподаватели, студенти, администрация. Това, обаче аз не го виждам. Почвам да си мисля, че проблемът е у мен и искам прекалено много от останалите...
Иначе по принцип съм съгласен с теб, но трябва да се оценява не само какво искаме, дори и да е правилно както в случая, а и какво може да се постигне. Иначе, всуе...
И въобще намирам заглавието на темата, за доста безсмислено. Реформи има, но на мен лично ми се струват самоцелни, а не водещи към развитие. Нещо като Ars gratia artis. Реформи заради модата, че трябва да се правят реформи. Реформите са само средство, а не цел! Целта е развитието, което за СУ би трябвало да означава постояно вдигане на нивото на преподаване, изследвания и изисквания към преподаватели, студенти, администрация. Това, обаче аз не го виждам. Почвам да си мисля, че проблемът е у мен и искам прекалено много от останалите...
Into the endless we ride... 
-
PetyrD
- В началото бе словото
- Специалност: География, УЧР, РРУ
- Курс: втори
Според мен част от реформата е това - задължителни заверки и плътно ходене на лекции, а същевременно повече от 1/3 да не могат да завършват. Всяко число над 1/3 е прекалено много на фона на демографския потенциал на випуските сега. Освен, ако някой не твърди, че намаляйки 3 пъти раждаемостта в страната - 3 пъти по-умни са станали децата и всяко второ трябва да завършва СУ.
Иначе онова СУ с онзи рейтинг и уважение, което познават нашите родители и баби от техните времена - завинаги отива в историята.
Иначе онова СУ с онзи рейтинг и уважение, което познават нашите родители и баби от техните времена - завинаги отива в историята.
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Задължително ходене на лекции ? Аре ю факинг сирис ?
За месец и половина в Юф разбра колко БЕЗСМИЛЕНИ са болшинството от лекции.Тупнал ми се лектора там да ми разказва какво пише в учебника му в резюмиран вид.Не виждам изобщо какъв е смисъла от лекциите (във вида в който са сега).Трябва да има само упражнения - четеш си у вас учебника и накрая си прилагаш знанията на практика.
За сега единствената лекция от която виждал смисъл е тази по Икономика и просто защото преподавателя е много добър.Преподавател е ключовата дума, защото едно е да си добър експерт, съвсем друго е да си добър експерт и добър преподавател
За месец и половина в Юф разбра колко БЕЗСМИЛЕНИ са болшинството от лекции.Тупнал ми се лектора там да ми разказва какво пише в учебника му в резюмиран вид.Не виждам изобщо какъв е смисъла от лекциите (във вида в който са сега).Трябва да има само упражнения - четеш си у вас учебника и накрая си прилагаш знанията на практика.
За сега единствената лекция от която виждал смисъл е тази по Икономика и просто защото преподавателя е много добър.Преподавател е ключовата дума, защото едно е да си добър експерт, съвсем друго е да си добър експерт и добър преподавател
Факт! За да се имат конкретни претенции към студентите трябва и нивото на преподаване да е на ниво, ама то не е.

- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Еми, доста топтан го давате и двамата! Има разни преподаватели, както и разни студенти. 
Така е, но присъствието на "разни преподаватели", си мисля, е доста по-критичен проблем, понеже ебава майката и на студентите, които имат желание да научат нещо в определен курс.

- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Прав си, но и присъствието на "разни студенти" пък убива желанието на част от преподавателите, които се стараят и си го правят на ниво. Рядко са пълните непукисти, дето и пред 2-3 интересуващи се студенти да изнесат блестяща лекция или спецкурс... Не че ги няма. 
-
panchev_ivan
- В началото бе словото
- Специалност: информатика
- Курс: завършил
Горките преподаватели, роня сълзи за тях...
Как работят за мизерни заплати, но няколко, защото работят в няколко университета.
Колко мизерни пари събират от курсове и частни уроци.
Как подложени са на стрес заради лошите студенти...
Стига глупости.
Не се чудете, когато в университетите не ви учат на нищо. Голяма част от преподавателите не стават. Например в БГ не е възможно един успешен икономист да стане преподавател, защото системата му забранява. Казано е: като не си с проф. и доц. отпреде не ставаш. Ама един шеф на банка кога ще има време да мине тежките изисквания? Вместо това шепа хора са узурпирали правото да преподават в университетите. Те цуцат и от кандидатстудентски курсове, уроци, книжки, които задължават студентите да купуват. Де факто една група от хора се разпорежда в унивеситетите като с феодално имение. Студентите са техните крепостни селяни.
Вместо това трябва да се премахне задължението само хора с научни титли да преподават в университетите. Проф. и доц. да се премахнат като титли и да станат длъжности. Тогава университета ще може да назначи например уважаван шеф на банка като професор по икономика, тоест преподавател по икономика. Това е.
Как работят за мизерни заплати, но няколко, защото работят в няколко университета.
Колко мизерни пари събират от курсове и частни уроци.
Как подложени са на стрес заради лошите студенти...
Стига глупости.
Не се чудете, когато в университетите не ви учат на нищо. Голяма част от преподавателите не стават. Например в БГ не е възможно един успешен икономист да стане преподавател, защото системата му забранява. Казано е: като не си с проф. и доц. отпреде не ставаш. Ама един шеф на банка кога ще има време да мине тежките изисквания? Вместо това шепа хора са узурпирали правото да преподават в университетите. Те цуцат и от кандидатстудентски курсове, уроци, книжки, които задължават студентите да купуват. Де факто една група от хора се разпорежда в унивеситетите като с феодално имение. Студентите са техните крепостни селяни.
Вместо това трябва да се премахне задължението само хора с научни титли да преподават в университетите. Проф. и доц. да се премахнат като титли и да станат длъжности. Тогава университета ще може да назначи например уважаван шеф на банка като професор по икономика, тоест преподавател по икономика. Това е.
Реших да не правя цяла тема само за един въпрос, за това питам тук.
Заинтересува ме ето тази статиика :
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... ai_modela/ , някой може ли да ми даде повече инфо какво точно представляват курсовете, платени ли са и ще има ли още такива наесен?
Заинтересува ме ето тази статиика :
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... ai_modela/ , някой може ли да ми даде повече инфо какво точно представляват курсовете, платени ли са и ще има ли още такива наесен?