Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.
Още не са ми отговорили на мейла, или поне още не мога да стигна да си го проверя. Дано се направи нещо по въпроса. Вчера пак чух за една блъсната жена, но не знам къде точно.
Последно промяна от allshallperish на 22 Окт 2009, 07:08, променено общо 1 път.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Явно не си гледал преди доста годинки "Богатите също плачат"
А това, че на никого не му пукало, не е така. Дори имайки предвид единствено моите притеснения, аз бих предпочел да карам по улиците спокойно, без да във всяка ситуация да има около 99% шанс да забърша циганче на колело. Както и бих предочел да пресичам нормално, а не на тръни, защото някой форсира, за да прави ляв завой на светофар преди колоната, забравяйки, че освен колите срещу него, има и пешеходци.
Така е. И преди около две седмици някаква заблеяна шофьорка бутна един мой приятел, който беше с колело. Той се размина леко, но примерът е доста показателен за това, как могат да те забършат, дори когато си в правото си.
Не е само до това, че подлезите не са както трябва. Има някои хора, които с целия си акъл, дори подлеза да е в изрядно състояние, пак пресичат отгоре, където няма нито светофар нито пешеходна. Типичен пример е подлеза при метрото на Сердика, който си е хубав, но собствената ми майка пресича Тодор Александров отгоре. Един път дори се скарахме по тоя повод и въпреки това тя мина отгоре и ме изчака от другата страна докато аз мина отдолу.....за какво говорим просто
Не е вярно, че няма много заинтересовани. Напротив- тея заинтересованите от схемите за източване на пари покрай ремонтите на пътищата можеш с лопата да ги ринеш.
Какво можем да направим, студентите. Мъчно ми е, мъчно ми е. Няма ги вече така, студентите с отворените сърцa
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Не е въпросът (само) в подлезите и светофарите - аз всеки ден поне по 2 пъти пресичам на кръстовището на ул. Опълченска и бул. Сливница. Има си пешеходен светофар, зебри... камери (не че на някой му дреме от този факт, впрочем). И все пак на седмица средно по 2-3 пъти едва успявам да пресека без някой видимо ядосан и нервен шофьор/ка (вероятно от това, че съществуват някакви разхождащи се по платното човечета, които ги бавят с по 2-3 секунди) да се опита да ме блъсне, често даже си псуват и прочее, като че ли аз пресичам неправилно
Intimacy is a four-syllable word for, "Here are my heart and soul, please grind them into a hamburger, and enjoy."
Никой не говори за влачене като народна или каквато и да е друга песен - повечето хора си пресичат достатъчно бързо (като изключим разни бабички, всякакви заблудени хора и т.н.)... Затова именно светофара за пешеходците свети 20-30 секунди, а за шофьорите повече от минута. Но не ми се вижда нормално всеки път като пресичам да се моля някой да не ме блъсне или да блъсне друг човек...
Intimacy is a four-syllable word for, "Here are my heart and soul, please grind them into a hamburger, and enjoy."
Преди време един мой познат даже беше радостен, когато го глобиха за неправилно пресичане. Преди 3-4 години. След това не съм чувал от познати за такива случаи.
Колкото са виновни шоферите, които карат бързо, толкова са виновни и тези от пешеходците, които имат навика да изскачат отникъде и да пресичат където не трябва.
peterdi написа:Преди време един мой познат даже беше радостен, когато го глобиха за неправилно пресичане. Преди 3-4 години. След това не съм чувал от познати за такива случаи.
Колкото са виновни шоферите, които карат бързо, толкова са виновни и тези от пешеходците, които имат навика да изскачат отникъде и да пресичат където не трябва.
Реално се подценява липсата на време за осъществяване на реакция. При внезапно излизане на пешеходец на платното и идваща кола с около 50км/ч (разрешена в по-голямата част от населените места) пешеходецът може да се дръпне за по-кратко време, отколкото е нужно на колата да спре при липса на място за заобикаляне. Спирачният път при лоши условия и спускане може да се увеличи многократно. Допълнително за това влияе наличието на вода върху платното, при което може да се получи аквапланинг - пързаляне на гумите върху водата, при положение че няма дълбоки локви (те имат обратен ефект). Да не говорим за сняг, лед и тн, където си е направо пързалка.
В Закона за движение по пътищата съществува понятието несъобразена скорост, любимо при писане на актове на участници в ПТП. Въпреки, че значението на това понятие няма общоприето описание, законът задължава:
1. Пешеходците нямат право да излизат внезапно на платното. Ако пешеходец излезе под 15м пред кола, която се движи с над 20 км/ч, тя може би няма да успее да спре. В този случай, при липса на условия за заобикаляне, пешеходеца може само да се надява, че ще успее да пресече достатъчно бързо, преди да бъде блъснат.
2. Шофьорът е длъжен да управлява автомобила с такава скорост, че да може да спре в зоната на видимостта си. В града положението се усложнява допълнително от паркиралите автомобили успоредно на пътя, които закриват пешеходците и се получават условия за "изскачане" на човек на метри от колата. Опасно положение е излизане на пешеходец на платното нощем при заобикаляне на паркиралите на тротоара. Късите светлини в града осветяват платното добре само до 20-25м отпред, а същевременно на осветен път включването на дългите е забранено. Всекидневното ми движение в Студентски град извън основните улици с градски транспорт обикновено става с не повече от 30км/ч, а когато има движение на пешеходци - под 20. Иначе просто нямам време да ги видя. За късмет на пешеходците като цяло, условията на придвижване в много от кварталите на София не позволяват движение на автомобилите с висока скорост, т.к. те винаги имат да заобикалят препяствия или да минават през дупки. Най-опасни са булевардите, и то не само големите. При тях често се кара с 60 и нагоре, което е предпоставка за многобройни инциденти, включително най-неприятните, които са на пешеходните пътеки.
Моята кола не е еталон за къс спирачен път. Въпреки това, ако се движи с 20км/ч и спирачната система се задейства както може, спирачният ми път няма да наближи 10 метра по сух или по мокър асвалт. За да не са достатъчни 15 метра, трябва или реакцията на шофьора да закъснее или пътят да е много хлъзгав - толкова хлъзгав, че пешеходец ако пристъпи бързо, ще се подхлъзне и ще падне. Аз съм карал кола без ABS по лед и с 20 км/ч спирачният ми път е бил към 30 метра, въпреки че гумите бяха зимни и с добър грайфер. Но не бих казал, че на кола, движеща се с 20 й трябват 30 метра, нито 15. Числата варират страшно много в зависимост от сцеплението, което гумите на автомобила имат с пътната настилка, от характеристиките на спирачната система, от масата на автомобила, от наклона на пътя, от силата и посоката на вятъра. В дадени ситуации кола, движеща се с 20км/ч може да спре почти на място, в други може да се пързаля общо взето колкото баирът надолу продължава, защото при определен наклон и при минимално сцепление, една кола може да се окаже неспираема. Ето пример: http://www.youtube.com/watch?v=-diu2KDn7d4
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).