Инициатива против орязването на парите за Образование

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот

Публикувай отговор
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Re: Да протестираме!

Мнение от allshallperish »

Аз смятам да предложа още една точка, за която ми сподели една колежка, че е добра идеята. Значи напрактика стипендии ще вземат хора, чийто бал е умножен по някакъв коефициент. Това са хора с проблеми в семейството... социално неравностойни или не знам там как се нарича. Хора с бал 6.00 и нагоре, не са с реален отличен успех. В тоя ред на мисли, смятам, че трябва да искаме тези хора да получават стипендия отделно. Да имат гарантирана такава, а не да "отмъкват" тази на хора с 5.80 например. Смятам, че не е нехуманно, а напълно логично да бъде така.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Аз пък мисля, че така система си е логична и тука нямаме очи да протестираме. Ако се създаде отделно класиране за тези категории студенти, нали се сещаш, че ще се орежат бройките за вс останалите и не се знае дали резултатът няма да е обратен.... Така че ви съветвам да не разпилявате креативността си в безумни посоки. :scratch:
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

allshallperish написа:Аз смятам да предложа още една точка, за която ми сподели една колежка, че е добра идеята. Значи напрактика стипендии ще вземат хора, чийто бал е умножен по някакъв коефициент. Това са хора с проблеми в семейството... социално неравностойни или не знам там как се нарича. Хора с бал 6.00 и нагоре, не са с реален отличен успех. В тоя ред на мисли, смятам, че трябва да искаме тези хора да получават стипендия отделно. Да имат гарантирана такава, а не да "отмъкват" тази на хора с 5.80 например. Смятам, че не е нехуманно, а напълно логично да бъде така.
Явно не си чела правилника.Хора с просто проблеми в семейството получават бонус, но пак кандидатстват по успех.А и проблемите трябва да са сериозни като починал родител или родител-инвалид.Има и друга група стипендии,т.н. специални ( с коефициента са социални), които се получават без конкурс и това са стипендиите за студенти-майки, студенти - инвалиди и студенти - сираци.Те не влизат към бройката и класирането за общите стипендии, както и при тях няма класиране, а всички, които отговарят на условията получават.Иначе т.н. "социални" стипендии, където се умножава по коефициент 1.1 пак се избират чрез класиране.Сиреч ако имаш успех 4.00 коефициента ще ти вдигне бала до 4.40, но пак няма да вземеш нищо.Поради състезателния елемент е трудно да бъдат отделени тези стипендии от останалите.Отделени са само онези, за които няма класиране и не съм запознат много-много, но май те въобще не влизат към парите, определени за стипендии, а са нещо като допълнителна държавна субсидия.Стипендиите, които се умножават по коефициет обаче - влизат към общата сума, определена за стипендии.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Това хубаво. Според мен обаче трябва да са отделени тия стипендии, които се получават с коефициент, от отличните... Защо не го направят като техническия? Където стипендиите са разделени на прагове. Например, за да получаваш стипендия с успех над 5.5, доходът на семейството ти не трябва да е по-висок от 800лв на месец. Нещо такова.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от prizivzaborba »

Шепот Заглавие: Re: Да протестираме!Публикувано на: Пон Ное 23, 2009 10:28 am
Все се надявам, че prizivzaborba е циливизован и няма да се потдаде на първични щения към физическа разправа. Дано не се окаже, че греша, де.
Хайде стига. Всички, които ме познават, са наясно, че съм културен човек и прилежен студент. Това че срещу мен и останалите призивци се стоварват някакви заплахи и дори преки нападения, не значи, че сме някакви побойници, а че просто има някои лица, които не ни обичат. В което няма нищо странно.

Сега по темата:
allshallperish
Според мен трябва да се изтъкне и фактът, че таксите ежегодно биват увеличавани, като се нарушават нормите изградени от СУ, а.к.а - "заварено положение". И за сметка на това стипендиите всяка година се намаляват като бройка и количество. Митак, ако и другите са съгласни /аз и Шепот сме/ можеш да го добавиш в декларацията.
Това е много добро предложение. Дано съставителите на декларацията го вкарат под някаква форма в текста.

И един въпрос: мислено ли е от чие име ще бъде разпространявана тази декларация? Няма да е зле да се помисли за някакво, макар и временно, формирование, от името на което да се разпространява декларацията.

Поздрави на участниците в инициативата.
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

От името на "Ние студентите от СУ "Св.Климент Охридски...". Мисля, че няма нужда да има организация.
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

allshallperish написа:Това хубаво. Според мен обаче трябва да са отделени тия стипендии, които се получават с коефициент, от отличните... Защо не го направят като техническия? Където стипендиите са разделени на прагове. Например, за да получаваш стипендия с успех над 5.5, доходът на семейството ти не трябва да е по-висок от 800лв на месец. Нещо такова.

Айде да не обвързваме дохода на семейството. Щото в някои семейства са две и повече деца, още по-трудно е ако са близнаци /като моя случай/ и всичко е по две и по три и то по едно и също време. Какво общо има дохода на семейството? Не знам колко вземат родителите ми но да кажем, че вземат 800 лева, но сме две деца, сметни и разни токове, води и т.н. Имай предвид, че не навсякъде хората имат парно, а топлата им вода е на ток, което излиза бая скъпо в края на месеца. Не знам дали някой от вас е виждал сметка за ток от 900 лева, при това абсолютно коректна.

Според мен е несправедливо да лишаваме колеги от стипендия само защото родителите им получавам 800 лева, без да отчитаме колко деца са, в коя част на страната живеят и т.н. Схемата трябва да е проста като сега - стипендия получава този, който учи. Този който има починали родители (или други особени случаи) взима с привилегия, това е.

Извинявайте за сравнението но ми прилича на комунизъм - вземаме от богатите /буржоазията/ (като ги лишаваме от стипендия) и даваме на бедните /работническата класа/. За мен това звучи като абсолютна глупост.
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от prizivzaborba »

allshallperish написа:От името на "Ние студентите от СУ "Св.Климент Охридски...". Мисля, че няма нужда да има организация.
И аз мисля, че не трябва да е някаква организация. Но и "ние, студентите..." ми се струва малко претенциозно. Ректорът може да контрира на какво основание се говори от името на всички студенти и т.н. Не е толкова прост този въпрос. Имайте го предвид.
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Благодарим за полезните идеи, ще бъдат взети предвид. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Цъквайте на Мила на текста :)
http://svejo.net/home/link_summary/5002 ... ?feature=6

Джордж Мерлин? В комунизъм ли ме обвиняваш? Казвам с 1 изречение, че системата на СУ за раздаване на стипендии не е нормална.

Системата на СУ за раздаване на стипендии не е нормална.
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

allshallperish написа:Цъквайте на Мила на текста :)
http://svejo.net/home/link_summary/5002 ... ?feature=6

Джордж Мерлин? В комунизъм ли ме обвиняваш? Казвам с 1 изречение, че системата на СУ за раздаване на стипендии не е нормална.

Системата на СУ за раздаване на стипендии не е нормална.
Ами системата на раздаване - според богатството на родителите, а не според усърдието на студента, която предлагаш, има точно такива елементи. Щото са богати /а това е много разтегливо понятие/ дай да лишим студента, положил толкова усилия в учене, от стипендия. За какво му е? Но виж онзи там, бедния, дето не учи много-много, не и колкото "богатия", дай на него да дадем. Що? Ами просто щото родителите му не са богати, а не според успехите му в Университета.

Нали знаеш, че "нормалността" е субективно понятие.

П.П. Дадох принтираните подписки на Димитър, той ще редактира едната и ще се опитам да я принтирам пак, но едва ли ще стане, защото от сряда сутринта съм извън града. Ще се върна чак в неделя, което ме поставя аут от организацията.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Някъде в ПУДСУ пишеше, че единственият критерий за класиране на студентите е успехът :idea:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Ами всъщност не. Няма да поставяме изисквания по отношение на критериите, по които да се дават стипендии, по причини, които съм описал в един от предните си постове. Ще искаме, наред с други неща, сумата и бройката да останат същите, каквито са били през летния семестър на 2008/2009 г., смятам, че е достатъчно разумно.
Макар че едва ли ще се изпълни това искане.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Чудя се, дали сте чували, че има финансова и икономическа криза, че се очаква неизпълнение на държавните приходи, че има съкращения, че намаляват заплатите в частните фирми, че фонд НИС на Университета е намален с две трети, а Ректорът е притеснен за изплащането на заплатите до края на годината....
Или това сте го чували, но не ви говори нищо, когато става дума за стипендиите. :|
Ех, за 3-4 месеца се откъснах от студентството и да ви кажа, проблемите в него изглеждат .... какво ли ви разправям... :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Ех, колега, и аз това имах предвид с моите постове, ама всеки дърпа кокала към себе си, нали знаеш :roll: Просто трябва да се гледа обективно на стиуацията и да се помисли разумно, въпреки че исканията им са напълно оправдани и имат резон, обаче ситуацията в момента е доста широкоспектърна, ама тука не сме политици, че да обсъждаме разните му финанси, я :scratch:
Като птичка в небесата :)
Публикувай отговор

Обратно към “Инициатива против орязването на парите за Образование”