Интересно, но факт - квотите за прием са точно толкова противозаконни, колкото и нужни - поне за момента положението е такова!
Аз само се зачудих, защо ли има полово разделение за Казармата (в Израел например и жените ходят), а защо има полово разделение в тоалетните??? Всички ходим до тоалетна!!!
Аз учих в езикова гимназия, където тоалетните бяха общи - за момчета и момичета нямаше никакво разделение - и честно да ви кажа нито ми правеше впечатление, нито пък съм се оплаквал, а и доста интересни запознанства ставаха там... но това е друга тема.
Сега малко по-сериозно -
Квотите са противоконституционни, но затова пък са нужни, за да не се достига до почти 100% феминизация на висшето образование. Квотите са нужни, за да поправят друг голям гаф в образователната система - така съществуващата система на прием във ВУЗ.
Никой не може да ме убеди, че приемен изпит по литература може да бъде смислен критерии за прием в икономическа специалност (УНСС...) или пък че Яворов, Вазов, Ботев и т.н. трябва да имат нещо общо с прием в специалност право (СУ, УНСС..) и редица други още по-фрапиращи случаи.
Самата идея за приемните изпити е тотално погрешна. В повечето специалности се стига до аномалията, че приемният изпит е най-трудното през цялото следване - "който не е влязъл, той не го е завършил".
Доколкото се сещам в Конституцията на РБ пишеше нещо в стил, че всички се раждаме равни... .... и имаме равни възможности за образование. На практика обаче се оказва, че съвсем не е така и причината е наличието на приемен изпит въобще(който както посочих по-горе е невероятно неадекватен)
Може да ви изглежда шокиращо, но най-елегантното решение на проблема е пълното премахване на бройките за прием, а от там и обезсмисляне на самото съществуване на приемен изпит в най-общия случай.
Сега ще ви опиша как е осъществена тази идея в Германия.
В Германия приемен изпит за ВУЗ няма!!! Всеки, който иска, може да учи каквото желае. Няма абсолютно никакво ограничение (само за чужденци - да владеят немски език). Или - искаш да учиш икономика = записваш се икономика и следваш, кеф ти арабистика - учиш я, кеф ти японистика, скандинавистика, инженерство - учиш ги.
Обаче - Поради големият наплив от кандидати за дадени специалности (Право, Архитектура, Хуманитарна и ветеринарна медицина, стоматология и фармация), тези специалности са ограничени! Ограничението е - гледане на оценката от дипломата за средно образование - никакъв друг изпит или отсяване по някакъв друг критерии.
Поради големият наплив към определени реномирани университети е дадена вузможността на самите висши училища да въвеждат ограничението и за други специалности(ограничението може да е само сравняване на дипломата!!!).
Как се решава проблемът с огромния брой студенти - много е просто - отсяването става не в началото, а по време на самото следване и на изхода от университета - чрез самите изпити. От записалите студенти дадена специалност, завършват едва около 30% - останалите отпадат или сами се отказват.
Конкретен пример - в реномирания университет в Мюнхен всяка година започват да учат около 600 студенти специалност Право - от тях завършват едва около 150.
Мюнхенския университет е един от най-реномираните за тази специалност в Германия. Като жители Мюнхен е колкото София.
В Софийският университет се приемат всяка година по около 200 студента право, но завършват около 300 - как се получава това?
Който влезе по нормалния ред с кандидат-студентски изпит - завършва, но има още около 100 човека прехвърлили се от други специалности или университети с единствената цел, да избегнат неадекватните кандидат-студентски изпити и да завършат желаната специалност.
Или - в Германия се набляга повече на самото отсейване в процеса на обучение, докато в България на отсейването при приемането за обучение. Коя ли система изкарва по-добри специалисти?
Никой не може да ме убеди, че перфектно назубрени теми по литература и история раждат добри юристи, по химия и биология - добри медици, а няколко решени задачи по математика - гениални икономисти.
Едната система дава сравнително равен шанс на всички да получат висше образование, а другата ражда корупция, беззаконие и квоти(няма нужда да коментирам дали жените са по-добри зубрачи или мъжете - математици).
Та въпросът за или против квотите по полов признак може да се разглежда само като част от цялата порочна система на висше образование в България, а не само като отделен аспект.
Моето лично мнение е, че трябва да се промени първо цялата система и едва тогава да се мисли за въпросните квоти, защото на този етап квотите са порочни и незаконни, НО необходими (нека не се чувстват засегнати нито момичетата, нито момчетата - за едни специалности губещи са едните, за други - другите)
П.П.
Моля никой да не се засяга лично, опивал съм се да бъда максимално обективен и безпристрастен! Ако на места не съм успял и сте се почувствали засегнати, моля да ме извините - не е било с лоши чувства.
Успех на всички кандидат-студенти!
Висшите училища приемат незаконно
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
- Sally
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Относно темата за квотите - и аз съм против, разбира се, въпреки че в моя случай ще са ми от полза.
А сега относно приема в Германия. Zmey, имаш малък пропуск - в Германия в последния клас на ГИМНАЗИЯТА(защото, за да влезеш в Университет в Германия, трябва да си завършил гимназия) се провеждат няколко изпита - матури(5-6 до 7-8), които после ти влизат като оценки в дипломата, с която кандидатсваш в университетите! За да те приемат някоя по-елита специалност, дори тя да е с неограничен прием, трябва да имаш мн добра диплома. За нас от БГ с един Sprachdiplom и нашите 6-ци в дипломата е мн по-лесно, защото не караме матури, ама на тях хич не им е толкова лесно! В нашето училище (1-ва немска) има 2 паралелки, които се обучават по тяхната система и карат матури(днеска им беше последната мисля) и хич не им е лесно и немците на всичкото отгоре ги режат от всякъде, ще имат най-много двама - трима с диплома 1.00(равно на 6.00 при нас, че дори и 7 бих казала, защото в БГ дипломата им и 2.00 = 6.00(приблизително), а това за тях си е цяла единица) и масово хората, които са се трепали 10 пъти повече от нас, които си имаме нашето 6.00 бг диплома, ще бъдат ощетени и после доста по-трудно ще ги приемат в Германия.
В Германия хората влизат да учат и в хода на обучението им се вижда кой колко струва, има наистина един огромен процент, които не завършват - обикновено се приема този процент да е около 50-60%. Докато това не се възприеме и в нашата система, няма да се оправим, изобщо мисля, че е правилно да погледнем по-глобално на нещата, не са ни само квотите грешни, а целият принцип на приемане на студенти е сбъркан! Докато това не се промени, образованието ни ще тъне в кал, премахването на квотите няма да реши този проблем, а ще породи нови проблеми и вместо да подейства като задвижващ камък, ще бъде спасителен сал за сегашната система и хората, които работят в нея - ще стане нещо от сорта на : ние направихме изключително важната реформа, че махнахме квотите, толкова мн работа свършихме - и това ще е! Ще има затишие за поне още 20 години и нищо няма да се реши, а ще има нови и нови проблеми - тази реформа ще се превърне в просто маркиране на дейност.
Дано не съм права, но аз лично така го виждам, не мисля, че изобщо на някого от академичните среди(с изключение на самите студенти, които за съжаление нямат особена власт и са доста неорганизирани и не им пука много много на повечето) не иска премахването на приемните изпити, точно, защото някой ще спре да печели от курсове, уроци, помагала и подкупи! Което е жалко, но е факт!
А сега относно приема в Германия. Zmey, имаш малък пропуск - в Германия в последния клас на ГИМНАЗИЯТА(защото, за да влезеш в Университет в Германия, трябва да си завършил гимназия) се провеждат няколко изпита - матури(5-6 до 7-8), които после ти влизат като оценки в дипломата, с която кандидатсваш в университетите! За да те приемат някоя по-елита специалност, дори тя да е с неограничен прием, трябва да имаш мн добра диплома. За нас от БГ с един Sprachdiplom и нашите 6-ци в дипломата е мн по-лесно, защото не караме матури, ама на тях хич не им е толкова лесно! В нашето училище (1-ва немска) има 2 паралелки, които се обучават по тяхната система и карат матури(днеска им беше последната мисля) и хич не им е лесно и немците на всичкото отгоре ги режат от всякъде, ще имат най-много двама - трима с диплома 1.00(равно на 6.00 при нас, че дори и 7 бих казала, защото в БГ дипломата им и 2.00 = 6.00(приблизително), а това за тях си е цяла единица) и масово хората, които са се трепали 10 пъти повече от нас, които си имаме нашето 6.00 бг диплома, ще бъдат ощетени и после доста по-трудно ще ги приемат в Германия.
В Германия хората влизат да учат и в хода на обучението им се вижда кой колко струва, има наистина един огромен процент, които не завършват - обикновено се приема този процент да е около 50-60%. Докато това не се възприеме и в нашата система, няма да се оправим, изобщо мисля, че е правилно да погледнем по-глобално на нещата, не са ни само квотите грешни, а целият принцип на приемане на студенти е сбъркан! Докато това не се промени, образованието ни ще тъне в кал, премахването на квотите няма да реши този проблем, а ще породи нови проблеми и вместо да подейства като задвижващ камък, ще бъде спасителен сал за сегашната система и хората, които работят в нея - ще стане нещо от сорта на : ние направихме изключително важната реформа, че махнахме квотите, толкова мн работа свършихме - и това ще е! Ще има затишие за поне още 20 години и нищо няма да се реши, а ще има нови и нови проблеми - тази реформа ще се превърне в просто маркиране на дейност.
Дано не съм права, но аз лично така го виждам, не мисля, че изобщо на някого от академичните среди(с изключение на самите студенти, които за съжаление нямат особена власт и са доста неорганизирани и не им пука много много на повечето) не иска премахването на приемните изпити, точно, защото някой ще спре да печели от курсове, уроци, помагала и подкупи! Което е жалко, но е факт!
американците не са лъгали за класацията, т.е. тя едва ли е манипулирана, манипулирани са самите критерии по оценка на университетите. http://ed.sjtu.edu.cn/rank/2005/ARWU2005Methodology.htm
аз лично много щях да се очудя и да се заинтересовам, ако някъде в България преподаваха нобелови лауреати на българските мизерни заплати, или неже ли пък някой завършил да е печелил нобелова награда, или ако някой беше публикувал нещо в "природа и наука" и т.н.. Все пак капацитетите от край време отиват и учат/работят в америка. А напоследък и много други освен тях. Както се вижда подобни критерии заемат 90%, така че няма как да сме вътре, дори всичко да е супер. В този смисъл заяждането на панчев е меко казано не на място.
По въпроса за японските университети - япония по площ е малко над 1.5 пъти по-голяма от германия, по население дори повече и е съвсем логично да има много над 36 университета...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_un ... s_in_Japan
аз лично много щях да се очудя и да се заинтересовам, ако някъде в България преподаваха нобелови лауреати на българските мизерни заплати, или неже ли пък някой завършил да е печелил нобелова награда, или ако някой беше публикувал нещо в "природа и наука" и т.н.. Все пак капацитетите от край време отиват и учат/работят в америка. А напоследък и много други освен тях. Както се вижда подобни критерии заемат 90%, така че няма как да сме вътре, дори всичко да е супер. В този смисъл заяждането на панчев е меко казано не на място.
По въпроса за японските университети - япония по площ е малко над 1.5 пъти по-голяма от германия, по население дори повече и е съвсем логично да има много над 36 университета...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_un ... s_in_Japan
Гост написа:малко се намесвам в разговора, щото така или иначе няма кво да правя, а ме сърбят пръстите:)Ама нали ако нямаше ограниичения за прехвърляния всички щяхаIvan_Panchev написа:Та обясни ми UNWE, защо УНСС създава препятствия на студентите да се прехвърлят от специалност в специалност? Има ли логика това?
да учат само право, мо, скандинавистика и публична администрация.
И ще липсват хора от важни специалности.../това защо ли си мисля
че съм го писал някъде в тази тема по-напред/
За сметка на това съизмерими с нас държави като Полша, Чехия, Русия, Сингапур, Китай, Унгария, Португалия и др. заемат.
Това просто не се сдържах да го цитирам:D
А за класацията за която говориш...
САЩ имат в нея 170 университета...А Русия 2... Логично е ние да нямаме... липсват и развити държави като Словения, Словакия, Румъния, Турция, Кипър, Египет, Исландия, ЮАР, Андора, Лихтенщайн... А и фактът, че титан в университетското
образование като Русия е само с 2 университета... Мисля че говори сам
за себе си...
А това, че Аржентина, Чехия, Чили, Полша и Гърция са вкарали по 1-2
университета...Не е кой знае какво постижение, като се има предвид
разликата от икономическа гледна точка...
А и да не забравяме, че класацията е правена от хора, чиято държава
е вкарала 170 от 500... 34% доста добре...![]()
Япония са с 36 от 500... Дали в Япония има университет, който да не е класиран? Сигурно и някое средно-специално у-ще са
класирали
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Учудвай се колкото си искаш, но моята научна ръководителка (шефката, с други думи), е публикувала в "Science" и други реномирани списания, но се поти да учи на акъл студентите във ФзФ на СУ, България, а не в (х)американците, китайците и индийците в (х)Америка...plan9usr написа:... аз лично много щях да се очудя и да се заинтересовам, ако някъде в България преподаваха нобелови лауреати на българските мизерни заплати, или неже ли пък някой завършил да е печелил нобелова награда, или ако някой беше публикувал нещо в "природа и наука" и т.н.. Все пак капацитетите от край време отиват и учат/работят в америка...
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
-
coolman
- Драскач
- Обратна връзка:
Аз също съм против квотите.Да те приемат някъде, само защото си момче или момиче си е меко казано дискриминация.А разликите в приемните балове понякога са доста фрапиращи.Да не говорим че за тазгодишния прием в СУ и УНСС имаше хора приети с 3 на изпит и 3ки от дипломата - и тези хора ще завършат висшето си образование(най-вероятно пак с 3)! И момчета, и момичетата трябва да кандидатсват на общ принцип - който колкото знае и колкото заслужава!И критериите в различните ВУЗ-ове трябва, ако не да се уеднаквят ,то поне да са сходни.
Премахването на квотите би било едно добро начало на реформи в българското образование , тъй като едва ли някой ще отрече че сегашното му състояние води само до едно - ПРОИЗВОДСТВО НА ДИПЛОМИ.
Така че борете се братя кандидатстващи !!!
Премахването на квотите би било едно добро начало на реформи в българското образование , тъй като едва ли някой ще отрече че сегашното му състояние води само до едно - ПРОИЗВОДСТВО НА ДИПЛОМИ.
Така че борете се братя кандидатстващи !!!
- slvn
- В началото бе словото
Според мен,квотите като част от цялата сбъркана образователна система и те са си сбъркани!Не е редно някой да го приемат с по-нисък бал (и то много по-нисък,както се вижда от статията
) само защото е момче или момиче.Друг е въпроса,че май си е вярно,че ще останат само момичета по разните специалности,но пък има резон в това,че момичетата като знаят ,че е по-трудно - учат повече.Да не ми се обиждат момчетата,ама си е така!И аз ако знаех,че ще ме приемат с 4,5 нямаше да си давам зор за 5,5 или нагоре.
Мен обаче ме озадачава друго - какви са тея приемни изпити,на които се знае предварително,че на момчетата или на момичетата ще им е по-лесно?!В случая няма значение конкретно пола,защото на повечето момчета им е трудна литературата,на момичетата - физиката!Anyway!! Мисля,че това е най-сбърканото!Ами дайте един адекватен на специалностите изпит и махнете квотите!
П.С. zmey,не си много прав за Германия,защото там не от всяка гимназия се влиза навсякъде.Там (след 6 клас мисля,не съм сигурна
) се кандидатства в гимназия,обаче там гимназиите са специализирани и после не може примерно,ако си учил в гимназия по туризъм да кандидатстваш право!Техните т.нар. Berufschule-та предвиждат още гимназия като си избереш и едва ли не да си решил за университета после.А и това,ако се направи при нас пак няма да е обективно,защото тука аз примерно съм учила немски като луда,ама даскалите искат повече и пак няма да имам 6,а в някое друго даскало пишат 6,ако назубриш стихотворение на Гьоте!
И като не те приемат,заради един такъв и ти иде да му шибнеш един!
Общо взето в България трябва цяяяяялата система да почне да се оправя малко по малко,защото аз си мисля,че все повече затъва!
Мен обаче ме озадачава друго - какви са тея приемни изпити,на които се знае предварително,че на момчетата или на момичетата ще им е по-лесно?!В случая няма значение конкретно пола,защото на повечето момчета им е трудна литературата,на момичетата - физиката!Anyway!! Мисля,че това е най-сбърканото!Ами дайте един адекватен на специалностите изпит и махнете квотите!
П.С. zmey,не си много прав за Германия,защото там не от всяка гимназия се влиза навсякъде.Там (след 6 клас мисля,не съм сигурна
Общо взето в България трябва цяяяяялата система да почне да се оправя малко по малко,защото аз си мисля,че все повече затъва!
Imfuckinpossible is nothing... =]