Инициатива против орязването на парите за Образование

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот

Публикувай отговор
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Re: Да протестираме!

Мнение от allshallperish »

Ураган написа:То трябва пред правителството да се протестира ... СУ не ги печатат.
Да, ама СУ са длъжни поне да ни дадат информация какво да очакваме, а те не го правят.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Добре, Урагане, оценявам мнението ти, но нека всички тия неща да се обсъдят на живо, а не тук всеки да мели, каквото си знае, и нищо да не се направи.
И за да направим нещо, ще предложа следното.
Ясно е, че това, което ще стане, ще тръгне от някаква групичка хора, респективно ние.
Затова:
1. Опредeляме някакъв срок - утре, 21:30 вечерта. Дотогава всеки, който иска да участва в уговарянето на срещата, ще си остави тук скайп. Утре в 21:30 правим един скайп чат, в който ще се разберем къде ще ходим и какво ще правим.
Чатът ще е само за да се уговорим кога и къде ще се видим, не за да обсъждаме идеи.
И, да кажем, утре около 23:00 ще обявим тук, във форума, а и във фейсбук групата (виж 3.), кога и къде ще е срещата. Тя ще е неделя-понеделник най-вероятно, понеже ясно, че няма да обявим от петък за събота. И във вторник-сряда ще се опитаме да направим някаква акция.
2. Поканете на срещата компетентни хора. Които да имат представа от бюджет и нормативна уредба и знаят как да формулираме исканията си.
3. Ще помоля някой, който знае как и има време, да направи една фейсбук група. Да е посветена на този проблем и по възможност в нея да отсъства типичната за "Призив" реторика С МНОГО КАПС ЛОК И УДИВИТЕЛНИ.
Марина? :D

П. С. Моят скайп е turtlefloyd
П. С. 2 - Пак ще ви помоля да си изтриете спама.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

gogiga_gagagigo

+1
My will be done!!!
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Скайпът ми е issuesster, може да се намери и в профила ми.
Нямам фейсбуук в работата, иначе веднага бих направила. Довечера ще се опитам.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Аз няма да си оставям скайпа и няма да се ангажирам с организацията, защото не съм компетентна, а и стават много маймуни на един клон. Няма да съм ви полезна в тази област.
Но ще ви подкрепя в протести, подписки и каквото още ви хрумне. Това е просто дебилщина - могат да имат пари за камери и за всякакви други глупости, но не и за стипендии на студентите си.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Ето я фейсбук групата - http://www.facebook.com/group.php?v=wal ... 9465287709
Пак повтарям - утре (петък) в 21:30 скайп чат, а по-късно ще обявим кога и къде ще се срещнем. А вие си помислете за хора, които ще ни помогнат.
Успех! :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Аз бих протестирала единствено срещу фактa, че не се гледа на какви хора точно се дават стипендиите. Това сега прозвуча малко неясно злобничко, така че нека да поясня. Като изключим социалните стипендии, за редовните също се подават бележки с доходи на родителите ти за последните 6 месеца, нали? Е, доколко се гледат те? Или дали самият ти работиш? И така се получава ситуацията, че някои хора, скъсващи си задника да учат, мизерстващи на общежитие и т.н.... да, взимат стипендия, но тя е в същия размер като на фръцли с наистина богати родители, които си дават стипендията за... още парцалки. Да не споменавам пък студентите, работещи на четирицифрена заплата, които освен нея си взимат симпатичния бонус, стипендийка (или две). Не че не заслужават. Окей, щом имат успех -- нека да взимат. Но не можете да отречете, че някои някак си заслужават повече. Аз си мисля, че просто разпределението на паричките (колкото и да са те!) трябва да е по-внимателно. А и защо пък не -- различен размер според различните нужди :? Не знам, може би мислите, че това са само някакви изолирани случаи, но за мен си е тревожен факт. Защото имам колеги, които живеят със стипендия. :roll:
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

Mercedes, не бъркай социалните стипендии със стипендиите за успех. Стипендиите за успех не би трябвало да зависят от доходите.

Според мен никак не е лошо да има малко, но високи стипендии, защото така се увеличава конкуренцията. Работата е там, че прекалено много студенти от дадени специалности имат висок успех, и се чувстват онеправдани, когато те, с 5.80 например, не взимат стипендия, докато техни колеги от друга специалност с успех 4.30 взимат. Това се получава заради квотното разпределение на стипендиите и рязката разлика в успеха на студентите от различните специалности.
Мисля, че като цяло начинът на оценяване както в българските училища, така и в СУ и другите университети, нещо не е както трябва. При нас в дадени специалности "бъка" от пълни или почти пълни отличници, а в други едва връзват 3ката. На теория, разпределението на оценките след даден изпит би трябвало да е нормално (гаусово). Не е нормално на даден изпит всички да имат 5ци и 6ци, нито пък всички да са скъсани, а това са често срещани явления при нас. Значи има някакъв проблем в системата. Според мен, ако разпределението на оценките беше нормално, нямаше да е много трудно именно малкото отличници да взимат хубави стипендии и да е справедливо.
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Без излишен оффтопик!!
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

allshallperish написа:намаляването на парите за стипендии и намаляването на бройките.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Епа гледам и във ФБ има група.
Изображение
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от prizivzaborba »

allshallperish написа:
Ураган написа:То трябва пред правителството да се протестира ... СУ не ги печатат.
Да, ама СУ са длъжни поне да ни дадат информация какво да очакваме, а те не го правят.
Това е проблемът - че СУ никога за нищо не дава информация или ако дава, то е постфактум. Вчера на дискусията за камерите дойде ректорът заедно с още двама човека от ръководството. Илчев беше питан по много въпроси, не само за камерите (за това ще има специален материал), Но за стипендиите той спомена, че парите, които са им отпуснали стигат за стипендии на 1800 вместо на 3000 души. И те явно вместо да намалят бройката на студентите, получаващи стипендия, са решили да намалят размера на стипендията. Във всеки случай проблемът идва преди всичко от орязването на бюджета за образование, за което се говореше още през юни и тогава (на 16 юни) учители и някои студенти протестираха именно против това орязване. Сега орязването/замразяването на парите очевидно е станало факт. Друг е въпросът за разходите, които СУ можеше да спести в този момент.
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

prizivzaborba написа:Но за стипендиите той спомена, че парите, които са им отпуснали стигат за стипендии на 1800 вместо на 3000 души. И те явно вместо да намалят бройката на студентите, получаващи стипендия, са решили да намалят размера на стипендията.
Последно - парите ли са орязани или бройките? Или и двете едновременно :shock: :shock: :shock: :shock:

Щото ако са орязани само парите, проблемите не са големи.

По-добре да вземеш 20 лв. отколкото кур.

Явно се преекспонира и с това.
Изображение
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от prizivzaborba »

Какво е казал Илчев, може да послужи само като някакъв ориентир за ситуацията. Въпросът е какво има като документ. А по този въпрос аз не намирам информация. Гледах последната стенограма на АС. Там обсъждат кой учен да наградят с почетни знаци и лентички, както и на кой да се дадат под наем различни помещения в Студентски град. Но за стипендиите не видях нито да са обсъждали нещо, нито пък да се взели някакво решение.
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Противоречите си: :P
prizivzaborba написа:Но за стипендиите не видях нито да са обсъждали нещо, нито пък да се взели някакво решение.
allshallperish написа:Да протестираме срещу намаляването на парите за стипендии и намаляването на бройките.
Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

А някой точно да е наясно аджеба откъде идват парите за стипендии... Дали министреството отпуска специално пари за стипендии или тия стипендии идват от общия бюджет на СУ. И ако е второто трябва да се обърнем към ръководството на университета, не към министероството на образованието.

Хубаво организирате среща,за съм, и аз съм възмутен и прочие, обаче не може хаотично някакви хора да се изсипят в ректората и да обсаждат ректора. Трябва да се проучи юридическия и финансов аспект както каза Дървото, ама още никой не е изявил желание за това.

Ако се събираме да се уговаряме и прочие, или да правим подписки съм за и ще помагам, но ситуацията не ми е ясна докрай.

Скайпа ми го имате
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Публикувай отговор

Обратно към “Инициатива против орязването на парите за Образование”