СУ: Общ тест за влизане в хуманитарните факултети

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

СУ: Общ тест за влизане в хуманитарните факултети

Мнение от Jamesmagno »

Мисля, че заслужава отделна тема:

Общ тест за влизане в Софийския университет

Софийският университет променя правилата за прием на кандидат-студенти. Вместо с масови изпити ще се влиза с един общ тест, съобщава БТА, цитирайки вестник „Труд“.
Нововъведението влиза в сила от следващата учебна година и първоначално ще важи за хуманитарните специалности. С един общ изпит ще се кандидатства за хуманитарните факултети на Софийския университет.
Решението е взето от академичния съвет, съобщи ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев. Вместо да се развиват теми по история, география или литература, ще се решава тест. Няма да е въпроси с четири отговора, ще е малко по различно, каза проф. Илчев. С това реално ще се сложи край на масовите изпити и явяванията по 4 до 10 конкурса в рамките на една кампания за един вуз.
Факултетите ще класират на общо основание, а няма да поставят допълнителни условия. Ще се прекратят до минимум частните уроци, коментира изданието.
Единното изпитване ще влезе в сила за учебната 2010/ 2011 г., защото не могат да се правят промени в условията за прием в средата на годината. Все пак промени реално ще има и за тази приемна кампания. Първо ще има три сесии за кандидатстване. Те ще са през февруари-март, през април и през юли. Всеки факултет ще реши дали да участва и трите пъти и с какви изпити.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Re: СУ: Общ тест за влизане в хуманитарните факултети

Мнение от Don Horhe »

Това, при добро изпълнение, ще е нещо полезно и за университета, и за студентите. За университета е ясно защо - ще получава повече пари. За студентите - по-лесно ще се влиза и така повече хора ще имат възможност да учат това, което наистина искат, вместо това, за което им стига бала.
Под "добро изпълнение" визирам 2 неща: Първо, тестът да не е елементарен, да са нужни реални знания за успешното му вземане и второ, да се завишат критериите за минаване в по-горен курс на обучение, да има своеобразно 'отсяване'.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

А, бе, кого заблуждават с това "Ще се сложи край на частните уроци..". По-голяма глупост просто няма!
Ненормална работа, дай да влизаме с матури, на които нямам познат с по-ниска оценка от 5.50 - хора, които хал-хабер си нямат ни от БЕЛ, ни от втората матура.
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

^ ако се промени нивото на матурите, може и да не е така. А да, и да има контрол по време на самия изпит, а не квесторите да подсказват.
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Аватар
VelinaShine
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от VelinaShine »

Ураган написа:Аз ще го направя февруари под прикритие и ще видим какъв ще е ^^
Издаде се :lol:
Аватар
Ogneno Drakonche
В началото бе словото
Специалност: Журналистика
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Ogneno Drakonche »

И според мен няма да се справят като хората. Най-малкото ако е малоумен и всички имат едва ли не 8ци на него, накрая пак ще има хора влезли просто където има места... Мещо като се прави, трябва да е добре обмислено и изградено. Някак си не вярвам, че ще се случи нормално.

@ Ураган: Да дойда ли и аз, можем да го направим ритуално пред ректората :)
Like a true nature's child
I was born, born to be wild
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Каква новина в деня на Св. Климент! Горкият, със сигурност мощите му цял ден са се въртяли на поклонението в Добрич.
Университетът изпростява все повече и повече. Добре, че вече завърших.
Общ хуманитарен тест :shock: То да напишеш нещо по философия или по история има много общо с драскането на Х или V в квадратче - дааа! Еми, това са пазарните условия - пълно изпростяване! :geek:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Хъхъх, това звучи интересно, и без това ми се въртяха някакви идеи из главата да уча второ висше или свише в СУ :lol: но ще видим, каквото сабя покаже :scratch:
Като птичка в небесата :)
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Сбогом на СУ-щината, здравей на УНСС-щината

Не че тия теми бяха кой знае какво сито.Масово се учеха по 4-5 теми и се чакаше на късмет, това беше и причината в СУ да има масово окло 50% двойки на изпитите, но все пак си беше сито, далеч по-голямо от някакъв си измислен тест.Не че някой го интересува, но ще си натрапя личното мнение.

Според мен трябва да се приеме изпитната форма на медицинските университети, по-специално на изпита по биология.Там се теглят 3 теми от 3те курса гимназионално обучение и се пише по трите,но (по история говоря най-вече) може да се направи така - съкращаване размера на темите като от всеки раздел - средновековие/възраждане/нова история - се тегли по една тема и се пише по трите.Вместо да се пишат локуми, в 7-8 страници на тема е достатъчно да си проличат знанията на кандидатите, като така се избягва горе посочената практика да се учат по 4-5 теми, най-вече от раздел Средновековие.

Но уви, с тая скапана система да се плаща на калпак, ВУЗ-овете от елитарни учреждения се превърнаха по-скоро в еФтини квартални кафенета
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

знам сигурен начин за влизане в СУ! - отбелязвате навсякъде само отговор "в" и сте влезли
:mrgreen: :mrgreen:
la douleur exquise
Аватар
terezastoyanova
В началото бе словото
Специалност: Българска филология

Мнение от terezastoyanova »

Само да не е като при матурите,че ще стане пълна трагедия в тоя университет.Неграмотни хора,които нито се интересуват от литература,нито знаят нещо да имат 6,00... :JC_shakehead:
„На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци.“
Аватар
stonesoul
Пишете, о, братя

Мнение от stonesoul »

Само не мога да разбера защо си мислите, че и тест да е, ще влязат по различни хора отколкото с писмените изпити.
За студентите - по-лесно ще се влиза и така повече хора ще имат възможност да учат това, което наистина искат, вместо това, за което им стига бала.
Това колко хора къде ще влязат продължава да зависи от бройките по специалности май :roll:

Кандидатствал съм с математика и не смятам мнението си за голям коректив относно останалите изпити, но доколкото съм чувал и съм запознат с подготовките на мои приятели за изпити по география и история, става въпрос за зверско назубряне на конкретни готови теми и не виждам нещо високо интелектуално в това.
Изображение
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

Митко, никога не съм била по-съгласна с теб!
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

Абе не знам какъв опит имате с тестове, но аз лично съм виждал такива тестове, където сериозно учили хора изкарват 3-4, а дори зубърите нямат 6.Теста може да бъде мноого по-труден от една тема, както може и да бъде елементарен.Всичко зависи как бъде направен.Примерно в общия тест за хуманитарните специалности ако се включат въпроси от целия гимназиален курс по литература, бълг. ез. , психология, философия, етика и право и то въпросите са някои малки подробности и леки разлики между близки понятия - то двойките могат да ударят и 100% , защото няма накъде да се разтягат локуми.Или знаеш и отбелязваш правилното или гориш.Плюс това винаги може да се сложи едно есе в размер една страничка, за да се види как мисли кандидат-студентът.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

stonesoul написа: Кандидатствал съм с математика и не смятам мнението си за голям коректив относно останалите изпити, но доколкото съм чувал и съм запознат с подготовките на мои приятели за изпити по география и история, става въпрос за зверско назубряне на конкретни готови теми и не виждам нещо високо интелектуално в това.
"Зверско зазубряне" не е точният термин :lol: Човек, който е научен да зубри, не е бил научен да мисли. Ако нямаш способност да мислиш, да анализираш и да създаваш причинно-следствени връзки, рано или късно ще се провалиш в живота.

Но определено се изисква способност за запаметяване на голямо количество информация (което е коренно различно от зубрене). Тази способност се иска впоследствие и по време на цялото следване - вече спрях да броя първокурсниците, които са ми се оплаквали колко много книги имат да четат за изпитите си (а всъщност от моята гледна точка са ужасно малко) и как им е супер трудно, и как мислят, че няма да могат да се справят. Все пак, ако нямаш умствения капацитет, закъде си се засилил към тоя университет?

Развиването на тема е много повече от "зверско зазубряне". То показва и стил на писане, и грамотност. Един тест, на който може да се преписва - ето тук е липсата на високоинтелектуални неща. И е вярно, както Батбаян и мнго други казват, че един тест може да бъде много добро сито, ако е направен професионално, но къде сме видяли подобно качество досега?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”